folklorni

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.08.2007., četvrtak

Šubičevci gostovali u Italiji

U ponedjeljak navečer članovi KUD-a "Šubić" Novska doputovali su kući nakon desetodnevnog gostovanja na talijanskom otoku Sardiniji. Tamo su, zajedno sa članovima KUD-a "Ivančice" iz Kutine, sudjelovali na "Ljetnom međunarodnom folklornom festivalu" u organizaciji grada Sesta. Na festivalu su sudjelovala folklorna društva iz Irske, iz afričke države Burkino Fasa, te lokalna talijanska folklorna društva. U kulturnom programu, koji se u noćnim satima odvijao na otvorenim ljetnim pozornicama gradova El Masa i Sesta, KUD "Šubić" je izvodio hrvatske narodne pjesme i plesove od Slavonije, do Moslavine, Međimurja i Podravine. Ljubazni domaćini osigurali su udoban smještaj za više od stotinu izvođača programa u prostoru lokalne škole i dvorane, a bilo je vremena i za razgledanje turističkih i kulturnih znamenitosti, uz lijepe i duge pješčane plaže. U službenom dijelu gostovanja, u pratnji organizatora iz Međunarodne udruge folklorista, sve sudionike Festivala primio je gradonačelnik grada Sesta uz zastave i himne zemalja sudionika, kojom prigodom su Hrvati pjevali "Lijepu našu". Organizatori na Sardiniji bili su odlični domaćini, koji su bili vrlo zadovoljni prikazanim programom hrvatskog folklornog bogatstva, otvorili mogućnost daljnje razmjene programa i suradnje. To putovanje, koje je započelo posjetom Rimu i Vatikanu, bilo je lijepo iskustvo svim članovima "Šubića".

IZVOR:www.novska.net
- 08:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

29.08.2007., srijeda

KUD "Ivan Meštrović" slavi 50. obljetnicu

Kulturno umjetničko društvo Ivan Meštrović iz Vrpolja ove godine obilježava 50. obljetnicu djelovanja pod tim nazivom, ali i 110 godina kulturnog rada pod raznim drugim imenima. Povijest tog društva počinje 1894. godina kada je osnovana Hrvatska čitaonica u Vrpolju. Osim toga, u Vrpolju ove godine obilježavaju i 35. godišnjicu Galerije Ivana Meštrovića, kulturne ustanove koja nosi ime po najpoznatijem hrvatskom kipara koji je rođen u Vrpolju. Kako bi na dostajan način obilježili te obljetnice, članovi KUD-a pripremaju program koji će se održati sljedećeg vikenda, a uz cjelovečernji koncert, predviđeno je i predstavljanje knjige o povijesti Vrpolja i radu KUD-a, etnografska izložba, te drugi sadržaji.

IZVOR:www.radio-djakovo.hr
- 20:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD Ivančice na Sardiniji

Uz ostale folklorne skupine, u oblasti grada Calgarija održali su 7 nastupa kojima su vrlo uspješno predstavili našu zemlju. KUD Ivančice ovu su turneju ocijenile kao jednu od najzanimljivijh dosada, osobito zbog turističkih specifičnosti Sardinije koju su imali prilike dobro upoznati. Prema riječima Katice Tomac, predsjednice KUD-a domaćini su ih izvrsno primili omogućivši im posjete znamenitim mjestima, te izlete na poznate plaže. Jedna od takvih samo je 18 km udaljena od Afrike



IZVOR:www.kutina.hr
- 20:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

28.08.2007., utorak

KD STARI TRG OB KOLPI

Kada sam ih idio zadnje je što bi pomislio da su slovenci. Snimka sa nastupa iz Okučana.



