folklorni

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.06.2008., ponedjeljak

Oriovačke žetvene svečanosti

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Luka-Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca, u nedjelju 29. lipnja 2008. godine održati će se jedinstvena manifestacija pod nazivom „Oriovačke žetvene svečanosti“ koja se tradicionalno održava već 7 godinu zaredom. Program obilježavanja manifestacije započinje povorkom koja kreće u 17,00 h ispred Osnovne škole „Dr. Stjepan Ilijašević“ u Oriovcu, a koju čine članovi kulturno – umjetničkih društava, te sudionici s konjskim zapregama. Na ovogodišnjoj manifestaciji očekuje se sudjelovanje brojnih kulturno – umjetničkih društava iz Batrine, Sikirevaca, Štitara, Lužana kao i gostovanje Zavičajnog kluba „Žeravac“ iz Slavonskog Broda, te „Trenk pandura“ iz Požege. Također, u goste će doći i kulturno – umjetnička društva iz Republike Mađarske, te Bosne i Hercegovine, čime je ova manifestacija dosegla i međunarodne razmjere.
Ovogodišnje „Oriovačke žetvene svečanosti“ održati će se na pozornici u parku, te će program manifestacije obuhvatiti nastup kulturno – umjetničkih društava , te izbor najljepše uređene kočije i konja, koje će stručna komisija ocjenjivati i tom prilikom uručiti prigodne nagrade. Manifestaciju će uveličati i gostovanje tamburaških sastava „Lipa“ i „Najboljih hrvatskih tamburaša“ koji će izvornom slavonskom pjesmom zabavljati sve sudionike i posjetitelje ove manifestacije, kojih je svake godine u sve većem broju.
Stoga, pozivamo sve Vas, da posjetite „Oriovačke žetvene svečanosti“, te svojim prisustvom doprinesete očuvanju i promoviranju Općine Oriovac kao pitomog slavonskog kraja s dugom i bogatom tradicijskom baštinom.

OPĆINA ORIOVAC
- 20:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.06.2008., nedjelja

Održani sedmi lipanjski susreti


GORNJA GRAČENICA - Ovogodišnji sedmi po redu lipanjski susreti u Gornjoj Gračenici obilježeni su uz vrlo bogat kulturno-umjetnički program u kojem je učestvovalo sedam kulturno-umjetničkih društava. Program je započeo nakon održane mise u crkvi sv. Martina, a manfestacija se održavala na novosagrađenoj pozornici iza renoviranog mjesnog doma. Dosad možda najbolje Lipanjske susrete otvorila je županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić.
U sklopu priredbe kroz G. Gračenicu projahali su jahači arapskih konja iz Volodera koji se spremaju za skorašnji maraton. "Potočanka", "Čuntićanka", "Preslica" i KUD Turanj samo su neka od društava koja su nastupila u programu, a nakon toga uslijedila je zabava uz grupu Nove dimenzije.

MOSLAVINA INFO
- 20:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Picoki pobijedili Turke i ušli u legendu

ĐURĐEVAC - Picoki su uvjerljivo pobijedili u igri Turaka i Đurđevčana, vođenoj majstorskom redateljskom rukom kapetana Krešimira Dolenčića. U timovima je bilo više od 200 igrača, od djece do staraca, a sudjelovalo je i po 20 konjanika i trbušnih plesačica.

Na povremeno očaravajuće osvijetljenom terenu starogradskih livada i vizura ginulo se i krvarilo s obje strane. A onda se u sve umiješala majkica i svojim lukavim prijedlogom sve okončala samo jednim, ali legendarnim pogotkom. U turskom taboru ostali su zgranuti kad su im Đurđevčani, na njezin nagovor, umjesto lopte ispucali svoj posljednji zalogaj, pile, picoka. Ispucavanje je bilo silovito, letjelo je perje, grmjeli su i topovi...

Sve je završilo pjesmom "Pozvale so dekle dečke na konake đurđevečke" i zadovoljstvom mnogobrojnih arbitara u gladalištu i pred TV kamerama, u izravnom prijenosu na HTV plusu.

- Sve je bilo dojmljivo. Statisti, starci, djeca na sceni, igra svjetla, grmljavina konjanika. Prvi put sam bila na scenskom prikazu i oduševio me - rekla je potpredsjednica Sabora Željka Antunović.

- Bilo je odlično! Meni ovo nije prvi susret s tom legendom. Godinama dolazim na Picokijadu, pratim njezin rast i uspon. Čestitke svima na ovogodišnjem usponu - rekao je Josip Friščić, potpredsjednik Sabora.
Zadovoljstvo ovogodišnjim scenskim uprizorenjem nije krio ni Borislav Markešić, jedan od redatelja predstave.
- Legendu o Picokima ne možemo mijenjati, a oživjeti je svake godine da bude nova i drugačija, mogu samo majstori. Ova je bilo je odlična - rekao je Markešić.

- Svi smo doista igrali zdušno, i to se moralo osjetiti - zadovoljno je potvrdio Antun Vrbenski, jedini profesionalac na sceni, glumac Virovitičkog kazališta i dugogodišnji turski vojskovođa, Ulama-beg.
- Legenda je ključna kocka u bogatom mozaiku. Picokijadi i Đurđevcu ove godine dodijeljena je titula europske destinacije turističke izvrsnosti, za čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Bila je posvećena svima koji su sudjelovali u njoj - rekao je Ružman.

Autor Anđela Lenhard Antolin

VEČERNJI ONLINE
- 20:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.06.2008., četvrtak

Najhrabriji dječaci skakali i preko Ivanjskih kresova

Uz rođenje sv. Ivana Krstitelja i blagdan Ivanja u selu Sopje nedaleko od Slatine održana je zanimljiva pučka svečanost - Ivanje 2008, na kojoj su se stari i mladi Sopjani, te njihovi gosti, prisjetili starih običaja.

Za bolji urod

Uz uobičajene čestitke imendana svim Ivama i Ivanima, Ivanje je dan kada se iz seoskih soba iznosi slama i stavlja oko voćaka kako bi bolje rodile, a blagoslove se i polja pšenice. Glavni organizator svečanosti su Jozo Šantak i KUD Podravac, pa su najbrojniji sudionici upravo njihovi članovi. Pod vodstvom Marine Čančar održan je Festival narodnih pjesama, pročitana je Pjesma Sopju autora Miše Granjaša, Bože Tomaševića i Miše Rastija.

- Ivanje u Sopju potvrđuje duboku i čarobnu vezu današnjih generacija sa stanovnicima Sopja koji su prije stotinu i više godina, na gotovo jednaki način, u istim narodnim nošnjama, istim pjesmama i običajima, slavili ovaj blagdan - naglasila je Dragica Šuvak, potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina.

Uz kresove do jutra
Uz savjete Ivana Mikića djeca su izradila baklje za lilanje i zapalila Ivanjske kresove preko kojih su potom preskakali najhrabriji dječaci i mladići.

- Djeca nauče običaje od nas pa ih prenose s koljena na koljeno - kaže Mikić. Uz glazbu tamburice i veselu pjesmu svetoivanjska pučka svečanost nastavila se do kasnih noćnih sati.Narodni običaj tzv. lilanja u Sopju - atraktivna igra sa zapaljenim sijenom na štapovima - osobito je blještava kad se smrači jer se vatra vidi nadaleko.

Narodne običaje u Sopju njeguju sve generacije mještana - djedovi i očevi podučavaju sinove koji su spremni stare običaje sačuvati od zaboravaNa pučkoj svečanosti Ivanja u Sopju oživjela su i natjecanja u starim igrama, koje su nekad bile osnova razonode tijekom slobodnog vremena mještana

Večernji online
- 10:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

24.06.2008., utorak

Čak 1200 mališana pred ogulinskom publikom

OGULIN - Prvi međunarodni festival dječjeg folklora "Duga" danas počinje u Ogulinu. Do 30. lipnja na njemu će se predstaviti 16 folklornih skupina i nastupiti više od 1200 djece, kazala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Nikolina Luketić.


- Već danas nam stižu grupe iz "Capelia Poznan" iz Poljske, "Kočo Racin" iz Makedonije i "Ravnica" Oštra Luka Bok iz BiH. Sutra na dana otvorenja koje će biti na Ljetnoj pozornici u Frankopanskom kaštelu, pridružit će im se i KUD "Preslica" Blato, Zagreb, "Moslavec" Voloder, "Ivan Mažuranić" Karlovac, "Šumari" Vinkovci, Folklorni ansambl Broda Slavonski Brod, "Lipovac" Generalski Stol, "Tounjčica" Tounj, "Sveti Juraj" Draganići, "Župa Grab" iz Graba, "Sv. Juraj" Zagorje Ogulinsko i domaćin "Klek" Ogulin - kazala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Nikolina Luketić.

Dječji Festival folklora ima i pedagoško i kulturološko opravdanje. Željeli smo da se naša djeca upoznaju s kulturnom baštinom i umjetničkom kreativnošću drugih zemalja i tako razviju svijest o svom kulturnom identitetu, pojasnila je njegovo pokretanje Luketić.

Otvorenju koje je sutra u 19 sati, prethodit će prijepodne promenadni nastup duštava, a poslijepodne u 18 sati svečani mimohod sudionika "Duge", Frankopanskom ulicom.

Radio Mrežnica
- 22:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROGRAM 42. ĐAKOVAČKIH VEZOVA

ORGANIZATORI:
GRAD ĐAKOVO - TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA
Program 42. ĐAKOVAČKIH VEZOVA

Pokrovitelj: Predsjednik RH Stjepan Mesić
Supokrovitelji: Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i Predsjednik Vlade RH DR.sc. Ivo Sanader
Generalni sponzor Osječko pivo

22.06.2008. - Nedjelja
10:00 Otvorenje natjecanja Agility
4.kolo državnog prvenstva - Kinološki centar

25.06.2008. - Srijeda
19:00 Otvorenje 21. Bonavite - Trnava
19:30 Bonavita - dodjela nagrada i kulturno umjetnički program

26.06.2008. - Četvrtak
18:00 11. Đakovački susret hrvatskih književnih kritičara
Mala vijećnica Gradskog poglavarstva

27.06.2008. - Petak
10:00 Đakovački susret hrvatskih književnih kritičara
Gradska knjižnica i čitaonica
21:00 Đakovo gori 7 - Nastupaju: Fat Frances , Suho grlo , Nedostatak memorije , Peta dimenzija , Marionete , Distorzija mozga , Big Guly , T.H.P. - Vezovski šataor

28.06.2008. - Subota
10:00 Memorijal Zlatka Kneževića - Teniski klub Đakovo
20:00 Glazbeni program - Terasa caffe bara Saloon
20:30 Đakovo Etno & Fashion 2008 - Modna revija - Vezovski šator
22:00 Glazbeni program - GRUPA FEMINNEM - Vezovski šator

