folklorni

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.04.2008., srijeda

Izdana monografija o KUD-u“Seljačka sloga”

SLAKOVCI - Kulturno-umjetničko društvo «Seljačka sloga» iz Slakovaca svečano je proslavilo 50 godina postojanja, a u sklopu proslave predstavljena je i monografija “50 godina Kulturno-umjetničkog društva Seljačka sloga Slakovci 1956.- 2006.” autora Ante Kneževića.
- Slavlje smo odgodili na dvije godine, jer nismo imali novca za kompletnu opremu monografije - rekao je Adam Šakić, predsjednik KUD-a te dodao kako KUD u kontinuitetu od 50 godina njeguje tradicijske običaje, a unutar njega djeluju tamburaška i folklorna sekcija, dok planiraju i osnivanje tamburaške sekcije za mlade. Trenutačno KUD ima 50 aktivnih i 15 pridruženih članova, od 6 do 67 godina, koji redovito putuju i nastupaju diljem Hrvatske. Prošle godine su kao najuspješniji osvojili prvo mjesto na Folklornim večerima Vinkovačkih jeseni. “Seljačka sloga” je osnovana među prvima u Slavoniji, prije nje su osnovana društva samo u Županji i Babinoj Gredi.
- Knjiga ima tematsko kronološki pristup, a zahvaća razdoblje od 1913., kada je u Slakovcima utemeljena Hrvatska čitaonica, u kojoj su povoji kulturnog društva, a 25. veljače 1956. osnovan je samostalno KUD kakvog poznajemo i danas. Kroz društvo su prošla 362 člana, a jedino u teškom ratnom razdoblju nije djelovalo, kad su svi ostali bez vrijednih starih nošnji, ali se okuplja već 1993. i ponovno nastupa na Vinkovačkim jesenima - rekao je autor monografije Ante Knežević, kojega izdvaja impozantan publicistički opus, a od njegovih 13 knjiga čak sedam je posvećeno Slakovcima. Kaže da već prikuplja građu za novu knjigu o 200 godina školstva u Slakovcima, te da je Vijeće HRT-a odobrilo snimanje slakovačkog kirbaja.
Tijekom programa podijeljena su i priznanja svim članovima za aktivno sudjelovanje i potporu KUD-u, a takvo je dodijeljeno i Glasu Slavonije, jednom od sponzora monografije, koje je primio član Uprave Marijan Beljan. Monografija je vrlo bogato opremljena, na 240 stranica sadrži više 400 fotografija koje svjedoče o radu i djelovanju društva, a tiskana je u 500 primjeraka. Rečeno je kako je ona rezultat arhivskog istraživanja sa značajnim podacima i kulturno-povijesnim činjenicama. Program su uveličali tamburaški sastav Salaš iz Gradišta i članovi tamburaške sekcije KUD-a “Seljačka sloga”.

Autor: V. ZAGORC
GLAS SLAVONIJE
- 09:16 - Komentari (3) - Isprintaj - #

29.04.2008., utorak

NAJAVA 28. SMOTRA FOLKLORA MOSLAVINE




- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Održana 14. smotra folklora u Slatini

Međunarodna smotra folklora okupila velik broj sudionika, posjetitelji oduševljeni nastupima.
U Slatini je jučer održana četrnaesta međunarodna smotra folklora. Organizatori ove dugogodišnje manifestacije bili su Turistička zajednica i grad Slatina. Program je započeo u subotu kulturno umjetničkim programom pod nazivom ''Dika i gosti''. Manifestacija je nastavljena jučer, najprije svečanim mimohodom kudova, a zatim i njihovim predstavljanjem u Parku 136. slatinske brigade. Na ovogodišnjoj smotri koja ima međunarodni karakter nastupila su Kulturno umjetnička društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Mađarske i Austrije. Svoju bogatu kulturnu baštinu, obilježje karakteristična za njihov kraj i raskoš narodnih nošnji Slatinčanima su kroz ples i pjesmu pokazali na središnjoj pozornici u gradskom parku. Svi sudionici otišli su zadovoljni, a to je ipak najvažnije, odaziv publike bio je dobar, organizacijski je sve štimalo, kratko nam je prokomentirala jučerašnju smotru folklora direktorica TZ Helena Hegediš. Dodajmo ovome kako je KUD Dika iz Slatine jučer po prvi puta nastupio u novim nošnjama Bunjevačkog kraja, koje su specijalno za KUD izradile žene iz Tavankuta, Vojvodina.

