folklorni

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.10.2007., nedjelja

KUD Popovača proslavio godišnjicu djelovanja




POPOVAČA - Folklorna sekcija KUD-a Popovača proslavila je svoju prvu godinu djelovanja kroz koju su uspjeli ostvariti zapažene nastupe. Na proslavi našlo se pet društava, iz Bobovca, Starog Grabovca, Osekova, Strušca i Popovače, a nastupio je i tamburaški orkestar koji isto tako djeluje kao zasebna sekcija KUD-a Popovača. "Izuzetno mi je drago što je ova sekcija uspjela prerasti u "pravo" kulturno umjetničko društvo za samo godinu dana, a svakako velika zasluga osim samih članica , pripada i gđi. Ankici Đurinec koja kao voditeljica sekcije brine o kvaliteti sadržaja kojim se KUD predstavlja" - izjavio je predsjednik KUD-a Popovača Zdenko Krnjić.

IZVOR:www.moslavina-info.com
- 17:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.10.2007., četvrtak

Oporovski tetec i Sklepićevi konji zapalili publiku

U odličnoj organizaciji KUD-a "Katruže" iz Ivanovca, u nedjelju 21. listopada poslijepodne u zadružnom domu u Ivanovcu održana je 1. smotra izvornog pjevanja starih međimurskih pjesama. Na smotri je nastupilo dvanaest vokalnih skupina te četiri solistice, koje su uz brojnu publiku pratili i prof. Grozdana Marošević i prof. Stjepan Hranjec u ime Prosudbenog povjerenstva.
Na smotri su se čule pjesme nastale pred pedesetak i sto godina i do sada nisu izvođene ni na jednoj sličnoj priredbi u Međimurju. Smotru je otvorila Sandra Herman, članica Županijskog poglavarstva, a nazočili su joj i čakovečki gradonačelnik Branko Šalamon, predsjednik VMO-a Ivanovec Josip Car, domaći župnik Danijel Bistrović i Jagoda Srša iz ZKUU-a Međimurske županije, koja je "Katružama" uručila priznaje za dvadeset godina uspješnog rada.

Nastupili su redom Ženska vokalna skupina KUD-a Katruže, HKUD Goričan, KUD Žiškovec, Marija Tuksar, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, Palovčanke, Društvo žena Gornji Kraljevec, Slavica Mihaljković, Udruga umirovljenika Prelog, KUD Mačkovec, Cecilija Merkač, Ženska vokalna skupina KUD-a Mačkovec, KUD Podturen, KUU "Zvon" Mala Subotica, Ljubica Kopasić te muška vokalna skupina KUD-a "Katruža" Ivanovec.

IZvor: mnovine.hr
- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.10.2007., utorak

Gregurević, Šola i Tutić u BiH nošnjama

Tjedan Hrvata iz Bosne i Hercegovine kulturna je manifestacija svečano otvorena sinoć u muzeju Mimara. Riječ je o matičnoj tradicionalnoj manifestaciji koja će se ove godine održati od 22. do 27. listopada ...
... u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Pozdravivši skup u ime Vlade i premijera Ive Sanadera, potpredsjednica Vlade, Jadranka Kosor, podsjetila je na važnost te priredbe koja pokazuje koliko su Hrvati u BiH očuvali svoj kulturni identitet i tradicijsku kulturu u različitim vremenima i okolnostima.
Kako bi otvorenje bilo što svečanije, održana je atraktivna revija tradicijske odjeće i nakita Hrvata iz BiH koja pripada zbirci samostana i duhovnog centra “Karmel sv. Ilije”. Reviju su nosili glumac Ivo Gregurević, pjevačica Sandra Bagarić, dizajnerica Matija Vujica, skladatelj Zrinko Tutić, pjevač Ivan Mikulić i mnogi drugi.
U tijeku Tjedna Hrvata iz BiH, koji se održava do 26. listopada, na raznim će se priredbama predstaviti umjetničko stvaralaštvo s područja filma, slikarstva, suvremene književnosti, rad Hrvatskoga kulturnog društva “Napredak”, dokumentarni filmovi pod nazivom “Hrvatski pisci iz BiH”, crkveno izdavaštvo te katoličke škole za Europu iz BiH.

