folklorni

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



27.02.2009., petak

Kopao repu da zaradi za gajde

SLAKOVCI - Gajde su instrument koji proizvodi izuzetno glasne, prodorne i drečave tonove, koje se ne mogu stišavati, a kako živim u zgradi u Osijeku,
zbog mojih vježbi sviranja susjedi nisu baš oduševljeni, čak mi je jedna susjeda došla na vrata i nudila 100 kuna samo da prestanem svirati - priznaje 19-godišnji gajdaš Tomislav Livaja iz Slakovaca, inače student I. godine Akademije likovnih umjetnosti u Osijeku. Samouki svirač gajdi prvi put se susreo s njima na satu likovne kulture kad je morao nacrtati gajdaša. Impresionirao ga je izgled neobičnog instrumenta pa je o njemu pročitao sve što je našao u literaturi. Skupljeno znanje probudilo je želju u njemu da nabavi gajde i da ih svira. Kad je priopćio roditeljima želju da kupi gajde mislili su da se šali, te da će ga oduševljenje uskoro napustiti, no ubrzo ih je uvjerio da misli ozbiljno, tako što je kopao repu ne bi li zaradio dio iznosa potrebnog za kupnju tog instrumenta. Naručio ih je kod graditelja gajdi Stjepana Večkovića u Zagrebu, koji mu je pokazao osnove sviranja i glavne karakteristike tog osebujnog glazbala. Prvu gajdašku glazbu čuo je u izvedbi ansambla “Lado” koje je bez nota, samo po sluhu, naučio sam svirati i to je, prisjeća se, bilo Bunjevačko kolo. Tomislav priznaje da nije zadovoljan sobom i da treba još mnogo toga svladati u sviranju gajdi. Njegova ljubav prema gajdama i trud koji ulaže u samostalno učenje sviranja najbolji su dokaz da to tradicijsko glazbalo neće ostati samo ukras iz prošlih vremena, kao i da broj ativnih gajdaša neće ostati na deset, koliko ih danas ima u Hrvatskoj. Doznajemo od Tomislava da u Hrvatskoj postoji pet tipova gajdi, od kojih su se slavonske gajde najdulje zadržale u upotrebi, a zbog svoje specifičnosti i jedinstvenosti izdvajaju se od drugih.

Zbog mojih vježbi sviranja susjedi nisu baš oduševljeni, čak mi je jedna susjeda došla na vrata i nudila 100 kuna samo da prestanem svirati, priznaje 19-godišnji gajdaš
Kad se dovoljno upoznao s instrumentom i kad je svladao desetak pjesama, odvažio se izići na osječke ulice i svirati pred publikom. Mnogo ljudi mu je prilazilo pitajući ga je li on iz Škotske, ne prepoznajući zvukove tradicijske glazbe iz ovog neuobičajenog glazbala, nego su ga više doživjeli kao atrakciju.

V. Zagorc

GLAS SLAVONIJE
- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.02.2009., ponedjeljak

Šokački cvit 2009. - Nikolina Jozanović iz Županje

Jedna od najzanimljivijih i najatraktivnijih priredbi u okviru Šokačkog sijela je izbor najljepše djevojke Šokice „Šokački cvit" koja je upriličena u dvorani Mladost u nazočnosti brojnih posjetitelja.
U konkurencije 14 djevojaka odjevenih u narodne nošnje stare 70 do 100 godina titulu najljepše nošnje i djevojke ponijela je županjka Nikolina Jozanović, prva pratilja je Ines Goda, a druga pratilja marija Benaković obje iz Županje.



Folklorni blog

ŽUPANJA
- 20:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.02.2009., nedjelja

Godišnja skupština KUD-a "Julije Benešić"