29.06.2008. - Nedjelja
15:00 Mali vezovi - povorka kreće ispred katedrale
15:30 Mali vezovi - nastup skupina - Vezovski šator
21:00 Glazbeni program - TS PRIJATELJI - Vezovski šator

30.06.2008. - Ponedjeljak
21:00 Doček pola Nove godine - Vezovski šator
Nastupaju - MIROSLAV ŠKORO (predgrupa Small House Brown, Noxin)
U ponoć vatromet i šampanjac

01.07.2008. - Utorak
FOLKLORNI BLOG
19:00 Izložba hrane i pića Đakovački vezovi 2008. (otvorena do kraja Vezova) - Vezovski šator
19:30 Predstavljanje knjige Adama Rajzla "Zvonik Eve Šimunove" - Gradska knjižnica i čitaonica
19:30 Izložba fotografija lipicanaca pod nazivom "Plemenitaš" autorica Silvija Butković - predvorje Hrvatskog doma
20:00 Gastro fest - Đakovačka fišijada - Vezovski šator
21:00 Glazbeni program - LUKA NIŽETIĆ - Vezovski šator

02.07.2008. - Srijeda
19:00 Izložba i degustacija kruškovače - viljamovke
3. regionalno natjecanje u ocjenjivanju kvalitete
20:00 Gastro fest - Đakovački čobanac - Vezovski šator
21:00 Glazbeni program - PRVA LIGA - Vezovski šator

03.07.2008. - Četvrtak
20:00 Gastro fest - Đakovačka kulinijada - Vezovski šator
20:30 Gastro fest - Dodjela pehara i medalja - Vezovski šator
21:00 Glazbeni program - TS IZVOR - Vezovski šator
21:00 Gastronomska večer - Restoran Croatia turist

04.07.2008. - Petak
11:00 Izložba - Suvremeno u tradicijskom - građanski elementi u tradicijskom odijevanju - Muzej Đakovštine
18:00 Pučko crkveno pjevanje - Župna crkva SVIH SVETIH
20:00 Folklorni program - Strossmayerov trg ispred katedrale
Nastup KUD-a GKUD "Požega" iz Požege
21:00 SVEČANO OTVARANJE 42. ĐAKOVAČKIH VEZOVA - Strossmayerov trg ispred katedrale
Program "ALAJ SAM SE NAIGRALA KOLA"
Nastupaju: Glumci: D. Milas (DK Gavella), S. Tankosić, A. Schmidt, V. Janković, T. Bertok Zupković i A. Halas (HNK Osijek), D. Kakaš i S. Troha (Đakovo)
Tamburaški sastavi; Slavonske lole, Đerdani, Slavonija band i Zvona
Vokalna solistica Vera Svoboda, KUD Tena, KUD Đakovo
Scenarij Mirko Ćurić, prof.
22:30 Glazbeni program - TS SLAVONSKE LOLE I TS ĐERDANI - Vezovski šator

05.07.2008. - Subota
10:00 Izložba đakovačkog obrtništva
Parkiralište V.K.A. Stepinca - Otvaranje izložbe i predstavljanje (izložba je otvorena do kraja Vezova)
11:00 Izložba slika Vladimira Pandžića, akademskog slikara iz Osijeka - Spomen Muzej J. J. Strossmayera
16:00 Konjička natjecanja - Hipodrom
17:00 Koncert ozbiljne glazbe - Katedrala bazilika sv. Petra
19:30 Đakovština u pjesmi i plesu - Strossmayerov park
21:00 Nastup gostujućih skupina - Strossmayerov park
22:00 Glazbeni program - GRUPA PRLJAVO KAZALIŠTE, T.H.P. rock grupa - Vezovski šator

06.07.2008. - Nedjelja

FOLKLORNI BLOG

08:30 SVEČANA POVORKA SUDIONIKA ULICAMA ĐAKOVA - Od Malog parka do Strossmayerovog parka (folklorne skupine, svatovske zaprege i jahači)
10:00 Sveta misa - Katedrala bazilika sv. Petra
10:30 Međunarodna smotra folklora - Strossmayerov park
10:30 Konjička natjecanja - Hipodrom
12:30 Smotra folklora Hrvatske - Strossmayerov park
15:00 Konjička natjecanja - Croatia cup - Hipodrom
17:00 Smotra folklora Slavonije i Baranje - Strossmayerov park
20:00 "Slavonijo, zemljo plemenita" - Strossmayerov park
Izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše i momci)
DODJELA NAGRADA I ZATVARANJE VEZOVA
Nastupaju: TS SLAVONSKE LOLE I ZS ZVONA
21:30 Koncert: TS SLAVONSKI DUKATI, MARIJA PAVKOVIĆ "SNAŠA" I KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC - Pozornica u Strossmayerovom parku
Voditelj: Branko Uvodić
23:00 Glazbeni program - LETEĆI ODRED - Vezovski šator

Glazbeni urednik Tomislav Radičević , prof.
Folklorni urednik Adam Pavić

ORGANIZACIJSKI ODBOR ĐAKOVAČKIH VEZOVA
Predsjednik:
Zoran Vinković, gradonačelnik Grada Đakova
Potpredsjednik:
Ivica Mandić, predsjednik Gradskog vijeća
Tajnik:
Zvonko Vugrinović, direktor Turističke zajednice Grada Đakova
Krunoslav Filipović, član Gradskog poglavarstva zadužen za kulturu
Stjepan Bogdanić, predsjednik SAKUD-a

* Vezovski šator će biti postavljen na parkiralištu iza crkve Svih Svetih

Suorganizatori pojedinih programa: Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika - Ogranak slavonsko - baranjsko - srijemski, Državna ergela lipicanaca, Novi radio, Muzej Đakovštine, Udruga kulinara Slavonska gastronomija, Udruženje obrtnika Đakovo, Dom za starije i nemoćne osobe, Općina Trnava

TURISTIČKA ZAJEDNICA ĐAKOVA
- 20:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lipanjski susreti prometnuli se u međunarodnu priredbu

U Sisku je održana tradicionalna smotra folklora i narodnog stvaralaštva Sisački lipanjski susreti.

Tako se to kod nas pleše
Ta smotra folklora održava se već šestu godinu. Organizira je Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" iz Siska, pod pokroviteljstvom Grada Siska.

Sisački lipanjski susreti ove godine postali su međunarodni i održani su u utvrdi Starog grada. Uz nekoliko kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske domaćini su ugostili društva iz Mađarske, Češke te Bosne i Hercegovine. Smotru je otvorila dječja folklorna i tamburaška sekcija Folklornoga ansambla "Ivan Goran Kovačić" te gradonačelnik Dinko Pintarić. Goranovci su se bunjevačkim pjesmama i plesovima koreografa dr. Nenada Bičanića predstavili gostima i uzvanicima.

Posjetitelje su svojim nastupima oduševljavali gostujući ansambl "Visočan" iz Češke, koji je sa svoja 33 člana izveo koreografiju "Tako se to kod nas pleše". Gradišćanski Hrvati, HKD "Četarci" iz Mađarske izveli su doljnjopuljansko kolo te gosti iz Bosne i Hercegovine Kulturno-umjetničko društvo "Vrnograč" rahmanovo kolo i bošnjačke gradske igre.

Svojim folklornim izvedbama brojne goste i uzvanike pozdravili su i kulturno-umjetnička društva Sesvetska sela iz Sesveta te "Sava" iz Crnca.

Kulturno-umjetnička društva "Hrvatsko srce" Odra Žabno i "Radost" iz Sela izložila su na svojim stolovima kukuruzni kruh, sir, gibanice, medenjake, domaću rakiju, vino, višnjevac i drugo.

Očuvanje blaga
- Predstavljamo stara jela - kažu članice spomenutih društava.
Sa željom da očuvamo tradiciju i naše kulturno blago, na inicijativu ansambla, pokrenuta je ova smotra folklora. Na naše veliko zadovoljstvo, ove godine susreti se održavaju unutar zidina Starog grada, a ovim prekrasnim ambijentom oduševljeni su i gostujući ansambli.

Ovom prigodom zahvaljujemo Poglavarstvu grada Siska, koje nam je financijski pomoglo. Tako su se Lipanjski susreti prometnuli u međunarodnu priredbu - rekao je Ivica Posavec, predsjednik Folklornoga ansambla "Ivan Goran Kovačić".

Autor Zrinka Kolundžija

VEĆERNJI LIST ONLINE
- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.06.2008., ponedjeljak

PROGRAM 40. LJETA VALPOVAČKOG

PROGRAM 40. LJETA VALPOVAČKOG

20. lipnja (petak
Dvorac Prandau-Normann
16,00 -20,00 sati: EKO-ETNO SAJAM
19,00 sati: Otvorenje izložbe likovnih radova, fotografija, ručnih radova, etnografije,
lovnih trofeja lovačkih udruga Valpovštine,
samostalne izložbe Slobodanke Griva-Šokac
21,00 sat: KONCERT TAMBURAŠKOG ORKESTRA TD „DORA PEJAČEVIĆ“ NAŠICE

21. lipnja (subota)
Gradska vijećnica Valpovo
10,00 sati: Svečana sjednica Odbora Ljeta valpovačkog
Dvorac Prandau-Normann
10,00 – 20,00 sati: FORUM EKO-ETNO SAJMA
Caffe bar Schawro – Valpovo
16,00 sati: KULENIJADA I RAKIJADA
Trg kralja Tomislava
21,00 sat: KONCERT ROCK BENDOVA VALPOVŠTINE:
- The Bourbons
- Off Duty
- Mentalna higijena
22. lipnja (nedjelja)
Dvorac Prandau-Normann
21,00 sat: KONCERT ANSAMBLA LADO IZ ZAGREBA
Svečano otvorenje Ljeta valpovačkog

23. lipnja (ponedjeljak)
Kapelica Sv. Trojstva u Dvorcu
18,00 sati: PROMOCIJA 13. VALPOVAČKOG GODIŠNJAKA
19,00 sati: Dramska grupa Valpovo –„Jedan sasvim običan dan“

24. lipnja (utorak)
Kapelica Sv. Trojstva u Dvorcu
20,00 sati. KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA: HPD „Vijenac“ Požega
CPD „M.I.R“ Belišće
HPD „M.P.Katamčić“ Valpovo

26. lipnja (četvrtak)
Trg kralja Tomislava
20,00 sati: KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA DVD-a Valpovo i
MAŽORETKINJA GRADA VALPOVA
21,30 sati: Koncert COCTAIL benda

27. lipnja (petak) Dvorac Prandau-Normann
16,00 – 20,00 sati: EKO-ETMO SAJAM
Trg kralja Tomislava
18,00 sati: DJEČJA SMOTRA FOLKLORA
21,00 sat: REVIJA NARODNIH NOŠNJI VALPOVŠTINE

28. lipnja (subota)
Dvorac Prandau-Normann
10,00 – 20,00 sati: EKO-ETNO SAJAM
10,00 sati: Lovačka društva Lovnog ureda Valpovo – natjecanje u kuhanju čobanca

21,00 sat: NATJECANJE PJEVAČA AMATERA

29. lipnja (nedjelja)
Dvorac Prandau-Normann
10,00 – 20,00 sati: EKO-ETNO SAJAM
10,00 sati: Natjecanje u spravljanju jela na starinski način
17,00 sati Svečana povorka folklornih skupina, konjanika i šokačkih zaprega
18,00 sati: SMOTRA FOLKLORA
Sudjeluju: KUD „Bizovac“ KUD „Brońanci“, HKUD „Harkanovci“,
KUD „Šokadija“Ivanovci-Marjančaci-Zelčin,
KUD „Šokadija“ Ladimirevci, KUD „Kolo“ Nard
HKUD „Valpovo 1905“,
i gosti: KUD „Gorjanac“ Gorjani, KUD „Koprivnica“ Koprivnica,
KUD „Kristal-Sladorana“ Županja, KUD „Klek“ Ogulin,
HKPD „M. Gubec“ Tavankut, FA „Turopolje“ Velika Gorica,
KUD „Varteks“ Varaždin, KUD „Bitola“ - Makedonija,
KUD “Oriovac“ – Slavonski Brod
Trg kralja Tomislava
22,00 sata: KONCERT: CRVENA JABUKA

- 20:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.06.2008., nedjelja

Gdje je nestala Marica Hasan ?