RADIO SLATINA
- 09:28 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Proslava Dana općine završila Smotrom folklora


RTL RADIO


U nedjelju, 27. travnja u Letovaniću je održana 6. Smotra izvornog folklora Posavine, Pokuplja i Turopolja od 13 sati, uz samu obalu rijeke Kupe.
Domaćin smotre, KUD Poculica Letovanić, tako je bogatim programom izvorne folklorne baštine zaključio ovogodišnju proslavu Dana općine Lekenik. Na pozornici na otvorenom uz obalu Kupe nastupali su uz domaćine, i KUD „VRHOVAC“ OZALJ, KUD „STJEPAN ŠAJNOVIĆ“ OSEKOVO, KUD «PRESLICA» PEŠĆENICA, KUD „OPĆINE CESTICA“ CESTICA,IFG „TAMBURICA“ VUKOJEVAC,OGRANAK SELJAČKE SLOGE „BRAĆA RADIĆ“ TREBARJEVO DESNO ,FA „ŠILJAKOVINA“ ŠILJAKOVINA,KUD „KOMAREVO“ KOMAREVO i KUD „BRATINEČKO SRCE“ BRATINA.

Prije početka smotre gosti su mogli razgledati etno muzej gospodina Božidara Škofača, a nakon nastupa članovi KUD-a Poculica pripremili su u Društvenom domu zajednički ručak i zabavu uz grupu Kiss iz Velike Gorice. Smotri su nazočili i članovi stručne komisije iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, koji su voditeljima KUD-ova skrenuli pažnju na izvornost hrvatskog folklora.

Predsjednica KUD-a Poculica Letovanić, gospođa Đurđa Kasaić zahvalila se Ministarstvu Kulture i županiji Sisačko-moslavačkoj koja je pokrila financijske troškove smotre, i naravno članovima KUD-a Poculica koji su pomagali u pripremama. Prva smotra izvornog folklora održana je 2002. godine zahvaljujući tadašnjem načelniku općine Lekenik Ivici Perović i pročelnici u Županiji za društvene djelatnosti Ivanki Roksandić. U razgovoru za RTL radio, gospođa Kasaić spomenula je da je KUD Poculica uz IFG Tamburica iz D. Vukojevca, najstarije društvo u općini Lekenik (od 1975. godine) koje broji 70-setak članova i njeguje izvorne običaje, plesove i pjesme našeg kraja, a gotove sve narodne nošnje stare su više od 100 godina.

RTL Radio
- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.04.2008., ponedjeljak

Dan planete Zemlja u Moslavini




POPOVAČA - Članovi KUD-a Popovača sudjelovali su u manifestaciji "Dan planete Zemlja na biciklu u Moslavini". To je biciklijada koja se održava četvrtu godinu zaredom u čast Dana planete Zemlja.Osim kratkog folklornog programa biciklisti su imali priliku vidjeti kako je izgledao biciklist prije otprilike sto godina, što je za ovu prigodu pripremio Marijan Matušin iz udruge Škrlet Popovača. U manifestaciji je sudjelovao i KUD Potočanka iz Potoka koji je isto tako pripremio originalne bicikliste te kratak folklorni program.

Na ovogodišnjoj biciklijadi okupilo se oko 200 biciklista pristiglih iz Daruvara, Ivanić Grada, Siska, Zagreba, Kutine, Koprivnice i Karlovca što je nešto manje odočekivanog broja, ali loše vrijeme koje je prethodilo biciklijadi je prepolovilo broj posjetitelja. Unatoč tome svi koji su posjetli Moslavinu na dva kotača hvale prirodne ljepote koje su imali prilike vidjeti , te izvrsnu organizaciju biciklijade i popratnih sadržaja. Biciklijadu organizira TZ Kutina uz suradnju općina i udruga na području gdje prolazi biciklijada.Više fotografija..



- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.04.2008., nedjelja

U NEDJELJU SMOTRA DJEČJEG FOKLORA KARLOVAČKE ŽUPANIJE

KARLOVAC - 6. županijska smotra dječjeg folklora 2008. bit će održana sutra u Domu OS RH "Zrinski" s početkom u 15 sati.
Nastupit će 12 mlađih dječjih skupina iz Kamanja, Pokupske Doline, Karlovca, Zadobarja, Žakanja, Vrhovca, Generalskog Stola, Draganića, Trga i Nedelišća, dok će starije dječje skupine, također njih 12, svoje umijeće pokazati od 17:30. Bit će to folkloraši iz Zagorja Ogulinskog, Rečice, Generalskog Stola, Draganića, Ogulina, Karlovca, Rakovice, Vučjaka,, Tounja i Ivanić Grada.

RADIO MREŽNICA


Ulaz na Smotru je besplatan, a pod pokroviteljstvom Karlovačke županije i Grada Karlovca, organizirali su je Zajednica organizacija amaterskih kulturnih djelatnosti Karlovac i Zajednica ameterskih kulturno-umjetničkih društava Karlovačke županije.

RADIO MREŽNICA
- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2008., četvrtak

SLOVAČKI HRVATI U LIPOVLJANIMA

U organizaciji Matice hrvatske iz Kutine i njezine podružnice iz Popovače ansambl Chorvatanka iz Hrvatskog Groba (Slovačka) za trodnevnog boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji u subotu 12. travnja bio je gost Matice slovačke iz Lipovljana.

Gosti su najprije u narodnim nošnjama u mjesnoj crkvi sv. Josipa sudjelovali na večernjoj misi dijelom služenoj i na slovačkom jeziku. Primanje za goste iz Slovačke priredio je potom Lipovljanski načelnik Stjepan Markanović.

U toj prigodi obratili su se i predsjednici Lipovljanskih Matica: Branko Vincent (Matica slovačka) i Stjepan Crnko (Matica hrvatska) te u ime Chorvatanke njezin predsjednik Jozef Nemčović. U kulturnoj ponudi čuvanja zavičajne tradicije iseljenih predaka osmišljeni programi čine život raznovrsnijim i bogatijim, rečeno je. Na primjeru Lipovljana osjetilo se to i gostima darovanom knjigom Prijateljstvo, ovih dana objavljenoj u izdanju obiju Matica.

Uvodnu pjesmu Darček, napisanu na slovačkom autor Ivan Hudec pročitao je i kao dobrodošlicu. Gosti Lipovljana tog dana bili su i Andrej Kuric, predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj, prof. dr. Eva Tibenska lektorica slovačkog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te izaslanstvo Matice slovačke iz Međurića.

U središnjem dobro posjećenom programu izmjenjivali su se nastupi Chorvatanke, zatim domaćegKUD-a Lipa sa slovačkim folklornim točkama i Pjevačkog zbora Lira. Dan prije sličnim programom gosti iz Hrvatskog Groba i Lipovljanci nastupili s na 14. Popovačkom proljeću u Popovači. Tom prigodom prvi puta zajednički su se predstavili Tamburaški orkestar iz Popovače i Pjevački zbor Lira izLipovljana.

Dragutin Pasarić

OPĆINA LIPOVLJANI
- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAJAVA: XIII TUROPOLJSKO JURJEVO

U ODRI, HRAŠĆU I MALOJ MLAKI

SRIJEDA, 23.TRAVNJA 2008.

16.00 ODRA

NASTUPI DJEČJIH FOLKLORNIH SKUPINA
DJEČJI VRTIĆ ODRA,
KUD «MLADOST» - ODRA,
KUD «IZIDOR» - SVETA KLARA,
KUD «LUČKO»
BANDERIJ PLEMENITE OPČINE TUROPOLJSKE

17.00 SV. MISA

18.00 - PROGRAM NA POZORNICI

PUHAČKA GLAZBA
KUD «SIJAČ» - LUČKO
PD «TUROPOLJKE» - HRAŠĆE,
KUD «MLADOST» - ODRA
KUD «ORAČ» - MALA MLAKA,
KUD «BREZOVICA»
KPD «SVETA KLARA»,
KUD «DIKA» - SVETA KLARA
KUD «KUPINEČKI KRALJEVEC»,
KUD «LUČKO»
KUD «VRHOVJE» ŽUPE DUBRANEC - DONJI DRAGONOŽEC
KUD «PRESLICA» - BLATO
KUD «ORAČ» - DEMERJE
KUD «BRATINEČKO SRCE» - BRATINEC