www.jutarnjihr

- 10:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.10.2007., ponedjeljak

Održana posljednja ovogodišnja “Sijela, igre i divani”

LOVAS - Manifestacija “Sijela, igre i divani” došla je do svoga kraja ove sezone, obišavši 12 općina Vukovarsko-srijemske županije, a turneju su završili u Lovasu. - U pripremi je istoimeni serijal iz svih 12 općina koje smo posjetili od lipnja do kraja listopada, a s krajem jedne sezone počinjemo i pripreme te ponude za organiziranje i održavanje manifestacije “Sijela, igre i divani” u 2008. godini, rekao je Ivica Sente u ime organizatora ove manifestacije. U Lovasu se, uz nastup domaćeg KUD-a “I.G. Kovačić”, predstavio i Tamburaški orkestar ovoga KUD-a te gosti, članovi KUD-a “Josip Lovretić” iz Otoka. Predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Milas zahvalio je organizatorima što su mještanima Lovasa i ove godine pružili trosatnu zabavu i druženje uz pjesmu, ples i stare igre. Humorist čika Toma zabavljao je goste uz pošalice i anegdote o znanju i neznanju, poštenju i bezobrazluku, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Tamburaški sastav “Milenij” i Željko Barba. U natjecanju u starim sportovima - nošenju jajeta u žlici, potezanju konopa, ispijanju piva, skakaknju u vreći te igri “karike na marike” sudjelovale su četiri ekipe iz Vinkovaca, Ilače, Lovas i Otoka, a najbolja je bila ekipa Sinalca iz Ilače, dok je najbolji čobanac u Lovasu skuhao Ilija Sabljak, a sve što je skuhano u ovom natejcanju u spravljanju čobanca podijeljeno je posjetiteljima i izvođačima.

Autor: M. BAN
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Smotra folklora u Novskoj

NOVSKA U subotu će se 6. put držati folklorni susreti KUD-ova u Novskoj. Organizator je KUD "Šubić" Novska.
Predsjednica društva Dragica Šeničnjak kaže kako će nastupiti 11 skupina iz Hrvatske te jedna iz BiH. Uz Novljane, nastupa i KUD "Brest" Brestača i folkloraši iz Košutarice kraj Jasenovca. Prije folklorne večeri u sportskoj dvorani sudionici i okićene konjske zaprege proći će središtem grada.

Očekuje se 350 sudionika, a uz nastup društava održat će se i revija narodnih nošnji. Stručni sud o reviji dat će Slavica Moslavac, etnologinja, Marija Kos, studentica etnologije i Milan Rosić, folklorist. (Ž. Ga.)

Autor Željko GAŠPAROVIĆ
IZVOR:www.vecernji.hr
- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.10.2007., nedjelja

Kutinčanka na 1. gajdaškom festivalu Hrvatske

U Mihovljanu se sutra održava "1. gajdaški festival Hrvatske".
Na tom međunarodnom festivalu tradicijskih glazbala nastupit će i mlada gajdašica Lana Moslavac iz Kutine. Ona će izvesti koncert sa svojim Hrvatskim gajdaškim orkestrom, te će imati i svoj solo nastup. Ovim festivalom želi se promovirati stari tradicijski instrumenti iz Hrvatske iz skupine gajdi kao što su dvojnice, dude, gajde itd. Zanimljivo je da su gajde instrument zastupljen u nasljeđu svih europskih zemalja, a da je Hrvatska "najgajdaškija zemlja zbog velikog broja izvedenica tog instrumenta." Tako su gajde zastupljene i u kulturnoj baštini Moslavine posebnom izvedenicom duda koje su autohtoni instrument iz Moslavine.