- 22:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Manifestacija "Sijela, igre i divani" održana u Bapskoj

Manifestacija «Sijela, igre i divani» u petak je održana u Bapskoj, gdje je veliki broj zainteresirane publike pratio višesatni program priredbe koja promovira kulturu, naslijeđe i tradiciju ovoga kraja. U kulturno-zabavnom dijelu programa uz nastup KUD-ova «Šokica» i «Sloga» iz Bapske, te KUD-a «Julije Benešić» i SKPD-a «Ljudevit Štur» iz Iloka nastupili su i tamburaški sastav «Slavonia bend» kao i «Sinovi ravnice» uz Magdalenu te humorist Čika Toma. U sklopu programa održano je i natjecanje u starim igrama i to u igri potezanja užeta, nošenja jajeta u žlici, skakanja u vreći, zatim u igri karike na marike te ispijanju piva. Domaćini su na manifestaciji «Sijela, igre i divani» pripremili domaće slastice od dizanog tijesta po starim tradicijskim receptima, dok je u organizaciji mjesne Lovačke udruge Srndać i ribičkih društava održano natjecanje u kuhanju čobanca i fiš-paprikaša. U pojedinačnoj konkurenciji za najbolji kotlić natjecalo se 14 ribiča u kuhanju fiša, a u konkurenciji lovačkog čobanca 5 natjecatelja. Najbolji čobanac po ocijeni žirija skuhao je Stjepan Mandić iz Bapske, a najbolji fiš-paprikaš Darko Vražić iz iločkog ŠRD «Šaran». Cijela manifestacija održana je na igralištu Nogometnog kluba «Hajduk» pod velikim šatorom s pozornicom, dok su oko šatora bili izloženi štandovi s kolačima, rukotvorinama poput vezenih radova i igračaka od komušine koje su izradili mladi članovi KUD-a «Šokica».

H.O.

IZVOR:www.radio-ilok.hr
- 14:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U Slovačkom domu održano 38. Iločko ljeto

U organizaciji MS Ilok i SKPD «Ljudevit Štur» i ove godine je održano «Iločko Ljeto», manifestacija folklora koja se po 28-i put održala u Slovačkom domu u Iloku. «Iločko Ljeto» je počelo u subotu u večernjim satima otvaranjem manifestacije, na kojoj je goste pozdravio predsjednik MS Ilok Vlatko Miksad, i cjelovečernjim programom Folklornog društva «Oravan Junior» iz Republike Slovačke, te nastupom skupine «Širok Dunav», dok su tijekom nedjeljnog popodneva i večeri nastupili KUD-ovi iz Jelisavaca, Gložana, Starih Jankovaca i domaćini SKPD «Ljudevit Štur» te iločki KUD «Julije Benešić» i gosti iz Slovačke SKUD «Oravan Junior». Nakon programa goste je zabavljala skupina «Alesis».

S.B.

IZVOR:www.radio-iloh.hr
- 14:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.08.2007., ponedjeljak

8.bartolovski susreti

Nastupilo je 6 društava izvornog folklora Ovogodišnji 8.bartolovski susreti okupili su, kao goste, kulturno-umjetnička društva iz sjeverozapadne Hrvatske. Kulturne običaje, svoga kraja, kroz pjesmu,posjetiteljima na hrastovičkom trgu prezentirali su: KUD „Turanj“ (Turanj-Karlovac), KUD „Strahoninec“ (Strahoninec), KUD „Sesvećice“ (Podravske Sesvete), Društvo prijatelja glazbe i narodnih običaja „Lompuš“ (Radovan), te domaći FS „Petrinjčica“ (Petrinja) i KUD „Hrastovička gora“ (Hrastovica). Susrete je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Petrinje dr.Miroslav Petračić, a među brojnim gostima bili su: saborska zastupnica Ivanka Roksandić, zamjenica županice Marijana Petir, predsjednik županijske Skupštine Zvonko Belošević i županijski pročelnici i članovi Poglavarstva, kao i novoimenovani petrinjsko-hrastovički župnik Mario Migles. Sve je proteklo u odličnoj organizaciji KUD-a "Hrastovička gora" i DVD-a Hrastovica.

IZVOR:www.petrinjskiradio.com
- 21:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Završeni Piškorevački sokaci

Svečanom povorkom i nastupom 12 folklornih skupina sinoć su završeni 13. Piškorevački sokaci. Nastupilo je 10 folklornih skupina iz Hrvatske i gosti iz Vojvodine i BiH-a. Ovogodišnji Piškorevački sokaci protekli su u znaku obilježavanja 80. obljetnice domaćeg KUD-a Zora.



