folklorni

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



29.06.2007., petak

VALPOVŠTINA U ZNAKU 39.LJETA VALPOVAČKOG

Danas počinje 39. Ljeto valpovačko

VALPOVO - Dani koji dolaze Valpovštinu će definitivno staviti u središte kulturnih amaterskih događaja Slavonije i Baranje, jer u četvrtak, 28. lipnja počinje 39. "Ljeto valpovačko" - najveća kulturna manifestacija amaterskog stvaralaštva Valpovštine. U programu koji je i ove godine osmislio Odbor "Ljeta valpovačkog", na čijem je čelu gradonačelnik Valpova Leon Žulj, svojoj će vjernoj publici ponuditi sadržaje slične onima iz prijašnjih godina: izložbe, koncerte, različite radionice, Vašar i smotru folklora.
Program počinje Kulenijadom i rakijadom u caffe-baru "Schawro", da bi se nastavio otvorenjem izložbi likovnih radova Željke Fuderer-Levak, Lidije Lovrenčić i Ane Pichler uz kreacije Igora Anića, kao i stvaratelja s područja Valpovštine, ručnih radova Udruge Matice umirovljenika Valpovo i fotografija valpovačkog zaljubljenika u fototehniku Predraga Matijanića, a uz etnografska izložbu, bit će prezentiran i starinski način tkanja. Priredbom pod nazivom "Dođite na naše Ljeto", manifestaciju će službeno otvoriti valpovački gradonačelnik Leon Žulj, a nastupit će i tamburaški orkestar "Dora Pejačević" iz Našica, nakon kojeg će se na koncertu u 22 sata predstaviti domaći rock-bandovi: Off duty, The Bourbons, VIS Noćna mora i Semetery gates. Petak je predviđen za smotru dječjeg folklora na kojoj će nastupiti mlađe folklorne skupine iz Bocanjevaca, Donje Motičine, Harkanovaca, Ivanovaca, Ladimirevaca, Orahovice, Petrinje, Požege, Veliškovaca i Valpova. Za vrhunski glazbeni doživljaj istog će se dana pobrinuti domaći pjevački zborovi "MIR" i "M.P. Katančić", uz koje će nastupiti i HPD "Lisinski" iz Našica, a koncert će održati i folklorni ansambl iz Grčke. U subotu će od jutarnjih sati krenuti kolonija domaćih slikara, etno-eko sajam te radionica tkanja, zlatoveza i štikanja na stroju. Usporedno s njima, na Trgu kralja Tomislava promenadni koncert održat će Puhački orkestar DVD-a Valpovo i gradske mažoretkinje. Termin od 21 sat rezerviran je za natjecanje pjevača amatera.
Prvi se put ove godine "Valpovački godišnjak" u izdanju Matice hrvatske promovira u nedjelju u prijepodnevnim satima, kada se održava i Vašar Ljeta valpovačkog s natjecanjem u spravljanju jela na starinski način i eko-etno sajmom, a u poslijepodnevnim satima središtem Valpova proći će svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega, iza koje je predviđena smotra folklora i koncert Vigor banda i "Valpovačkih Šokaca".

Autor: Lidija ANIČIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 23:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #

26.06.2007., utorak

Međunarodni festival folklora

U organizaciji Folklornog ansambla Turopolje, u Velikoj Gorici u subotu je završio Međunarodni festival folklora. Dvodnevna manifestacija, koja je okupila folklorne skupine iz nekoliko zemalja započela je u petak na zagrebačkom Jelačićevom trgu, a nastavila se na centrlnom gradskom trgu u Gorici. I ove su godine folklorne skupine iz Bugarske, Češke, Poljske, Makedonije i Bosne i Hercegovine sudjelovale u mimohodu po gradu, prezentirajući pritom narodne nošnje i običaje svoga kraja. „Prekrasni su, svake godine izađemo na ulicu i gledamo mimohod jer ovakav sklad folklora, nošnji, boja i običaja ne vidi se svaki dan“, komentirali su Goričani. Završna večer održana je u dvorani Gorica, a uz goste i domaćine nastupili su i članovi folklornih društava iz Bjelovara, Samobora, Konavla i Dugopolja
Ana Mire
IZVOR:www.rvg.hr
- 22:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.06.2007., ponedjeljak