IZVOR:www.kutina.hr
- 18:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.10.2007., subota

Lahor priredio večer folklora

Večer hrvatskog foklora naziv je priredbe koja je održana sinoć u dvorani gradskog kina u organizaciji Grada Daruvara, Turističke zajednice grada i kulturno umjetničkog društva Lahor, a publika, koju je uvodno pozdravio gradonačelnik Zvonko Cegledi, mogla je vidjeti tradicijske igre, pjesme i plesove Slavonije, Bilogore i Moslavine, kao i češki folklor. Pozivu domaćina odazvalo se pet društava, što je program učinilo veoma zanimljivim i kvalitetnim, a zadovoljstvo time izrazila je i voditeljica Lahora Lidija Premec. Novac prikupljen od ulaznica namijenjen je kupovini opreme za KUD Lahor, koji već ima dio instrumenata, ali nedostaju nošnje i druga oprema. Uz domaći Lahor, koji je nastupio s dvjema grupama i sirački KUD Kamen s kojima Daruvarčani imaju usku i uspješnu suradnju, nastupili su KUD-ovi Dukati iz Svinjarevaca, Trnovitica iz Velike Trnovitice i Husain iz Kutine, te češki folklorni ansambla Holubička daruvarske češke besede.

izvor:www.radio-daruvar.hr
- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.10.2007., ponedjeljak

Nastupilo više od tisuću djece

U natjecateljskom djelu 5. festivala dječjeg folklora Hrvatske pobijedio je folklorni ansambl "Ethno" Zagreb u kategoriji izvođača od 4 do 10 godina i KUD "Ivančice" Kutina u kategoriji izvođača od 10 do 14 godina. Festival je održan protekli vikend u Kutini, a uz pozdravne riječi dožupanice Sisačko – moslavačke županije Marijane Petir, otvorio ga je Janko Herak, dopredsjednik kutinskog Gradskog vijeća. U dva dana održavanja, u Domu kulture, nastupilo je oko tisuću djece. U petak su se u revijalnom djelu predstavili pobjednici protekla četiri festivala, te gosti iz Slovenije i Makedonije, dok se u subotu pred stručnim žirijem natjecalo 16 kulturno umjetničkih društava.
KUD-ove je prije natjecanja primio kutinski dogradonačelnik Zlatko Grdić. Osim pobjednika, u obje kategorije dodijeljene su nagrade i za drugo i treće mjesto. Tako su se u kategoriji najmlađih istaknuli i kulturno umjetnička udruga "Zvon" Mala Subotica koji su osvojili drugo, te KUD "Zvir" Jelenje koji su osvojili treće mjesto, a u kategoriji od 10 do 14 godina, drugo mjesto osvojio je folklorni ansambl "Zdenac" Garešnica, te treće KUD "Preporod" Dugo Selo".
IZVOR:www.kutina.hr
- 12:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.10.2007., srijeda

NAJAVA: 5. festival dječjeg folklora Hrvatske

KUTINA - KUD "Ivančice" iz Kutine organizira peti po redu Festival dječjeg folklora Hrvatske na kojem će nastupiti 26 društava iz cijele Hrvatske te ansambl "Skopje" iz Makedonije. Manifestacija će se održati 12. i 13. 10.2007. u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Kutina, s početkom u 18 sati. Slijedi raspored nastupa KUD-ova.

Petak, 12.10.2007. u 18,00 sati

KUD "Ivančice", Kutina
KUD "Tomislav", Županja
KUD "Seljačka sloga", Buševec
KUD "Moslavec", Voloder
KUD "Sv. Juraj, Draganić,
KUD Tomislav, Sv. Ivan Žabno
KUD "Klek", Ogulin
KUD "Stružec", Stružec
Ansambl "Skopje", Skopje, Makedonija
KD "Prežihovci", Maribor, Slovenija