IZVOR:www.radio-djakovo.hr
- 20:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Završeni Piškorevački sokaci

Svečanom povorkom i nastupom 12 folklornih skupina sinoć su završeni 13. Piškorevački sokaci. Nastupilo je 10 folklornih skupina iz Hrvatske i gosti iz Vojvodine i BiH-a. Ovogodišnji Piškorevački sokaci protekli su u znaku obilježavanja 80. obljetnice domaćeg KUD-a Zora.

IZVOR:www.radio-djakovo.hr
- 11:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.08.2007., nedjelja

VI SUSRETI POVRATNIČKIH FOLKLORNIH SKUPINA - OKUČANI 2007

Petak 24. kolovoza 2007.

20:00 večer koreografiranog folklora:
- KD STARI TRG OB KOLPI – Stari Trg (Slovenija)
- FA KUKERI – Ruse (Bugarska)
- KUD TKANICA – Okučani

Subota 26. kolovoza 2007.

13:00 Dolazak sudionika

15:30 Prijem kod načelnika općine

16:00 Stručni skup OBNOVIMO I SAČUVAJMO NARODNU BAŠTINU

17:00 Svečani mimohod sudionika i konjskih zaprega ulicama Okučana

18:00 Nastup folklornih skupina i revija narodnih nošnji.

KUD NAPREDAK – Gračac
KUD PETRINČICA – Petrinja
KUD SV. ANTO PADOVANSKI – Močila Gornja (BiH)
KUD ZELENI GAJ – Gaj
KUD TKANICA – Okučani
KD STARI TRG OB KOLPI – Stari Trg (Slovenija)
IZVORNI OBIČAJI POSAVLJAKA – Zagreb
KUD MAJA
SKD PROSVJETA – Okučani
FA KUKERI – Ruse (Bugarska)
RODNA GRUDA – Dugo Selo
KUD LIPA – Sinac
KUD MOSTANJE
KUD KRALJICA KATARINA – Donji Lapac
KUD TURANJ

- 22:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.08.2007., subota

SUNCOKRET MI URODIO DIKO

Ove godine KUD "Seljačka sloga" Šljivoševci organizira IV. smotru folklora "Suncokret mi urodio diko..." koja će se održati 25.kolovoza u Mjesnom domu s početkom u 19:30h.
Sudionici smotre su:
KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ Beravaci,
KUD CRKVARI,
HKUD DARDA,
KID IZVOR DonjA MotičinA,
KUD SELJAČKA SLOGA Turanovac,
KUD LUKA ILIĆ ORIOVČANIN Oriovac te
domaćih Šljivoševaca, kao i muška pjevačka skupina Ižipci iz Turopolja.


- 09:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

19.08.2007., nedjelja

'Susret naroda i kultura' u Belom Manastiru

Deseti puta nakon povratka Beli Manastir je jučer bio domaćin brojnim kulturnim udrugama u sklopu "Susreta naroda i kultura", kojima je obilježena je 10. godišnjica povratka u Baranju i Beli Manastir.
Susreti su prošli u znaku nastupa brojnih KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva, te su se na taj način bivši prognanici prisjetili teškog života u progonstvu i povratka. Susrete je otvorio gradonačelnik dr. Davorin Bubalović, koji je posjetio na dane mirne reintegracije, kada je Baranja bez prolijevanja krvi vraćena u ustavno-pravni poredak Republike HrvatskeDr. Manda Svirac, predsjednica zagrebačke udruge "Družina", članice međunarodne unije folklornih skupina, prisjetila se na prvi susret. Prvi susreti trajali su tri sata, spaljena je hrvatska zastava, isključena struja u gostima iz Francuske i razbijen jedan od prigodno uređenih izloga, prisjetila se dr. Manda Svirac profesorica na filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U 10 godina na Susretima je sudjelovalo više od 50 KUD-ova iz raznih krajeva svijeta. Sudionici su uz Hrvatske solole prošli ulicama grada do župne crkve Svetog Martina, u kojoj je služena sveta misa. Na susretima su nastupile folklorne skupine iz Belog Manastira, Draža, Gajića, Topolja, Duboševice, Zagreba, Solina, Babine Grede, Širokog Brijega, Mađarske i Francuske. U petak je otvorena izložba "Nemojte mi nikada reći, povratka nema".