VODITELJ PROGRAMA: Darko Janeš
GOST: Vid Balog

PALJENJE KRIJESA NA TRGU ISPRED CRKVE

CENTAR ZA KULTURU NOVI ZAGREB
- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.04.2008., srijeda

Šokačkom jastuku zlatna medalja u Rusiji

VINKOVCI - Nakon što je šokački jastuk autorice Štefice Kojić prije godinu dana u konkurenciji od oko 250 izlagača-proizvođača suvenira iz cijele Hrvatske na izložbi suvenira “Kvarner expo '07.” osvojio prvo mjesto, priznanje tom radu ova je Vinkovčanka dobila i na Sajmu inovacija u Moskvi. Riječ je o najvećem i najprestižnijem sajmu takve vrste u Europi, a drugom u svijetu, nakon onog u Americi. Stoga je ova nagrada to veća, a šokački jastuk posebno je zapažen te najviše ocijenjen među ukrasnim inovacijama. Naime, ostale nagrade otišle su u ruke inovatora za razne inovacije u kućanstvu, dakle, u potpuno drugačijoj kategoriji.
- Naravno, veliko je to priznanje mom radu, ali moram još jedanput naglasiti da je ovaj jastuk nastao uz pomoć drugih, posebice kazivačica iz okolnih mjesta u kojima su Šokci nekada bili najzastupljeniji - rekla je Štefica i otkrila kako je riječ o ženama iz Rokovaca, Prkovaca, Retkovaca, ali i dijela Vinkovaca u kojemu su nekada živjeli Šokci - Ervenice.
Stoga, kako je objasnila, dio motiva na ovom zanimljivom jastuku vuče korijene iz tih krajeva, a svaki priča svoju priču.
- Jastuk je nastao na tradicijskoj baštini vinkovačkog kraja, ispunjen je gusjim perjem, a ukrasi na njemu izrađeni su tehnikom šlinganja i necanja s motivima žira, ruža i grožđa - opisala je svoj rad Štefica, napomenuvši kako je ovaj suvenir hrvatski proizvod, a cijena mu je 350 kuna.
Govoreći o ideji po kojoj je nastao ovaj prepoznatljivi suvenir vinkovačkog kraja, Kojić kaže kako je puno godina razmišljala o nekom suveniru koji će ujedno biti i autohton za ovaj kraj, ali i uporabni predmet, koji neće samo skupljati prašinu na nekoj polici za sjećanje. Inače, tradicijski šokački jastuk veličine je 28 puta 38 centimetara, a ukrašen je s više uzoraka. Što se tiče nagrade iz Rusije, ona je, kako kaže Štefica, od velikog značenja i za ovaj kraj, koji je i izradom šokačkog jastuka već promoviran diljem zemlje, a sada i svijeta, zahvaljujući tomu što su Štefičin projekt od početka podupirali i Grad Vinkovci, ali i Vukovarsko-srijemska županija.

Autor: M. BAN

GLAS SLAVONIJE
- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2008., utorak