Svetoivanjski dani u Svetom Ivanu Žabno

Povodom obilježavanja Dana općine jučer je u Svetom Ivanu Žabno održan dio smotre folklora Koprivničko-križevačke županije. Osim domaćih, nastupili su i sastavi inozemnih folklornih društva iz Poljske, Slovenije i Crne Gore, što je izazvalo veliko zanimanje nekoliko stotina mještana i gostiju okupljenih pod šatorom u centru mjesta.
Nastupili su KUD „TOMISLAV“ (Sveti Ivan Žabno), Folklorni ansambl „BOLESAWIEC“ (Bolesawiec, Poljska), Folklorni ansambl „TINE ROŽANC“ (Ljubljana, Slovenija), KUD „NJEGOŠ“ (Cetinje, Crna Gora), Pjevački sastav KUD-a „TOMISLAV“ (Sveti Ivan Žabno), Dječja folklorna skupina KUD-a „TOMISLAV“ (Sveti Ivan Žabno), Tamburaški sastav i dramske skupine „Snoboki“ i „Svekrve“ KUD-a „KALNIK“ (Kalnik).
IZVOR:www.krizevci.info
- 21:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12. Susret folklornih društava, Generalski Stol

U nedjelju 24. lipnja u organizaciji KUD-a «Lipovac», održan je 12. Susret folklornih društava na kojemu su pored KUD-a domaćina nastupili i KUD «Dr. Vinko Žganec» iz Vratišinca, KUD «Šandrovac» iz Šandrovca, KUD «Vrhovac» iz Ozlja te FD « Rožmarin» iz Dolene u Rep. Sloveniji, pa je ovogodišnji susret u Gen. Stolu bio međunarodnog karaktera. Sve je započelo Svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio vlč. Josip Rafaj. Susret je otvorio donačelnik općine Gen. Stol, gosp. Vlado Radočaj, a prvi su nastupili najmlađi članovi KUD-a «Lipovac» koji su na ovogodišnjoj županijskoj smotri dječjeg folklora dobili visoke ocjene. Upriličen je i izbor najljepše folklorašice, a titulu je ponijela Lana Malović članica KUD-a domaćina. Prva pratilja bila je Gordana Krznar iz KUD-a «Dr. Vinko Žganec», a druga Adrijana Nipič iz FD «Rožmarin». Lente i cvijeće najljepšima uručila je Tatjana Barać, članica KUD-a «Lipovac», sudionica ovogodišnjeg natjecanja za Miss Hrvatske. Sve je završilo zajedničkim kolom prijateljstva te druženjem uz pjesmu i ples do ranih jutarnjih sati.
«Ovom prigodom želio bih zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova već tradicionalna kulturna manifestacija održi. To je prvenstveno općina Gen. Stol koja je većim djelom financijski pomogla. Također hvala i medijskim pokroviteljima radiju «Mrežnica» i «Večernjem listu», FA «Matija Gubec» iz Karlovca na ozvučenju, OŠ Gen. Stol na ustupljenom prostoru te svima koji su donacijom pomogli organizaciju tombole. Hvala i onima koji su se pobrinuli da gostima ne nedostaje kolača, jela i pića. Svima ćemo uručiti pismenu zahvalu za nesebičnu pomoć u organizaciji ove najveće kulturne manifestacije u našoj općini. Preporučujemo se i do godine!», rekao je predsjednik KUD-a "Lipovac" Petar Malović.

Evo, nadam se da su naši gosti bili zadovoljni i da im ništa nije nedostajalo.
Veliki pozdrav svim članovima KUD-a "Dr. Vinko Žganec", KUD-a "Šandrovac", KUD-a "Vrhovac" i naravno FD-a "Rožmarin". Nadam se da ste sretno stigli svojim kućama. Svi ste vrlo dragi i dobri ljudi. Vjerujem da će naša suradnja trajati još dugo i da ćemo se sresti još koji puta.
Da, i moram zahvaliti sviračima Draženu i Emiru što su uskočili i pomogli našim dečkima odsvirati posavske pjesme i plesove koje su na kraju programa izveli članovi našega KUD-a!!! I nadam se da će uskočiti još koji puta...
IZVOR:kudlipovac.blog.hr
- 21:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD Seljačka sloga obilježio 10 godina rada

TURANOVAC - Smotrom folklora u Turanovcu jučer je obilježena deseta godišnjica obnove rada KUD-a Seljačka sloga. Smotru je otvorio načelnik općine Lukač Đuro Bukvić, a osim domaćina nastupila su kulturno umjetnička društva «Ivan Domac» iz Privlake, «Frankopan» iz Dubrave, «Podravac» iz Sopja, «Seljačka Sloga» iz Brezovice i «Seljačka Sloga» iz Šljivoševaca.