IZVOR:www.radio-baranja.hr
- 14:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.08.2007., subota

DANI SLOVAKA U JELISAVCU

Dana 18. KOLOVOZA 2007. U JELISAVCU. U kulturnom centru Slovaka s početkom u 18:00 sati.

PROGRAM:
-NARODNA GLAZBA IZ REPUBLIKE SLOVAČKE
-SKUD "IVAN BRNJIK SLOVAK" JELISAVAC
-KUD "SELJAČKA SLOGA" ŠLJIVOŠEVCI
-KUD "KARPATI" LIPOVLJANI
-BOGATA PONUDA SLOVAČKOG SPECIJALITETA - KORBAČIKA


NAKON SLUŽBENOG PROGRAMA DRUŽENJE UZ DOBRU
GLAZBU TAMBURAŠKE SKUPINE IZ JELISAVCA

RADUJEMO SE VAŠEM DOLASKU!!!

Organizator svečanosti dani Slovaka u Jelisavcu "Večer Korbačika"
je Matica slovačka Jelisavac, a pokrovitelj Vlada Republike Hrvatske-Savjet za nacionalne

izvor:www.jelisavac.net
- 12:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.08.2007., srijeda

Marijanski susreti u Potoku

POTOK - Na 16. Marijanskim susretima u Potoku nastupilo je pet kulturno umjetničkih društava iz Potoka, Kutine, Čazme, Letovanića i kao posebna atrakcija KUD "Zvona Zagore" iz Mirlović Zagore. Počelo je s povorkom zaprega od škole do crkve Svete Marije gdje je velečasni Branko Koretić služio svetu misu uz pomoć župnika župe Osekovo Maria Miglesa i župnika župe Popovača Nikole Sanjkovića dok je župnik župe Gornja Jelenska Mato Mihaljević ispovijedao. Ispred pučkog doma priređena je veselica i degustacija domaćih proizvoda mještana Potoka, a ovu su svečanost uveličale konjske zaprege Konjogojske udruge Moslavina.



IZVOR:www.moslavina-info
- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.08.2007., utorak

POSAVSKO KOLO 2007

Dugi niz godina, 15.kolovoza katolička Crkva diljem svijeta slavi ponajveću marijansku svetkovinu, Veliku Gospu ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Ova svetkovina tradicionalno se slavi na prostorima naše općine, a na temeljima te tradicije iznikla je i manifestacija “Posavsko kolo”.
Centralno događanje manifestacije “Posavsko kolo 2007.“ je smotra folklora održana na trgu ispred odžačke crkve u poslijepodnevnim satima.

U mimohodu, koji je prethodio scenskim nastupima, dugu povorku sačinjavalo je osamnaest folklornih skupina iz cijele BiH i susjednih nam zemalja, Hrvatske i Srbije.
.
Smotra folklora, koja je uslijedila nakon svečanog mimohoda, još jednom je pokazala bogatstvo i živopisnost narodnih nošnji, arhaične, tradicijske oblike igre, glazbe i običaja, dokazujući tako kako nas upravo ta raznolikost i kulturne baštine ne dijeli nego zbližava i povezuje.