Kako započeti pisati o osobi koja bi sa svojim umjetničkim djelom ove godine također mogla nositi oznaku „XL“. Ove godine Marica Hasan obilježava 40. godišnjicu svojeg umjetničkog rada. Nije školovana glazbenica, ali njezinim glasom ne bi se postijele i mnogo poznatije pjevačice ili pjevači. Rođena je u obtielji Kate i Martina Gašparić, 1939. god. te je od malih nogu pokazivala nadarenost za pjevanje i recitiranje, a kao osnovnoškolki san joj je bio postati pjevačica. I tako 1959. god. u Đurđevcu, na priredbi „Mikrofon je vaš“, s bratom Franjom, u duetu osvaja prvu nagradu pa time i započinjen njen daljnji rad bavljenjem pjevalaštvom.
Marica Hasan, svoj prvu ploču snima davne 1968. godine kada snima pjesme „Đurđevečki Picoki“ (poznatija kao „Zakaj nam vele Picoki?“), „Ženo moja kak' ti znaš“, „Pozdrav majci“ i „Tebi za rođendan“, a u tome joj je pripomogao brat Tomo. Nadalje, uz tada poznati sastav „Braća Gašparić“, kao vokalna solistica izdaje i drugu ploču „Od Osijeka pa do Varaždina“ i „Već je mnogo dana prošlo“. Sasatav „Braća Gašparić“ u to vrijeme činili su Tomo i Franjo Gašparić, Drago Burulic i Stjepan Kenđelić-Pišta. Osim uz sastav svoje braće, nastupila je i s drugim sastavima, a najbolje se pamti nastup s satavom pokojnog Blaža Lengera u restornu Zagrebačke pivovare“, te prevrtljive 1971. godine, kada izvode pjesme „Ustani bane“ i „Hrvatica ja sam mlada“. No ona sama ističe da se najviše sijeća i pamti svoj prvi nastup u Domu „Peski“, jer je uz „Braću Gašparić“, pjevala po seoskim zabavama i svatovima, što je bilo uobičajeno u to vrijeme i za druge sastave. Kasnije ima uspješne nastupe na festivalima i gostuje na radio postajama. Snima i kasetu, 1991. god. na kojoj je sama napisla nekoliko tekstova za pjesame, kao, „Konji vrani“, „Išla magla“ i #Već je mnogo dana prošlo“. Kako je počelo u krugu obitelji, tako je i nastavila, ovaj puta sa svojim sinom Zdravkom, 2004. god. izdaje dupli CD pod nazivom „Pjesmom i srcem kroz Podravinu“, gdje se nalazi 30 pjesama.

Ne samo pjevanjem, Marica, se bavi i poezijom, te je do sada napisala preko 6 240 pjesama, tako 1994. godine objavljuje svoju prvu zbirku pjesama pod nazivom „V SRCE SAM TE DELA“, a već iduće godine objavljuje knjigu „LJUBAV ČEZ STIHOVE“. Treća i četvrta knjiga posvećena je njenoj obitelji, djeci, unukama, braći, a posebice svojim roditeljima. Marica ima materijala i za petu zbirku pjesama, koja bi se zvala „Put do srca“, ali zbog nedostatka sredstava i pripomoći, s objavljivanjem se kasni. Pišući ovaj tekst, uz odobrenje Marice, samozatajna i skromna, zamolila me, da ne objavim podatke o tome kako u Đurđevcu nema sluha za njeno stvaralaštvo ( ne mogu odoljeti, a da ne napišem) od strane.......Da, Marica uz pisanje pjesama, vrlo je vješta s kistom i koncem, gdje nastaju neke nova umjetnička djela, a uz to se okušala s nekoliko samostalnih izložaba, o ćemu svjedoče i dobivena Priznanja.

Obradom stare pučke pjesme „Lepe so ti Virovske širine“ i „Đurđevečki Picoki“, od prve godine postojanja „Legende o Picokima“, tj. scenskog prikaza „Legende“, svojim lijepim i uglađenim glasom, uvodila je „Picokijadu“ u svoj najsvečaniji dio, a taj dio se pamti. Možda ne svi, ali zar je netko zaboravio na Maricu, zar ne bi trebal sjediti na počasnoj pozornici?

Bez obzira na sve, čak i podatka da je od strane Željka Obada, prof. Iz Zagreba te Ivana Turek, dipl. ing isto iz Zagreba, te nekih ljudi iz Đurđevca, trebala biti predložena za dodjelu nagrade Koprivničko-križevačke županije za životno djelo, taj dopis nije otišao iz Đurđevca, ne znam zašto, ali ona će i dalje pisati pjesme, crtati i koristiti konac za svoja nova djela, odazvati će svakome tko ju pozove da svojom pojavom i radom uljepša bilo kakovu proslavu ili obljetnicu. A zaboravili smo da ove godine ona ima svoju obljetnicu, te joj na ovaj malen i skroman način zahvaljujemo na dugogodišnjem radu, te joj zaželimo puno zdravlja i puno uradaka.

ĐURĐEVAC COM
- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.06.2008., subota

Obilježeno 60 godina KUU „Seljačka sloga“ i 277 godina spomena Graberja

„Godine 1731. izbila je dosad nepoznata buna krajiških kmetskih seljaka na Banovini i vojska je do temelja uništila šest sela. Tada su Žuti Potok i Budrovec spojeni u jedno naselje prozvano Graberje“, stoji u Povjesnici ovog naselja u kojem danas živi 50 obitelji i 160 stanovnika. A u subotu, 21. lipnja povodom Dana sela i uoči spomendana sv. Ivana Krstitelja u Graberju je Don Paško Glasnović, upravitelj župe Gora najprije služio svetu misu, a zatim su održani i „2. Ivanjski susreti“...
Uz domaće društvo KUU „Seljačka sloga“, koje je predstavilo najmlađe članove, nasljednike i čuvare svoje tradicije, KUD „Sunjanka“ iz Sunje nastupio je u specifičnoj narodnoj nošnji izrađenoj od domaćeg lanenog platna koju karakterizira vez „belo po belem“, a predstavio se spletom posavskih pjesama i plesova. KUD „Moslavec „ iz Volodera koje postoji od 1913. godine pokazalo se pjesmama i plesovima Moslavine, a KUD „Poculica“ iz Letovanića, izveo je izvorne pjesme i plesove pokupsko-turopoljskih kraja
Nastupilo je i Hrvatsko amatersko kulturno umjetničko društvo „Glinska tamburica“ iz Gline, osnovano 1994. godine u progonstvu, koje je od 2007. godine organizator Međunarodne smotre folklora „Ivanje u Glini“. KUD „Seljačka sloga“ iz Gređana kod Topuskog izveo je splet narodnih kola iz svog kraja, a Lička izvorna skupina „Plješivica“ iz Zagreba pjesme i kola istočne Like.
Organizatori Ivanjskih susreta koje je otvorio dr. Miroslav Petračić, predsjednik Gradskog vijeća Petrinje, bili su Mjesni odbor, DVD Graberje i Kulturno umjetnička udruga „Seljačka sloga“ u čije je ime Joso Škrljac svim sudionicima, sponzorima i pokroviteljima uručio zahvalnice i prigodne darove. Pokrovitelji su bili Grad Petrinja i Sisačko-moslavačka županija, a medijski Petrinjski radio.
Ispred novosagrađenog Doma bila je postavljena zanimljiva izložba iz koje sam i saznala da nije slučajno što su upravo svetog Ivana Krstitelja izabrali za svog zaštitnika, jer 1731. godine upravo na taj dan 24. lipnja iz Žutog potoka i katoličkog Budrovca je nastalo današnje Graberje. Od 2002. godine na taj dan imaju svetu misu, a od prošle godine i svoje „Ivanjske susrete“.
Proslava je okončana uz tamburaški sastav „Brestovljani“ iz Bresta, a vrijedni Graberčani i Graberčanke još jednom su pokazali da su odlični domaćini, jer u Graberju, unatoč velikoj vrućini, danas nije nedostajalo baš ničega.



PETRINJASKI RADIO


- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2008., petak

Visoke ocjene KUD-u "Šubić"

Prema ocjeni etnologa zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku, Tvrtka Zebeca i Joška Ćalete, te etnologa i koreografa Ivice Ivankovića, koji su dali stručni sud 11. smotre folklora Sisačko-moslavačke županije, KUD "Šubić" Novska uvršten je u tri najbolja KUD-a na županiji. Osim "Šubića", istaknut je KUD "Letovanić" iz Letovanića i KUD "Radost" iz Sela kod Siska. Na smotri je sudjelovalo 18 društava, a predstavila su se pjesmama i plesovima svoga kraja, u izvornim narodnim nošnjama. Organizator smotre bio je KUD "Martinčani" iz Martinske Vesi. Prema mišljenju izvođača, Županijska smotra folklora je važna priredba kulturne baštine i zaslužuje bolje uvjete, a kazano je kako bi bilo nužno i osnivanje Zajednicu KUD-ova Sisačko-moslavačke županije.



NOVSKA


- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2008., četvrtak

KUD "Sv. Juraj" bit će prvi dugoreški Folklorni ansambl

DUGA RESA - Postati folklornim ansamblom, najznačajniji je cilj dugoreškog Kulturno-umjetničkog društva "Sveti Juraj", koje će idući vikend svečano proslaviti 60 godina rada i postojanja.
KUD je osnovan krajem lipnja 1948. godine pod imenom "6. maj" i imao je 450 članova, a u "Sveti Juraj" je preimenovan prije 10 godina. Od početka do danas kroz ovo društvo prošlo je i više od tisuću Dugorešana, naglasio je predsjednik Vjekoslav Tutek.

