folklorni

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.06.2009., utorak

V međunarodna smotra folklora "Maoča 2009"

Kulturno umjetničko društvo „BEHAR", Maoča i ove godine po peti put će biti organizator i domaćin Međunarodne smotre folklora „MAOČA 2009".
Prema riječima Esada Kadrića, predsjednika Organizacijskog odbora medjunarodne smotre folklora u Maoči kod Brčkog, za ovu godine svoje učešće su potvrdili kulturno-umjetnička društva iz: Srbije, Češke, Bugarske, Makedonije, Kipra i Turske. Na petoj po redu smotri nastupiti će i društva iz BiH: Maglaj, Doboj, Vučkovci kod Gradačca, Vitez i Bihać.
Bitna odlika ovih susreta je i to što će se nakon smotre folklora u Maoči, ova reprezentativna kulturna manifestacija nastaviti i u Doboju, Vučkovcima i Maglaju, koji su ujedno i pomogli kod organizacije ove najveće smorte folklora na ovim našim prostorima, kazao je još za Radio Brčko Distrikta Kadrić.
Peta smotra će biti održana 02.07.2009. na platou ispred doma kulture u Maoči sa početkom u 18, 00 sati. I ovde godine sponzor smotre folklora u Maoči je Vlada Brčko distrikta BiH.
Autor:Suvad Alagić

Radio Brčko
- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.06.2009., ponedjeljak

Održani ''Bekteški susreti''


KUD Bektež iz Bekteža jučer je bilo domaćinom tradicionalne folklorne smotre «Bekteški susreti» koja je okupila desetak društava iz cijele Hrvatske.
Podsjećajući kako je Bektež mjesto gdje su se i kroz povijest čuvali i njegovali običaji Požeštine, Smotru je otvorio zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, a u ime supokrovitelja nazočne je pozdravio i gradonačelnik Kutjeva Ivica Nikolić.

Prema riječima predsjednika KUD-a Bektež, Mate Ramića, u proteklih 13 godina održavanja ''Bekteških susreta'' u selu je gostovalo stotinjak folklornih društava iz Hrvatske i inozemstva.

Radio Požeha
- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pola stoljeća biškupačkih folkloraša

KUD Šijaci iz Biškupaca minuloga je vikenda dvodnevnom proslavom obilježilo pet desetljeća rada.
U sklopu proslave otvorena je izložba rukotvorina žena biškupačkog kraja te je priređena promocija monografije o radu folklornog društva. Članovi KUD-a «Šijaci» u povodu 50. obljetnice organizirali su i smotru folklora na kojoj je nastupilo osam društava iz kontinentalne Hrvatske.

Smotru je otvorio požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, dok je načelnik općine Velika, Vlado Boban, otvorio novouređene prostorije društva na nogometnom igralištu u Biškupcima.

Radio Požega
- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.06.2009., nedjelja

24. dani rudarske greblice



Petak 3.7.2009.

- u 20 sati

otvorenje izložbe povodom 30-te obljetnice KUD-a Oštrc u dvorani župnog dvora

- od 21 sat ispred rudnika Sveto Trojstvom
Etno večer: Grupa Kries i Rudarski Bergmani
mokupljanje posjetitelja u centru Ruda. Odlazak do rudnika u pratnji vodiča (10 minuta laganog hoda)

Subota, 4.7. od 19 sati na rukometnom igralištu u centru Ruda
Folklorni susreti – nastupi 6 folklornih ansambala iz Hrvatske i Slovenije:

- DKD Svoboda Senovo - Slovenija

- KUD Rudar Glogovac

- KUD Rudar Raša

- KUD Stari Mikanovci

- KUD Kotoriba

- KUD Mladost - Odra

Nedjelja, 5.7. od 18 sati na rukometnom igralištu
Koncert svih generacija KUD-a Oštrc povodom 30-te obljetnice društva


Zabavni program
Subota, 4.7. od 21:30 – Kruška i Latino
Nedjelja, 5.7. od 20:30 – Gumbelijum




KUD OŠTRC



- 11:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

U nedjelju 15. izložbu vina i 10. smotru narodnog stvaralaštva




U organizaciji Grada Dugog Sela, Zagrebačke županije i Vinogradarsko vinarske udruge «Terra sancti Martini» i KUD-a «Preporod», a u sklopu obilježavanja 800. godina «Zemlje sv. Martina», u ovu nedjelju 28. lipnja, održat će se 15. izložba vina dugoselsko-vrbovečkog vinogorja i 10. smotra narodnog stvaralaštva. Kao i prošlih godina, događanje će se održati na Martin Bregu, na terenima Kleti obitelji Bunčić. Izložba i degustacija vina počet će u 15 sati u sali «Vinoteka» nakon čega će se podijeliti odličja i proglasiti šampion izložbe za 2009. godinu. Popis uzoraka i vinara, dobivenih ocjena i odličja Vinogradarsko vinarska udruga «Terra sancti Martini» objavit će u Katalogu 15. izložbe vina. Smotra narodnoga stvaralaštva u organizaciji KUD-a «Preporod» počet će u 17 sati, a ove će godine imati međunarodni predznak. Na smotri će sudjelovati 14 folklornih društava iz Hrvatske i inozemstva. Od domaćih društava biti će prisutni KUD «Preporod» Dugo Selo, KUD «August Cesarec» Brckovljani, KUD «Ogranak Seljačke sloge» Lupoglav, HKUD «Petar Zrinski» Vrbovec, KUD «Rodna gruda» Dugo Selo, KUD «Sesvetska sela» Sesvete te gosti KUD «Saobraćajac» Sarajevo - BIH, KPD «Taras Ševčenko» iz Kaniže- Hrvatska, KUD «Izvorni običaji» Zagreb, HKUD «Mladost» Domaljevac - BIH, Tamburaška skupina «Čunovski bečari»-Mađarska, Folk Group «Deti Gor» Vladikavkaz - Sjeverna Osetija, Folk group «Opincuta» Chisinau - Moldavija, «Folk Dance Ensemble of Osmangazi Municipality» Izmir – Turska, Folk Group «Lasowiacy» Stalowa Wola - Poljska.
Vijesti pripremila Ana-Marija ŠPRIHAL

DUGO SELO
- 11:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Brckovljani 2009


Ove subote, 27. lipnja, održava se VI. međunarodna smotra folklora "Brckovljani 2009." pod pokroviteljstvom Općine Brckovljani. Nastupit će tamburaška grupa "Čunovski bećari" iz Slovačke, KUD-ovi "Petar Zrinski" iz Vrbovca, "Preporod" i "Rodna gruda" iz Dugog Sela, "Posavka" iz Oborova, "Ogranak seljačke sloge" iz Gradečkog Pavlovca, "Slavko Kolar" iz Palešnika, "Kraljica Katarina" iz Donjeg Lapca, te organizator smotra KUD "August Cesarec" iz Brckovljana. Smotra će se održati u Božjakovini ispred osnovne škole s početkom u 19 sati. Prije smotre održat će se svečani mimohod izvođača u narodnim nošnjama Ulicom Stjepana Radića u Brckovljanima.

Radio Martin
- 10:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.06.2009., petak

50 godina KUD-a ŠOKADIJA iz Batrine



Sutra će se prigodnim sadržajima obilježiti 50 godina uspješnog djelovanja KUD-a Šokadija iz Batrine. Sutra u 16 i 30 u domu u Batrini bit će upriličena svečana skupština, u 18 sati sveta misa i blagoslov zastave KUD-a oko 19 sati proći će konjogojske zaprege kroz Batrinu u 19 i 30 bti će izveden kulturno umjetnički program u školsko sportskoj dvorani a sve će završiti zajedničkom večerom. Svih ovih proteklih pola stoljeća ovo kulturno umjetničko društvo diljem svijeta pronosilo je našu hrvatsku, apogotovo slavonsku odnosno izvornu šokačku tradiciju i kulturu. O tome više ovih dana (najvjerojatnije u nedjelju popodne) govorit će u programu RNG predsjednik KUD-a ŠOKADIJA Tomislav Dujić.