Mali "Zdenac" opet najbolji

Najmlađi članovi Folklornog ansambla "Zdenac" najbolji su u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Odlučeno je to na smotri folklora kojoj su bili i domaćini. Deseta jubilarna smotra dječjeg folklora okupila je deset društava, a predstavnici "Zdenca" ovom su pobjedom osigurali odlazak na susret u Kutinu, gdje su i prijašnjih godila ostvarivali zapažene rezultate. S po dvije skupine predstavili su se jedino članovi "Češke besede" iz Velikih i Malih Zdenaca te mali folkloraši "Zdenca" koji su izvodili koreografiju Bilogore i Moslavine. Nije lako odlučiti tko je najbolji, kaže selektor Tvrtko Zebec iz zagrebačkog instituta za etnologiju i folkloristiku. Osim toga, iako mu je osnovni interes ples i plesna istraživanja, ističe da je daleko teže ocjenjivati djecu, jer djeca sve što rade, rade s puno srca i duše, a svi su jednako lijepi, veseli i zanimljivi, ističe Zebec. Posao nije nimalo lak jer odluku donosi sam i to na temelju nekoliko elemenata. Osim koreografije ocjenjuje se nošnja, pjesma, odnosno intonacija, kretanje na pozornici i glazbena pratnja, a sve zajedno čini cjelinu izvedbe. Ona je ovaj put, mišljenjem Zebeca, bila najbolja kod malih gareščana, članova "Zdenca", čije voditeljice su Tamara Kožuhar i Romana Fezi Martinić. Ona je ujedno i predsjednica ovog društva, koje niže uspjehe. Tako valja podsjetiti da je najboljom u županiji proglašena i odrasla skupina "Zdenca" i to u koreografiranom folkloru, dok je njihov član, osnovnoškolac Filip Martinić svojim nastupom na tradicijskim glazbalima u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" nedavno otvorio zagrebačku smotru folklora. Na garešničkoj smotri, osim domaćina i besede iz Zdenaca, nastupili su još najmlađi članovi Kulturno umjetničkih društava iz Velikog Grđevca, Kapele i Šandrovca, mali folkloraši iz Nove Rače i Grubišnog Polja, dok su iz Bjelovara pristigla dva društva; istoimenog KUD-a i HORKUD-a "Golub". Iako ih je pratilo izrazito loše vrijeme, odnosno kiša, zbog čega je izostao prolazak izvođača u nošnjama kroz središte grada, publike nije manjkalo. Hrvatski dom u Garešnici, gdje je održana deseta smotra dječjeg folklora, tog je dana bio ispunjen do zadnjeg mjesta.

RADIO GAREŠNICA
- 19:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Slavljenički KUD «Bjelovar» posjetio gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec primio je u ponedjeljak, 14. travnja 2008. godine predstavnike Kulturno-umjetničkog društva «Bjelovar». Gradonačelnika su posjetili tajnica KUD-a «Bjelovar» Branka Janči, koreograf Marijan Janči i nekoliko članova društva: Mirela, Darko i 10-godišnja Ana Bošnjak, Ivana Margetić i Leon Lenđel.

Gradonačelnik Antun Korušec u povodu 14. obljetnice uspješnog djelovanja društva predstavnicima KUD-a «Bjelovar» uputio je iskrene čestitke. Posebno se prisjetio pokojnih članova KUD-a «Bjelovar» koji su svojim entuzijazmom jačali rad društva.

Danas društvo ima pedesetak članova. Uz Bjelovarski folklorni ansambl, osnovane su i nove sekcije: dječji folklor «Bjelovarske ivančice», Dječji tamburaški sastav, tamburaška grupa «Stare note» te glazbeni sastav «Trio Janči». KUD «Bjelovar» nastupao je u Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Italiji. Društvo je prošle godine na Međunarodnoj smotri folklora u Velikoj Gorici osvojilo prvo mjesto za kostimografiju.

KUD «Bjelovar» je predstavljao Grad Bjelovar i nastupajući nedavno u Kapošvaru, Mađarska, na Danima hrvatske samouprave. Bili su jako dobro primljeni i odmah su pozvani da 1. lipnja nastupe na Podravskom umjetničkom festivalu u Barcsu u Mađarskoj.

Društvo je osnovano 19. travnja 1994. godine. Svoj slavljenički koncert društvo će održati na sam dan osnutka, 19. travnja u 19,00 sati u Domu kulture u Bjelovaru.

BJELOVAR COM
- 19:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

31. susreti folklora u Grabrovnici

U subotu 12. travnja 2008. godine Kulturno - umjetničko društvo "Petar Preradović" iz Grabrovnice održalo je 31. susrete folklora u rodnoj kući pjesnika Petra Preradovića. KUD "Petar Preradović" osnovano je 1972. godine i od tada djeluje bez prekida. Društvo njeguje i izvodi izvorni folklor svoga kraja, čuvajući narodne pjesme, plesove i običaje od zaborava.