Upravo zbog velikog broja ljudi koji su vezani uz KUD "Sveti Juraj", 60. obljetnica ima još veći značaj.

- Kulturno-umjetničko društvo je način života. Ova 60. godišnjica znači nam puno više nego nekakav običan 60. rođendan, gledano s ljudske strane, jer to je 60 godina rada ljudi koji su sada u društvu, onih koji su bili u društvu i onih kojih nema, a koji su zaslužni za pokretanje i za sav taj rad društva - dodao je Tutek.

Danas KUD "Sveti Juraj" nastupa diljem Hrvatske i inozemstva i stječe nova iskustva i prijatelje. Najznačajnija su prijateljstva s KUD-ovima iz BiH, Slovenije, ali i s KUD-om "Tomislav" iz Županje. U Dugoj Resi još uvijek imaju problem s prostorom koji je, naglašava Tutek, postao premalen za njihove potrebe.

Kad riješe problem prostora, a vjeruju da u dogledno vrijeme i hoće, planiraju oformiti sve potrebne sekcije kako bi postali prvi folklorni ansambl u Dugoj Resi.

- U Dugoj Resi još nije bilo folklornog ansambla i to je naša velika želja. Ali, da bi se to napravilo, moramo steći neke preduvjete, to se ne može napraviti preko noći. Najlakše je staviti naslov Folklorni ansambl, no iza toga nešto mora stajati, i naslov ide zadnji - dodao je Tutek.

A prvo što će sada uslijediti, jest proslava 60. godišnjice. Počet će svečanom sjednicom Društva idući četvrtak, 26. lipnja, u gradskoj vijećnici, a nastaviti dan kasnije pod šatorom na pomoćnom dugoreškom stadionu.

- Nastupit će KUD "Lahor" iz Daruvara, KUD "Kamen" iz Sirača, KUD "Stjepan Šajnović" iz Osekova, naš domaći KUD "Paurija" iz Dubravaca i naši Mali tamburaši. To je program koji će krenuti u petak, 27. lipnja, u 19 sati ispod šatora - najavio je Tutek.

U subotu će se održati jubilarni, 5. dugoreški folklorni susreti.

- Tu će nastupiti društva: "Tomislav" iz Županje, bosansko Kulturno-umjetničko društvo "Olovo" iz Olova, hrvatsko Kulturno-umjetničko društvo "Stjepan Herceg" iz Ljubuškog, KUD "Oton Župančič" iz Vinice iz Slovenije i mi kao domaćin - rekao je Tutek


RADIO MREŽNIcA


- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.06.2008., utorak

PROGRAM ZA DAN OPĆINE DARDA 2008

15. lipnja (nedjelja)
- 9,00 – 15,00 sati Međunarodno prvenstvo u stolnom tenisu – STK Darda
20. lipnja (petak)
- 10,00 – 20,00 stati – Konjički klup- državno prvenstvo u preskakivanju prepona
- 17,00 sati – Igralište NK Darda «Memorijalni malonogometni turnir Ivan Švetak» - razigravanje
- 17,00 sati – kino sala kazališna predstava «Vjetar» (kazalište BeMa)
- 18,00 sati - kino sala kazališna predstava «JULKA» (kazalište BeMa)
- 18,00 sati – Izložba slika i umjetnina – Dom kulture (otvorena do 25.06.2008.)
- 20,00 sati – Večer folklora nacionalnih manjina – Međunarodna smotra – otvorena pozornica Jezero Đola ( u slučaju kiše kino sala Darda)
21. lipanj (subota)
- 10,00 sati – Sportska dvorana – Rukometni turnir muških seniorskih ekipa
- 10,00 – 20,00 sati - – Konjički klup- državno prvenstvo u preskakivanju prepona
- 10,00 sti – Kino sala – Šahovska simultanka
- 17,00 sati - Igralište NK Darda «Memorijalni malonogometni turnir Ivan Švetak» - razigravanje
- 20,00 sati – Svećana sjednica Općinskog vijeća – restoran «Tikveš»

22. lipnja (nedjelja)
- 10,00 – 14,00 sati – Športska dvorana OŠ DARDA – Turnir u rukometu – mlađe kadetkinje
- 10,00 – 20,00 sati - Konjički klup- državno prvenstvo u preskakivanju prepona
- 15,00 – 19,00 sati - Športska dvorana OŠ DARDA – Međunarodni turnir u rukometu seniorskih ekipa
- 17,00 sati - Igralište NK Darda «Memorijalni malonogometni turnir Ivan Švetak» - razigravanje
24. lipnja (utorak)
Tijekom dana – Spomenik poginulim braniteljima – polaganje vijenaca (Udruga roditelja poginulih branitelja i predstavnici Općine Darda)
07,30 sati – SVETA MISA (Crkva Sv. I. Krstitelja – stara crkva)
08,30 sati - SVETA MISA (Crkva Sv. I. Krstitelja – stara crkva)
11,00 sati - SVETA MISA (Crkva Sv. I. Krstitelja – stara crkva)
17,00 sati – Jezero Đola – Natjecanje u starim športovima (potezanje onopa, gađanje strijelom, bacanje potkove u klin, bacanje kamena s ramena, obaranje ruke i potezanje mosora)
17,00 sati – Jezero Đola (kanal podđola) – Ivanjska fišijada u organizaciji ŠRD AMUR DARDA
17, 00 sati - Igralište NK Darda «Memorijalni malonogometni turnir Ivan Švetak» - utakmica za treće mjesto
18, 00 sati - Igralište NK Darda «Memorijalni malonogometni turnir Ivan Švetak» - finale
19, 00 sati - Igralište NK Darda utakmica veterana NK DARDA – NK ZMAJ, MAKARSKA
20,00 sati – Jezero Đola – KONCERT – Vigor band
25. lipanja (srijeda)
07,00 – 15,00 sati – Jezero Đola – MEMORIJAL TONIKE VUGRINCA u organizaciji ŠRD Amur Darda
10,00 sati – Predstavnici Matice umirovljenika udruge općine planiraju posjet našim umirovljenicima u Domu za starije i nemoćne osobe u Belom Manastiru
10,00 sati – Igralište HNK Radnički Mece – nogometni turnir – limaći
17,00 sati - Igralište HNK Radnički Mece – seniorska utakmica HNK Radnički Mece – seniorska utakmica NK Radnički – NK Darda
19,30 sati – Jezero Đola – VII. IVANJSKA SMOTRA FOLKOLORA – HKUD DARDA
CJELODNEVNO – Jezero Đola – Matica umirovljenika organizira susret umirovljenika s udrugom iz Slavonskog Broda
27. lipnja (petek)
07,00 – 13,00 sati MARINKOVA BARA – Natjecanje u ribolovu i prigodni program
13,00 sati – likovna radionica Društvo naša djeca – Jezero Đola – zabavni program za djecu (igrokazi, karaoke i plesovi)
20,00 sati – Caffe bar La Faye – karaoke veče (organizacija SKD Prosvjeta)
28. lipnja ( subota)
10,00 sati – Mece- Teniski turnir za muškarce – organizacija HNK Radnički Mece
10,00 – 18,00 sati – Jezero Đola – susret mladeži Crvenog križa Osječko-baranjske županije
29. lipnja (nedjelja)
07,00 – 15,00 sati – Završnica baranjske lige u lovu ribe udicom na plovak – organizacija ŠRD Amur
10,00 sati – Mece- Teniski turnir za muškarce - organizacija HNK Radnički Mece
6. srpnja (nedjelja)
07,00 sati – Pomoćno igralište NK Darda i betensko igralište na Đoli – sportske igre za žene – organizacija Udruga žena Općine Darda

MOJA DARDA
- 21:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Najljepša je Hrvatica Turopoljka Sonja Gereci

SLAVONSKI BROD - Sonja Gereci iz Petrovine kod Velike Gorice, 22-godišnja članica KUD-a Turopolje i studentica 4. godine Fakulteta političkih znanosti, najljepšom je Hrvaticom u narodnoj nošnji proglašena na 12. smotri hrvatskih narodnih nošnji i 44. Brodskom kolu u Slavonskom Brodu. Lentom ju je okitila lanjska ljepotica Dijana Krečak iz Radonića kod Šibenika, potom su je brojnim darovima darivali organizatori, sponzori, čelnici Grada i Županije.
Prve pratilje su Marina Marinjak iz Bizovca, Mirta Baričević iz Šumeća i Ana Jelavić iz Muća, a druge pratilje Antonija Hodak iz Perušića, Lidija Kunštek iz Osekova i Kristina Šorić iz Tomislavgrada.
Tročlani žiri (etnologinja Vesna Zorić iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, brodski etnolog Zvonimir Toldi i predsjednik županijske Turističke zajednice Pero Huljić) imao je težak zadatak odabrati najljepše među 38 djevojaka i žena iz Hrvatske, Hercegovine i Vojvodine. Jer, bilo je to finale u koji su se plasirale najljepše s prethodnih izbora u Antinu, Sunji, Ogulinu i Otočcu.
Priredba je okončana zajedničkim kolom folklornih skupina i ljepotica na brodskom Korzu. Izboru ljepotica završnog dana višemjesečnih priredbi Brodskog kola prethodila je Smotra izvornog folklora Brodsko-posavske županije pod nazivom "Šokadijo, sve ti je na glasu" u kojoj se predstavilo gotovo tisuću i pol plesača i plesačica iz 24 kulturno-umjetnička društva iz brodske Posavine.

Autor: Z. MATIČIĆ

Glas Slavonije
- 20:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD MARIJANCI-KUNIŠINCI


Bećari iz Marijanac-Kunišinaca stalno nešto petljaju snašama ispod skuta.