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ilok, sinoć je održana godišnja skupština KUD-a „Julije Benešić“. Predsjednica KUD-a „Julije Benešić“ Đurđica Purić, podnijela je izvješće o radu KUD-a za 2008. godinu, te istaknula, kako je KUD u protekloj godini imao ukupno 14 nastupa diljem Hrvatske, s naglaskom, kako su prošle godine po prvi puta nastupili na manifestaciji „Vinkovačke jeseni“. KUD „Julije Benešić“ trenutno broji oko 45 članova, od toga 20 u mlađoj i oko 25 članova u starijoj folklornoj skupini. Osim izvješća starije i mlađe folklorne skupine jednoglasno su prihvaćena i izvješća foto-kino sekcije, likovne sekcije, te financijsko izvješće, a kao glavna prepreka radu KUD-a voditelji sekcija ističu nedostatak i neadekvatnost prostorija za normalno funkcioniranje radionica. Za mjesec travanj najavljen je odlazak u mirovinu Marka Benića dugogodišnjeg voditelja tamburaške sekcije. U 2009. godini prema riječima Đurđice Purić, KUD planira nastaviti sa uspješnim radom i daljnjim ulaganje u opremu, te je uputila apel svim ljudima dobre volje koji imaju mogućnosti pomoći radu KUD-a „Julije Benešić“, da to i učine.

D.M.

RADIO ILOK
- 20:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.02.2009., subota

3. SMOTRA BARANJSKOG FOLKLORA

3. SMOTRA baranjskog hrvatskog folklora održati će se u subotu 21. veljače 2009. godine u Bilju s početkom u 17,00 sati, a čiji je organizator HM Kulturni centar Bilje uz financijsku potporu Općine Bilje i župana Osječko-baranjske županije

Na Smotru su se prijavili KUD-ovi i Folklorne skupine iz Darde, Bilja, Belog Manastira, Duboševice, Draža i Grabovca.

Najboljim pjevačima i šokačkim parovima slijede nagrade, a ponajboljim KUD-ovima novčana nagrada župana Osječko-baranjske županije Krešimira Bubala.

Poslije dodjela nagrada sudionike će na domjenku zabaviti Tamburaški sastav „Panonija“.


KONTAKT: Zdravko Odorčić

TEL: 031 750 117

FAX: 031 750 599


E-mail: kulturni.bilje@email.t-com

WEB ZAJEDNICA BILJE
- 10:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.02.2009., srijeda

Najljepša djevojka je Sanja Kovač

STARI MIKANOVCI - KUD "Šokadija" iz Starih Mikanovaca i ovoga se vikenda pokazao kao odličan organizator 42. po redu tradicionalne manifestacije "Mladost i ljepota Slavonije". Na Reviji djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama predstavilo se deset djevojaka, sedam snaša i devet momaka iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke županije. I ovoga puta 26 natjecatelja pokazalo je najbogatije i najstarije nošnje mjesta iz kojih dolaze, a sudionike revije krasila je i visoka razina pripremljenosti i znanja o tradicijskoj kulturi i njenim očitovanjima. Pored revije u kulturnom programu, u etnokutku predstavljeno je tradicijsko rukotvorstvo izrade oboraka (uboraka), a posljednji koji se s tim bave jesu Stjepan i Mato Jovanovac iz Bošnjaka. Bogati program u Domu kulture upotpunili su i TS "Izvor" Đakovo, Hrvatski gajdaški orkestar Zagreb i domaćini KUD "Šokadija". Manifestacija koja na najbolji mogući način već 42 godine njeguje, čuva i produžava bogatu tradicijsku kulturnu baštinu svoga kraja i domovine od 1994., uvrštena je među četiri najvažnije manifestacije u županiji.

Odlukom Ocjenjivačkog suda, u sastavu etnologinje Jasne Jurković iz Zavičajnog muzeja Našice, Jasmine Jurković iz Gradskog muzeja Virovitica te etnologinje iz vinkovačkog Gradskog muzeja mr. Ljubice Gligorević, najljepšom djevojkom u narodnoj nošnji proglašena je Sanja Kovač iz Andrijaševaca, najljepšom snašom Valentina Rukavina iz Bapske, a najljepši momak je Marko Bogdanović iz Vrpolja.