NOVA GRADIŠKA ONLINE
- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Najava: Oriovačke žetvene svečanosti


U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Luka-Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca, u nedjelju 28. lipnja održat će se jedinstvena manifestacija pod nazivom „Oriovačke žetvene svečanosti“ koja se tradicionalno održava već osmu godinu zaredom. Program obilježavanja manifestacije započinje povorkom koja kreće u 17 sati ispred Osnovne škole „Dr. Stjepan Ilijašević“ u Oriovcu, a koju čine članovi kulturno – umjetničkih društava, te sudionici s konjskim zapregama. Na ovogodišnjoj manifestaciji očekuje se sudjelovanje brojnih kulturno – umjetničkih društava.

Ovogodišnje „Oriovačke žetvene svečanosti“ održat će se na pozornici u parku, te će program manifestacije obuhvatiti nastup kulturno – umjetničkih društava, te izbor najljepše uređene kočije i konja, koje će stručna komisija ocjenjivati i tom prilikom uručiti prigodne nagrade. Manifestaciju će uveličati i gostovanje Tamburaškog sastava Prijatelji, koji će izvornom slavonskom pjesmom zabavljati sve sudionike i posjetitelje ove manifestacije, kojih je svake godine u sve većem broju.

Stoga, pozivamo sve Vas, posjetite „Oriovačke žetvene svečanosti“, te svojim prisustvom doprinesete očuvanju i promoviranju Općine Oriovac kao pitomog slavonskog kraja s dugom i bogatom tradicijskom baštinom.

RADIO SLAVONIJA
- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.06.2009., četvrtak

IV. Susreti Čeških beseda




Usprkos lošem vremenu IV. Smotra Čeških beseda održana ovog vikenda u Međuriću okupila je velik broj posjetitelja. Organizator dvodnevne priredbe je Češka beseda Međurić, a priredba je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine u RH, te supokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije. Češke besede iz Siska, Jazvenika, Lipovljana i Međurića, te Matica slovačka iz Međurića prve su se večeri predstavile bogatim folklorom, dok je druge večeri na smotri nastupilo 10 puhačkih orkestara među kojima i Djevojački puhački orkestar iz Češke.
Predsjednik Češke besede Međurić, Velibor Potužak, zadovoljan je održanom priredbom koja je pokazala bogatstvo češke kulture i marljiv rad svih članova društava. Smotri je nazočio dožupan Sisačko-moslavačke županije Andrija Rudić, te zamjenik gradonačelnika kutine Željko Uzel. "Razmjena različitih kultura i njegovanje nacionalnih bogatstava temelj su i bogatstvo demokracije. Svi ovi mladi ljudi pokazali su da bogata češka kulturna tradicija ima nasljednike", kazao je dožupan, Andrija Rudić.

Kutina
- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.06.2009., srijeda

Ivanjska smotra folklora u Dardi


Dardi je jučer nastavljeno obilježavanje Dana općine tradicionalnom Ivanjskom smotrom folklora. Iako je zbog kiše Ivanjska smotra, sa Đole prebačena u Dom kulture, u prepunoj dvorani nije nedostajalo dobrog folklora kroz pjesmu i ples.

Domaćin HKUD-a Darda ugostio je folkloraše iz Sukošana kod Zadra, Domaljevca iz BiH, te iz Požege, Valpova, Miholjca, Bocanjevaca i Beloga Manastira. Domaćini su bili zastupljeni sa svim uzrastima, a najviše su pozornosti i pljeska izmamili najmlađi darđanski folkloraši.

Na sam blagdan Svetoga Ivana Krstitelja i Dan općine ispunjen je brojnim sadržajima i na kraju koncertom Šokačke grane.

Svete Mise u 7 i 30, 8 i 30 i 11 sati
14,00 Sajam antikviteta u organizaciji Udruge numizmatičara,
filatelista i prijatelja ispred dvorca
16,00 sati Jezero Đola- SUSRET MLADEŽI CRVENIH KRIŽEVA
ŽUPANIJE REKONSTRUKCIJA BITKE KOD SOLFERINA
17,oo sati Jezero Đola MEMORIJALNI MALONOGOMETNI TURNIR
„IVAN ŠVETAK“ – za treće mjesto
18,00 sati Jezero Đola MEMORIJALNI MALONOGOMETNI TURNIR
„IVAN ŠVETAK“ – za prvo mjesto
18,00 sati Jezero Đola (kanal podđola) – Ivanjska fišijada u organizaciji ŠRD AMUR DARDA
20,00 sati KONCERT Šokačka grana

Radio Baranja
- 15:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.06.2009., utorak

Na Cvelferiji nastupilo 14 KUD-ova


RAJEVO SELO - Tri je dana trajala 15. Raspjevana Cvelferija u Rajevom Selu. Svake godine se smotra seli u jedno od devet sela Cvelferije. Prelijepo ukrašeno mjesto pokraj Save dočekalo je u tri dana tisuće gostiju i 700 sudionika 14 KUD-ova iz BiH i Hrvatske. Oblaci su završnom dijelu smotre prijetili, no tambure, pjesma, igra, dukati na blistavoj nošnji, topot konja s jahačima i zaprege otjerali su oblake. Na pozornici je Mato Golubičić, dožupan vukovarsko-srijemski pozdravio devet skupina dječjih folklornih skupina Cvelferije, među kojima su bile i bošnjačke i slovačke. Druge večeri smotre predstavljen je znanstveno-istraživački projekt "Život i djelo Stjepana Adžića ( 1730. - 1789.)". Zatim su posjetitelje osvježili članovi KUD-a Šumari iz Vinkovaca i Slavonske lole svojim koncertima. Nakon mimohoda u kojem su bili i jahači i zaprege, trećeg dana 15. Raspjevane Cvelferije smotru je otvorio ministar Petar Čobanković.
- Drago mi je biti s vama u društvu ove ljepote, mladosti i bogatstva Cvelferije i gostiju, koji su došli u velikom broju i uveličali ovu smotru. Ovih 15 godina značajan je jubilej tradicionalne manifestacije koja njeguje izvorne šokačke i slavonske običaje, koje nikada ne možemo zaboraviti. Ovaj dio kulture je bitan u prošlosti i sadašnjosti. Želim da u ovom kraju ne bude smanjenja stanovnika, da se ljudi ne moraju iseljavati, da ovo bude bogat kraj u koji se dolazi. Hrvatska Vlada će učiniti maksimalne napore kako se iz ovih krajeva ne bi odlazilo. Ići ćemo u smjeru stvaranja boljih uvjeta života, da se oživi gospodarstvo - rekao je Čobanković. Na pozornici su nastupali KUD-ovi iz Boća (BiH), Mikluševaca i Nuštra kao gosti te cvelferski KUD-ovi iz Račinovaca, Strošinaca, Gunje, Posavskih Podgajaca, Soljana, Rajevog Sela, Drenovaca, Vrbanje i Đurića, koji će biti domaćini 16. Raspjevane Cvelferije iduće godine. Sve nazočne je do duboko u noć zabavljao TS "Dike".