Na «Posavskom kolu 2007.» svoje učešće uzeli su:
HKD Napredak, Odžak
HKPD Silvije Strahimir Kranjčević, Bački Breg,
HKUD Izidor Poljak, Boće,
KUU Naša grana, Budrovci,
KUD Karaula, Travnik,
ZK Plehan, Zagreb,
HKC Bunjevačko kolo, Subotica,
HKUD Sveti Marko, Klobuk, Ljubuški,
HKUD Zov Posavine, Bosanski Brod,
KUD Komarevo, Sisak,
KUD Sloga, Guća Gora, Travnik,
HKUD Mladost, Domaljevac,
KUD Tomislav, Donji Andrijevci,
UH BIH Rodna gruda, Dugo Selo,
RKD Romski san, Brčko,
KUD Župe Sv Ante Padovanskog, Sijekovac,
KUD Seljačka sloga, Zadubravlje i
KUD Ravnica, Oštra Luka-Bok
Ova smotra iz godine u godinu okuplja u Odžaku tisuće naših sugrađana iz dijaspore svjedočeći koliko ovaj narod i kada je prepušten sam sebi, čuva svoju tradiciju i izražava svoje nacionale običaje i osjećaje.
Posebna atrakcija ovogodišnjeg “Posavskog kola” bio je veličanstven vatromet upriličen istog dana u večernjim satima iznad Odžaka.

izvor:www.tz-zupanijeposavske.ba

- 20:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16. Marijanski susreti u Potoku

PROGRAM:

11.kolovoz – subota

13,00 sati Nogometni turnir „Bolčević-Medić-Marković“

12.kolovoz – nedjelja
13,00 sati Nogometni turnir „Bolčević-Medić-Marković“

15.kolovoz – srijeda
09,00 sati Doček folklornih društava i gostiju
10,20 sati Polazak povorke i zaprega od škole do crkve
11,00 sati Sveta misa
Nakon mise nastup KUD-ova kod crkve
12,30 sati Izložba i degustacija domaćih proizvoda mještana Potoka ispred doma
13,00 sati Vrtna zabava
14,00 sati Podjela priznanja i ručak za sudionike programa i uzvanike u
vatrogasnom domu

18.kolovoza – subota
Vatrogasno takmičenje „Kup Potoka 2007.“
15,00 sati Doček i prijava vatrogasnih ekipa
15,30 sati Postrojavanje natjecateljskih ekipa
Vatrogasno takmičenje
Proglašenje rezultata natjecateljskih ekipa
ULAZ JE SLOBODAN
Napomena: U slučaju kiše i lošeg vremena kulturno umjetnički program održati će se u
sali društvenog doma .
OČEKUJEMO VAŠ DOLAZAK U POTOK!
IZVOR:www.popovaca.hr
- 19:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

8. Kordunski susreti u Cetingradu

CETINGRAD - Blagdan Velike Gospe posebno će svečano i veselo biti proslavljen u Cetingradu. Nakon misnog slavlja u 12 sati, koje će u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvoditi dekan Slunjskog dekanata Mile Pecić, održat će se osmi po redu Kordunski susreti.
Čak 400 folkloraša s područja Korduna njihovi gosti iz Slavonije, Duge Rese i BiH prikazat će brojnim gostima običaje ovoga kraja, najavio je predsjednik Cetingradskih tamburica Josip Jukić.
- Kordun sačinjavaju naše društvo "Cetingradska tamburica", "Izvor" Rakovica, "Drežničanke" iz Drežnik Grada, "Lađevćani" iz Lađevca, "Korana" Slunj, "Sveti duh" iz Hrvatskoj Blagaja i Pavlovca.Gosti nam dolaze iz Slavonije "ivan Goran Kovačić" iz Beravca, "Belajske Poljice" i iz BiH "Tono Hrvat" iz Velike Kladuše - dodao je Jukić.
Susreti se svake godine održavaju u drugome mjestu, a cilj im je od izumiranja spasiti tradiciju kordunskoga kraja da se svaki veliki blagdan, a u Cetingradu je to Velika Gospa, slavi pjesmom i plesom.
- Hodočasnici često dolaze, a ovdje posebno doalze ovi naši iseljenici koji su u Australiju, Kanadau, Ameriku, širom svijeta, otišli "trbuhom za kruhom". Zato smo dodnijeli odluke da im prikažemo kakva su nekad bila druženja, igre, plesovi, kola i tako - kazao je Jukić.
Okupljanje sudionika u Cetingradu je već od devet sati u prostorijama osnovne škole. Od 11 sati krenut će mimohod folkloraša prema Crkvi, sudjelovanje na Misi, pa potom i od 13:30 sati trosatni nastup, naglasio je Jukić.
IZVOR:www.radio-mreznica.hr
- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.08.2007., ponedjeljak