FOLKLORNI BLOG

- 20:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Antunovske smotre folklora

Pod pokroviteljstvom Dana Grada, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Lisinski", jučer su u Našicama održane tradicionalne antunovske smotre folklora. Prijepodne je obilježila dječja smotra folklora, na kojoj su nastupila folklorna društva: "Lisinski" Našice s malom školom folklora i srednjom skupinom, zatim "Ivan Brnjik Slovak" Jelisavac, "Izvor" Donja Motičina, "Franjo Strapač" Markovac, "Manuel" Feričanci, "Grabovac", "Nikola Šubić Zrinski" Petrijevci te gosti iz Slovačke – društvo "Magura-Stražov".
Najmlađi folkloraši našičkoga kraja te njihovi gosti svojim su nastupima, s atraktivnim koreografijama i nošnjama, oduševili mnogobrojnu publiku te pokazali sve što su marljivo uvježbavali u prvom dijelu godine. Na poslijepodnevnoj 14. smotri folklora našičkoga kraja, Našičanima i svim gostima Grada, pokazano je bogatstvo i raznovrsnost plesova, običaja i nošnji ne samo našičkoga kraja i Slavonije, već svih krajeva Hrvatske te Slovačke i Mađarske. Naime, na ovoj tradicionalnoj smotri, uz domaćina "Lisinski", nastupila su folklorna društva: "Drevar" iz Krasna nad Kisucou u Slovačkoj, zatim "Izvor" Donja Motičina, "Franjo Strapač" Markovac, "Vukojevci", "Nikola Šubić Zrinski" Petrijevci, "Podgoračani", "Keres" Đula iz Mađarske, "Manuel" Feričanci, "Ivan Brnjik Slovak" Jelisavac i KUD "Đurđenovac".
U ime domaćina – HKD-a "Lisinski" publiku i sve goste pozdravio je predsjednik Darko Damjanović, a obje smotre u ime našeg grada-slavljenika otvorio je gradonačelnik Krešimir Žagar i to u novoj tamburaškoj nošnji koju je Grad darovao "Lisinskom". Smotre su vodile Ana Đanić i Tomislava Justić. Jučerašnji folklorni dan i završio je u tamburaško-zabavnoj atmosferi, koncertom Krunoslava Kiće Slabinca, u organizaciji Turističke zajednice Grada Našica.

NAŠICE ONLINE
- 20:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD BELI MANASTIR

Tamburaš KUDa Beli Manastir na Orahovačkom proljeću 2008.

FOLKLORNI BLOG

- 13:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Antunovski susreti u Hrvatskom Ćuntiću

Povodom blagdana svetog Antuna u Hrvatskom Čuntići četvrtu godinu za redom održani su „Antunovski susreti“ na kojima je sudjelovalo sedam Kulturno umjetničkih društava. I ove godine uz Mjesni odbor, pod pokroviteljstvom grada Petrinje, organizatori su bili Kulturno umjetničko društvo „Čuntićanka“ i Udruga „Izvor“. Susrete je u ime Čuntićanke otvorila Milka Barić koja je svim sudionicima na kraju smotre podijelila i zahvalnice i darove. Iako je kiša nekoliko puta zaprijetila, izvođači su pjesmom, plesom i prezentacijom svoje narodne baštine ipak rastjerala oblake.
Prve su nastupile Čuntićanke, a nakon njih redala su se društva. KUD „Komarevo“ koji je predstavio izvorni oblik tradicijskog okupljanja kroz igru, šetajuća kola i pjesmu, KUD „Maja“ iz Maje koji okuplja pjevače i plesače iz Maje, Svračice, Ravnog Rašća, Joševice i Gline. KUU „Seljačka sloga“ iz Graberja predstavio se pjesmama i plesovima svog sela i pozvali su sve prijatelje folklora 21. lipnja na „2. Ivanjske susrete“. Iz Gline se izvornim folklorom predstavio KUD „Viduševac“.
Toplim pljeskom pozdravljeno je gostujuće društvo „Lička Plješevica“ iz Zavalje, mjesta od kuda je došao Pater Petar Žagar, kojemu je KUD „Budičanka“ priredio je iznenađenje. Iako Pater baš nije baš veliki ljubitelj nogometa na dar je dobio sve potrebne navijačke „rekvizite“, od šala i majice do nogometne lopte, pa su i naši vatreni stavljeni pod zagovor svetog Antuna.
Na kraju „4. Antunovskih susreta“ svi su se, i gosti i izvođači, okrijepili pod velikim šatorom gdje su ih veseli kao i svake godine dočekali članovi Udruge „Izvor“. Bilo je graha, kobasa, sokova.... i naravno, pjesme i smijeha, jer na Antunovo svi su uvijek dobro raspoloženi. A kako i ne bi bili kad je svake godine sve ljepše i sve je više ljudi koji dolaze u Hrvatski Čuntić proslaviti s njima njihova zaštitnika svetog Antuna Padovanskog.

PETRINJSKI RADIO
- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.06.2008., ponedjeljak

19 susreti folkloraša v Pitomači


Na 19. susretima folkloraša v Pitomači nastupili su:
KUD DRENJANI iz Drenja
KUD FORKUŠEVCI
KUD STRAHONINEC
i domaćini
KUD PITOMAČANKA z Pitomače

Već ćetiri godine kako pratim Pitomačane, a ovo je naj sadržajniji i naj bogatiji nastup u svo to vreme. Spojili su tradicionalno i "popularno" u jednu sretnu fuziju. Ćestitke Pitomačanima.
Molim Vas samo nastavite tako.
I da se potpišem Vaš simpatizer.


Dojdite v Pitomaču
- 22:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Brodsko kolo - svatovske zaprege, slavonski običaji i izbor najljepše Hrvatice

SLAVONSKI BROD - Ove nedjelje održane su folklorne dvije manifestacije iz programa Brodskog kola: smotra svatovskih zaprega Bijelo biserje Slavonije i smotra izvornog folklora Slavonijo sve ti je na glasu. Vikend je protekao u znaku krasnih konja, okićenih zaprega, slavonske pjesme i običaja te prelijepih snaša.
Na smotri svatovskih zaprega Bijelo biserje Slavonije 2008 sudjelovalo je 20 zaprega i oko 100 sudionika. Raskošno ukrašene svatovske zaprege ponovo su osvježile staru tradiciju Slavonije. Ove godine su svi pozvani došli, bilo je zaprega od Županje pa do Zagreba a posebno je zanimljivo bilo sudjelovanje mladih ljudi - prosjek godina je oko 25-30 godina. Nakon kruženja kolone od dvadeset zaprega po gradu i pojedinačnog predstavljanja gledateljima na travnjaku kod željezničkog kolodvora, proglašene su najljepše zaprege.
Stručni sud proglasio je najljepšom svatovsku zapregu iz Tisovca, koju je vozio Slavko Marošević a po ocjeni publike najljepša je bila zaprega Ivice Galovića iz Sikirevaca. U natjecanju u preciznoj vožnji zaprega Marko Filipović je bio najbolji a Mladen Šarec iz Zagorja najbrži. Prvo mjesto u tekličkom jahanju osvojio je Ivica Galović iz Sikirevaca.slavonski brod online
Navečer na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić održana je 44. smotra izvornog folklora Šokadijo sve ti je na glasu s plesovima i slavonskom pjesmom te prikazom običaja zavičaja. Dio programa je bio i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji a pobijedila je Sanja Gerec iz Velike Gorice, u nošnji iz bakine škrinje starijoj od 200 godina. Lentu je ovogodišnjoj najljepšoj predala prošlogodišnja pobjednica Dijana Krečak.

Na kraju dana zaigralo je, kao i uvijek, brodsko kolo ispred kuće obitelji Brlić na Ivaninom trgu.

SLAVONSKI BROD ONLINE


/SBOL, Željko Klindžić/


- 20:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.06.2008., nedjelja

LIDAS 2008


Jedino što sam uspio doznati o LIDASu 2008 našao sam na stranicama KUDa GRANIČAR.
- 20:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD REPUŠNICA


KUD REPUŠNICA na 28. smotri folklora Moslavine u Kutini 2008.

FOLKLORNI BLOG
- 20:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.06.2008., subota

KUD ILOVA

KUD ILOVA na 28. smotri folklora Moslavine 2008 u Kutini.


FOLKLORNI BLOG
- 20:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.06.2008., petak

Antunovo u Našicama

Nedjelja, 15. lipnja
10:00 Dječija smotra folklora našičkog kraja

17:30 Smotra folklora našičkog kraja
- 20:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROGRAM 40. LEGENDE O PICOKU

12 6. 2008.-četvrtak

20,00 h- Gradska knjižnica-Galerija EX libris JOSIP TURKOVIĆ: LEGENDA U LEGENDI,
izložba slika i skica za Legendu o Picokima
Organizator: Gradska knjižnica Đurđevac


20. 6. 2008.-petak

20,00 h-Galerija Stari grad UOKVIRENA POZIVNICA-MRTVA PRIRODA,
tradicionalna skupna, tematska izložba podravskih umjetnika
Organizator: Centar za kulturu

27. 6. 2008. –petak

09,00 h – Gradski park
PICOKI PO PICEKIMA, natjecanje u pripremanju pilećeg paprikaša
Organizator: Turistička zajednica Grada Đurđevca

16,00 h-tereni TK Đurđevac TENISKI TURNIR PAROVA, promotivni turnir
Organizator: TK Đurđevac

20,00 h- Dom culture PLAKATI LEGENDE O PICOKIMA 1968-2008.,
izložba plakata i vizualnog identiteta Picokijade u proteklih 40 godina
Organizator: Centar za kulturu

21,00 terasa hotela Picok MODEL HRVATSKE ZA MODEL SVIJETA, finale
Organizator: Hotel Picok
23,00 h – prostor iza hotela Picok MARJAN BAN, koncert
Organizator: Hotel Picok

28. 6. 2008.-subota


09,00 - Trg sv. Jurja KAM TE VRAG NOSI, penjanje po umjetnoj stijeni sportsko-penjačke sekcije Planinarskog društva „Borik“ Đurđevac

10,00 h- Dom kulture
MALA CRTANA PICOKIJADA, likovno izražavanje djece vrtićkog uzrasta i nižih razreda osnovne škole na temu Picokijade
Organizator: Centar za kulturu

10,00 h –hotel Picok-parkiralište STREETBALL CHALENGE 2008., košarkaško takmičenje
Organizator: Hotel Picok

11,00 h – Sportska dvorana DIGANKE, ZLEVANKE, MAZANICE, POGAČICE I PRKAČI
izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada udruga žena
Organizator: Turistička zajednica Grada Đurđevca

Na prostorima iza hotela Picok glazbeni nastupi:
KOTA G4, TRIO BAND, BLACK TATOO i ANGELS, ženski rock band
Organizator: Hotel Picok

18,00 h – Trg sv. Jurja
MUŠKETIRI Z SLOVAČKE, nastup skupine mušketira iz Slovačke
Organizator: Turistička zajednica Grada Đurđevca

19,00 -Trg sv. Jurja
KONCERT ZA GOSTE, promenadni koncert Hrvatkog katoličkog glazbenog društva „Podstrana“ i Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac
Organizator:Puhački orkestar DVD-a Đurđevac

20,00 h – Trg sv. Jurja VEČER FOLKLORA, susret folklornih skupina
Organizator: KUD „Petar Preradović“


21,30 h – Od Doma kulture do Staroga grada DOBRO NAM DOŠLI PRIJATELI,
svečana povorka organizatora, pokrovitelja i sudionika scenskog prikaza „Legende o Picokima“

22,00 h – Velika pozornica uz Stari grad SVEČANO OTVARANJE PICOKIJADE 2008.