Turanovac je imao folkloraše još pedesetih godina prošloga stoljeća. Tada je KUD Mladost kroz više sekcija objedinjavao sve amatere u Turanovcu od sportaša do dramske sekcije. Tokom godina sekcije su se osamostaljivale, a neke i prestajale s radom. Tako je bilo i s folklorašima, sve do 1997 godine kada obnavljaju djelovanje. U ovih deset godina Sloga je nastupila na mnogim folklornim manifestacijama u Hrvatskoj, među kojima su najznačajniji Đakovački vezovi. Vinkovačke jeseni i Voloderska berba grožđa. Osim u Hrvatskoj nastupali su u Sloveniji i Mađarskoj gdje će i ove godine nastupiti na Danima paprike.

- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.06.2007., nedjelja

Šetnjom po požeštini - KUD Bektež

KUD je osnovan 16. veljače 1997., dakle ove godine je obilježio svoju 10. godišnjicu.
U vrelini ljetnih dana odlučila sam otići dalje od grada u potrazi zanečim zanimljivim, nečim što još do sadnisam znala i pronašla sam jedan mali, ali biser Požeštine neprocjenjive vrijednosti – društvo koje se bavi očuvanjem tradicije kutjevačkog kraja, KUD ˝Bektež˝.
KUD je osnovan 16. veljače 1997., dakle ove godine je obilježio svoju 10. godišnjicu. U KUDu djeluju tri sekcije – plesna, pjevačka i tamburaška.
Kako u požeštini djeluje nekoliko društva (Požega, Velika, Brestovac, Jakšić, Pleternica, Grabarje, itd.), tražila sam nešto posebno u tom društvu. I pronašla sam.
Ono što Bektež čini posebnom i drukčijim od ostalih društva je što KUD ˝Bektež˝ u svom radu osim pjesama i plesova požeštine njeguje i vrlo često izvodi i običaje. Tako su do sada izvodili običaje berbe i prerade grožđa, običaje žetve, Badnjak u domaćinstvu, mladenkino umivanje svatova (drugi dan svatova)... sve one starinske običaje koji pomalo blijede i gube se iz svakodnevice i kojih se tek stariji ljudi s nostalgijom prisjećaju. Naravno, svi su ti običaji s vremenom nestali iz svakodnevnog života, a svaki od njih u sebi nosi i stanovitu poruku, bilo moralnu, egzistencijalnu ili religioznu.
KUD ˝Bektež˝ sudjelovao je na gotovo svim velikim smotrama folklora, a posebno se ponose sudjelovanjem na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 2003. Na slavonskim smotrama sudjelovali su na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima. Ove su godine po četvrti put pozvani na Đakovačke vezove, 8. srpnja.
U razgovoru s članom društva, gospodinom Duškom Bijelićem, otkrila sam u čem se krije sva čar narodnog bogatstva. Gospodin Duško mi je u najsitnije detalje objasnio sve pojedinosti vezane uz narodnu nošnju.
Kako izgleda požeška nošnja? Na području požeštine postoje tri tipa narodne nošnje:
1. podbrdski tip kojem pripadaju naselja ispod Papuka
2. paurska nošnja iz ravničarskog dijela požeštine te
3. graničarska nošnja iz područja Dilj gore i dijela uz Orljavu.
Svaka je nošnja za sebe specifična. Najposebnija je graničarska nošnja koja gotovo potpuno sliči nošnji brodskog kraja na južnom dijelu Dilj gore. Podbrdska i paurska nošnja su vrlo slične, no ipak među njima ima različitosti koje se vide u dijelovima ženskih nošnji. Podbrdski tip ima kraća krila i pregaće (fertune), oglavlje snaše (udane žene) je drukčije. Snaša je nosila podsulicu i oko nje maramu, dok u paurskoj nošnji podsulice nema, već je na glavi marama podveza i preko podveze svečana marama. U muškoj nošnji nema razlike. Jedino u Biškupcima, koji teritorijalno pripadaju podpapučkom kraju, muškarci su nosili košulju koja se nije kopčala, već vezala uzicom (svitnjakom) iza vrata, na šiji, pa otuda im naziv ˝šijaci˝.
Kako se Bektež nalazi u kutjevačkom kraju, dakle, na obroncima Papuka, u KUDu čuvaju i nose podbrdske nošnje.
Dijelovi muške nošnje su: muška košulja, muške gaće, prsluk, tkanica, vunene čarape (a prilikom rada u polju obojci), opanci te šešir koji se kiti – oženjeni s desne strane, momci s lijeve strne)
Dijelovi djevojačke svečane nošnje: oplećak (košulja), krila (potpuno bijela ili sa crvenom, crnom ili plavom zatkom), unterok (podsuknja), zaprega, a ako nema zaprege ide fetrun od svile, končane čarape, prsluk, a ako nema prsluk ide marama preko ramena.. Ako djevojka nosi zapregu, obuva opanke. Ako djevojka nosi svileni fertun, nosi preko ramena maramu svilenku, a na nogama cipele. Kosa je spletena u pet pletenica od kojih se spliće ˝tutuk˝ i oko njega stavlja asparagus i cvjetići muškatla. Za nakit se stavljaju dukati u ušima a na vrat niska dukata (1, 3 ili 5 komada) na crnom plišu
Dijelovi svečane snašine nošnje: oplećak, krila (bijela ili sa zatkom s ornamentima), fertun, končane čarape, cipele, unterok (podsuknja), marama svilena, šticle (nešto kao rukavice bez prstiju izađene od dvije vrste perli; jedna boja je osnovna, podloga, a drugom su rađeni ornamenti), marama podveza, svečana marama na oglavlju ukrašena resama te nakit.
Nošnja žene u koroti (žalosti) : Bijela boja je bila simbol velike tuge, pa ako je netko bio sav obučen u bijelo, znači da mu je bliska osoba ili netko u krvnom srodstvu umro. Ako je pak umro netko u daljnjem srodstvu, korotna roba je imala crne ornamente.
U svakom slučaju, iako je društvo brojčano manje, njihove probe odišu posebnom energijom, iz njih zrači jedinstvo i ljubav prema folkloru. Probe započinju i završavaju pjesmama, i to ne pjevaju da bi uvježbali pjesme za nastupe, već da bi ispunili srce radošću.
Zahvaljujem svim člamovima KUDa ˝Bektež˝ na susretljivosti i želim im što više uspješnih godina rada.
Objavio: Zdravka Đurđević
IZVOR:www.pozezani.com
- 21:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.06.2007., petak