Subota, 13.10.2007. u 18 sati

KUD "Metković", Metković
KU "Žutopas", Smokovljani - Visočani
KUD "Preslica", Zagreb
KUD "Golubovec", Golubovec
KUD "Ivančice", Kutina
KUU "Zvon", Mala Subotica
KUD "Kralj Tomislav, Biograd
KUD "Potočanka", Potok
DPGNO "Lompuš" Radovan
KUD "Veliko Trojstvo", Veliko Trojstvo
FA "Ethno", Zagreb
KUD "Zvir", Jelenje
KUD "Šumari", Vinkovci
FA "Zdenac", Garešnica
KUD "Preporod", Dugo Selo
KUD "Molve", Molve

IZVOR:www.moslavina-info.com
- 10:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

09.10.2007., utorak

Osmi Etnosusreti u Bilju oduševili publiku

BILJE - Uz brojne baranjske specijalitete, domaće kolače, kuhanje rakije i starih jela, uživali su svi posjetitelji ovogodišnjih Etnosusreta. Tijekom dvodnevne manifestacije Bilje se na trenutke vraćalo u stara vremena kada se vozilo fijakerom, a ručnici su se ručno izrađivali. Uz brojne folklorne skupine koje su oduševile posjetitelje svojim izvedbama, a bilo ih tu iz Zagorja, Kutjeva, Čepina, Vardarca, Bilja, Novog Travnika (BiH), veliku pažnju privukla je plesna skupina iz Mađarske koja je izvela njemačko-mađarske etnoplesove. Na brojnim štandovima našle su se razne rukotvorine, mirisali domaći kolači i jabuke, a svoje mjesto našao je i štand Glasa Slavonije koji je imao promotivnu akciju pretplate, te je uz svaki kupljeni primjerak Glasa slijedio i dar. U cijeloj ovoj etnopriči našli su se i mladenci koji su na svoje vjenčanje došli u fijakeru, nakon čega su svi sudionici ovogodišnjih susreta zaplesali veliko kolo u samom centru, zaustavivši nakratko promet. Načelnik općine Bilje Žarko Zelić nije krio svoje zadovoljstvo ovogodišnjim susretima izjavivši da je jako zadovoljan održanim programima i velikim brojem posjetitelja. Slično mišljenje imali su i gosti koji su u Bilje stigli na svojim biciklima. "Ugodno smo iznenađeni ponudom dobre hrane koja se ovdje nudi, sve je jako ukusno, osobito domaći kolači koje smo kupili i za prijatelje. Ovakvih događaja trebalo bi biti češće jer smo se doista nauživali od vožnje kroz prirodu, hrane i zanimljivih ponuda domaćih proizvoda na štandovima", rekli su Kristina i Vladimir iz Osijeka. Veliku pažnju onih najmlađih ali i starijih, privukla je radionica od slame, koju je vodio akademski kipar Nikola Faller. U radionici su nastajale razne velike skulpture poput žirafe od nekoliko metara visine, rode, ribe i sličnih živitinja izrađenih samo od slame. Ovogodišnje Etnosusrete otvorio je jedan od pokrovitelja, župan osječko-baranjski Krešimir Bubalo, koji je istaknuo važnost ovog događaja za razvoj općine Bilje. Osmi međunarodni Etnosusreti završeni su u nedjelju navečer kada su brojnu publiku rasplesali "Baruni".

Autor: Lidija BAJIĆ
IZVOR:ww.glas-slavonije.hr
- 15:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.10.2007., petak

8. MEĐUNARODNI ETNO SUSRETI

U petak, 5. listopada počinju 8. Međunarodni Etno susreti Bilje – Kopački rit koji će trajati do 7. listopada pod pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića i osječko-baranjskog župana Krešimira Bubala.

Kompletan program pogledajte u nastavku.

