folklorni

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.03.2009., utorak

SUSRET FOLKLORAŠA U MARTINCIMA

Image Hosted by ImageShack.us


Martinci, 28. ožujka 2009.

U subotu je u Martincima u susjednoj Mađarskoj potpisan Sporazum o suradnji Mađarsko-hrvatskog okruglog stola za kulturu, pod nazivom ˛S obje obale Drave. Sporazum je u ime Društva za razvoj Ormanšaga iz Šeja i Kolegija međunarodnih civilnih veza i europskih integracija potpisala predsjednica društva Jakab Gezane, a u ime kulturnog društva iz Martinaca Kristina Gregeš-Pandurne , dok su s druge strane sporazum potpisala naša kulturno umjetnička društava: "Pitomačanke" iz Pitomače, "Seljačka sloga" Špišić Bukovica, KUD-a "Virovitica", Kulturno umjetnička udruga "Suhopolje", i Ivica Pandurić, predsjednik KUD-a "Đeram" iz Viljeva pokraj Donjeg Miholjca, koji je bio i inicijator ovog sporazuma.
Strane su se sporazumjele da će aktivno sudjelovati u radu Mađarsko-hrvatskog okruglog stola o suradnji civilnih udruga i prosvjetnih kulturnih ustanova koje djeluju u mikroregiji Šeje /Sellye/ , te Virovitičko-podravskoj županiji.
Uz suradnju kulturno umjetničkih društava obje zemlje, sporazumom je predviđeno i osnivanje zajedničke baze podataka materijalne i kulturne baštine, te običaja; sastavljanje registara civilnih udruga, prosvjetnih ustanova i uslužnih djelatnosti kao i priprema zajedničke kulturne strategije naših prekodravskih županija.

Image Hosted by ImageShack.us


Nakon toga sva društva su nastupila na manifestaciji "S obje obale Drave" u sportskoj dvorani u Martincima gdje su dala bogat kulturno umjetnički program uz jaku podršku domaćina, te na veliko oduševljenje Martinčana. Naši domaćini su se doista potrudili oko organizacije i u svemu nam pokušali ugodit. Obilje ukusne hrane, izvrsnih kolača. A bilo je impresivno vidjeti svu tu našu raspjevanu mladost koja je dugo u noć plesala i družila se, a sve to bez ijednog i najmanjeg incidenta ili grube riječi. Jednostavno rečeno: festival dobrote, ljubavi i međusobnog uvažavanja. Oba benda su nas odlično zabavljala, kako Gašo band iz Virovitice, tako i Podravka iz Martinaca. Sve što je lijepo brzo i prođe, i tako odosmo kući, s lijepim uspomenama i sa željom da nam Sporazum o suradnji što bolje i duže živi.
U neslužbenom dijelu programa dogovorena je čvršća suradnja naše generalne konzulice u Pečuhu sa Zajednicom kulturno umjetničkih udruga naše županije, kako bi ovaj projekt povezivanja kulturno umjetničkih udruga s obje strane Drave što prije zaživio, ali su u pripremi i novi, da bi Hrvati u Mađarskoj i nadalje čuvali i njegovali svoj jezik, koji je kroz stoljeća upravo u Martincima ostao u svom izvornom obliku.
D.B.
Image Hosted by ImageShack.us



- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.03.2009., subota

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci


Posjetite stranice KUDa SLAVKO JANKOVIĆ iz Šiškovaca
- 11:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.03.2009., četvrtak