Ivanjski kresovi

Đakovo-Na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku sinoć su održani 8. Ivanjski kresovi, folklorna manifestacija kojom se obilježava početak ljeta. Nastupila su kulturno umjetnička društva Sloga iz Satnice , Ledina iz Gašinaca, Seljačka sloga iz Zadubrabvlja, Trnovitica iz Velike Trnovitice, Kud «Grgur Karlovčan» iz Kalinovca kod Đurđevca, te Lipa iz Semeljaca koja je prikazala običaj «lilanja» odnosno vrtenja vatre. Ivanjski kresovi njeguju običaje vezane uz Ivandan koji korijenje vuku iz pred kršćanskih vremena. Organizator manifestacije je Savez kulturno umjetničkih društava Slavonije i Baranje.
IZVOR:www.radio-djakovo.hr
- 22:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAJAVA: 70 godina KUD-a "S. Šajnović" Osekovo

OSEKOVO-Nedjelja, 24. lipnja 2007.

10 sati - povorka fokloraša selom prema crkvi Sv. Ane
11 sati - sv. misa za Stjepana Šajnovića
12 sati - okupljanje folklornih skupina pred Društvenim domom
13,30 sati – natjecanje mladih vatrogasaca
14 sati – nastup KUD-ova iz Sela, Bribira, Ilove, Duge Rese, Martinske Vesi, Đakova, Slavonskog Broda, Mošćenice i iz Rame (BiH)

15,30 sati – etno izložba
- druženje svih KUD-ova uz ponudu kušanja jela iz knjige Nade Dobrinić „S moslavačkih tečajeva prehrane“

IZVOR:www.moslavina-info.com
- 17:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Danas su Sisački lipanjski susreti

Peta smotra folklora i narodnog stvaralaštva “Lipanjski susreti” održat će se u petak, 22. lipnja 2007 na podiju ispred Velikog Kaptola. Nastupit će sedam folklornih ansambala koji nose ime Ivana Gorana Kovačića iz Bibinja, Vrbovskog, Velika, Ivankova, Beravca, Zagreba i Lovasa.
Posjetitelji će moći, osim u kulturno-umjetničkom programu, uživati i u prezentacijama starih jela, slastica, degustaciji posavske češnjovke Udruge Posavska češnjovka Crnac, te zdravoj hrani Centra u prirodi Stara Drenčina. Majstor domaće kuhinje Darko Kirin kuha Posavski bažul, a umjetnost tradicijskog graničarskog obrta prikazat će Matej Stanešić, vlasnik obrta 22Stucka22 iz Petrinje.