PITOMAČA NET


Nastupili si : KUD "Petar Preradović" iz Grabrovnice u dvije skupine (dječja i odrasli), Udruga žena "Gračanke" iz Starog Graca, KUD "Seljačka sloga" ogranak iz Špišić Bukovice, KUD "Podravka" iz Starogradačkog Marofa i KUD "Otrovanec" iz Otrovanca.
31. susreti folklora održani su pod pokroviteljstvom Općine Pitomača.

Predsjednica: Marija Kovačević - Švarbić

Fotografije: D. Begović
PITOMAČA NET


- 19:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OPĆINSKI SUSRET FOLKLORA U PITOMAČI

U nedjelju, 13. travnja 2008. u kinosali Pitomača održana je 1. po redu smotra folklora kulturno-umjetničkih društava s područja opčine Pitomača.

folklorni blog


Nastupili su: KUD Pitomačanka, Pitomača, KUD "Petra Preradović" Grabrovnica, KUD "Otrovanec" Udruga žena "Gračanke" Stari Gradac, KUD "Podravka" Starogradački Marof, a Udruga žena iz Kladara je pogostila posjetitelje ukusnim kolačima i izložbom ručnih radova.
Na 1. smotri je i bilo stručno povjerenstavo koje se sastajalo od: Josip Vinkešević iz Đakova, Duško Topić iz Bizovca i Jasmina Jurković iz Virovitice koje je i kasnije sa predstavnicima Opčine Pitomača i predstavnicima KUD-ova održalo okrugli stol. Organizator ovih susreta je bila Opčina Pitomača.

tekst i fotografije D. Begović

PITOMAČA NET
- 19:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.04.2008., ponedjeljak

Finale za izbor najljepše snahe, bake i djevojke


POPOVAČA - U sklopu prvog javnog snimanja najgledanije emisije Zagrebačke Z1 televizije – „Narodno veselje", održano je finale za izbor najljepše snahe, bake i djevojke, gdje se moglo vidjeti preko 40 najljepših narodnih nošnji. Moslavačke snahe osvojile su vrlo zapažena mjesta, pa je tako Melita Legin iz Popovače izabrana za drugu pratilju najljepše snahe. Ana Zebić postala je prva pratilja najljepše bake koja isto tako dolazi iz Moslavine, točnije iz Kutine. U kategoriji djevojaka vrlo zapažena bila je Marina Bošnjak iz Popovače, a najljepša djevojka je opet iz Kutine.
Narodno veselje je serijal emisija koje njeguju tradicijsku kulturu i narodno blago. Cilj je prezentirati narodne običaje, nošnje, plesove, napjeve i instrumente kao slikopisnu razglednicu zemlje Hrvatske. Prvo javno snimanje ove emisije održano je 18.03.2008. u koncertnoj dvorani "V.Lisinski" u Zagrebu, i bilo je prisutno više od 1700 gledatelja.



- 06:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.04.2008., subota

KUD "Izvor" slavi pet godina rada

GENERALSKI STOL - Svečanom skupštinom KUD "Izvor" večeras će proslaviti pet godina postojanja i rada na očuvanju baštine ovoga kraja.


FOLKLORNI BLOG


Brojnim nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu pronosili su ime Karlovačke županije i svoga Generalskog Stola, pa je kao kruna njihovom petogodišnjem radu jučer stiglo i županijsko javno priznanje za 2007. godinu. Samo lani KUD "Izvor" je imao 39 aktivnosti, kazao je predsjednik društva Damir Škrtić.

- To su bili koncerti sa prikazom običaja krstitiki i čijanja perja. Sa predstavom "Krstitke" smo se kandidirali na Festival amaterskih kazališta u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, sa kojom smo ušli od 130 kandidiranih među devet najuspješnijih. Godinu prije sa "Svadbom" smo bili prvi na istom Festivalu. Od uspjeha tu je i izdavanje trostrukog CD-a s 54 snimke izvornih pjesama našega kraja. Upravo nam je njegovanje starih običaja i snimanje starih pjesama - nabrojao je Škrtić samo neke od aktivnosti.

U narednom periodu kroz pjesmu i ples nastavit će s očuvanjem kulturne baštine svoga kraja, a da ona neće biti zaboravljena potvrđuje i činjenica da je u Izvoru sve više mladih i djece.