12. Smotra izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije


Domaćin 12.Smotre izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije, ove godine bit će KUU « Ivan Vitez Trnski» Nova Rača, a održat će se u Društvenom domu u Novoj Rači 28.0žujka 2009. godine, s početkom u 14,00 sati. Organizator smotre je Zajednica KUU BBŽ-e, a pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija.
Kulturno umjetničko društvo « Ivan Vitez Trnski» djeluje u Novoj Rači od 1950. godine, a sada nosi ime po prvom županu Bjelovarsko-bilogorske županije, pripadniku ilirskog pokreta, pjesniku i književniku, te prvom predsjedniku Društva hrvatskih književnika, Vitezu Ivanu Trnskom.
Društvo je do sada sudjelovalo na mnogobrojnim manifestacijama i smotrama folklora u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. Trenutno ima pet sekcija – dvije tamburaške, dvije folklorne i mušku pjevačku skupinu « Treću dob», a broji više od 70 aktivnih članova. Voditelji Društva su Branka Novković i Vladimir Giacometti.
Na ovogodišnjoj 12. smotri po redu Kulturno umjetnička društva izvest će pjesme i plesove koji su tradicionalni običaji njihovog kraja. Tradicionalne pjesme i plesovi su oblik čuvanja pučkog stvaralaštva, ogledalo originalnih, neiskrivljenih kulturnih vrijednosti nastalih u narodu. Folklorne smotre kroz pjesmu, ples, narodne nošnje i glazbala oživljavaju i prikazuju običaje njihovog kraja. Najčešće su to običaji vedrijeg sadržaja, kao što je ženidbeni običaj, žetveni, običaj komušanja i drugi.
Na ovogodišnjoj 12. smotri Izvornog folklora predstavit će se KUD «Palična» iz Severina, KUD «Sloga-Đurđic» iz Đurđica, KUD «Graničar» iz Čazme, KUD «Sloga» iz Velike Pisanice, KUD «Sloga» iz Miklouša, KUD « Veliko Trojstvo» iz Velikog Trojstva, KUD «Slavko Kolar» iz Palešnika, KUD «Mato Lovrak» iz Velikog Grđevca, Folklorno društvo iz Hercegovca, KUD «Šandrovac» iz Šandrovca, KUD «Trnovitica» iz Velike Trnovitice i domaćini KUU «Ivan Vitez Trnski» Nova Rača.

Bjelovar Info
- 13:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Svi Zagrađani plešu u KUD-u ili izrađuju narodne nošnje

ZAGRAĐE - Stanovnici sela Zagrađa u pleterničkom kraju među rijetkima se u Požeštini ne moraju pribojavati kako će njihovi narodni običaji izumrijeti. Gotovo svi su uključeni u rad tamošnjeg folklornog društva. I dok jedni pjevaju i plešu drugi vješto i spretno izrađuju narodne nošnje, baš onako kako su se one nekada izrađivale.
Gotovo svakoga dana 48-godišnja Branka Ružičić sjeda za radni stol za kojim provodi i po nekoliko sati. Štikaćom “mašinicom” ona vješto na domaćem platnu, popunjava različite uzorke koji su i jedinstveno obilježje narodne nošnje toga kraja. Unatoč iskustvu, za izradu jedne ženske narodne nošnje treba joj i više od mjesec dana.
- Nošnje intenzivnije izrađujem već 15-ak godina. Sada mi nije teško no u početku je bilo. Pojedini dijelovi nošnje su zahtjevni i tu mi dosta treba vremena. Za samo "štikanje" treba mi desetak dana, a tu je i heklanje i štrikanje narukvica i drugi poslovi. Zagrađanska nošnja prema svom izgledu više pripada brodskom području i mnogo je bogatija u odnosu prema "paurskoj", kaže Branka dodajući da je njoj osobno najljepša "zlatara" koja se radi zlatovezom od posebnog konca.
Ni baka Manda Ružičić kojoj je 85 godina ne odustaje od izrade nošnji. Vid i ruke je još dobro služe, pa bez problema plete, kukiča i rišlja.
"Počela sam raditi s 12 godina kada sam prvi put sjela za mašinu. Imala sam veliku želju da taj posao naučim a i dandanas uživam u rišljanju. Ne mogu vam kazati koliko mi puno zadovoljstva donosi ručni rad i izrada nošnji. Ni sama ne znam koliko sam toga napravila. Moje se nošnje nalaze diljem svijeta, od Kanade do Australije. Jedne sam zime čak 24 muške nošnje morala napraviti", kaže baka Manda.
"Meni jako puno znači ova nošnja. To je blago mojih roditelja, koje sam ja naslijedila od svoje mame, a ona pak od svoje. Nošnju uglavnom nosim kada moje društvo ima nastup. Nakon toga se pažljivo mora spremiti i čuvati do idućeg gostovanja", ističe Đurđica Lucić, članica folkoloraša. Na svoju je krpanu rubinu ponosna i mlada Marija Berić od koje doznajemo da se njezina narodna nošnja nosila samo na najsvečanijim prilikama, misama i svečanijim blagdanima. Narodna nošnja iz Zagrađa ili kako je zovu graničarska nošnja, prema riječima voditeljice tamošnjeg folklora Vesne Kožul, doista je specifična.
"Koliko su naše nošnje atraktivne ponajbolje potvrđuje činjenica da upravo nošnje iz sela Zagrađa nose mnogi folklorni ansambli ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu”, kaže voditeljica.