22,30 h – Velika pozornica uz Stari grad
LEGENDA O PICOKIMA, 40.JUBILARNO SCENSKO UPRIZORENJE
redatelj: Krešimir Dolenčić
Organizator: Turistička zajednica Grada Đurđevca

24,00 h – prostor iza hotela Picok ZABRANJENO PUŠENJE, koncert
Organizator: Hotel Picok


29. 6. 2008. – nedjelja

ĐURĐEVAC



09,00 h – Lovački dom „Jelen“ Đurđevac
LOVAČKI ZESTANEK, natjecanje lovaca u gađanju glinenih golubova i spremanju lovačkih specijaliteta, te prodajno-izložbeni sajam lovačke opreme
Organizator: Hotel Picok

10,00 h –hotel Picok-parkiralište STREETBALL CHALENGE 2008., košarkaško takmičenje
Organizator: Hotel Picok

10,00 h – Đurđevac-Batinske-Novo Virje-jezero Drnić-Severovci-Đurđevac
BICIKLIJADA „OD LACKOVIĆA K LACKOVIĆU“,
promotivna biciklistička vožnja za sve uzraste
Organizator: Biciklistički klub Đurđevac i trgovina „Bobe“ Đurđevac

11,00 h – Ulica Stjepana Radića – Trg sv. Jurja
PODRAVINA OD LETA DO LETA, povorka aranžiranih kola
voditelji: Vid Balog, Davor Dretar i Krešimir Blažek
Organizator: Turistička zajednica Grada Đurđevca

20,00 h – Trg sv. Jurja MUŠKETIRI Z SLOVAČKE, nastup mušketira iz Slovačke
Organizator: Turistička zajednica Grada Đurđevca

21,00 h – mala pozornica kod Starog grada KVARTET GUBEC, koncert
Organizator: Turistička zajednica Grada Đurđevca


Tijekom trajanja PICOKIJADE moći će se razgledati izložbe u Starom gradu;
Uokvirena pozivnica-Mrtva priroda, te stalni postavi: Donacija ILC i Zavičajni fundus Galerije. U Domu kulture, Plakati Legende o Picokima 1968-2008. a u ulici M. Gupca 47. Etnografska zbirka Slavka Čambe.

ĐURĐEVAC COM
- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.06.2008., utorak

KUD STRUŽEC


KUD STRUŽEC na 28. Smotri folklora Moslavine u Kutini 2008.

FOLKLORNI BLOG

- 20:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROGRAM XI. SMOTRE IZVORNIH FOLKLORNIH SKUPINA SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE - MARTINJSKI SUSRETI 2008

Subota, 14. lipnja

16,30 SVEČANO OTVARANJE

16,45 KUD «MARTINČANI « MARTINSKA VES

16,55 HKUD «POCULICA « LETOVANIĆ

17,05 KUD « JEKA « HRVATSKA DUBICA

17,15 KUD «HRVATSKO SRCE » ODRA – ŽABNO

17,25 ČEŠKA BESEDA MEĐURIĆ

17,35 KUD « ŠOKADIJA« BUDROVCI

17,45 KUD «HRVATSKO SRCE » KRATEČKO

17,55 KUD “ NAPREDAK” DONJI KUKURUZARI

18,05 KUD “ BUDIČANKA” BUDIČINA

18,15 MATICA SLOVAČKA MEĐURIĆ

18,25 KUU «VIDUŠEVAC» GORNJI VIDUŠEVAC

18,35 «OGRANAK SELJAČKE SLOGE BRAĆA RADIĆ » D. TREBARJEVO

18,45 KUD « LIPA « LIPOVLJANI

18,55 KUD «ŠUBIĆ» NOVSKA

19,05 KUD « SELJAČKA SLOGA » BOBOVAC

19,15 KUD «POPOVAČA» POPOVAČA

19,25 KUD «SVETI FLORIJAN» POLJANA LEKENIČKA

19,35 KUD « ILOVA» ILOVA

19,45 HKUD «RADOST» SELA

Smotru će pratiti stručni sud :

dr. Tvrtko Zebec - Institut za etnologiju i folkloristiku Zagreb

dr. Naila Ceribašić - Institut za etnologiju i folkloristiku Zagreb

mr. Joško Ćaleta - Institut za etnologiju i folkloristiku zagreb

- 20:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.06.2008., ponedjeljak

U Iloku održana 26. smotra slovačkog folklora

Kazališnom predstavom Emila Gollnera "Kakva bolest – takva medicina" u izvođenju dramske sekcije KUD-a "Očovan" iz Očove, gostiju iz republike Slovačke, u Slovačkom Domu u Iloku u subotu je počela 26. smotra slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj. Program je nastavljen nastupom folklorne skupine gostiju iz Slovačke i otvaranjem izložbe "Uspomene na prošlost" na kojoj su prikazani ručni radovi i predmeti koji su se koristili u kućanstvima u prošlosti. Izložbu je postavilo društvo žena koje djeluje pri Matici Slovačkoj i obogatila Kristina Hrubik ciklusom slika "Čuvarica ognjišta".
Program manifestacije je nastavljen jučer u popodnevnim satima, kada se folklornim programom iločkoj publici predstavilo 16 slovačkih KUD-ova sa područja Hrvatske, KUD Tomislav iz Cerne i folklorna skupina "Očovan" iz Republike Slovačke. Program je održan na obnovljenoj ljetnoj pozornici, koja je obnovljena sredstvima Vukovarsko-srijemska županije i grada Iloka.

S.B.

RADIO ILOK
- 19:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.06.2008., nedjelja

KUD PODVINJE

KUD PODVINJE na 28. Smotri folklora moslavine

FOLKLORNI BLOG



- 20:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.06.2008., subota

KUD STJEPAN ŠAJNOVIĆ - OSEKOVO

KUD STJEPAN ŠAJNOVIĆ - OSEKOVO na 28 smotri folklora Moslavine u Kutini

FOLKLORNI BLOG

- 20:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Danas i sutra u Topolju “Baranjski bećarac”

TOPOLJE - Danas i sutra (7. i 8. lipnja) u Topolju će biti održana tradicionalna kulturno-turistička manifestacija "Baranjski bećarac", čiji počeci datiraju iz osamdesetih godina prošlog stoljeća (prvi je održan 1987. godine).
Održavanje "Bećarca" prekinuli su Domovinski rat i okupacija Baranje, a nastavljen je nakon mirne reintegracije. Svake godine održava se u drugom mjestu baranjske podunavske Šokadije, a ove godine domaćin je Topolje.
Kako ističe Janja Čeliković, predsjednica KTM "Baranjski bećarac", organizatora manifestacije, ovaj će "Bećarac" biti do sada najmasovniji, a sudjelovanje je prijavilo dvadesetak KUD-ova, pjevačkih i folklornih skupina iz Hrvatske, Vojvodine i Mađarske. Tako će na topoljačkom podiju uz Baranjce nastupiti plesači i pjevači iz Pribislavca, Bačkog Monoštora, Peteranca, Piškorevaca, Županje, Mohača, Orašja, Kupine i Turnja.
Danas, prvog dana "Baranjskog bećarca", na rasporedu je izložba kolača Udruge žene Topolje (Društveni dom, 17.30 sati), nastup baranjskih pučkih pjesnika i KUD-a Maslina iz Turnja (Dom kulture, 18 sati), nakon čega slijedi revija narodnih nošnji, uz nastupe tamburaških skupina (19 sati). U nedjelju, nakon mise u crkvi svetog Petra i Pavla (11 sati), gosti će se u 14.30 sati okupiti u Šokačkoj kući, iz koje u 16.30 kreće mimohod prema ljetnoj pozornici, na kojoj će biti organizirna smotra folkora. Sve završava svirkom TS "Šokačka grana" i benda Zvučni zid.

Autor: I.GETTO

GLAS SLAVONIJE
- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.06.2008., petak

Ogulin tri dana u znaku folkloraša

OGULIN - 12. smotra izvornog folklora Karlovačke županije počinje večeras i trajat će do nedjelje, a okupit će 35 kulturno-umjetničkih društava i više od 1200 sudionika. Za sve je posjetitelje pripremljen iznimno bogat program, a manifestacija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Karlovačke županije i Grada Ogulina, počinje večeras u Pučkom otvorenom učilištu, najavila je ravnateljica Nikolina Luketić.
Danas započinje u 19:30 sati svečanim otvorenjem izložbe tekstilnog rukotvorstva Draganića, koju su pripremili članovi KUD-a "Sveti Juraj" iz Draganića. Isto Društvo kasnije, otprilike oko pola 9 u maloj dvorani POU Ogulin, prikazat će nam kazališnu predstavu, dakle jedan svoj narodni igrokaz čihanja perja u Draganiću - kazala je Luketić.

Program smotre bit će nastavljen sutra i to već od 10:30 na Trgu kod učilišta.

- Naravno, ako nam vrijeme bude dopustilo, na trgu kod Učilišta bit će organizirana radionica i igraonica dječjih igara, plesova, pjesama, za djecu predškolske i školske dobi, na kojoj će svirati tamburaši, nekoliko tamburaških sekcija KUD-a "Klek" Ogulin, kao i sekcija tradicijskih instrumenata pa će svi koji budu došli pogledati način sviranja na gajdama, samicama, roženicama i nizu drugih tradicijskih instrumenata iz svih krajeva Hrvatske - pojasnila je Luketić.

U subotu navečer, odnosno od 19 sati, na različitim lokacijama u gradu nastupit će KUD-ovi u animacijskom programu, dok bi od 19:30 sati svoje umijeće trebali pokazati na ljetnoj pozornici u Frankopanskom kaštelu. Bude li kiše, program se seli u Sportsku dvoranu.

- Nastupit će društva iz Karlovačke županije, KUD "Turanj" iz Karlovca, "Sveti Juraj" iz Zagorja Ogulinskog, "Paurija" iz Dubravaca, "Sveti duh" iz Hrvatskog Blagaja i Pavlovca, "Vrhovac" iz Ozlja, "Sveti Antun" iz Zadobarja, "Lađevčani" iz Lađevca, "Netretić", "Vivodina", "Zadobarje", "Rečica", "Sveta Margareta" Velika Jelsa, "Kamanje", "Korana" Slunj, "Lipovac" Generalski Stol i "Gradina" Modruš - navela je Luketić.
U nedjelju se smotra nastavlja mimohodom od 17:30, te nastupom od 19 sati.
- U nedjelju će u Ogulinu biti društva "Vinčica" iz Belajskih Poljica, "Mostanje" iz Karlovca, "Graničar" Cvitović, "Sveta Ana" Vučjak, "Tounjčica" iz Tounja, "Naša grana" iz Budrovaca, "Sveti Juraj" Draganić, "Cetingradska tamburica" iz Cetingrada, "Ključ" iz Trga, "Seljačka sloga" iz Kutine, "Žakanje", "Izvor" Generalski Stol, "Lovor" Trnjani, "Izvor" Rakovica, "Sveti Antun" Pokupska Dolina i domaćini, KUD "Klek" Ogulin. U slučaju lošeg vremena, pretpostavljamo da ćemo početak smotre radi nogometne utakmice pomaknuti pa će početak smotre biti oko 19 sati u Športskoj dvorani Ogulin. Meni preostaje da sve ljubitelje tradicijske kulture pozovem u Ogulin, danas, sutra pogotovo, kad nastupa 16 KUD-ova, a i u nedjelju, bez obzira na druge okolnosti - zaključila je Luketić.