S.Bogutovac

Glas slavonije
- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.06.2009., ponedjeljak

KUD BRATINEČKO SRCE


Posjetite stranice KUDa BRATINEČKO SRCE iz Bratine
- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2009., petak

NAJAVA : SUSRETI FOLKLORA U TURANOVCU

Program

Turanovac, 20. lipnja u 18:00

Učesnici:

- KUU SUHOPOLJE
- KUD ANTUN GUSTAV MATOŠ - Tovarnik
- KUD SLAVONSKA VILA - Marijanci Kunišinci
- KUD GRADINA
- KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ - Ivankovo
- KUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška
- KUD SLAVUJ - Bukevje
- TZ STRAŽA (Slovenija) i domaćini
- KUD SELJAČKA SLOGA - Turanovac


- 10:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.06.2009., četvrtak

NAJAVA : 43. ĐAKOVAČKI VEZOVI

Đakovački vezovi
Kulturno-turistička manifestacija
[20.06.-05.07.2009.]

ORGANIZATORI:
GRAD ĐAKOVO - TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA
Program 43. ĐAKOVAČKIH VEZOVA
20.lipnja - 05.srpnja 2009. godine.

GENERALNI SPONZOR: Osječko pivo

20.06.2009. - Subota

17:30 Otvaranje 22. Bonavite – Trnava
18:30 Kulturno umjetnički program - Trnava
20:00 Bonavita - dodjela nagrada i priznanja ocijenjenim vinima - Trnava
21:30 Kulturno umjetnički program - Trnava

26.06.2009. - Petak

19:30 Muzej Đakovštine Đakovo – predstavljanje knjige «Povijest nogometa u Đakovu 1908.-2008.» mr.sc. Borislava Bijelića

27.06.2009. - Subota

10:00 Memorijal Zlatka Kneževića – Teniski klub Đakovo
21:00 Glazbeni program – Đakovo gori 8 – Vezovski šator (DISTORZIJA MOZGA, HOLD YOUR HORSES, BOOZE&BLUES, CRNO TRŽIŠTE, BIFIDUS ESENSIS, ANAL MANDICA, THE CLOSE)

28.06.2009. - Nedjelja

10:00 Memorijal Zlatka Kneževića – Teniski klub Đakovo
16:00 Mali vezovi– povorka kreće ispred Male crkve
17:00 -18:30 Mali vezovi – nastup skupina – Strossmayerov park
21:00 Glazbeni program: predgrupa: BRAVO BAND grupa: CRVENA JABUKA– Vezovski šator

29.06.2009. - Ponedjeljak

10:00 Memorijal Zlatka Kneževića – Teniski klub Đakovo
18:00 12. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara – Mala vijećnica Gradskog poglavarstva
19:00 Gastrofest – «Kako su jeli naši stari» - Udruga «Šokadija» iz Babine Grede
- II Državno i V regionalno edukacijsko natjecanje u kvaliteti «Prirodne domaće kruškovače» i «Viljemovke» - podjela priznanja - Vezovski šator
- IX. Lokalno natjecanje u kvaliteti 'Slavonske šljivovice' - Udruga 'Slavonka' Osijek - Vezovski šator
21:00 Glazbeni program – TS ' PRIJATELJI', INAT SLAVONSKI- Vezovski šator

30.06.2009. - Utorak

10:00 12. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara – Gradska knjižnica i čitaonica
19:00 Gastrofest – fišijada – Vezovski šator
21:00 Doček pola Nove godine predgrupa: GS SIRIUS grupa: PSIHOMODO POP - Vezovski šator

01.07.2009. - Srijeda

11:00 Muzej Đakovštine –predstavljanje knjige “Zanati naši zaboravljeni” Đure Bošnjaka
19:00 Gastrofest – Đakovački čobanac – Vezovski šator
19:30 Izložba fotografija pod nazivom “Čuvari baštine” - autorica Silvija Butković- predvorje Hrvatskog doma
21:00 Glazbeni program – SANJA I TANJA ŽIVKOVIĆ I SRCE SLAVONIJE, TS ZVONA- Vezovski šator

02.07.2009. - Četvrtak

10:00 -13:00 Seminar tradicijskog češljanja – Prostorije KUD-a SKLAD Đakovo
19:00 Gastrofest – Kulenijada – Vezovski šator
20:30 Gastro fest - Dodjela pehara i medalja - Vezovski šator
21:00 Glazbeni program – TS IZVOR, TS SLAVONSKA DUŠA- Vezovski šator

03.07.2009. - Petak

11:00 Izložba “Gorjanske ljelje kao likovno nadahnuće”- Muzej Đakovštine
18:00 Pučko crkveno pjevanje – Samostan sestara Sv. Križa
20:00 Folklorni program – KUD TENA, VOKALNA SKUPINA ĐAKOVČANKE, MPS BEĆARINE - Strossmayerov trg ispred katedrale
21:00 Svečano otvaranje 43. Đakovačkih vezova - Strossmayerov trg ispred katedrale
Program “DLANOVI MOJI, PUNI ZLATNOG ZRNJA ”
Scenarij Mirko Ćurić,prof.
Nastupaju glumci: Vlasta Ramljak (HNK Zagreb), Darko Milas (DK Gavella Zagreb), Vjekoslav Janković, Sandra Tankosić, Anita Schmidt, Miroslav Čabraja (HNK Osijek), Ivica Lučić (Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek) Tamburaški sastavi: Slavonske lole, Slavonija band, Đerdani, Prijatelji, Izvor, Zvona, Klapa Slavonica Vokalna solistica: Vera Svoboda KUD-ovi: KUD 'Šokadija' Strizivojna, KUD 'Tena' Đakovo, Udruga Vitezovi zelingradski
22:30 Glazbeni program – TS SLAVONSKE LOLE I TS ĐERDANI - Vezovski šator

04.07.2009. - Subota

10:00 Izložba đakovačkog obrtništva - Parkiralište V.K. A. Stepinca - Otvaranje izložbe i predstavljanje
(izložba je otvorena do kraja Vezova)
11:00 Izložba slika – IVAN DOMAC, akademski slikar - Spomen Muzej J.J.Strossmayera
16:00 Konjička natjecanja - Hipodrom
17:00 Koncert ozbiljne glazbe - Katedrala bazilika sv. Petra Orguljaški duo – Elizabeta Zalović i Mirta Kudrna
19:30 Đakovština u pjesmi i plesu - Pozornica u Strossmayerovom parku
21:00 Nastup gostujućih skupina - Pozornica u Strossmayerovom parku
22:00 Glazbeni program – SOUL FINGERS - Vezovski šator

05.07.2009. - Nedjelja

08:30 Svečana povorka sudionika ulicama Đakova - Od Malog parka do Strossmayerovog parka (folklorne skupine, svatovske zaprege i jahači)
10:00 Sveta misa - Katedrala bazilika sv. Petra
10:30 Međunarodna smotra folklora - Pozornica u Strossmayerovu parku
10:30 Konjička natjecanja - Hipodrom
12:30 Smotra folklora Hrvatske - Pozornica u Strossmayerom parku
15:00 Konjička natjecanja - Croatia cup- Hipodrom
17:00 Smotra folklora Slavonije i Baranje - Pozornica u Strossmayerovu parku
20:00 “Slavonijo, zemljo plemenita” - Pozornica u Strossmayerovu parku - Izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše i momci)
ĐERDANI, SLAVONIJA BAND, SLAVONSKE LOLE, BORIS ČIRO GAŠPARAC
- Dodjela nagrada i zatvaranje Vezova
21:30 Koncert –KIĆO SLABINAC I SLAVONSKI DUKATI - Pozornica u Strossmayerovu parku
23:00 Glazbeni program – COLONIA – vezovski šator