- Od nas 35 koliko je do sada bilo članova, dobili smo i novih 14, mladih članova, plesača koje vodi Danijela Šlat i koji se iduće nedjelje predstavljaju na Županijskoj smotri dječjeg folklora. Strašno smo ponosni na svoje nasljednike.

Svečana sklupština KUD-a Izvor je večeras u Zadružnom domu u Generalskom Stolu u 19 i 30.

RADIO MREŽNICA
- 22:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.04.2008., srijeda

KUD GRANIČARI - Gunja

Dodao sam link na stranice KUDa Graničari Gunja.

FOLKLORNI BLOG





- 20:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.04.2008., nedjelja

Pozornica se tresla pod moslavačkim plesovima


ČAZMA – Pjesme, plesovi i običaji koji su u prošlosti ispunjavali život ljudi u Moslavini i na Bilogori, prikazani su na 11. smotri izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije, kojoj su u Čazmi domaćini bili KUD Sloga iz Miklouša i čazmanski Centar za kulturu, a organizator Zajednica kulturno-umjetničkih udruga županije.

Stari instrumenti
Pozornica u kinodvorani tresla se pod nogama plesača koji su izvodili moslavačko-bilogorske polke, drmeš, kola, tarabane, usklađenih s tonovima domaćih glazbenih sastava u kojima glavnu riječ ima violina.

“Mladi Vide z vojske ide”, “Zaspo Janko pod jablanom”, “Djevojčica vodu gazi”, neki su od starih napjeva spašenih od zaborava zahvaljujući voditeljima društava. Vrhunac su bili su običaji lužđane iz Miklouša, Ivanja iz Bilogore, svatovski običaji iz Velike Pisanice. To etnografsko blago prikazalo je na svoj način više od 300 izvođača.

Najveće iznenađenje bilo je sviranje na starim, već i zaboravljenim i malo gdje viđenim glazbalima. Mlada Kutinjanka Lana Moslavac oduševila je sviranjem na jedinkama, dvojnicama, samici, a naročito kad je zasvirala dude.

- Odlična su organizacija i nastup društava. Bit će mi vrlo teško izdvojiti najbolje koji će županiju zastupati na Vinkovačkim jesenima i Đakovačkim vezovima. Ugodno sam iznenađen prikazanim - bili su dojmovi Andrije Ivančana, selektora Hrvatskog sabora kulture.

Dude najboljima
Jadranka Kruljac Sever, predsjednica županijske Zajednice udruga, rekla je da će nagraditi glazbalom (dude) društvo koje će ići na Vinkovačke jeseni, kako bi se obogatio nastup društava starim glazbalima.

Autor Franjo Jagatić

VEČERNJI LIST
- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.04.2008., subota

Smotra dječjeg folklora u Kutini




KUTINA - Jučer je u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učiilištau Kutini održana 18. smotra dječjeg folklora. Na smotri je nastupilo dvanaest kulturno-umjetničkih društava iz Moslavine i zapadne Slavonije, a kao goste možemo izdvojiti KUD "Januševec" iz Savskog Marofa. Smotra je održana po scenariju i režiji prof. Ljerke Čorak.
Nastupili su slijedeći KUD-ovi: KUD "Ivančice" Kutina, KUD "Ilova" Ilova, KUD "Moslavec" Voloder, KUD "Seljačka sloga" Kutina, KUD "Januševec" Savski Marof, KUD "Potočanka" Potok, "Matica Slovačka" Međurić, KUD "Banova Jaruga" Banova Jaruga, KUD "Repušnica" Repušnica, KUD "Stružec" Stružec, KUD "Moslavina" Kutina i KUD "Husain" Husain. Više fotografija..

- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.04.2008., petak

KUD ŠOKADIJA - Stari Mikanovci


Mikanovčani na DRAVSKOM PROLJEĆU 2007 u Sopju.

FOLKLORNI BLOG

- 17:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.04.2008., četvrtak

KUD KOLO - Donja Bebrina

Bebrinjci na DRAVSKOM PROLJEĆU 2007 u Sopju.

