folklorni

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.01.2008., četvrtak

Holubička gostovala u Češkoj

Folklorni ansambl Holubička daruvarske češke besede, imao je proteklog vikenda veoma uspješan nastup u Češkoj u mjestu Jihlavi, gdje su daruvarski folkloraši sudjelovali u svečanom programu obilježavanja životnog jubileja Miloslava Brtnjika, koreografa koji je češkim manjinskim udrugama poznat po djelovanju u Hrvatskoj. Daruvarčani su tom prigodom razgovarali i s Miloslavom Brtnjikom mlađim o novom konceptu središnjeg folklornog programa u okviru Dožinky koje se u srpnju održavaju u Daruvaru.

IZVOR:www.radio-daruvar.hr
- 10:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.01.2008., srijeda

KUD MLADOST Domaljevac


Preteča kulturno umjetničkog društva u Domaljevcu je „Prvo pjevačko društvo" koje je osnovano 1926. godine pri župnom uredu u organizaciji fra Zvonke Mikića iz Kostrča tadašnjeg župnika u Domaljevcu, te učitelja Josipa Dovgana i bilježnika Mate Puškarića.
Kulturno umjetničko društvo u Domaljevcu je osnovano 1976. Godine i njegov prvi predsjednik je bio nastavnik Marko Špionjak iz Bazika.
Ti članovi su oragnizirali priredbe na kojima su itvođene drame, komedije i razno razni skečevi. Nenadmašan u tome je bio stari Koturić Pejo zvani TIĆ. Rad KUD-a je bio intenzivan do 1973. Godine kada je Omladinska sala ustupljena trikotaži „Mladost“ iz Bos. Šamca, iz koje je kasnije formirana firam „DOTEX“ Domaljevac.
KUD oživljava svoj rad ponovo 1976. godine kada dobiva naziv „Mika Koturić“. Rukovodilac tog društva (koreograf) je bio nastavnik Lešćan Stevan. Od 1980 – 1983. godine KUD-om rukovodi prof. Marko Matić koji je sa tim sastavom nastupao u Đakovu, Drenju, Županji, te u mjestu Zeoke u Srbiji prilikom snimanja emisije „Znanje - imanje“.
Od 1983. do 1998. godine KUD stagnira i zamire, a svoje novo buđenje i nagli napredak doživljava ponovnim rukovođenjem prof. Marka Matić koji je na scenu postavio pet izvornih običaja i deset točaka izvornih narodnih igara iz Hrvatske i Vojvodine. Za vrijeme od 1998. godine do danas, KUD je promijenio ime u KUD „Mladost“ Domaljevac i ostavrio mnogobrojna gostovanja na kojiam je izvanredno dočarao običaje i igre Bosanske Posavine.
- 11:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.01.2008., utorak

NAJAVA: Budućnost na rubu močvare

OSEKOVO - Po sedmi puta uz Svjetski dan vlažnih staništa, a koji se o. g. održava u Osekovu putem poznatog skupa «Budućnost na rubu močvare» u subotu 2. veljače bit će afirmirane vrijednosti moslavačkog dijela Lonjskog polja. Ovogodišnji domaćin je Mjesni odbor Osekova uz sudjelovanje svih udruga sela. Ovogodišnja poruka Ramsarske konvencije, a kojoj je Hrvatska pristupila prije 15 godina je «Zdrave močvare – zdravi ljudi» Glavni nositelj programa u Osekovu je Matica hrvatska Kutina, podružnica Popavača. Organizatori su Javna ustanova Park prirode Lonjsko Polje Krapje, Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti Sisačko-moslavačke županije sa sjedištem u Popovači i Muzej Moslavine Kutina.
Program će započeti u 12 sati odlaskom kočijama u Lonjsko polje gdje će biti priređen ribički piknik. Veći dio sadržaja od 14,30 sati odvijat će se u središtu sela s predstavljanjem bogate arheološke i etnološke vrijednosti Osekova i posjetom baroknoj crkvi sv. Ane te s temom «Što s turističkom ponudom?».
Od 18 sati u središnjem dijelu programa bit će zanimljivo čuti zabilješke iz 1863. godine o ptičjem svijetu ovog dijelu Moslavine, te o sadašnjem stanju broja roda, po čemu je Osekovo među prvima na području Lonjskog polja. Program će obogatiti nastupi KUD-ova iz Strušca, Osekova, Donje Gračenice, Potoka, Repušnice i Kutine (Radićeva ul.). Skup završava oko jelom iz Osekova ponuđenog gostoljubivog stola.