ORGANIZACIJSKI ODBOR ĐAKOVAČKIH VEZOVA
Zoran Vinković, gradonačelnik Grada Đakova, predsjednik
Franjo Havel, predsjednik Gradskog vijeća, potpredsjednik
Ivica Mandić, zamjenik gradonačelnika - zadužen za kulturu
Davor Matković, v.d. direktor Turističke zajednice
Stjepan Bogdanić, predsjednik SAKUD-a

Glazbeni urednici:
Tomislav Radičević, prof.
Jasenko Ivanetić

*Vezovski šator će biti postavljen na parkiralištu iza crkve Svih Svetih

Suorganizatori pojedinih programa: Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika - Ogranak slavonsko - baranjsko - srijemski, Državna ergela lipicanaca, Muzej Đakovštine, Udruga kulinara Slavonska gastronomija, Udruženje obrtnika Đakovo, Dom za starije i nemoćne osobe, Općina Trnava, Spomen muzej J.J. Strossmayera


- 10:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.06.2009., srijeda

NAJAVA : 27. LIDAS 2009


Pleternica, 21. lipnja

PROGRAM:
15:00
KUD SLAVONIJA - Gornji Andrijevci
KUD HRUŠEVEC KUPLJENSKI - Zaprešić
KUD ZAGRAĐE
KUD VJEKOSLAV KLAIĆ - Garčin
KUD POŽEGA
KUD TOMISLAV - Sibinj
KUD BISERNICA - Sapci
KUD ORLJAVA - Pleternica

17:00
Cjelovečernji program KUDa ŽELJEZNIČAR iz Zagreba


- 22:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.06.2009., utorak

Umro je Vladimir Bebić - Bombarder s Kvarnera



RIJEKA - Legendarni i karizmatični riječki političar Vladimir Bebić preminuo je noćas nakon duge i teške bolesti u 63. godini života.
Njegov osebujni politički stil i javni istupi u kojima se nije libio oštro kritizirati društvene i političke anomalije donijeli su mu nadimak Bombarder s Kvarnera kojeg je s ponosom nosio i isticao.
Opaka bolest dijagnosticirana mu je prije nešto više od godinu i pol dana, no nije pokleknuo duhom te je nastavio sa svojim društvenim i političkim angažmanom sve do posljednjeg dana.
Folklorni blog
Vladimir Bebić završio je Sušačku gimnaziju u Rijeci i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a politikom se bavio cijeli svoj život. U Hrvatskom je saboru proveo je jedan mandat, od 1992. do 1995. i ostao je upamćen kao žestok kritičar Tuđmanove vladavine. Svoj je politički angažman kasnije nastavio na lokalnoj razini kroz Gradsko vijeće Grada Rijeke.
Iz nezavisne liste s kojom je na lokalnim izborima nastupio 2001. godine osnovao je stranku Treći hrvatski blok te se s njom, nakon preimenovanja u Radničku partiju, zajedno s još pet stranaka 2007. ujedinio u Ljevica Hrvatske. Na zadnjim je lokalnim izborima nastupio kao kandidat za zamjenika gradonačelnika PGS-ovca Nikole Ivaniša.

Piše: Luka Benčić/EPEHA
Foto: Tea Cimaš/CROPIX

Jutarnji list
- 19:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

NAJAVA: 41. LJETO VALPOVAČKO

23. LIPNJA – UTORAK:

Dvorac Prandau-Normann
18,00 sati OTVORENJE IZLOŽBI: likovnih radova stvaratelja
• s područja Valpovštine,
• ručnih radova i starih zanata
• fotografija Astronomskog društva „Anonymus“ Valpovo i Foto kluba Valpovo
• fotografija Predraga Matijanića
• dio retrospektivne izložbe „Dani Ivice Bednjanca“ - Lions club Valpovo-Belišće i StripOS Osijek
• lovnih trofeja lovačkih udruga Valpovštine

20,00 sati
• KAZALIŠNA PREDSTAVA „VJENČANI LIST“ Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ Vinkovci i Hrvatsko kazalište Pesc - Mađarska
Obilježavanje 200. obljetnice izgradnje kazališne zgrade u Valpovu i otvorenje Ljeta valpovačkoga

24. lipnja –srijeda :
Kapelica Sv. Trojstva u dvorcu

20,00 sati
KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA:
• CPD „M.I.R“ Belišće
• HPD „M.P.Katančić“ Valpovo

25. lipnja –četvrtak :
Caffe bar Schawro – Valpovo

18,00 sati
• KULENIJADA I RAKIJADA
• NATJECANJE U KUHANJU ČOBANCA - Lovačka društva Lovnog ureda Valpovo

26. lipnja – petak :
Dvorac Prandau-Normann
18,00 sati
DJEČJA SMOTRA FOLKLORA
sudjeluju mlađe folklorne skupine iz: Creta, Donjeg Miholjca, Grabovca, Harkanovaca, Ivanovaca-Marjančaca-Zelčina, Ladimirevaca, Narda, Našica, Ogulina, Petrijevaca, Sl. Broda, Sv. Đurđa, Valpova Kapelica Sv. Trojstva u dvorcu

20,00 sati PROMOCIJA 14. VALPOVAČKOGA GODIŠNJAKA
Trg kralja Tomislava

22,00 sata
KONCERT ROCK BENDOVA: FIREBALL, DALEKI PUT

27. lipnja – subota :
Dvorac Prandau-Normann

10,00 sati
OTVORENJE 12. LIKOVNE KOLONIJE Trg kralja Tomislava

11,00 sati
PROMENADNI KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA Dvorac Prandau-Normann

21,00 sat
REVIJA PJEVAČA AMATERA

28. lipnja – nedjelja :

Dvorac Prandau-Normann
10,00 sati EKO-ETNO SAJAM Dvorac Prandau-Normann
10,00 sati VAŠAR LJETA VALPOVAČKOGA
- Natjecanje u spravljanju jela na starinski način

17,00 sati
Svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega

18,00 sati:
SMOTRA FOLKLORA
Sudjeluju:
- KUD „Šokadija“ Bocanjevci,
- KUD „Cret“ Cret,
- KUD „Ravnica“ Habjanovci,
- HKUD „Harkanovci“,
- KUD „Šokadija“ Ivanovci-Marjančaci-Zelčin,
- KUD „Šokadija“ Ladimirevci,
- KUD „Kolo“ Nard,
- HKUU „N. Š. Zrinski“Petrijevci,
- HKUD „Valpovo 1905.“ i gosti:
- KUD „Sloga“ Draž,
- HKUD „Željezničar“ Osijek,
- KUD „Remetinec“ Remetinec,
- KUD “Izvor” Rakovica,
- KUD „M. Gubec“ Slavonski Kobaš,
- KUD „Lovor“ Trnjani
- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Titulu najljepše ponijela Anđela Perković iz Livna

45. BRODSKO KOLO: ZAVRŠEN SREDIŠNJI PROGRAM BRODSKE PRIREDBE

SLAVONSKI BROD - Izborom najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, preksinoć je atraktivnim revijalnim programom u Slavonskom Brodu završen središnji program 45. Brodskog kola, najstarije smotre izvornog folklora u nas. Među 36 djevojaka i snaša odjevenih u slikovite narodne nošnje iz raznih krajeva Hrvatske, titulu najljepše ponijela je Anđela Perković iz Livna. Prethodili su nastupi folkloraša iz cijele Hrvatske. Proteklog vikenda gotovo dvije tisuće izvođača, folkloraša i pjevača zaposjelo je pozornicu postavljenu prvi put u ambijentu brodske Tvrđave. Središnji programi počeli su u jutarnjim satima na zelenom pojasu ispred Željezničkog kolodvora, programom Konjogojske udruge Slavonija - smotrom svatovskih zaprega "Bijelo biserje Slavonije". Najljepšom kočijom žiri je proglasio kočiju Marka Sekulića iz Slavonskog Kobaša, dok je publika odabrala jednako lijepu kočiju Ivana Matanića iz Donjih Andrijevaca. U poslijepodnevnim satima, u mimohodu i središnjem programu pod nazivom "Šokadijo, sve ti je na glasu" izvorni folklor brodskoga Posavlja predstavilo je 25 kulturno-umjetničkih društava. "Prikazali smo ono najbolje i najbogatije što je bilo u brodskom Posavlju i u ovom dijelu Slavonije", kazao je predsjednik organizacijskoga odbora Josip Perčević, podsjetivši kako Brodsko kolo organizira Folklorni ansambl Broda. Smotra iz godine u godinu napreduje u svim elementima, drži etnolog Zvonimir Toldi, koji je prati od samih početaka.