Nastup folkloraša pratit će prosudbena komisija, koja će odlučiti koji će KUD-ovi predstavljati ove godine Karlovačku županiju na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima i Miholjačkom sijelu, odnosno, iduće godine na smotrama folklora u našoj zemlji.



FOLKLORNI BLOG


- 22:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD IVANČICE - KUTINA

KUD IVANČICE - KUTINA na 28 smotri Moslavačkog folklora u Kutini

FOLKLORNI BLOG

- 20:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROGRAM: III. Smotre folklora “Otoka Ivanića”


U organizaciji KUD-a „Ivanić“ 8. lipnja 2008. godine (nedjelja) s početkom u 15.30 sati, u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad, održati će se III. Smotra folklora „Otoka Ivanića“.

U 15.00 sati povorka sudionika smotre kreće ispred Srednje škole Ivan Švear: Školska – ulica Kralja Tomislava – Moslavačka ulica – kino dvorana.

Sudionici smotre:

KUD „Hrvatska čitaonica“ Selci Đakovački
KUD „Posavac“ Dubrovčak Lijevi – Topolje
KUD „Zadobarje“ Zadobarje
KUD „Posavac“ Kaniža
KUD „Kloštar“ Kloštar Ivanić
FA „Varaždinski veterani“ Varaždin
KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi
KUD „Banova Jaruga“ Banova Jaruga
KUD „Palčina“ Severin
KUD „Obreška“ Donja obreška
KUD „Seljačka sloga“ Gradište
KUD „Đuro Kundek“ Caginec
FS „Bilje“ Bilje
KUD „Ivanić“ Ivanić-Grad

IVANIĆ GRAD
- 12:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.06.2008., četvrtak

KUD SELJAČKA SLOGA KUTINA


KUD SELJAČKA SLOGA KUTINA na 28. smotri folklora Moslavine u Kutini.

FOLKLORNI BLOG

- 20:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROGRAM BARANJSKOG BEĆARCA

Baranjski bećarac - kulturno turistička manifestacija održava se 7. i 8. u
Topolju, općina Draž.

Slijedi program održavanja :

SUBOTA 7. LIPANJ

17,30 Izložba kolača - Udruga žena Topolje

- prostorije Društvenog doma

18,00 Pučki pjesnici Baranje

Nastup KUD "Maslina" Turanj

- Dom kulture, Topolje

19,00 - Revija narodnih nošnji

Nastup TS Ravnica

Nastup TS Draž

Nastup TS Duboševica

- Dom kulture Topolje



Voditelj programa : Branko Uvodić



NEDJELJA 08. LIPANJ

11,00 Sveta misa u crkvi Sv. Petra i Pavla, Topolje

14,30 okupljanje gostiju u Šokačkoj kući za "Šokačkim stolom"

16,30 svečani mimohod sudionika

17,00 smotra folklora na ljetnoj pozornici

21,00 nastup TS "Šokačka grana"

nastup grupe "Zvučni zid"

Voditelj programa : Vlatko Jurković

RADIO BARANJA
- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2008., srijeda

TREĆA ŠTITARSKA MANIFESTACIJA “ODAVNO SMO GRANIČARI STARI”

ŠTITAR - Kada su prije tri godine članovi KUD-a "Josip Kozarac" iz Štitara organizirali manifestaciju "Odavno smo graničari stari" bila je to, prema riječima predsjednika društva Mate Curića, proba koja se godinu dana kasnije uspješno ponovila. Kraj svibnja i početak lipnja bili su u toj najmlađoj hrvatskoj općini i ove godine, treći put, dani tradicijske kulture, uz savski nasip i promatračnicu, a na pozornici postavljenoj samo za tu priliku izmjenjivale su se slike pod nazivom "...o svom ruvu i o svom kruvu. "Željeli su i uspjeli Štitarci dočarati priču o graničarskom životu, čuvanju granice na Savi, ali i ljubavima. Glavna tema ove je godine prosidba i zaruke graničara", istaknuo je Curić. "Pokušat ćemo sljedeće godine promijeniti mjesto događaja na prikladniju lokaciju. Općina će preuzeti organizaciju ove manifestacije", najavio je načelnik Marko Bikić. Inače, neposredno prije početka programa na pozornici tik uz savski nasip, prije no što su nastupili brojni KUD-ovi, svojim sumještanima i gostima posebnom etnorevijom predstavila se Ana Vincetić. Punih pet godina bavi se šivanjem tradicijskih odjevnih predmeta, a s obzirom na to da nije ostala samo pri šivanju narodnih nošnji, na reviji je prikazano kako se tradicija može predstaviti i nositi u suvremenom svijetu. Nastupili su, uz Žensku pjevačku skupinu "Vranovke" Vranovci i KUD "Luka Ilić-Oriovčanin" iz Oriovca, KUD "Šokadija" Lipovac, KUD "Šubić Novska" Novska, KUD "Mijat Stojanović" Babina Greda, Društvo sv. Grgura Požega, KUD "Josip Kozarac" Štitar, Konjogojska udruga "Vranac" iz Štitara te TS "Mladi dukati" Štitar.

Autor: Z. KNEŽEVIĆ

Glas Slavonije
- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.06.2008., utorak

KUD MOSLAVINA KUTINA


KUD MOSLAVINA KUTINA na 28. smotri folklora Moslavine u Kutini.


FOLKLORNI BLOG

- 20:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Osma smotra dječjeg folklornog stvaralaštva

MALA SUBOTICA Održana je osma Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva na kojoj je sudjelovalo 18 kulturno-umjetničkih udruga i društava iz Međimurske županije te četiri gostujuće udruge.

Zvon Mala Subotica
Više od 800 djece, mladih čuvara kulturne baštine pjevalo je, sviralo i plesalo na pozornici Doma kulture Mala Subotica. Dvodnevne svečanosti počele su mimohodom od škole do doma kulture uz pratnju puhačkog orkestra Općine Mala Subotica u organizaciji KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica.

Dječje skupine počeli smo formirati kao temelj da budućnost u očuvanju folklora. S vremenom smo se razvili i imali čak dvije dječje skupine i to niži razredi osnovne škole i dječji vrtići te viši razredi. Tete u vrtiću pripremaju djecu i njihov rad je vrlo važan. Tako je smisao ove smotre da se djeca uključe, čuju, njeguju i prepoznaju naše običaje jer je previše stranih utjecaja. Velik je i doprinos roditelja koji svojim iznimnim zalaganjem pomažu u radu rekla je Marija Jelenić, voditeljica folklora KUU Zvon Mala Subotica, ujedno i članica organizacijskog odbora smotre. Neki od sudionika sudjelovali su gotovo na svakoj smotri.

S djecom smo osmi put na smotri. Cijelo vrijeme smo aktivni i radimo s njima. Nastupilo je devet parova, nažalost same curice. Dečki su bili na početku, ali kako odrastaju, nas napuštaju kazala je Milica Karažinec, voditeljica folklora KUD-a Ivan Mustač Kantor iz Svete Marije. Sve je veće zanimanje vrtića za uključivanje u smotru što će dodatno omasoviti smotru. Mladi plesači uživaju su na pozornici pred brojnom publikom.

Djeca su većinom iz OŠ Hodošan, a nastupit će u nošnjama koju su mlade djevojke nosile za svečane prilike kazala je Ruža Vuk, voditeljica folklora KUD-a Općine D. Kraljevec, koja više od trideset godina vodi folkloraše. Među gostima bili su i članovima KUD-a Sveta Nedjelja.

S tamburašima
Od početka sam s ovim tamburašima. Došli smo do vrijednih rezultata pa i poziva na ovu prekrasnu smotru istaknuo je Dražen Šoić, voditelj tamburaša u Svetoj Nedelji, a i član TS-a Lampaši.

Autor MARIO ZAMUDA

VEĆERNJI LIST
- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Program 12. smotra izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo"

Petak, 6. lipnja

20.00 sati – Svečana dvorana POU Ogulin
Svečano otvorenje izložbe
"Tradicijska kultura Draganića"
Prezentacija biltena 12. smotre
20.30 sati – Mala dvorana POU Ogulin
Večer pučkog kazališta
Tribljačice, jeste došle? – Običaj čihanja
perja u Draganiću

Subota, 7. lipnja

10.30 – 11.30 sati – Trg kod Učilišta
Igraonica starih dječjih igri i kola,
Radionica/igraonica sviranja na
Tradicijskim instrumentima i tamburama
19.00 sati - Trg kod Učilišta
Kraći nastup KUD – ova učesnika Smotre
20.00 sati – Ljetna pozornica u Frankopanskom kaštelu
NASTUP KULTURNO UMJETNIČKIH DRUŠTAVA:
KUD "TURANJ" KARLOVAC
KUD "SV. JURAJ" ZAGORJE OGULINSKO
KUD "PAURIJA" DUBRAVCI
KUD "SVETI DUH" HRVATSKI BLAGAJ I PAVLOVAC
KUD "VRHOVAC" OZALJ
KUD "SV. ANTUN" ZADOBARJE
KUD "LAĐEVČANI" LAĐEVAC
KUD "NETRETIĆ" NETRETIĆ
KUD "VIVODINA" VIVODINA
KUD "REČICA" REČICA
KUD " SVETA MARGARETA" VELIKA JELSA, KARLOVAC
KUD "KAMANJE" KAMANJE
KUD "KORANA" SLUNJ
KUD "LIPOVAC" GENERALSKI STOL
KUD "GRADINA" MODRUŠ

Nedjelja, 8. lipnja

17. 30 sati – Ulica Bernardina Frankopana
SVEČANI MIMOHOD SUDIONIKA SMOTRE
19.00 sati – Frankopanski kaštel
NASTUP KULTURNO UMJETNIČKIH DRUŠTAVA:
KUD "KLEK" OGULIN
KUD "MOSTANJE" KARLOVAC
KUD " GRANIČAR" CVITKOVIĆ – SLUNJ
KUD "SVETA ANA - VUČJAK" KARLOVAC
KUD "TOUNJČICA" TOUNJ
KUD "NAŠA GRANA" BUDROVCI
KUD " SV. JURAJ" DRAGANIĆI
KUD "VINČICA" BELAJSKE POLJICE
KUD "CETINGRADSKA TAMBURICA" CETINGRAD
KUD "KLJUČ" TRG
KUD "SELJAČKA SLOGA" KUTINA
KUD "ZADOBARJE" ZADOBARJE
KUD "ŽAKANJE" ŽAKANJE
KUD " IZVOR" GENERALSKI STOL
KUD " LOVOR" TRNJANI
KUD "IZVOR" RAKOVICA
KUD "SVETI ANTUN" POKUPSKA DOLINA

Subota, 14. lipnja

16.00 sati – Svečano otvorenje Etno kuće u
Zagorju Ogulinskom

POU OGULIN
- 10:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Program dana općine Pitomača - VIDOVO 2008.