IZVOR:www.moslavina-info.com
- 13:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.01.2008., ponedjeljak

Sijelo dočarava nekadašnji život uz rijeku

ŽUPANJA - Županja je ovih dana velika pozornica narodnog stvaralaštva i kulturne baštine u kojoj će ljubitelji folklora i bogatstva Šokadije moći uživati sve do 5. veljače. Tamburaškim festivalom "Šokačke pisme" Županja 2008., te Malim Šokačkim sijelom gdje su se pjesmom i plesom predstavili najmlađ i naraštaji županjskog kraja, u petak je započelo 41. Šokačko sijelo, koje ove godine nosi naziv "Vodenice, ketušice - kladarice, lenđerice". Svečanost otvorenja organizirana je u subotu, a bila je posvećena mlinovima vodenicama na Savi kod Županje, njihovim udruženim vlasnicima, mljevenju žitarica i slikama iz negdašnjeg života pored rijeke, poslovima graničara, običajima, pripovijetkama, praznovjerju, zagonetkama i pjesmama. Brojnoj publici na slikovit način dočaran je život uz rijeku, koja je u prometnom i gospodarskom životu Županje imala stalnu ulogu, jer Savom se održavao prijevoz robe i ljudi. Publici je prikazan mlin kao mjesto gdje se nekada mladež sastajala čekajući da se žito samelje, razgovarajući o novostima i poslovima, a zaigralo bi se tu i kolo te zapjevale šokačke pjesme. Prikaz života uz mlin izveli su članovi KUD-a Tomislav Županja, Kristal Sladorana Županja, Branimir Bošnjaci, Josip Kozarac Posavski Podgajci, Josip Kozarac Štitar, Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci, Povijesna postrojba Serežani Županja, GAK Županja, Tamburaški sastavi Patria, Begeš, Žute dunje, Marko Debak iz Županje, te glumica HNK-a Osijek Jasna Odorčić. Otvarajući ovogodišnje Šokačko sijelo županjski je gradonačelnik Davor Miličević zahvalio sponzorima i svim koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji ovogodišnje manifestacije, te je pozvao sve stanovnike Vukovarsko-srijemske županije neka ovih dana posjete grad na Savi gdje će ih široka srca dočekati gostoljubivi Županjci koji će sa svojim gostima kroz brojne priredbe od zaborava nastojati sačuvati tradiciju ovoga kraja. Šokačko sijelo nastavljeno je jučer pokladnim jahanjem koje je već tradicionalno najava najzanimljivijih priredbi Sijela, te kazališnom predstavom Gradskog amaterskog kazališta "Oporuka". Večeras je na programu sijelo pučkih pisaca pod nazivom "Humor u svakodnevnom životu".

Autor: M. LEŠIĆ

Na Malom sijelu 600 mladih izvođača
Malo folklorno sijelo u okviru "Šokačkog sijela" mijenjalo je mjesto održavanja, pozornice i sportske dvorane, čak i vrijeme nastupa, no bilo je i ostalo čuvar tradicije među najmlađim generacijama. Potvrdilo se to i ove godine, na 41. Šokačkom sijelu u Županji, jer na pozornici dvorane "Mladost" nastupilo je gotovo 600 malih izvođača. Malo šokačko sijelo otvorili su svojim nastupom najmlađi, djeca iz Dječjeg vrtića "Maslačak", a potom se na pozornici izmjenjivalo još devet dječjih folklornih skupina iz Posavskih Podagajaca, Soljana, Babine Grede, Štitara, Račinovaca, Gradišta i Vrbanje, te uz domaćine iz Županje i gosti iz KUD-a "I. G. Kovačić" iz Lovasa.(Z.K.)

IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 13:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Đurđica najljepša Slavonka, a Josip najbolji Slavonac

Etnologinje su najbolje predstavljenom djevojkom ocijenile Đurđicu Plavšić iz Bošnjaka, najljepša snaša je Mirjana Šokčević iz Slakovaca, dok je Brođanin Josip Čičak najuspješniji momak

STARI MIKANOVCI - Istok Hrvatske je protekloga vikenda u Starim Mikanovcima, na manifestaciji “Mladost i ljepota Slavonije”, dobio najbolje predstavljene djevojke, snaše i momke.
U konkurenciji djevojaka pobijedila je Đurđica Plavšić iz Bošnjaka, Mirjana Šokčević iz Slakovaca bila je prva među snašama, dok se među momcima najuspješnije predstavio Brođanin Josip Čičak.
- Svako ruho lijepo je na svoj način, bilo da se radi o originalnoj starini ili uspješnoj rekonstrukciji, pa se ocjenjivalo kako će se svatko od sudionika predstaviti.
Bitan je bio i dijalekt kraja i mjesta iz kojeg dolazi, ali i poznavanje tradicijske nošnje, svakog njezina dijela i namjene, starih običaja i, na kraju, ukupni dojam - objasnila je kriterije ocjenjivačkog suda vinkovačka etnologinja Ljubica Gligorević koja je, s kolegicama Dubravkom Matoković iz Požege i Dragicom Šuvak iz Slatine, imala zadatak odabrati najbolje.
Manifestaciju “Mladost i ljepota Slavonije” 41. je put organizirao mikanovački KUD Šokadija, a na reviji djevojaka, snaša i momaka pojavilo se čak 27 natjecatelja iz cijele Slavonije.
- Sve bi lakše bilo da je manifestacija revijalnog, a ne natjecateljskog karaktera, jer je svatko od sudionika doista uspješan, a svaka od nošnji doista lijepa -dodaje etnologinja Ljubica Gligorević.
Uz domaće folklorno društvo, u programu manifestacije sudjelovala su i ženska pjevačka skupina Nene iz Bošnjaka, te tamburaški sastav Kristali iz Županje. Posebna je atrakcija bio tzv. etnokutak u kojem se svojim zlatovezom predstavila vezilja Marija Ćosić -Matićeva iz Vrbanje.
- Opet smo pokazali kako imamo snage i umijeća održati reprezentativnu priredbu kulturne i tradicijske baštine. Posebno nas raduje oduševljenje svih sudionika - rekao je Antun Ferić, predsjednik KUD-a Slavonija

Piše: Mladen Obrenović

IZVOR:www.jutarnji.hr
- 10:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.01.2008., nedjelja

Više od 50 konjanika projahalo kroz Vinkovce

VINKOVCI - Ovogodišnji program manifestacije Vinkovačko pokladno jahanje počeo je u petak, 25. siječnja, u večernjim satima, kada je u gradskoj vijećnici priređena Večer uoči Vinkovačkog pokladnog jahanja, u kojoj su sudjelovali mr. Ljubica Gligorević, prof. Vlasta Markasović, Josip Braco Zaluški Danišin, prof. Mirko Ćurić te TS Šumari. Tada je najavljen i program Vinkovačkog pokladnog jahanja, koje je više od 50 konjanika iz tri slavonske županije okupilo u subotu ujutro u jednom od najstarijih vinkovačkih naselja Ervenici. Odande su konjanici, odjeveni u tradicijsko zimsko ruho ovoga kraja, krenuli Gupčevom, preko Šetališta Dionizija Švagelja, do još jednog od starijih gradskih naselja Krnjaša. Uz obalu Bosuta gizdave jahače pozdravljali su Vinkovčani, posebice stare šokačke obitelji Apić, Čolakovac, Kojić, Takšić, Liščić, Milinković i ostale, tradicionalno ih dočekujući otvorenih kapija i sa slavonskim specijalitetima, među kojima je bila i neizostavna rakija da ugrije jahače, koji su dalje krenuli ulicama Josipa i Ivana Kozarca te Dugom do pješačke zone. U središtu grada jahače su dočekali i pozdravili vinkovački gradonačelnik, dr. Mladen Karlić, i Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je već prethodno konjanike dočekao i u svom domu. Vinkovačko pokladno jahanje nastavljeno je ulicama Bana Jelačića, Stjepana Radića, Krajiškom natrag do Gupčeve, a završeno u poslijepodnevnim satima u prostoru bivše klaonice.
- Drago mi je što Vinkovačko pokladno jahanje svake godine okuplja sve veći broj ne samo sudionika nego i Vinkovčana koji sudjeluju u ovoj tradicijskoj manifestaciji tako što dočekuju i goste konjanike - kazao je Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge “Vinkovački šokački rodovi”, koji je posebno ponosan bio i na prigodni program što ga je Udruga, organizator manifestacije, ove godine priredila u pješačkoj zoni za građane. Oni su tako mogli uživati u svirci TS-a Baje, ali i specijalitetima poput listarića iz Etno kujne iz Štitara, odnosno slavonskog domaćeg kulina.