Verica REBRINA

GLAS SLAVONIJE
- 07:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.03.2009., utorak

"Lisinski" slavi 120. rođendan

23.03.2009. Redovitu godišnju izvještajnu Skupštinu u subotu su održali članovi HKD-a "Lisinski" Našice. Izvješće o radu društva podnio je predsjednik Darko Damjanović istaknuvši kako je u protekloj godini održano 405 proba i 56 nastupa od kojih su dva bila i inozemna gostovanja. Naime, članovi "A" sastava folklorne sekcije u studenom su gostovali u Linzu, u Austriji, na manifestaciji "Zvuci radnog kraja", a članovi mještovitog pjevačkog zbora u prosincu su sudjelovali na Adventskom festivalu pjevačkih zborova u Pragu, u Češkoj.

Nazočnima su se obratili, u ime gradonačelnika, član Poglavarstva Zvonko Benić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak, Branka Baksa ispred SKUS-a "Franjo Strapač" i Matice Slovačke Markovac, Željko Jantošik ispred Matice Slovačke Našice, Antun Kuricek u ime članova Gradske glazbe te ispred DND-a Našice Darija Vlajnić. Svi oni čestitali su na uspješnom radu, ali u isto vrijeme poželjeli i puno uspjeha u ovoj slavljeničkoj godini u kojoj će članovi društva obilježiti njegovu 120-tu godišnjicu. Na skupštini je dotaknuta i problematika vlasništva dvorca obitelji Pejačević u kojemu se nalaze prostorije društva no kako je rekao gosp. Zvonko Benić dvorac ostaje u nadzoru Grada tako da nema bojazni za korisnike njegovih pojednih dijelova.
- 20:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD ĐERAM Viljevo


Dodan link na stranice KUDa ĐERAM iz Viljeva
- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.03.2009., utorak

KUD Ivančice u Sloveniji


Folklorni blog
KUD Ivančice ovoga je vikenda putovao u Sloveniju gdje su sudjelovali na međunarodnim dječjim susretima koji su se organizirali u Rogaškoj Slatini. Velika barokna kristalna dvorana bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, kutinsko društvo predstavio se sa dvije koreografije : Moslavačko Ivanje i Plesovima iz Podravine. Ivančice su opet bile veoma zapažene zbog svojih osebujnih nošnji i veoma veselih tamburaša.

KUTINA
- 19:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.03.2009., četvrtak

Smotra dječjih tamburaških sastava i orkestara u Kutini

KUTINA - Sutra će se u Domu kulture u kutini održati 14. Smotra dječjih tamburaških sastava i orkestara, smotru organizira Gradski savez kulturno-umjetničkih društava Grada Kutine, a početak je u 18 sati. Nastupit će devet moslavačkih orkestara i tri gostujuća iz Petrinje, Sibinja i Selca.

Nastupaju slijedeći sastavi i orkestri:

Tamburaški sastav KUD-a "Ivančice" Kutina
Tamburaški sastav KUD-a "Potočanka" Potok
Tamburaški sastav KUD-a "Repušnica" Repušnica
Tamburaški sastav FA "Petrinjčica" Petrinja
Tamburaški sastav KUD-a "Seljačka sloga" Kutina
Tamburaški sastav KUD-a "Moslavina" Kutina
Tamburaški sastav "Šokci za 5" Čelikovići- Sibinj
Tamburaški sastav KUD-a "Moslavec" Voloder
Tamburaški orkestar KUD-a "Neven" Selce
Tamburaški orkestar KUD-a "Stjepan Šajnović" Osekovo
Tamburaški orkestar "Pinklec" KUD-a "Graničar" Križ
Tamburaški orkestar KUD-a "Popovača" Popovača

MOSLAVINA INFO
- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.03.2009., utorak