5. listopada 2007. (petak)

18,00- Galerija HMKC
Izložba – Zidnjaci i stari uporabni alati

6. listopada 2007. (subota)

08,30 - biciklom kroz prirodu
Osijek – Podunavlje (Kormoran)
polazak ispred Tvrđe
09,00 – Ispred Crkve i Doma kulture
štandovi etno-eko sadržaja
radionica slika od slame
izrada skulptura od slame
kovačnica – izrada predmeta kovanjem
Konjske zaprege i konjanici – Konjički klub Čepin
09,30 - Dom kulture Bilje
" Kak, su nekad dobro jeli"
ponuda domaće hrane
17,00 - Trg Josipa bana Jelačića (iza crkve BZBDM)
Natjecanje u potezanju konopa
17,30 - POVORKA folklornih sudionika Etno susreta
(povorka folklora, konjskih zaprega i konjanika)
19,00- velika pozornica u dvorištu Doma kulture
Svečano otvaranje 8. Međunarodnih Etno susreta Bilje
Etno susrete otvara župan Osječko-baranjski
19,15 - velika pozornica u dvorište Doma kulture - Koncert folklornih skupina:
- KUD Hrvatske samouprave Županije Baranja iz Pečuha
- KUD "GOLUBOVEC" iz Novog Golubovca (Zagorje)
- KUD "POLJADIJA " iz Grabarja (Kutjevo)
- KUD "IVAN KAPISTRAN-ADAMOVIĆ" iz Čepina
- KUD "PETEFI ŠANDOR" iz Vardarca
- Folklorna skupina BILJE
Koncert s tamburašima do kasno u noć

07. listopada 2007. (nedjelja)

09,00 – ispred Crkve BZBDM i Doma kulture
štandovi etno-eko sadržaja
radionica slika od slame
izrada skulptura od slame
kovačnica – izrada predmeta kovanjem
konjske zaprege i konjanici – Konjički klub Čepin
09,30 – Dom kulture Bilje
- "Kak, su nekad dobro jeli"
- ponuda domaće hrane
12,00 - Dom kulture Bilje
- Natjecanje u kuhanju starih jela
19,00 - Velika pozornica
Nastupi KUD-ova iz inozemstva:
KUD "JOSIP SLIPAC-JOJA" iz Novog Travnika (BiH)
KUD Birjan iz Mađarske
KUD "Zlin" iz Češke
Njemačko-mađarska etno plesna grupa iz Babarc-a (Mađarska)
VATROMET
21,00 - velika pozornica
Koncert "BARUNA"

IZVOR:www.bilje.hr
- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.10.2007., srijeda

Ljeljama sajonara u Japanu!

GORJANI Samo nekoliko dana nakon posjeta japanske delegacije Gorjanima, KUD-u "Gorjanac" stigao je poziv za sudjelovanje na Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u Tokiju, 20. veljače sljedeće godine.

Japanci su, naime, ostali zadivljeni autentičnošću i ljepotom gorjanskih ljelja, koje žele vidjeti i na svome festivalu. Predstavnicima KUD-a ta je odluka priopćena u subotu u Ministarstvu kulture. Gorjanci su poziv za gostovanje na tome prestižnom međunarodnom festivalu izborili u konkurenciji sa Zvončarima iz Kastva u okolici Rijeke, jednom istarskom lokalnom skupinom i Linđom iz Dubrovnika.

- Gorjanske ljelje za festival je predložilo Ministarstvo kulture RH, no, Japanci su htjeli širi odabir, a kada su ih sve pogledali, dvojbe nije bilo - kaže predsjednik KUD-a Ivan Radinski. Običaj ljelja koji se izvodi za Duhove oduševio je kulturne djelatnike iz Zemlje Izlazećeg Sunca, pa ih žele pokazati i tamošnjoj publici.

U Japan će, o trošku domaćina, putovati 12 članova KUD-a, odnosno osam ljelja, gajdaš i tri tamburaša. S obzirom na to da su nedavno uvrštene i u registar hrvatske nematerijalne baštine, predstavnike KUD-a primit će i ministar Božo Biškupić.

Autor Vesna KASELJ
IZVOR:www.vecernji.hr
- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.