FOLKLORNI BLOG


- 18:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.04.2008., srijeda

MIKLOUŠ OSTAO BEZ STARJEŠINE


FOLKLORNI BLOG


ČAZMA – Jedinstvena manifestacija moslavačkog kraja «Zapovijed pod lipom», koja se po uzoru na stari običaj od prije sto godina održava u Mikloušu, ostala je nažalost bez svojega dugogodišnjeg seoskog starješine Antuna Sabolića. Iznenadna smrt u 66. godini života duboko je potresla sve mještane, a posebno članove KUD-a Sloga, čiji je bio član od obnove društva a seoski starješina više od 30 godina. Bez Tonje, kako su ga od milja zvali njegovi Mikloušanci, nije se održala ni jedna «Zapovijed». Svi će ga pamtiti po njegovu orginalnom i jednostavnom nastupu seoskog čovjeka. Bio je poznat i po izradi suvenira, stolnih korpica lijepo izvezenih od ražene slame, prikazu starih zanata i kao raketara koji je dugo godina, ljetinu svojih suseljana štitio od tuče.
Upravo danas kada u Miklouš dolazi komisija Hrvatske turističke zajednice za ocjenjivanje seoskog života i običaja po pravilima europske izvornosti, u koju je KUD Sloga uvršten među deset najboljih programa u Hrvatskoj, Antun Sabolić je trebao pročitati originalnu «Zapovijed» iz 1938. Njegovim odlaskom u Mikloušu ostaje velika praznina, koja se ne može nadoknaditi.

Franjo Jagatić
Večernji list


- 20:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAJAVA: SMOTRA FOLKLORNIH AMATERA ZAGREBA

31. SMOTRA FOLKLORNIH AMATERA GRADA ZAGREBA 12. travnja - 14. lipnja 2008.

Program smotre skinite ovdje.


- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.04.2008., utorak

Kada ne bude šokačkog čaje, neće biti ni slavonskih svatova



IVANKOVO - Šokački čaje, majstori slavonske svatovske ceremonije, tradicionalno su se i ove godine na Mladi Uskrs okupili u Ivankovu.

Popularna pučka zabava “Sve se čaje okupiše”, koje u drugim krajevima Hrvatske zovu čauš, čava, čale, kapetan ili oberšicer, održana je jubilarni deseti put. Ivankovčani su i ove godine imali jednog gosta, ovaj put iz obližnjih Budrovaca, sela u susjednoj Osječko-baranjskoj županiji.

- Na manifestaciji, čiji je cilj očuvati tradicijska bogatstva Šokadije i svatovske običaje kroz lik čaje, uspjeli smo okupiti i sudionike prijašnjih susreta pa nas je na pozornici bilo 20-ak. Četvorica mladih čaja obećavaju da tradicija slavonskih svatova neće pasti u zaborav - rekao je Paško Barunčić Mali, domaćin susreta te hrvatski i svjetski rekorder koji je tijekom 37 godina uspješno organizirao čak 488 svatova.

Obučeni u nošnje svoga kraja, s prepoznatljivim detaljima na odjeći, ali i u govoru, čaje su se publici predstavili pošalicama, šaljivim bećarcima i običajima svog sela. Ujedno su podsjetili na zadatak svakog čaje, koji podrazumijeva brigu o svim detaljima svadbe: od dočeka gostiju, pripremanja i serviranja hrane i pića, preko vođenja pjesme i kola do prikazivanja darova mladencima, ali i neumornog podizanja atmosfere među svatovima.

- Ove smo godine prikazali i prave male svatove kako bismo kroz šokačko svatovsko veselje pokazali što sve čajo treba raditi - istaknuo je čajo Paško.

Uz domaći KUD “Ivan Goran Kovačić”, koji je uz potporu Općine Ivankovo i Vukovarsko-srijemske županije organizirao manifestaciju, nastupili su gosti iz Vugrovca kod Sesveta, Tamburaški sastav Đeram i Štitarske snaše.

U popratnom je programu priređena izložba fotografija “Crveno-bijelo” Dražena Bote te je predstavljena “etno-kujna” u kojoj su gošće iz Štitara predstavile svoje umijeće kuhanja.


Piše: Mladen Obrenović/EPEHA
Foto: Damir Glibušić/CROPIX
- 14:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.