Roberta MESIĆ GLAS SLAVONIJE
- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U STARIM MIKANOVCIMA ODRŽANA 42. “MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE”

Tradicijska baština još jednom zabljesnula punim sjajem Folklorni blog
Upravo na blagdan zaljubljenih Valentinovo, 14. veljače, 42. put za redom okupili su se u Starim Mikanovcima zaljubljenici u tradiciju kako bi još jednom uživali u programu nadaleko poznate manifestacije “Mladost i ljepota Slavonije” i svom bogatstvu narodnih nošnji i običaja kojima se Slavonija vjekovima diči. Ovogodišnja “Revija djevojaka, snaša i momaka” okupila je 26 sudionika: 10 djevojaka, 7 snaša i 9 momaka koji dolaze iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke županije. Na samome početku pozdravili su ih Antun Ferić, predsjednik KUD-a “Šokadija” Stari Mikanovci osnivača i organizatora manifestacije, Tadija Orlović, načelnik Općine Stari Mikanovci, Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski i Petar Čobanković, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, koji je 42. “Mladost i ljepotu Slavonije” proglasio otvorenom. Ministra Čobankovića, župana Galića i nazočnog saborskog zastupnika Zdravka Kelića domaćini su, kako je red i običaj, prigodno darivali, a potom je krenula “Revija djevojaka, snaša i momaka” kao središnji dio priredbe “Mladost i ljepota Slavonije”.
U dvorani mikanovačkog Doma kulture, ispunjenoj do posljednjega mjesta, publika je imala priliku uživati u prelijepim narodnim nošnjama, svečanim i radnim, onim čuvanima u kobilašima i po stotinu godina, ali i jednako vrijednim suvremenim izrađevinama nastalim po starim uzorcima tradicijskoga ruva. Ljepotu narodnih nošnji upotpunio je izvorni govor sudionika i njihovo poznavanje ruva kao i prigoda u kojima se nosilo. I ovoga puta pred Prosudbenim povjerenstvom kojega su činile etnologinje: mr.sc. Ljubica Gligorević, predsjednica, iz Gradskog muzeja Vinkovci te članice Jasna Jurković, prof., iz Zavičajnog muzeja Našice i Jasmina Jurković, prof., iz Gradskog muzeja Virovitica, našla se nimalo laka zadaća ocijeniti najbolje predstavljene. Prema njihovoj prosudbi cjelokupnog predstavljanja sudionika pobjednicima su proglašeni: djevojka Sanja Kovač iz Andrijaševaca, snaša Valentina Rukavina iz Bapske i momak Marko Bogdanović iz Vrpolja. Titulu prve pratilje kod djevojaka ponijela je Martina Matasović iz Velike Kopanice, druga pratilja je Eva Kalkan iz Bizovca, a pohvaljena djevojka je Helena Vukšić iz Drežnika. Prva pratilja u kategoriji snaša je Janja Bunarkić iz Svinjarevaca, druga pratilja je Anita Kokorić iz Sopja, a pohvaljena snaša je Marija Antunović iz Gundinaca. U kategoriji momaka dugo mjesto pripalo je Kristijanu Milašinoviću iz Košđutarice, treći je bio Goran Hosu iz Beravaca, a pohvaljeni momak je Matija Ipša iz Podravskih Podgajaca. Svi su oni i bogato nagrađeni, a vrijedne darove iz Starih Mikanovaca ponijeli su i svi ostali sudionici priredbe.
Program 42. Mladosti vodili su Biljana Pavlović i Željko Komljenović, koji je uvodno, u prigodi Valentinova, nadahnuto interpretirao poznatu “Leliju” Dragutina Tadijanovića, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se i TS “Izvor” Đakovo, Hrvatski gajdaški orkestar Zagreb, KUD “Šokadija” uz njihovog solistu Stipu Gašparovića te Nikolinu Škrget koja je izvela monolog “Piljarica”. U Etno kutku predstavljen je tradicijski obrt izrade oboraka obitelji Stjepana i Matije Jovanovac iz Bošnjaka. Scenarij i režiju priredbe potpisuje Himzo Nuhanović, prof., a scenografiju Josip Knežević. Pokrovitelji 42. Mladosti bili su Vukovarsko-srijemska županija i Općina Stari Mikanovci, a glavni sponzor “Allianz” d.d. Zagreb. ap