Autor: Marijana BAN

IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.01.2008., petak

MARAME ŽUTARE

Volio bih saznati zašto su u brodskoj posavini tako popularne marame žutare. Na slici članice KUDa iz Donjih Andrijevaca snimljeno na BRODSKOM KOLU 2005.



- 18:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.01.2008., srijeda

Godišnja skupština KUD-a "Moslavčanka"

DONJA GRAČENICA - KUD Moslavčanka postoji dvadeset i sedam godina, do prekida djelovanja došlo je jedino tijekom ratnih godina. Ovoj skupštini prisustvovali su saborska zastupnica Marijana Petir, načelnik Općine Popovača Josip Mišković, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Pasanec, predstavnici KD-ova Repušnica, Gornja Gračenica, Potok, Osekovo, predstavnici raznih udruga, DVD-a, te ostali uzvanici i gosti. "U prošloj godini brojimo više od 20 nastupa na raznim manifestacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, organizirali smo nekoliko manifestacija u Moslavini i pokrenuli tamburašku školu za najmlađe članove, a tri naša člana upućena su na seminar za voditelja folklora. Uspjeli smo nabaviti nešto nove opreme koje nam unatoč tome još nedostaje, radimo na uređenju etno prostorije te se nadamo da ćemo je ove godine i dovršiti".
"Moram naglasiti neizostavnu pomoć Županije i Općine Popovača koje su izdašno financirale naše projekte, nismo bili rastrošni što dokazujemo dijelom sredstava koje smo prenijeli u ovu godinu, stoga se nadam da će nas i dalje podržavati"- izjavio je predsjednik KUD-a Josip Kolarić. Počasni i najstariji član KUD-a Vlado Fanjkutić istaknuo je zadovoljstvo prisustvom saborske zastupnice Petir i načelnika Općine Miškovića nadajući se da će pridonijeti dobrobiti KUD-a Moslavčanka, ali i mjestu Donja Gračenica. "KUD-u želim mnogo uspjeha u daljnjem radu, nadam se da će i dalje marljivo raditi i postići kvalitetu kojom je "Moslavčanka" nekada bila nadaleko poznata. Posebno mi je ostao u sjećanju nastup na zagrebačkom Zrinjevcu kada se okupilo mnoštvo zagrepčana s Trga i okolnih ulica na našem nastupu, mnoštvo ljudi je bilo toliko da je morao stati i tramvajski promet, stoga smo program morali preseliti na tadašnji Trg republike" - prisjeća se 80-godišnji Fanjkutić. Druženje nakon skupštine nastavljeno je uz zakusku, tamburice i dobru kapljicu.

IZVOR:www.moslavina-info.com

- 20:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.01.2008., ponedjeljak

ŠUBIĆEVCI NA ZIMSKOM SPREMANJU U ANTINU

Članica KUD-a "Šubić" Novska, Adriana Božić, sudjelovala je u reviji slavonskih narodnih nošnji pod nazivom "Zimsko spremanje". Revija i izbor najljepše spremljene djevojke, snaše i momka održavala se 9. put u Antinu, mjestu između Vinkovaca i Vukovara. U konkurenciji 10 djevojaka, 5 snaša i 5 momaka, reviju je ocjenjivala Ljubica Gligorević, stručna savjetnica Muzeja u Vinkovcima. Prve nagrade dodijelila je spremljenima u nošnje s područja Vukovarsko-srijemske županije, a posebnu pohvalnicu je primila i Novljanka Adriana Božić. Ona je prikazala zimski običaj prilikom blagdana Svijećnice. Za tu prigodu ju je pripremio Zoran Filipović, od nedavno novi voditelj folklora u "Šubiću". Fotografije nagrađenih i pohvaljenih sudionica bit će objavljene na kalendaru „Slavonske ljepotice“ za 2009. godinu. Prema riječima Dragice Šeničnjak, predsjednice KUD-a „Šubić“, društvo se sprema za skorašnje sudjelovanje u pokladnoj zabavi, u dvorani Globus u Zagrebu, na poziv KUD-a "Šokadija" iz Zagreba.

izvor:www.novska.hr
- 20:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.01.2008., nedjelja

"Jantonovsko prošćenje" u Zadobarju

KARLOVAC - U organizaciji KUD-a Zadobarje danas će se u istoimenom mjestu održati tradicionalno "Jantonovsko prošćenje".
Svečanost počinje svetom misom u kapeli svetog Antuna Pustinjaka nakon čega će se održati prigodni program, najavila je voditeljica Kulturno umjetničkog društva "Zadobarje", Ljiljana Sudac.