XI MARATON ARAPSKIH KONJA

KUD Moslavec iz Volodera nastupio je u Swechatu, predgrađu Beča povodom dočeka konjanika koji su sudjelovali u XI. maratonu arapskih konja, ovog puta na relaciji Voloder - Beč.



izvor:www.moslavina.info
- 18:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.08.2007., nedjelja

KUD 'Luč' obilježio 35. obljetnicu postojanja

KUD 'Luč' iz Luča, u subotu 11. kolovoza obilježio je 35. obljetnicu svoga postojanja. Ponosni na ovaj veliki jubilej, Lučani su pripremili bogat jednodnevni program na športskom terenu NK 'Luč'.
Manifeastacija je započela zajedničkim kolom svih sudionika, folklornih skupina i gostiju u središtu mjesta, nakon kojeg je krenuo svečani mimohod kojeg su predvodila dva konjanika. Uz domaćina, KUD 'Luč' nastupile su folklorne skupine iz Hrvatske i susjedne Mađarske, KUD 'Bilje', KUD 'Ivanić' iz Ivanić Grada, 'Dola' iz Kašada (R. Mađarska), KUD 'Slavonska Vila' iz Marijanaca i pjevačka skupina 'Šokadija' iz Strizovojne. Osim nastupa folklornih skupina, posjetitelji su mogli uživati i u izložbi starih fotografija, te starih novčanica od kojih su neke iz vremena Austro - Monarhije, točnije 1907. godine. U večernjim satima uslijedilo je druženje svih sudionika i gostiju uz tamburaški sastav 'Fijaker' iz Osijeka. Programu manifestacije nazočili su i tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Ivica Buconjić, načelnik Općine Petlovac, te ostali županijski dužnosnici.
KUD 'Luč' koji je služeno započeo s radom 1972. godine, nastupao je diljem Hrvatske, u Zagrebu, na Đakovačkim Vezovima, Vinkovačkim jesenima, Baranjskom Bećarcu i ostalim velikim manifestacijama, a više puta nastupio je u Republici Mađarskoj. O vrijednosti lučkih narodnih nošnji, kojih je nakon Domovinskog rata ostalo vrlo malo, govore brojna 1. i 2. mjesta koja su osvajali članovi Kud-a na izborima najljepše narodne nošnje za divojke, snaše i momke. KUD 'Luč' jedno je od značajnijih društava u Baranji upravo zbog toga jer na svojim nastupina prikazuje izvorne plesove i pjesme podravskog djela Baranje koje se bitno razlikuje, kako u samim običajima tako i po narodnoj nošnji, od drugog dijela Baranje, onog podunavskog.
IZVOR:www.radio-baranja.hr
- 13:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ni kiša nije pokvarila strošinačke “divane”