Kritički, pak, prema organizaciji izjasnio se i sam član programskog odbora, etnomuzikolog Mihael Ferić. "Nisam uopće zadovoljan. Ove godine program je razdvojen u dvije priredbe, jedna zbog televizijskog snimanja povorke, a druga tradicionalna smotra. Prva je održana pred sablasno praznim gledalištem, a program je počeo tek navečer, kada je stigao i gradonačelnik, izborom najljepše nošnje. Tako je Smotra folklora postala predigra izboru ljepotice, priredbi koja ima natruhe estrade u narodnoj nošnji", nezadovoljno komentira Ferić, pohvalivši nastupe nekih KUD-ova, posebice Trnjana i Andrijevaca.

Marija RADOŠEVIĆ

Glas slavonije
- 13:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.06.2009., ponedjeljak

12. dječja i 15. smotra folklora društava našičkog kraja



U organizaciji HKD-a Lisinski, a pod pokroviteljstvom Grada Našica i Turističke zajednice našega grada, jučer je na pozornici kraj dvorca Pejačević održana 12. dječja smotra folklora na kojoj su, uz domaćine, malu školu folklora i srednju dječju skupinu pod vodstvom Ksenije Orešković i u pratnji Mirka Kelemena, sudjelovale dječje folklorne skupine SKUS-a “Franjo Strapač” Markovac, “Podgoračana” iz Podgorača, zatim HKD-a “Izvor” Donja Motičina, “Ivan Brnjik Slovak” iz Jelisavca, HKD Đurđenovac, “Tamburica” Velimirovac te KUD-ovi iz Crkvara, Bizovca, Đakova, Slatine i Darde.

Predsjednik HKD-a Lisinski Darko Damjanović je, pozdravljajući nazočne, zahvalio svima na dolasku čime su, rekao je, uveličali proslavu Dana grada Našica te 120. obljetnice Lisinskog. Gradonačelnik Krešimir Žagar je otvarajući smotru, istaknuo kako je mala, dječja smotra prekrasan uvod u veliku antunovsku smotru. Proslavu blagdana sv. Antuna Padovanskog i Dana grada ne bismo mogli zamisliti bez naše smotre folklora. Djeca cijelog našičkog kraja te gosti i prijatelji oduševljavaju nas svojim nastupima i čuvanjem naše pjesme i plesa, naše tradicije na koju smo tako ponosni.

Nakon male, održana je i velika, 15. smotra folklora društava našičkog kraja. Na ljetnoj pozornici pored dvorca Pejačević tako su uz domaćine, članove "A" sastava HKD-a Lisinski, nastupili su i gosti: HKD Podgoračani iz Podgorača, SKUD Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca, KUD Bizovac, SKUU Franjo Strapač iz Markovca Našičkog, HKD Vukojevci, KUD Sklad iz Đakova i HKD Izvor iz Donje Motičine. U ime domaćine smotre, sve goste i publiku pozdravili su Darko Damjanović, predsjednik HKD-a Lisinski i dogradonačelnik Grada Našica Hrvoje Šleder koji je 15. smotru folklora društava našičkog kraja proglasio otvorenom. Nakon smotre, brojni Našičani i njihovi gosti uživali su u još jednom koncertu. Na ljetnoj su pozornici nastupili Slavonski Dukati, ex. Mladi 6, s vokalnom solisticom Marijom Pavković – Snašom.

NAŠICE ONLINE
- 13:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.06.2009., nedjelja

5. ANTUNOVSKI SUSRETI U HRVATSKOM ĆUNTIĆU



HRVATSKI ČUNTIĆ - Nakon misnog slavlja u Hrvatskom Čuntiću proslava Antunova i Dana sela okončana je 5. Antunovskim susretima. U ime organizatora prigodnim riječima se obratila Milka Barić koja je svim sudionicima na kraju smotre podijelila i zahvalnice i darove, a susrete je u ime Grada i gradonačelnika, otvorio Darko Dumbović, gradski vijećnik.
Na susretima je sudjelovalo 10 društava. Uz domaću „Ćuntićanku“, svoje narodne običaje i folklornu baštinu su predstavila društva iz Selišta Kostajničkog, Zavalje, Maje, Gornje Gračenice, Crnca, Bobovca, Letovanića i Zadobarja.
Prvi puta na ovim susretima nastupio je KUD „Zadobarje“ iz Zadobarja, mjesta smještenog sjeverozapadno od Karlovca. Kako smo saznali od Ljiljane Sudac, voditeljice, društvo je osnovano 1995. godine, a s aktivnim radom su počeli 2001. godine. Do sada su snimili dvostruki album pjesama, običaja i plesova svoga kraja. „Djelujemo u više sekcija, a najveći uspjeh smo ostavarili 2007. godine nastupom s poznatom istarskim glazbenikom Liviom Morosinom, na Etno festivalu u Neumu“, rekla je voditeljica.
KUD „Maja“ iz Maje već je bio na Antunovskim suretima, a njegujući stare običaje, okuplja pjevače i plesače iz Maje, Svračice, Ravnog Rašća, Joševice i Gline.
Toplim pljeskom pozdravljeno je i gostujuće društvo „Lička Plješevica“ iz Zavalje, mjesta od kuda je došao Pater Petar Žagar, ali i ostala društva koja su pokazala običaje i krasne nošnje svoga kraja. Na kraju „5. Antunovskih susreta“ svi su se, i gosti i izvođači, okrijepili pod velikim šatorom gdje su ih veseli kao i svake godine dočekali vrijedni članovi Udruge „Izvor“.
Bilo je graha, ali i gulaša. Majstori od gulaša su bili Tomo Bunjan, Željko Pribilović i Stjepan Graho iz Lovačke udruge „Srna“ iz Gore, koji su skuhali 80 litara i Ivan Radošević – Birić iz LU „Fazan“ Petrinja koji je skuhao još 50 litara finog gulaša. Probali smo – oba su bila za 5.