Defile učesnika počinje u 19.00 sati ulicama grada, a program smotre počinje u 20.00 sati. Nakon smotre započinje koncert tamburaškog sastava Složna Braća, u 22.00 sata.

Organizator je Folklorni ansambl 22Ivan Goran Kovačić22, a suorganizator i pokrovitelj Grad Sisak.

IZVOR:www.sisak.info
- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ĐAKOVAČKI VEZOVI

Đakovacki vezovi
Kulturno-turisticka manifestacija [24.06.-08.07.2007.]

ORGANIZATORI:
GRAD ĐAKOVO - TURISTICKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA
Program 41. ĐAKOVACKIH VEZOVA

Pokrovitelj
Supokrovitelji:
Generalni sponzor Osjecko pivo


24.06.2007. - Nedjelja

19:00 Otvaranje 20. Bonavite - Trnava
19:30 Bonavita - dodjela nagrada nagradenim vinima - Trnava
20:00 Bonavita - Glazbeni program - Trnava

25.06.2007. - Ponedjeljak

19:00 Bonavita - Kulturno umjetnicki program
20:00 Bonavita - Natjecanje nategaca - Trnava
23:00 Bonavita - Glazbeni program - Trnava

28.06.2007. - Cetvrtak

18:00 Đakovacki susreti hrvatskih književnih kriticara - Mala vijecnica

29.06.2007. - Petak

10:00 Đakovacki susreti hrvatskih književnih kriticara - Gradska knjižnica i citaonica
21:00 Glazbeni program - - Terasa caffe bara Saloon

30.06.2007. - Subota

10:00 Đakovacki susreti hrvatskih književnih kriticara - Gradska knjižnica i citaonica

21:00 Docek pola nove godine - Vezovski šator Glazbeni program - u ponoc vatromet i šampanjac

01.07.2007. - Nedjelja

16:30 Mali vezovi - povorka krece ispred katedrale
17:00 Mali vezovi - nastup skupina - Vezovski šator
20:30 Glazbeni program - - Vezovski šator

02.07.2007. - Ponedjeljak

20:30 Glazbeni program - Đakovo gori - Vezovski šator

03.07.2007. - Utorak

19:00 Gastro fest - Đakovacka fišijada - Vezovski šator
19:30 Predstavljanje knjige I Đakovo kulin imade - Vezovski šator
20:00 Degustacija i konzumacija fiša - Vezovski šator
20:30 Glazbeni program - - Vezovski šator

04.07.2007. - Srijeda

19:00 Gastro fest - Đakovacki cobanac - Vezovski šator
19:00 Izložba i degustacija kruškovace i viljamovke - 3. regionalno natjecanje u ocjenjivanju kvalitete
20:00 Degustacija i konzumacija cobanca - Vezovski šator
20:30 Glazbeni program - - Vezovski šator

05.07.2007. - Cetvrtak

19:00 Đakovacka kulinijada - Vezovski šator - Izložba kulina i kruha
20:00 Dodjela pehara i medalja za ocjenjene kuline - Vezovski šator - Prezentacija i kušanje kulina
20:30 Glazbeni program - - Vezovski šator

06.07.2007. - Petak

10:00 Izložba dakovackog obrtništva - Parkiralište V. k. A. Stepinca - Otvaranje izložbe i predstavljanje (izložba otvorena do kraja Vezova)
18:00 Pucko crkveno pjevanje - Samostanska crkva Sv. Križa
20:00 Folklorni program - Strossmayerov trg ispred katedrale
21:00 Svecano otvaranje 41. Đakovackih vezova - Strossmayerov trg ispred katedrale - Program "Mi idemo, kralju, Ljeljo"
- Scenarij Mirko Curic
22:30 Glazbeni program - - Vezovski šator