STROŠINCI - Općina Vrbanja bila je domaćin priredbe “Sijela, igre i divani”, koja je, pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije, održana u Strošincima. Oduševljeni priredbom koja promovira kulturu, naslijeđe i tradiciju, ovaj put njihovog kraja, mještani te općine rado su se odazvali pozivu organizatora za sudjelovanje u višesatnom programu.
Tako su se predstavila četiri KUD-a: “Slavonija” i “Andrija Pekar” iz Soljana, “Posavac” iz Vrbanje i “Seljačka sloga” iz Strošinaca, čiji su članovi Vlado Vidaković i Verica Filipović predstavili svoju bogatu najstariju mušku i žensku narodnu nošnju. Domaćini iz Strošinaca na manifestaciji “Sijela, igre i divani” pripremili su domaće slastice od dizanog tijesta po starim tradicijskim receptima kao što su, primjerice, šaumrolne s germom, krofnice na žici, stanarski listići i druge.
U glazbenom dijelu programa nastupili su i tamburaški sastavi “Baje” iz Slakovaca i “Sinovi ravnice” s Magdalenom, “Mlade nade” te nezaobilazni humorist Čika Toma.
Svoj doprinos priredbi, koju je pratio velik broj gledatelja, a snimale i televizijske kamere, dali su i članovi Udruge “Posjed Vrbanja” te Ivica Ćosić-Bukvin, pjesnik, pisac i povjesničar. U starim igrama natjecale su se četiri ekipe, a najbolji u potezanju konopa, nošenju jajeta na žlici, ispijanju piva, skakanju u vreći te igri karike na marike bili su članovi KUD-a “Slavonija” iz Soljana, koji su se natjecali kao ekipa Sinalca i osvojili poklona-bon od 1.000 kuna u “Vinkopromu”, 12 litara Osječkog piva te pet litara iločkog vina. U karaokama je pobijedila Mirna Iljić iz Vrbanje s pjesmom “Hajde da ludujemo”, zahvaljujući čemu se kući odvezla biciklom.

Autor: Marijana BAN
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 10:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.08.2007., petak

U Cerni održane 29. Žetvene svečanosti

Protekloga vikenda u Cerni su održane 29. Žetvene svečanosti, manifestacija kojom se slavi završetak najznačajnijeg posla – žetve, te njeguje i čuva kulturna baština Šokaca od zaborava. Bogatom i sadržajnom programu ovogodišnjih žetvenih svečanosti i vrijeme je išlo na ruku tako da je u nedjelju, nakon dvije godine, održana svečana žetvena povorka pod nazivom «Žetva nekad i sad», a ulicama Cerne prošli su članovi trinaest kulturno – umjetničkih društava, jahači i konjske zaprege konjogojskih udruga iz Županje i Štitara, radni strojevi koji su se nekada koristili u žetvi, kao i oni koji se koriste danas, te vatrogasci. Potom je na pozornici u parku održan program u kojemu su nastupili najmlađi članovi KUD-ova «Tomislav» iz Cerne i «Slavko Janković» iz Šiškovaca kao i gostujući KUD-ovi «Širokopoljac» iz Širokog polja, «Bektež», iz istoimenog mjesta, «Orljava» iz Pleternice, «Apševački veseljaci» iz Apševaca «Klasje Slavonije» iz Antunovca, «Ljudevit Štur» iz Iloka, «Petefi Šandor» iz Dalj Planine, «Vranovci-Bukovlje», «Čiče» iz Novog Čiča i «Razigrana šokadija» Prkovci. Ovogodišnjim Žetvenim svečanostima nazočili su državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.
Inače, ovogodišnje svečanosti započele su u petak svečanim otvorenjem izložbe slikara Gorana Kalića, Marije Vidović, Vladimira Radmana, Danijele Fodor, Domagoja Burilovića, Marije Komljenović i Dalibora Zovaka, izložbom starih fotografija, autora Đure Blaževca snimljenih dvadesetih godina u Cerni i okolici, koje je izradio Darko Merc, član Fotokluba Vinkovci, organizatora izložbe. Svoje fotografije izložili su i Tea Kompar, Martin Gopić te Katica Matković-Krmpotić. U prostoru osnovne škole u organizaciji Udruge pisaca i pjesnika «Žubor slavonske riječi» održana je večer poezije na kojoj se okupio veliki broj pučkih pjesnika i na kojoj je predstavljen zbornik radova s prve, prošlogodišnje večeri poezije. Prvi dan završio je druženjem uz Tamburaški sastav Patria te fiš i pečenu ribu koju su pripremili članovi Športsko-ribolovne udruge «Šaran» Cerna. Subota je bila rezervirana za Biciklijadu, odnosno utrku biciklima od Šiškovaca do Cerne, a održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća. U večernjim satima na pozornici u parku održan je revijalni program na kojem su uz KUD-ove domaćine «Tomislava» iz Cerne i «Slavka Jankovića» iz Šiškovaca nastupili njihovi gosti KUD «Josip Šošić» Tenja, KUD «Etno Golubica« iz Vinkovaca i pučki zabavljači did Tunja i bać Roka iz Otoka.