Autor: Marela Morić

petrinjski radio
- 18:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.06.2009., subota

NAJAVA: IV. SMOTRA FOLKLORA OTOKA IVANIĆA


SVEČANA POVORKA GRADOM KREĆE 14.06. 2009. U 14.45
(OŠ Đ.Deželića – Školska ulica – Moslavačka ulica – POU Ivanić-Grad)

PROGRAM IV. SMOTRE FOLKLORA
POČINJE U 15.30 U VELIKOJ SALI POU IVANIĆ-GRAD


NASTUPAJU:

KUD “Ivanić” IVANIĆ-GRAD

KUD “Ivan Goran Kovačić ” LOVAS (Vukovarsko-srijemska županija )

KUD “Đuro Kundek” CAGINEC

KUD “Sveta Margareta” VELIKA JELSA (”Smotra folklora u Karlovcu”, Karlovačka županija)

KUD “Obreška” OBREŠKA

KUD “Repušnica” REPUŠNICA (”Smotra Moslavine u Kutini”, Sisačko-moslavačka županija)

KUD “Kloštar” KLOŠTAR IVANIĆ

KUD “Župa Bagavlović” KRVAVAC (Dubrovačko- neretvanska županija)

KUD “Ogranak seljačke sloge” POSAVSKI BREGI

KUD “Klaruš” MARUŠEVEC (”Smotra folklora u Varaždinu”, Varaždinska županija)

KUD “Graničar” KRIŽ

KUD “Perušić” PERUŠIĆ (”Smotra Ličko-sremske županije”, Ličko-senjska županija)

KUD “Posavec” DUBROVČAK LIJEVI

KUD “Kešinci” KEŠINCI (”Đakovački vezovi”, Osječko-baranjska županija)

IVANIĆ GRAD
- 19:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.06.2009., petak

NAJAVA: PICOKIJADA 2009



PROGRAM PRIREDBI PICOKIJADA 2009

19. 6. 2009. - PETAK

20,00 Galerija Stari grad okvirena pozivnica - PERCEPCIJA PROLAZNOSTI, tradicionalna skupna izložba podravskih umjetnika Izbornik: Tomislav Franjić

21,00 Galerija Stari grad POVIJESNI MOZAIK ĐURĐEVCA, predstavljanje reprinta starih razglednica Đurđevca

21,00 Stari grad PICOKIJADI U ČAST, nastup alternativnih glazbenih skupina IDORU (Mađarska), ATENTAT (Đurđevac), HIDDEN LAYER (Zagreb) i PILLOW PACK(Koprivnica)

21. 6. 2009. - NEDJELJA

10,30 Sportski park "Graničar" Nogometna utakmica između predpionira i pionira NK "Graničar" Đurđevac i francuskogkluba Haute Goulaine

20,00 Hotel Picok PROMOCIJA PJESME "PICOKI NAS ZOVU" autora Ivice Gašparića- Gapeta

26. 6. 2009. - PETAK

09,00 Trg sv. Jurja PICOKI PO PICEKIMA, natjecanje u spremanju pilećeg paprikaša voditelji: Davor Dretar-Drele i Vid Balog

16,00 Sportski park "Graničar" NOĆ KOŠARKE

17,00 Sportski park "Graničar" GEM, SET, MEČ, teniski turnir parova

19,00 Dom kulture LEGENDA KAO IZAZOV izložba slika i skulptura na temu Legende

21,00 Dom kulture SMIJEŠNA STRANA POLITIKE, komedija u izvođenju Zvonka Hrabara, Ivice Pucara, Davora Dretara Dreleta i Vida Baloga

27. 6. 2009. - SUBOTA

09,00 Sportski park "Graničar" ZLATNI PICOK, prijateljski taekwondo turnir

09,00 Starogradska ulica 8. ĐURĐEVEČKI SAJAM STARINA

10,00 Dom kulture MALA CRTANA PICOKIJADA, likovno izražavanje najmlađih

11,00 Sportska dvorana DIGANKE, ZLEVANKE, MAZANICE, POGAČICE I PRKAČI, izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada udruga žena

18,00 pozornica kod hotela Picok ĐURĐEVČICE I GOSTI, nastup ženskog vokalnog sastava “Đurđevčice” i gostiju KUD-a Petar Preradović, nastup plesačica orijentalnog plesa

19,00 Trg sv.Jurja PUHAĆI I NJIHOVI GOSTI, promenadni koncert Puhačkog orkestra DVD-aValpovo i Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac

20.00 Trg sv. Jurja VEČER FOLKLORA, susret folklornih skupina

21,30 Od Doma kulture do Staroga grada DOBRO NAM DOŠLI PRIJATELJI, svečana povorka organizatora, pokrovitelja i sudionika scenskog prikaza Legende o Picokima

22,00 Velika pozornica uz Stari grad SVEČANO OTVARANJE PICOKIJADE 2009.

22,30 Velika pozornica uz Stari grad LEGENDA O PICOKIMA redatelj: Krešimir Dolenčić

28. 6. 2009. - NEDJELJA

09,00 lovački dom Mičetinac LOVAČKI ZESTANEK, takmičenje lovaca u gađanju na glinene golubove i pripremanju lovačkog gulaša

09,30 Trg sv. Jurja, ZAKAJ NAM VELE PICOKI, prikaz Legende oPicokima u izvođenju polaznika Dječjeg vrtića "Maslačak" Đurđevac

10,00 Trg sv. Jurja BICIKLIJADA 2009., promotivno rekreativna biciklistička vožnja za sve uzraste

11,00 Ulica Stj. Radića - Trg sv. Jurja PODRAVINA OD LETA DO LETA, povorka aranžiranih kola voditelji: Krešimir Blažek i Vid Balog

21,00 mala pozornica uz Stari grad, ANTONIJA ŠOLA, koncert


08. 07. 2009. - SRIJEDA

10,00 HAAS-DOM, predstavljanje izložbenog salona tvrtke u sklopu jubileja pet godišnjice rada

Đurđevac
- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Najava: Martinski susreti


PROGRAM 12. ŽUPANIJSKE SMOTRE IZVORNIH FOLKLORNIH SKUPINA «MARTINSKI SUSRETI 2009.»
13. LIPNJA 2009.
pod pokroviteljstvom Sisačko – moslavačke županije

16,30 SVEČANO OTVARANJE

16,45 KUD «MARTINČANI « MARTINSKA VES

16,55 HKUD «RADOST» SELA

17,05 KUD «KOLOVRAT« LEKENIK

17,15 HAKUD «GLINSKA TAMBURICA» GLINA

17,25 KUD « ZORA «PIŠKOREVCI

17,35 KUD «BANOVA JARUGA» BANOVA JARUGA

17,45 KUD «IVANČICE» KUTINA

17,55 KUD "BREST" BRESTAČA

18,05 KUD « JEKA « HRVATSKA DUBICA

18,15 KUD «POPOVAČA « POPOVAČA

18,25 KUD «SUNJANKA» SUNJA

18,35 KUD «HRASTOVIČKA GORA» HRASTOVICA

18,45 IFD «POSAVKE» HRASTELNICA

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.06.2009., četvrtak

NAJAVA: FESTIVAL GAJDAŠA V ĐURĐEVCU



Poštovani sugrađani, ovaj vikend Vam se pruža prilika prisustovati nesvakidašnjem festivalu u našem gradu. Ove subote, 13. lipnja 2009., Đurđevac će biti domačin 3. Hrvatskog gajdaškog festivala, koji će se održati u Domu kulture u 19,00 sati. Uz najbolje hrvatske gajdaše, svoje će umijeće pokazati i gosti iz Slovenije, Slovačke i Bugarske. Uz njih će nastupiti i Đurđevčice, dok će voditelj biti Stjepan Večković, član Lada i Hrvatskog gajdaškog ansmbla. Ulaz je besplatan.