- Sveta misa počinje u 11 sati i trajat će do 12. Nakon toga u 13 sati je folklorni program. Budući je KUD "Zadobarje" prošlu godinu imalo uspješnu zahvaljujući Liviu Morosiniju, s onom pjesmom "Jutros sam se rano stala" s kojom smo nastupili u Neumu. Rado bi i nju sad pustili pa ćemo upravo u njegovoj izvedbi otpjevati tu pjesmu.

Po prvi puta KUD će predstaviti suvenire svoga kraja i ručne radove.

- Ispred crkve će prvi put naše Društvo izložiti svoje suvenire zavičajne, a koje su radile članice KUD-a. Tu će biti oslikanih motiva na flašicama u raznim bojama. Bit će domaćih, pletenih čarapa, raznih ručnih radova, heklanih ružica i tako dalje. Bilo bi lijepo da nam se pridružite i vidite – pozvala je Sudac građane.

Svojim plesnim i dramskim programom posjetiteljima "Jantonovskog prošćenja" u Zadobarju predstavit će se i gosti - KUD Sloga iz Moslavine.

- Oni su nas ugostili prošlog ljeta na svojoj manifestaciji "Zapovijed pod lipom". Prvi put će biti u našem kraju, sudjelovat će u crkvenom pjevanju. Naime, kod nas u crkvi će još uvijek biti bor i pjevaju se Božićne pjesme uz orgulje. Održat će se i folklorni program pa će naši gosti pokazati svoj običaj čihanja perja i uprosa i predstavit se sa moslovačkim pjesmama i plesovima.



IZVOR:www.radio-mreznica.hr
- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.01.2008., petak

KUD KUPINA

Bećari iz KUDa KUPINA na POSAVSKOM KOLU 2005.

Image Hosted by ImageShack.us

- 20:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.01.2008., četvrtak

Retkovci su opet jedino selo puno glumaca

Na "daskama koje život znače" u Retkovcima tijekom četiri vikenda predstavit će se osam dramskih skupina s istoka Hrvatske, a najbolji će nastupiti na državnoj smotri


RETKOVCI - Predstavom "Oporuka" u izvedbi Gradskog amaterskog kazališta iz Županje u Retkovcima u vinkovačkom kraju počela je Smotra dramskih amatera Vukovarsko-srijemske županije.
Izvedba komedije autora Vanče Kljakovića, nastala prema motivima opere Giacoma Puccinija, označila je i povratak kazališnog života u Retkovce u kojima su još davne 1975. utemeljeni susreti glumaca amatera.
Od tada, pa sve do 1988. godine Retkovci su bili domaćin Smotre dramskog amaterizma. U poratnim godinama domaćinstvo su privremeno preuzeli Vinkovčani da bi, u obnovljenom Hrvatskom domu kulture, Retkovčani ovog siječnja ponovno ugostili najbolje vukovarsko-srijemske glumce amatere.
- Smotra dramskog amaterizma vratila se tamo odakle je i potekla, a Retkovčani su još jednom pokazali svoju ljubav prema kazalištu - komentirao je Andrija Matić, predsjednik županijske Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti (ZAKUD), koja je organizirala dramske susrete.
ZAKUD-u je smotra u Retkovcima ujedno i prva u nizu manifestacija kulturnog, tradicijskog ili umjetničkog karaktera u ovoj godini.
Uz nastup županjskih te glumaca iz Sotina s predstavom "Oproštajna večer" Blanke Ciprić, koje je publika u Retkovcima vidjela proteklog vikenda, tijekom predstojeća tri vikenda bit će izvedeno njih još sedam.
Tako će se predstaviti dramske skupine iz Pačetina, Petrovaca, Vinkovaca, Iloka i Retkovaca, a završne večeri vinkovačko Kazalište “Joza Ivakić” izvest će predstave "Začarani ormar" i "Prosci".
Najbolja dramska skupina predstavljat će Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri.