Godišnja skupština KUD-a Stjepan Šajnović




OSEKOVO - Folklorni blog U Pučkom domu Osekovo održana je godišnja skupština KUD-a Stjepan Šajnović, skupštini su nazočili brojni uzvanici, predstavnici kudova i mještani Osekova. Predsjednik KUD-a Zlatko Kunštek upoznao je nazočne s radom društva kroz godinu i brojnim sekcijama društva kao što su mali tamburaši, tamburaši, plesači te starija pjevačka skupina. Predstavljena je i bogata etno soba koja je dopunjena raznim predmetima tako da je sada još atraktivnija.
Uz 26 zapaženih nastupa u domovini KUD je predstavio zavičaj i u susjednoj Republici Sloveniji.Od aktivnosti zapažena je Smotra orkestara sa nastupom mladih tamburaša, sudjelovanje na fašniku, Smotra izvornog folklora u Letovaniću, kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, a svoj rad okitili su i brojnim zasluženim nagradama: Sunjski loz - najljepša djevojka, Brodsko kolo - 3. mjesto, Voloderske jeseni - najljepša sneha 2. mjesto. Već tradicionalna manifestacija bila bi u organizaciji KUD-a Stjepan Šajnović, Susreti prijatelja koja se održava u Osekovu u lipnju na kojoj je nastupilo osam kudova i prisustvovalo oko 400 posjetitelja. U samom Društvenom domu proširena je etno soba, a osnovana je i radionica ručnih radova kako bi se sačuvali uzorci narodnih nošnji, a isto tako i prenijeli na mlade naraštaje te pokušali spasiti od zaborava. Tijekom godine planiraju se sudjelovanja na smotrama i folklornim skupovima kao i suradnja sa brojnim udrugama. Svi uzvanici bili su složni u pohvalama rada mladih i starih zajedno što je veoma važno za budućnost samog sela ali i cijelog zavičaja. Potrebno je osigurati još bolje uvjete za rad KUD-a, a najavljena je i monografija "Osekovo - ja ti pjevam", koja bi trebala obilježiti 2012. godine 125. godina rođenja Stjepana Šajnovića.

MOSLAVINA INFO
- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2009., ponedjeljak

Dravsko proljeće povezuje Hrvate

SLATINA - Dravsko proljeće postala je već tradicionalna manifestacija očuvanja kulturne baštine hrvatskoga naroda s obje strane rijeke Drave, u Mađarskoj i Hrvatskoj. "Drava je od davnina očuvana za naše vrijeme, i ona ne dopušta da se u takvom prekrasnom prirodnom okruženju događa bilo što drugo osim prijateljstva i ljubavi," rekao je načelnik općine Sopje Zvonimir Kovačec na sastanku s predstavnicima mađarskoga mjesta Starina, koje je predvodila gradonačelnica Borbala Saity.
Prema riječima načelnika Kovačeca, na razini vlada dviju država razgovaralo se o prekograničnoj suradnji Hrvatske i država koje se naslanjaju na rijeku Dravu i dogovoreni su budući sadržaji suradnje u gospodarskom, kulturnom, infrastrukturnom, ekološkom i svakom drugom smislu. Kovačec je istaknuo da su projekti razvojne agencije Virovitičko-podravske županije Vidra trenutačno usmjereni na zaštitu prirode oko rijeke Drave i razvijanje turizma, a mogli bi se ostvariti sredstvima pretpristupnih fondova Europske unije. Također je spomenuo da je do 2013. godine na snazi embargo na izgradnju objekata poput prekograničnog mosta na Dravi, ali da bi valjalo propremiti svu potrebnu dokumentaciju, kako bi se tada mogla zatražiti sredstva za gradnju toga mosta.
- Osjećam se kao da sam došla kući - rekla je gradonačenica Starina Borbala Saity, dodavši da će na manifestaciju biti pozvani i ugledni gosti iz Mađarske, među kojima i ministar samouprave, turizma i sporta Istvan Gyenesei.
U razgovorima na Ergeli Višnjica sudjelovali su i predstavnik Hrvatske manjinske samouprave Sandor Matoricz, bilježnik za područje Starina Geza Fekete i ravnateljica tamošnje osnovne škole Laszlone Csizmadia, a nazočan je bio i predsjednik Općinskog vijeća Sopja Josip Granjaš.
Zaključeno je da manifestacija Dravsko proljeće ove godine traje samo jedan dan, 18. travnja, što je u skladu s mjerama štednje. Iz susjedne Mađarske brodom će doći oko 200 Hrvata iz sela uz Dravu u južnoj Mađarskoj. Među njima će biti nekoliko folklornih skupina, koje će poslije mimohoda Sopjem nastupiti u središnjem programu s brojnim hrvatskim kulturno-unjetničkim društvima.

Petar ŽARKOVIć

GLAS SLAVONIJE
- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.