ZAKUD
- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2009., nedjelja

Godišnja skupština KUD-a "Seljačka sloga" Prekopakra



Folklorni blog

U Češkom domu u Prekopakri 14. veljače održana je redovna godišnja skupština KUD-a "Seljačka sloga" iz Prekopakre na kojoj je najvažnija tema bila organizacija 80-godišnjice njihovog djelovanja i postojanja, a svečanost će se održati od 19. do 21. lipnja. Josip Boro Širac, predsjednik KUD-a tom prilikom je pozvao sve članove i prijatelje društva za pomoć u organizaciji njihove svečanosti koja će započeti izložbom i promocijom knjige o društvu, dolazak više umjetničkih društava te uz bogat program s puno glazbe i plesa zadnji dan proslave završit će koncertom Šime Jovanca. KUD "Seljačka sloga" će u ovoj godini i dalje nastupati na svim smotrama na koje budu pozvani, planiraju nabaviti još narodnih nošnji i opreme, a posebno uključivati mlade generacije u rad društva. U ime Pakračana na promicanju kulture i baštine zahvalio je i pakrački gradonačelnik mr. Davor Huška istaknuvši kako će društvo i dalje imati financijsku potporu od Grada te im zaželio puno uspjeha u budućem radu. Društvo je protekle godine nastupilo, između ostalog, na otvaranju turističkog ljeta u Pakracu, na humanitarnom koncertu u pakračkoj športskoj dvorani, Božićnom sajmu, Pakračkom ljetu i drugim sličnim svečanostima.


Iva Milinčević

Pakrac
- 21:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.02.2009., subota

Izloženo ruho graničarskih obitelji

Folklorni blog

ŽUPANJA - Otvorenjem etnološke izložbe "Tradicijsko ruho graničarskih obitelji" u Pastoralnom kulturnom središtu župe sv. Ivana Krstitelja, a u organizaciji Zavičajnog muzeja počelo je u Županji 42. Šokačko sijelo, koje se ove godine održava pod nazivom "U šljiviku čekam diku". Izuzetno zanimljiva i tradicijom nadahnuta izložba obuhvaća bogatu ostavštinu odjevnih tekstilnih predmeta iz muzejske zbirke i privatnih kolekcija pojedinih županjskih starosjedilačkih obitelji. Na izložbi, o kojoj je govorila autorica Janja Juzbašić, viša kustosica u Muzeju, prezentirano je na koji su način stari Županjci od kraja 19. stoljeća nosili tradicijsko ruho, u kojim tehnikama je načinjeno, što se krije iz nepisanih pravila odijevanja, te na koji je način s vremenom dolazilo do promjena u odijevanju. Na izložbi je prikazana i revija narodnih nošnji "Lipo ti se Županjka opravlja", koju je uz etnologinju Juzbašić priredio i Ivan Zlatunić, a koja je privukla pozornost velikog broja posjetitelja u Pastoralnom centru, koji su imali prigodu pogledati i nastup KUU Tomislav, koji su predstavili pokladni običaj Vuka, te nekoliko izvedbi ženske pjevačke skupine "Snaša" iz Štitara.
B. Galović Dabić GLAS SLAVONIJE
- 12:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.02.2009., petak