>> Izvor: VINKOVAČKI LIST

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2007., ponedjeljak

Folklorni susreti u Brezovici

VIROVITICA - U Brezovici pored Virovitice održani peti Folklorni susreti, koji su i ove godine imali međunarodno obilježje. Osim domaćina KUD-a Seljačka sloga nastupili su KUD Virovitica, HKD Podgoračani iz Podgorača, ogranak KUD-a Seljačka sloga iz Špišić Bukovice, KUD Gračanka iz Starog Graca, KUD Martinci (Mađarska).



IZVOR:www.virovitica.net
- 17:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

LJETO ZUPE ZOVICKE

Prema planu održavanja "Ljeta Župe Zovičke" danas su dočekani gosti - kulturno umjetnička društva: -KUD Brod Žeravac
- KUD G.Skakava 06
-KUD Usorski običaji -Sivša (Usora)
- HKUD Nada - Kostrč
- Društvo Hrvatski Dom - Dokanj (Tuzla)
-HKUD Gromovnik - Novi Šeher
Doček je organiziran kod župne crkve , gdje je poslužen i ručak. Vrijednu poslugu su činili članovi Lovačke sekcije Zovik , te domaćice.
Oko 18,00 sati svečanim mimohodom od zupne crkve krenulo se ka sportskim terenima kod Doma u G.Zoviku gdje se i održala smotra folklora. NA samom početku smotre , sve goste , uzvanike i nazočne je pozdravio djed Ivka , potom župnik Fra.Petar Matanović.
Uz zvuke šargije , tambure i violine ostalo se do kasno u noć.

IZVOR:www.zovicani.com
- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.08.2007., petak

Običaj ljelja zaštićeno kulturno dobro

Ljelje iz Gorjana uvrštene su među 13 novih kulturnih dobara koje je proglasilo Ministarstvo kulture u skladu sa strogim Unescovim pravilima, objavio je današnji Večernji list. To je, kako ističe predsjednik KUD-a Ivan Radinski izuzetno priznanje, ali i poticaj za daljnji radi.
Tim povodom Ljelje su dobile poziv da u veljači sljedeće godine sudjeluju na međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine koji se održava u Tokiju. Ministarstvo kulture predložilo je da na daleki put u Japan putuje upravo KUD Gorjanac iz Gorjana s prikazom kraljica, odnosno ljelja koje su prepoznatljive po impresivnoj narodnoj nošnji.
Hrvatska je dosad zaštitila 17 kulturnih dobara, a među njima je Sinjska alka, Festa svetog Vlaha, korčulanska viteška igra moreška, pokladni ophod zvončara s područja Kastva, te još neke specifičnosti hrvatskog podneblja.
KUD Gorjanac svoj prepoznatljivi običaj ljelja već sutra će prikazati na smotri Krapinsko-zagorske županije u Bistričkom Lazu, a članovi KUD-a i njihovi gosti ujedno će posjetiti i nekoliko zagorskih mjesta. U planu je i jesensko gostovanje u Poljskoj, te krajem mjeseca nastupi u Prelogu, Koprivnici i Zagrebu.

IZVOR:www.radio-djakovo.hr
- 19:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.08.2007., srijeda

Smotra folklora "Posavsko sijelo" Gradacac

Na poziv domaćina HKD Napredak iz Gradačca, HKUD Župe Zovik su bili na gostovanju na smotri folklora "Posavsko sijelo" u Gradačcu 29.07.07.godine.
Smotra folklora se održala na platou "Spar Centar", a pored HKUD Župe Zovik, nastupali su:

- KUD Brod-Žeravac
- KUD Ljubače
- KUD Rodna Gruda - Dugo Selo
- Grupa Napredak - Gradačac

Sve goste i uzvanike su uveseljavali " Braća Geljići"

IZVOR:www.zovicani.com
- 07:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.