Retkovci -najstarije društvo na istoku zemlje

KUD Sloga iz Retkovaca, pod čijim je okriljem prije 33 godine počelo druženje glumaca amatera tadašnje vinkovačke općine, jedno je od najstarijih društava na istoku Hrvatske. Od 1932. njeguje tradiciju starih izvornih plesova, pjesama i običaja retkovačkog kraja, a u posljednje vrijeme bave se i dram- skim stvaralaštvom. Prošle su godine Retkovčani nastupili na susretu najboljih dra- mskih amatera Hrvatske.

Piše: Mladen Obrenović
Foto: Damir Glibušić/CROPIX

IZVOR:www.jutarnji.hr
- 13:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.01.2008., srijeda

Bunjevci oduševili Osječane

Koncert “Bunjevci u Osijeku”, održan u suradnji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Željezničar” i “Bunjevačkog kola” iz Subotice, održan je u nedjelju u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Bio je to prvi zajednički koncert dva KUD-a, a prema riječima tajnika “Željezničara” Damira Damjanovića, uspješno početa suradnja nastavit će se i u budućnosti.
- Potrudit ćemo se da se suradnja nastavi, a tijekom ove godine namjeravamo posjetiti Suboticu i tamo također održati zajednički koncert. Nakon ovoga koncerta, naša suradnja je sigurno neupitna, rekao je Damjanović.
HKUD “Željezničar” na koncertu je izveo dvije koreografije, dok je ostatak večeri pripao gostima iz Vojvodine. Kazalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta - svih 250 ulaznica prodano je rekordnom brzinom. Gosti iz Subotice, kojima je većini ovo prvi nastup u Osijeku, nisu skrivali svoje oduševljenje gradom na Dravi, a Davor Dulić, predsjednik izvršnog odbora “Bunjevačkog kola” također je izrazio želju za nastavkom suradnje te kulturno povezivanje dvaju grada.
- Nadamo se da su naši domaćini bili zadovoljni koncertom, te s radošću čekamo priliku da uzvratimo gostoprimstvo. Inače, naše društvo ima 350 aktivnih članova, podijeljenih u 9 ansambla. U Osijeku su nastupila 52 člana, rekao je Dulić.
(G.Mi.)
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.01.2008., utorak

Predstavili Kutinu u Crikvenici

Na zimskoj školi hrvatskog folklora, održanoj protekli tjedan u Crikvenici, predstavljene su knjige: "Kad zasvira lane moje" i "Radosna je pjesma naša", autorice Slavice Moslavac, ravnateljice Muzeja Moslavina i predavačice u toj školi. Knjige koje predstavljaju cjelokupnu ostavštinu Moslavine i hrvatske Posavine, u Crikvenici su dobile visoko priznanje struke i potvrdu da puno znače za cjelokupnu hrvatsku glazbenu ostavštinu.
"Moram reći da je knjiga "Radosna je pjesma naša" životopis tradicije Moslavine i Hrvatske Posavine s naglaskom na brojna glazbala i svirače u prošlosti i danas." – rekao je prof. Željko Bradić, voditelj na tradicijskim instrumentima i pritom pohvalio uzorni stil pisanja i neposrednost u iznošenju činjenica. Na predstavljanju knjiga, o autorici je govorio Andrija Ivančan, voditelj škole koji je izrazio zadovoljstvo što je Slavica Moslavac dugogodišnja ugledna predavačica na školi folklora. "Ona je jedna od osoba koja puno i vrijedno radi i koja nas svako malo iznenadi velikim i značajnim novim djelima." – zaključio je Ivančan.
U školi je svirajući na tradicijskim instrumentima sudjelovala i suautorica knjige "Kad zasvira lane moje" Lana Moslavac, a cjelovečernjim bogatim programom, profesorima i učenicima zimske škole hrvatskog folklora, predstavio se i KUD Husain.

IZVOR:www.kutina.hr
- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.01.2008., ponedjeljak

Folklor: Bez domaćih voditelja

POŽEGA - Od desetak kulturno-umjetničkih društava u Požeštini u čak četiri stručni rad i uvježbavanje folkloraša provode umjetnički voditelji izvan toga područja jer ovdje nema takvih stručnjaka. Društva već godinama planiraju osposobljavanje svojih kadrova, no nedostatak sredstava to ograničava.