ĐURĐEVAC
- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAJAVA: IZ PROGRAMA 45. BRODSKOG KOLA



13.06.2009. Slavonski Brod, 19:00 sati, gradski korzo, Vašar kolača i folklorna večer

14.06.2009. Slavonski Brod, 10:00 sati, zeleni pojas ispred željezničkog kolodvora program konjogojske udruge Slavonija "Bijelo biserje Slavonije"

14.06.2009. Slavonski Brod,16:30 sati, gradski korzo, 45. smotra izvornog folklora Brodsko-posavske Županije "Šokadijo sve ti je na glasu"

14.06.2009. Slavonski Brod,20:00 sati, gradski korzo, Revija hrvatskih narodnih nošnji i izbor Najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji


- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.06.2009., srijeda

80 godina KUD-a ''Seljačka sloga'' Prekopakra



Trodnevni program za 80. rođendan


Kulturno-umjetničko društvo "Seljačka sloga" iz Prekopakre od 19. do 21. lipnja slavi veliki jubilej, 80. godina postojanja i rada ovog KUD-a, najstarijeg na ovom području.
Svečano obilježavanje visoke obljetnice započinje 19. lipnja kada će u zgradi osnovne škole u Prekopakri s početkom u 19 sati biti otvorena izložba starina Prekopakre, u sklopu koje će biti promovirana i knjižica o povijesti prekopakranskog društva. Sljedećeg dana planirano je održavanje bogatog kulturno-umjetničkog programa. U velikom šatoru koji će za ovu prigodu biti postavljen na malonogometno igralištu iza zgrade škole u Prekopakri, od 20 sati će nastupiti članovi Kuburaškog društva "Šokci" iz Prekopakre, članovi ansambla "Ivan Goran Kovačić iz Zagreba te požeški tamburaški sastav "Bekrije", a tom će prigodom biti dodijeljena priznanja i zahvalnice udrugama i pojedincima koji su pomogli rad i razvoj KUD-a "Seljačka sloga".
Nedjeljno jutro od 6,30 predviđeno je za budnicu uz pratnju limene glazbe, a u 9,30, u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pakracu, bit će služena svečana sveta misa, nakon čega je, od 11 sati planiran mimohod KUD-ova kroz Prekopakru, te od 13 sati njihov nastup u sklopu kulturno-umjetničkog programa. U velikom šatoru će od 20 sati biti održan i veliki koncert na kojem će uz Šimu Jovanovca nastupiti trenutno najpopularniji tamburaški sastav "Slavonske lole",



Pakrac
M. Barać


- 19:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.06.2009., utorak

NAŠIČKI SLOVACI SVOME GRADU

NAŠICE – Onaj tko nije znao što su bryndzové haluške, korbačiky, zemiakové pľacky, ali i borovička, nezaboravna rakija od smrekinih bobica, mogao ih je danas u prijepodnevnim satima kušati u centru Našica. To su samo neki od slovačkih gastronomskih užitaka kojima su se sladili Našičani, putnici namjernici, ali i Krešimir Žagar, našički gradonačelnik koji je svratio na ukusne haluške od krumpira s mekim ovčjim sirom "bryndzom" i dimljenom slaninom te na još slasniju borovičku.
Manifestacija "Našički Slovaci svome gradu" organizirana je unutar programa obilježavanja Dana grada Našica zajedničkim snagama Matice slovačke i Središnje knjižnice Slovaka iz Našica.

Kata Vinčak iz Jelisavca, kako kaže "najslovačkijeg" hrvatskoga sela, jer tamo živi mnogo Slovaka, dobro poznaje slovačku kuhinju, ali treba je upoznati još bolje pa je na štandu uzela recepte kako bi svojoj obitelji priuštila "haluške". Recepte su uzele i mnoge druge Našičanke raspitujući se za mnoge detalje i kulinarske tajne.

- Znam kuhati kiseli kupus uz krumpire, npr. prepečeni kupus i kupus s tijestom. Današnje recepte ću proučiti i zagrijati pećnicu. Jedino što mi je problem ovčji sir "bryndza" pa ću za haluške upotrijebiti kravlji sir – ističe Vinčak.

Nekoliko štandova dalje od degustacijskog stola, priređena je mala izložba iz fundusa Središnje knjižnice Slovaka. Predstavljene su slovačke kuharice i knjige o slovačkoj gastronomiji. Nastala je velika gužva jer su se besplatno dijelili recepti, a prema riječima mr.sc. Blaže Pavlović-Radmanović, ravnateljice Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice iz Našica, sve ih je pomno odabrala prof. Ružica Vinčak, voditeljica Središnje knjižnice i profesorica slovačkog jezika.

- Prošle smo godine obilježili desetogodišnjicu rada Središnje knjižnice Slovaka, odjelu pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici u Našicama. Tijekom godine organiziramo i kratki tečaj slovačkog jezika – istaknula je Radmanović naglasivši da knjižnica u svom fundusu ima više od 3500 knjiga koje redovito pristižu iz Slovačke i iz drugih izvora.

Da bi ugođaj bio potpun, profesor glazbe Ivan Krajačić, tradicionalne zvuke svirao je na fujari, narodnom slovačkom glazbalu koji je po načinu sviranja sličan trubi.

- Fujara ima različitih veličina, od deset centimetara do pet metara i izrazito je zahtijevan instrument. U davnini su ga svirali pastiri na brdima koji su njime komunicirali – objasnio je Krajačić pojasnivši da su svirači fujare imali zanimljivu nošnju poput "topića" pa im se vidio pupak.

Iznimno zadovoljan posjetom bio je i Branko Prišć, predsjednik Matice slovačke u Našicama.
- Ipak smo se prvi put aktivno uključila u program proslave Grada Našica pa smo izuzetno zadovoljni. Štandovi su izuzetno posjećeni, a mislim da najviše zanimanje vlada za borovičku. Ipak, uz rakiju od smrekinih bobica i haluške, život je ljepši. Probajte i vi, kako ćete napisati ako ne probate? – zapitao se Prišć i nalio mirisnu borovičku u moju čašicu. Živjeli!


Autor Slobodan Kadić

VEČERNJI LIST
- 10:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.06.2009., ponedjeljak

Završeno orahovačko proljeće

Na završnici orahovačkog proljeća u gradskom parku nastupili su: Folklorni blog



KUD „SLOGA“, Sikirevci

KUD „HARKANOVCI“, Harkanovci

KUD „RAVNICA“ Mala Bosna, Subotica

KUD „ZORA“ , Mohač, Mađarska

KUD „SV.ANTE-CIM“, Mostar

KUD „ZDENAC“ , Zdenci

KUD „VESELA ŠOKADIJA“, Gundinci

KUU „VOĆIN“ Voćin

KUD „GRANIČAR“ Križ

KUD „MOSLAVEC“ Voloder- Popovača

KUD „VARTEKS“ Varaždin

HKD „LISINSKI“, Našice

KUD „PODRAVAC“ Sopje

KUD „SELJAČKA SLOGA“ Špišić Bukovica

KUD „IZVOR“ Donja Motičina


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.06.2009., nedjelja

Najljepša nošnja u karlovačkoj županiji je iz Rečice

OGULIN, 07.lipnja – Već 13.godinu za redom Pučko otvoreno učilište Ogulin u suradnji sa KUD-om „Klek“ organiziralo je Smotru izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“. Otvorenje smotre bilo je u petak navečer u Atriju hotela „Frankopan“, gdje je održana svečana revija narodnih nošnji Karlovačke županije pod nazivom „Jedna od druge lipša će bit“, na kojoj je prikazano preko 20 svečanih narodnih nošnji koje su nosili članovi kulturno umjetničkih društava iz cijele županije.
Folklorni blog

Za najljepšu svečanu narodnu nošnju ili nošnju nastalu pod utjecajem gradske mode izabrana je nošnja KUD-a „Rečica“, koju je nosila Ivana Ivanac, te će ona predstavljati županiju na državnoj reviji narodnih nošnji u Slavonskom Brodu. Vrlo blizu pobjede bila je i nošnja KUD-a „Klek“ koju je nosila Mateja Salopek, pa postoji mogućnost da će i ona na državnu reviju. Drugo mjesto po izboru žirija osvojila je nošnja koju su nosili Biserka Rendulić i Ivan Mihaljević iz KUD-a „Gradina“ iz Modruša, oni su i nesuđeni pobjednici revije, no obzirom da su stariji od 30 godina, dodijeljeno im je drugo mjesto. Treće mjesto osvojila je nošnja iz KUD-a „Tounjčica“, koju su nosili Matija Matešić i Željka Grčar.