Kristina Žderić - slavonska ljepotica

Kristina Žderić iz Nijemaca najljepša je djevojka sa zidnog kalendara "Slavonske ljepotice" za 2009. odabrana na 19. večeri Privlačice "Zimski šokački divani" u subotu u vinkovačkom hotelu "Admiral".
Kristina je kao nagradu na 14. izboru najljepše Slavonke u Nijemce otišla punih ruku: sa srebrnim privjeskom, slikom te sušilicom za rublje, a osvojila je i sedmodnevni boravak za dvije osobe u Biogradu. Lentama su se okitile kao prva pratilja Mateja Šišić iz Tovarnika, koja je dobila butelje vina, sliku i digitalni fotoaparat, te kao druga pratilja Brođanka Maja Zvirotić, koja je osvojila također butelje, sliku, srebrni privjesak i DVD uređaj. Za Miss simpatičnosti izabrana je Mateja Vukovarac, koja je u Oprisavce odnijela mikrovalnu i butelje vina, a nagrađena je i večerom za dvije osobe.
Posebnu pozornost medija i fotoreportera izazvala je Miss fotogeničnosti jer je ta titula dodijeljena upravo zahvaljujući njihovim glasovima i to Ivani Bošnjaković iz Vođinaca, kojoj je Marijan Beljan, član Uprave "Glasa Slavonije", darovao godišnju pretplatu na sva izdanja Glasa Slavonije, a dar "Glasa Slavonije" kao supokrovitelja izbora bilo je i slikanje za naslovnicu idućeg izdanja TV Obzora.
Inače, za titulu najljepše natjecalo se dvanaest djevojaka, koje je za ovogodišnji veliki zidni kalendar "Privlačice" snimio Glasov fotoreporter Gordan Panić. Ovogodišnje su finalistice bile Ivana Bošnjaković (Vođinci), Josipa Marić (Ruščica), Katarina Parašilovac (Gradište), Davorka Mrgud (Baranjsko Petrovo Selo), Kristina Žderić (Nijemci), Maja Zvirotić (Slavonski Brod), Đurđica Plavšić (Bošnjaci), Sanja Totić (Đakovo), Mateja Šišić (Tovarnik), Gordana Bačić (Županja), Mateja Vukovarac (Oprisavci) i Melita Antunović (Ivankovo).
Najboljim gastrostolom proglašen je stol obitelji Miljković, a posebno zanimljiv dio večeri bile su igre za publiku koja se okušala u čobanskom nadigravanju momaka i djevojaka, a izabran je i plesni par večeri, za što su dodijeljene i nagrade. Za dobar se glazbeni ugođaj pobrinula vinkovačka zabavna grupa Licosi te Šima Jovanovac i Bosutski bećari. Svoj štih cijeloj su večeri dali bać' Roka i did' Tunja, a voditeljica programa bila je Biljana Pavlović.

Marijana BAN

GLAS SLAVONIJE
- 13:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.02.2009., srijeda

Petaračke buše

Uprava Baranjsko Petrovo Selo i KUD 'Seljačka Sloga'BPS i ove godine organiziraju tradicionalnu kulturnu manifestaciju 'Petaračke buše' koja će se održati od 3. do 5. veljače. Iz programa izdvajamo:
U nedjelju, 3.veljače od 15 sati uživajte u mimohodu lipih buša ulicama mjesta uz sudjelovanje brojnih KUD-ova. U 20 sati u Domu Kulture započinje zabava uz TS 'Skitnice'. U ponedjeljak, 4. veljače od 15 sati možete pogledati mimohod lipih i strašnih buša uz TS 'Skitnice'. 5. veljače, u utorak, u završnom danu kulturne manifestacije 'Petaračke buše'pogledajte mimohod strašnih buša od 15 sati, spaljivanje fašnika, te proslava uz tele na ražnju. Velika zabava pod maskama na kojoj će vas zabavljati Slavonske lole i Alko-test započinje u 20 sati, ulaz besplatan.

Radio Baranja
- 13:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.02.2009., utorak

KUD Seljačka sloga Kutina - čuvar tradicije


Folklorni blog

Priredbu je pratila puna dvorana Pučkog otvorenog učilišta. Među gostima je bio i etnomuzikolog Joško Ćaleta koji je posebno pohvalio zvuk, ali i poruku iz života nekadašnjeg sela. "Već sam naziv KUD-a naznačuje njegovanje tradicije", kazao je Ćaleta, koji je čest posjetitelj Kutine, kao grada poznatog po njegovanju folklora.
Članice KUD-a Seljačka sloga prezentirale su tom prigodom niz pjesama koje se nalaze na nosaču zvuka. "Željeli smo sačuvati naše starinske običaje od zaborava", kazala je Ljubica Vagner, predsjednica KUD-a. U programu su uz KUD Seljačka sloga i njezinu dječju folklornu skupinu, sudjelovale i članice KUD-a
Moslavčanka iz Gornje Gračenice, te KUD-a Selište Kostajničko.
Pjesmom je posebno oduševila Marija Mara Lenart, počimalja koja već 55 godina pjeva i nastupa u KUD-u Seljačka sloga. Vrijednost tradicijske pjesme i potrebe da se ona očuva pozdravili su i saborska zastupnica Marijana Petir, dožupan SMŽ Željko Lenart, te gradonačelnik Kutine Davor Žmegač.

KUTINA
- 19:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.