U sadašnjem trenutku svoje voditelje imaju KUD-ovi iz Pleternice, Jakšića, Grabarja i Biškupaca, dok ona u Požegi, Brestovcu, Bektežu i Velikoj koriste usluge voditeljica iz susjedne Brodsko-posavske županije. Ovakvo stanje u folklornim skupinama Požeško-slavonske županije rezultat je višegodišnje nebrige za njihove aktivnosti i stručni rad jer su prepušteni sami sebi.

Osim što nema stručnih voditelja u ovoj županiji nema čak nikakve udruge koja bi koordinirala rad folklornih skupina, pa za nastupe na velikim manifestacijama kao što su smotre folklora u Zagrebu, Vinkovcima ili Đakovu oni izravno dogovaraju nastupe s pojedinim društvima, dok se to u svim drugim sredinama dogovara sa savezom ili zajednicom KUD-ova koja okuplja društva toga kraja.

Mi planiramo školovanje svoga voditelja, no za to treba dosta vremena i novca kaže nam Nevenka Solić, potpredsjednica gradskog KUD-a Požega. Angažman umjetničkih voditelja iz vlastite sredine bilo bi financijski povoljnije za rad društava, pa svi oni traže načine da tijekom idućih godina riješe taj višegodišnji problem.

Autor JELENKO TOPIĆ

IZVOR:www.vecernji.hr
- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.01.2008., četvrtak

Folklorna sekcija ''Petrinjčica'' deset godina čuvar tradicije svoga kraja

U sastavu Hrvatskog doma od 10. siječnja 1998. godine djeluje Folklorna sekcija ''Petrinjčica''. Danas ima osamdesetak članova, a djeluju kroz četiri sekcije, plesne za odrasle i djecu i dvije tamburaške. Desetu obljetnicu neće proslaviti danas, 10. siječnja, na dan svog osnutka, jer su članovi na zimskom odmoru, ali će se naknadno okupiti i proslaviti svoj mali jubilej, rekao je Milan Herceg, voditelj Folklorne sekcije ''Petrinjčica'' i v.d ravnatelj Hrvatskog doma. '' U ovih 10 godina imali smo više od 250 nastupa, a samo prošle godine bilo ih je više od 30. Gostovali smo u Palešniku, Sunji, Kruševecu Kupljenskom, u Ivanić- gradu, Valpovu, Mikleušu, ali i u Kaštelama s HPD ''Slavulj'', s kojim smo uspostavili neuobičajenu suradnju.'', rekao je Herceg i dodao da su najznačajniji događaji u njihovoj organizaciji svake godine ''Večer folklora'' i tradicionalni ''Božićni koncert.'' Iz godine u godinu broj članstva varira, no oni stalni i vrijedni u svim sekcijama tjedno imaju 6 proba. Uz dosadašnje koreografije Bunjevca, Slavonije, Posavine i Banovine, najnovija im je i koreografija župe Hrastovačke. I to nije sve, pripremaju i koreografije župa Gora i Hrvatski Čuntić.
Prije deset godina FS ''Petrinjčica'' imala je jednu harmoniku i par tambura. Danas je to sasvim nova slika. Imaju 17 instrumenata i 11 kompleta banovinskih nošnji, opanke i cipele. U ovih deset godina imali su najljepšu snašu i najljepšu beračicu ( Snježana Kožić i Jelena Čaušević), te Gavrilovićevu Jelicu, a dobili su i značajne pohvale stručnih sudova na brojnim smotrama. S najmlađima radi Josipa Vdović, a tamburaše i velike i male majstorski ja naučio svirati Stevo Borić. ''Zahvaljujem se svima koji su nam na bilo koji način pomagali u proteklih 10 godina, osobito Gradu Petrinji, Petrinjskom radiju i svim donatorima i sponzorima'', rekao je Herceg i nakon Uskrsa najavio cjelovečernji rođendanski koncert s nastupom KUD ''Turopolje'' i za 31. svibnja ''Večer folklora'', na kojoj će imati i posebne goste, ''Slavonske lole''.





IZVOR:www.petrinjskiradio.com

- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.