Reviju narodnih nošnji Karlovačke županije upotpunili su svojim nastupom KUD „Klek“, te „Cro-etno“ i revija „Etno mode“, koja je na desetom međunarodnom festivalu etno mode i nacionalnih kostima „Etno – Erato“ u Moskvi osvojila prvu nagradu, predstavivši zbirku od osam nošnji iz okolice Zagreba (Remeta), panonskog, gorskog i mediteranskog dijela Hrvatske.

U subotu je u večernjim satima više KUD-ova nastupilo u centru Ogulina, plešući i pjevajući po trgovima i parku, a i u nedjelju se održava tradicionalni svečani mimohod kroz centar Ogulina s početkom od 17,30 sati, nakon čega preko 30 KUD-ova iz cijele županije nastupa na obveznom nastupu u ogulinskoj sportskoj dvorani od 19 sati. Prosudbeni stručni žiri odlučit će o nastupima ovih KUD-ova, te odlučivao koje će društvo predstavljati županiju na brojnim smotrama širom Hrvatske i u inozemstvu. (dp)

Ogulinski list
- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2009., četvrtak

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica


Posjetite stranice KUDa MOSLAVČANKA iz Donje Gračenice
- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.06.2009., srijeda

Promocija knjige Crvena i bijela Moslavina u Križu




KRIŽ - Povodom «Badalićevih dana», 7. lipnja 2009. u 18,00 sati u Domu kulture «Josip Badalić» u Križu bit će promovirana knjiga Slavice Moslavac «Crvena i bijela Moslavina». Poslije promocije i svečanog uručivanja plakete «Josip Badalić» najboljoj studentici ruskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta iz Zagreba za šk. god. 2008/09. u Galeriji Križ bit će otvorena etnografsko, kulturno-povijesna izložba «RADOSNA JE PJESMA NAŠA», autorice Slavice Moslavac.

Knjiga objedinjuje etnografski razdvojenu Moslavinu, koja doduše pripada velikom Panonskom arealu, ali u etnografskom pogledu dijeli se na jugo zapadnu ili Crvenu i sjeverno istočnu ili Bijelu Moslavinu. Knjiga sadržava 136 stranica, sa sažetcima na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, zatim 321-u crno bijelu i color fotografiju, tvrdi uvez.

Bijela ili sjeverno stočna Moslavina dobila je naziv zbog jednostavne lanene ili pamučne nošnje u kojoj je ukras izveden samo ubiranjem platna i tehnikama bijelog tkanja ili veza /vutlanje, dupljanje, gažvanje, šlinganje/, te tkanog prijebora, nasuprot nošnji Crvene ili jugozapadne Moslavine u kojoj je boja ukrasa pretežno crvena, izrađena tehnikama starinskog prijebora, vutlanja, na daščicu, u zev, ali i vezom. Različite vrste tkiva i različit pribor omogućavali su izradbu mnoštva ornamentalnih kompozicija i bogatstvo kolorita.

Izložba Radosna je pjesma naša, autorice Slavice Moslavac govori o glazbenoj ostavštini moslavačko-posavskog kraja. Sastoji se od dva dijela: prvi dio bio je posvećen tradicijskim instrumentima, njihovoj izradi, primjeni, nestanku iz svakodnevnog života kao i o njihovoj ponovnoj obnovi i primjeni u novim urbanim sredinama. Drugi dio govori o urbanoj glazbenoj kulturi, sve tamo od pedesetih godina dvadesetog stoljeća, kada se osnivaju brojni vokalno-instrumentalni sastavi, pa sve do devedesetih godina, odnosno dvije tisućite, kada nestaju sa glazbene scene.

Izložbu prati na 94. stranice bogato ilustrirani katalog, s preko 200 crno-bijelih i color fotografija. Kao demonstratori na predstavljanju knjige predstavit će se članovi KUD-a «Husain» iz Kutine i KUD-a «Kloštar» iz Kloštar Ivanića, a u glazbenom programu nastupit će PS «Baština» KUD-a Husain.




MOSLAVINA INFO
- 13:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.06.2009., utorak

Paško bio svatovski čajo 521 puta


IVANKOVO - Ivankovčanin Paško Barunčić jedan je od najpoznatijih čaja na ovim prostorima, a s respektabilnih čak 521 čajevanjem, konkurira i za Guinessovu knjigu rekorda.
- Oduvijek sam volio tradiciju ovog kraja premda se u njemu nisam rodio, ali sam doselio 1960. Jedanaest godina kasnije prvi put sam bio čajo u svatovima i nisam mogao niti sanjati da ću biti čajo u više od 500 svatova, priča Paško koji ljubav prema tradiciji potvrđuje članstvom u KUD-u "Ivan Goran Kovačić" koji je na njegovu inicijativu organizator okupljanja čaja/čauša svake nedjelje poslije Uskrsa na manifestaciji "Sve se čaje okupiše". Pašku već mnogo godina, kako kaže, u mislima kruži ideja da na jednom mjestu okupi svu svoju obitelj i na taj se način pokuša zahvaliti svima iz svoje loze, znanima i neznanima koji su "pomogli da odraste i doživi ovo današnje vrijeme".
"Dao sam izraditi i rodoslovno stablo obitelji Barunčić koju u okviru proslave 500. čajevanja također planiram okupiti kao 1. susret roda Barunčića" priča Barunčić koji je 500. čajevanje i 1. susret roda Barunčić ostvario kao cjelodnevnu manifestaciju tijekom koje je organiziran i odlazak na groblje pješice u svatovskoj povorci, koju su predvodili članovi KUD-a "Ivan Goran Kovačić" odjeveni u narodne nošnje, a u samoj proslavi sudjelovalo je 25 čaja odjevenih u čajinu odoru. Na groblju održana je molitva na grobu Nike Barunčića, čiji grob predstavlja humke svih dragih pokojnika te je služena sveta misa u župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja i na kraju je bila svečana večera s prigodnim programom.

M.Ban

Glas slavonije
- 15:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.06.2009., ponedjeljak

MARIJO, SVIBNJA KRALJICE

U subotu, 30. svibnja, u Crkvi svetog Petra i Pavla, održana je osma po redu smotra crkvenog pučkog pjevanja. Organizator ove smotre je Društvo prijatelja baranjskih starina, sa željom da se sačuvaju i populariziraju crkveni pučki napjevi u bogatstvu njihove različitosti.

Prva smotra održana je prije osam godina u, tada, potpuno devastiranoj crkvi. Crkva je u međuvremenu obnovljena i po mišljenju glazbenog kritičara, idealan je prostor za glazbu i muziciranje.

Jučer su nastupili: pjevačka skupina KUD-a "Seljačka sloga" iz Gajića, mješovita pjevačka skupina KUD-a "Šokadija" iz Ivanovca, Marjančaca i Zelčina, Pjevačka skupina "Kiskoszeg" iz Batine, Zbor crkve sv. Mihovila iz Bačkog Brega, Muška pjevačka skupina "Biđani" iz Bickog Sela, Pjevačka skupina KUD-a "Sijač" iz Lučkog, te muška pjevačka skupina "Ižipci" iz Topolja.

općina Draž
- 18:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.