Četvrtak, 05. lipnja
15:30 ZAVRŠNA PRIREDBA DJEČJEG VRTIĆA PITOMAČA, kino-dvorana
20:00 OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA POLAZNIKA TEČAJA CRTANJA IVANA LOVREKOVIĆA „STARA I NOVA PITOMAČA", knjižnica

Petak, 06. lipnja
12:00 PITOMAČANI DARUJU KRV, organizator: udruga PING, kino-dvorana

Subota, 07. lipnja
09:00 TENISKI TURNIR, Grabrovnica
„D-DAY" Dan na Dravi, izletište na Dravi kod križničkog mosta
16:00 Sport: Memorijalni turnir u odbojci na pijesku „LOZIĆEV PUT"
19:00 Rock: Helleborus, Black Tatoo, Psihomodo pop

Nedjelja, 08. lipnja
09:00 TENISKI TURNIR, Grabrovnica
16:00 OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM 40. GODINA OD KATASTROFALNOG POŽARA CRKVE SV. VIDA, stari župni dvor
17:00 DAN FOTOGRAFIJE i FILMA 2008., prostorije FVK „Mirko Lauš" u starom vrtiću
21:00 KAZALIŠNA PREDSTAVA „MIKEŠKI KABARE III.", kino-dvorana

Ponedjeljak, 09. lipnja
19:00 PROMOCIJA KNJIGE PJESAMA DRAGE BRITVIĆA „MIRNO TEKU RIJEKE", dvorana u Općini Pitomača

Utorak, 10. lipnja
15:30 MEĐUNARODNI TURNIR U NOGOMETU PIONIRA I KADETA, stadion NK Pitomača
DAN ASTRONOMIJE:
15:00 PROMATRANJE POVRŠINE SUNCA TELESKOPOM, pozornica na Trgu kralja Tomislava
20:00 PROJEKCIJA FILMA I PREDAVANJE „OD ZEMLJE DO KRAJA SVEMIRA"
21:30 PROMATRANJE PLANETA, zvjezdarnica „Vila"

Srijeda, 11. lipnja
15:30 MEĐUNARODNI TURNIR U NOGOMETU PIONIRA I KADETA, stadion NK Pitomača
19:00 IZLOŽBA ANTIČKOG NOVCA OD VREMENA ALEKSANDRA VELIKOG DO LOUISA XIV, knjižnica
20:00 PROMOCIJA ROMANA MARINKA IVANIŠEVIĆA „SAN U MOČVARI", dvorana u Općini Pitomača

Četvrtak, 12. lipnja
17:00 SPORTSKO POPODNE NA TRGU KRALJA TOMISLAVA (karate, ninjutsu, stolni tenis, ....)
18:00 „S VATRENIMA DO POBJEDE" (prijenos nogometne utakmice HRVATSKA-NJEMAČKA), Trg kralja Tomislava
20:00 ZELENO-PLAVA NOĆ (Slavonske lole, Željko Sesvečan, Žiga i Bandisti, klapa Bonaca i Dražen Žanko), Trg kralja Tomislava

Petak, 13. lipnja ANTUNOVO
07:00 BUDNICA, Gajeva ulica i Trg kralja Tomislava
10:00 SVETA MISA U KRIŽNICI
11:00 SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA, Križnica
20:00 POLAGANJE VIJENACA KOD SPOMEN OBILJEŽJA POGINULIM BRANITELJIMA I SPOMENIKA DR. FRANJI TUĐMANU
21:00 PRVA VEČER GF "Pjesme Podravine i podravlja" PITOMAČA 2008. , sportska dvorana OŠ Petra Preradovića
23:30 TAMBURAŠKI SASTAV „GAZDE", šator

Subota, 14. lipnja
09:00 BICIKLIJADA, polazak ispred šatora
15:00 26. IZLOŽBA VINA, predvorje kino-dvorana
16:00 DRUGA IZLOŽBA SLIKA „BABIČANKA", prostorija u dvorištu šumarije
21:00 ZAVRŠNA VEČER GF "Pjesme Podravine i podravlja" PITOMAČA 2008., sportska dvorana OŠ Petra Preradovića
23:30 TAMBURAŠKI SASTAV „LICITARI", šator

Nedjeljak, 15. lipnja VIDOVO
07:30 KUP OPĆINE U RIBOLOVU, Šodrana
08:00 SVETA MISA
10:00 OTKRIVANJE SPOMEN OBILJEŽJA PETRU PRERADOVIĆU, ulaz u Preradovićevu ulicu
11:00 SVETA MISA14:00 MALONOGOMETNI TURNIR „GREDA 2008.", kod doma na Gredi
15:00 SUSRETI FOLKLORA, pozornica na Trgu kralja Tomislava
16:00 NOGOMETNA UTAKMICA IZMEĐU VETERANA NK „PITOMAČA" i NK „GRANIČAR" ĐURĐEVAC
18:00 NOGOMETNA UTAKMICA SENIORA NK „PITOMAČA" I NK „SLAVEN-BELUPO" KOPRIVNICA
19:00 SVETA MISA
19:00 ZAVRŠNA ŠKOLSKA PRIREDBA, sportska dvorana OŠ Petra Preradovića
20:00 KONCERT POPULARNE DUHOVNE GLAZBE, Trg kralja Tomislava


PITOMAČA
- 09:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.06.2008., ponedjeljak

KUD SELJAČKA SLOGA POSAVSKI BREGI


KUD SELJAČKA SLOGA POSAVSKI BREGI na 28. smotri folklora Moslavine u Kutini.


FOLKLORNI BLOG

- 20:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U sklopu 10. obljetnice FS „Petrinjčica“ održana 10. Večer folklora

Na Trgu hrvatskih branitelja 31. svibnja pjevalo se, plesalo i uživalo u bogatstvu folklorne baštine cijele Hrvatske. I sve je bilo u znaku broja 10, jer FS „Petrinjčica“ slavila je 10. rođendan, a na sada već tradicionalnoj 10. Večeri folklora nastupilo je 10 Kulturno umjetničkih društava iz cijele Hrvatske.

U sastavu Hrvatskog doma od 10. siječnja 1998. godine djeluje Folklorna sekcija ''Petrinjčica''. Deset godina poslije ima osamdesetak članova, djeluju kroz četiri sekcije, plesne za odrasle i djecu i dvije tamburaške, a desetu obljetnicu proslavili su s prijateljskim društvima i svojim Petrinjcima.

Kao i uvijek nastupila su domaća društva, a Večer folklora otvorili su najmlađi članovi FS „Petrinjčice“. KUD „Hrastovička gora“ iz Hrastovice predstavio se dječjom skupinom i svojim odraslim članovima već dobro poznatim pjesmama i plesovima svoga kraja.Članovi KUU „Seljačka sloga“ iz Graberja bili su veseli i nasmijani i najavili su kako će biti predstavnici grada na ovogodišnjim „Đakovačkim vezovima“.

KUD „Budičanka“ bio je u svom pravom „štihu“, jer su pokazali kako su žene nekada „čejale perje, a muški igrali ritaču“. Predstavili su i svoju članicu Mihaelu Jurić koja je na „Sunjskom lozu“ izabrana za najljepšu snašu i na taj način stekla pravo na natjecanje u Slavonskom Brodu. Članice KUD-a „ Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića bile su uz svoju izvornu pjesmu i već su pozvale sve ljude dobre volje na svoje „Antunovske susrete“.

Posebnu su pozornost i oduševljenje izazvala gostujuća društva koja su ipak dobila najviše pljeska. KUD „Sesvetska sela“ iz Sesveta iznenadio je „Baranjskim bušama“, pokladnim plesom i običajima Baranje, a KUD „Varteks“ iz Varaždina dokazao koliko su Varaždinci karakteristični u svom izvođenju drmeša i pjesmama i plesovima Hrvatskog Zagorja.

Iz Brodsko – Posavske županije predstavio se KUD „Tomislav“ iz Sibinja koji je izveo pjesme i kola Brodskog Posavlja. Ogranak „Seljačke sloge“ iz Posavskih Brega predstavio se pjesmama i plesovima Posavine, a s otoka Lastova stigao je KUD „Lastovo“. Izveli su tradicionalno Lastovsko i pokladarsko kolo uz pratnju lire, a Petrinjce je oduševila prebogata narodna nošnja, jer ovo društvo njeguje isključivo izvorne običaje otoka Lastova.

Jubilarna Večer folklora održana je pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, u organizaciji POU Hrvatski dom i FS „Petrinjčica“, a otvorila ju je saborska zastupnica Marijana Petir koja je uputila puno riječi pohvale Milanu Hercegu, v.d. ravnatelju Hrvatskog doma i voditelju FS „Petrinjčica“. Na večeri folkora bili su predstavnici Županije i Grada Petrinje, među kojima i Željko Lenart, zamjenik županice i dr. MIroslav Petračić, predsjednik Gradskog vijeća Petrinje.

''Zahvaljujem se svima koji su nam na bilo koji način pomagali u proteklih 10 godina, osobito Gradu Petrinji, Petrinjskom radiju i svim donatorima i sponzorima'', rekao je na kraju Milan Herceg, nakon kojeg su na Trgu nastupile sve popularnije „Slavonske lole“, koje su u Petrinju stigle iz Opatije, s radijskog festivala. Tako je uz ples, pjesmu i u dobrom raspoloženju održana još jedna Večer folklora, kako su rekli posjetitelji, najbolja do sada.




- 09:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.06.2008., nedjelja

RASPJEVANA CVELFERIJA - program

RASPJEVANA CVELFERIJA 2008.
"Oj divojko materina diko"

19. lipnja 2008. ČETVRTAK

19:30 Otvaranje izložbe OD TKANJA DO ŠTAFIRA i izložba radova Ive Ćosića Bukvinog - Dvorana Šumarije Vrbanja

21:00 Pol satni program KUD-a Posavac Vrbanja - Dom kulture Vrbanja

21:30 Dramski program gostiju KUD-a "Mosor" Gata



20. lipnja 2008. PETAK

20:00 NASTUPI DJEČJIH SKUPINA IZ CVELFERIJE
Dom kulture Vrbanja

22:00 KONCERT: MIROSLAV ŠKORO


21. lipnja 2008. SUBOTA

18:00 MIMOHOD 11 DRUŠTAVA SA PODRUČJA CVELFERIJE TE GOSTUJUĆIH "MOSOR" GATA I "ŠOKADIJA" SONTA, TE JAHAČA I KONJSKIH ZAPREGA
odmah nakon mimohoda:
NASTUPI KUD-ova I VEČERA ZA SUDIONIKE I GOSTE
Dom kulture Vrbanja

ZAKUD
- 20:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.