07.07.2007. - Subota

10:00 Konjicka natjecanja - Hipodrom
10:00 Otvoreno prvenstvo Đakova za veterane - Teniski klub Đakovo (07.07.-09.07.)
11:00 Otvaranje izložbe - Strossmayerov muzej
16:00 Konjicka natjecanja - Hipodrom
17:00 Koncert ozbiljne glazbe - Katedrala bazilika Sv. Petra
- Nastup Brass kvinteta Maestozo uz pratnju orgulja- Izvode djela Bramsa, Handla, Bacha...
19:30 Đakovština u pjesmi i plesu - pozornica u Strossmayerovu parku
21:00 Nastup gostujucih skupina - Pozornica u Strossmayerovu parku
22:00 Glazbeni program - - Vezovski šator

08.07.2007. - Nedjelja

08:30 Svecana povorka sudionika ulicama Đakova - Mali park - Strossmayerov park (folklorne skupine, svatovske zaprege i konjanici)
10:00 Sveta misa - Katedrala bazilika Sv. Petra
10:30 Medunarodna smotra folklora - Pozornica u Strossmayerovu parku
12:00 Konjicka natjecanja - Hipodrom
12:30 Smotra folklora Hrvatske - pozornica u Strossmayerovu parku
16:00 Konjicka natjecanja - Hipodrom
17:00 Smotra folklora Slavonije i Baranje - Pozornica u Strossmayerovu parku
20:00 "Slavonijo, zemljo plemenita" - pozornica u Strossmayerovu parku
- Izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše i momci)
- Dodjela nagrada i zatvaranje Vezova
23:00 Glazbeni program - - Vezovski šator

Glazbeni urednik Tomislav Nemet
Folklorni urednik Adam Pavic

ORGANIZACIJSKI ODBOR ĐAKOVACKIH VEZOVA
Predsjednik:
Zoran Vinkovic, gradonacelnik Grada Đakova
Dopredsjednik:
Ivica Mandic, predsjednik Gradskog vijeca
Tajnik:
Zvonko Vugrinovic, direktor Turisticke zajednice Grada Đakova
Krunoslav Filipovic, clan Poglavarstva zadužen za kulturu
Vida Blaževic, predsjednica SAKUD-a

* Vezovski šator ce biti postavljen na parkiralištu iza crkve Svih Svetih
IZVOR:www.e-vezovi.net
- 09:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.06.2007., četvrtak

23. Repušnički susreti

Ovogodišnji 23. Repušnički susreti počinju sutra uz nastupe dječjih folklornih skupina i pučkih pjesnika. Središnji dio programa u subotu od 17 sati okupit će 8 folklornih skupina od Gorskog Kotara do Slavonije. Uz domaćine bit će tu i KUD-ovi iz Jelenja, Budaševa, Palešnika, Bukevja, Starog Grabovca, Štitara i Budrovaca. Nastupit će i mažoretkinje iz Doma za starije i nemoćne iz zagrebačkog Maksimira. Već tradicionalno i slikari će održati likovnu koloniju slikajući prije svega motive Lonjskog polja, prema kojemu će selom proći i povorka kočija te konjanici na arapskim konjima. U sklopu susreta, u nedjelju će biti organiziran i malonogometni turnir limača.

IZVOR:www.kutina.hr
- 20:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

NAJAVA: LJETO VALPOVAČKO

Smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva Valpovštine – «Ljeto valpovačko» redovito se održava od 1969. godine. Najveća je i najstarija takva manifestacija na Valpovštini. Vrijeme održavanja već je tradicionalno zadnji tjedan u mjesecu lipnju. Program «Ljeta valpovačkog» traje nekoliko dana, a obuhvaća izložbe likovnih radova i rukotvorina, koloniju slikara i kipara, koncerte pjevačkih zborova i puhačkih orkestara, kazališne predstave, reviju pjevača amatera, promociju "Valpovačkog godišnjaka", natjecanje u spravljanju jela na starinski način, Kulenijadu i druge sadržaje.
Završni i najsvečaniji dio svakog «Ljeta valpovačkog» redovito je smotra folklora u nedjelju. Na njoj sudjeluju kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske. Taj dan je oko dvorca i tradicionalni vašar «Ljeta valpovačkog». Glavni dio programa odvija se na ljetnoj pozornici u dvorištu valpovačkog dvorca, a popratni programi na nekoliko lokacija u centru Valpova.

IZVOR:www.tz-valpovo.com
- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2007., srijeda

15 GODINA "KRUGOVALA 93,1 MHz GAREŠNICA"

"GARIGLAZBIJADA 2007."

SUBOTA, 23. lipnja 2007. - Trg hrvatskih branitelja, Garešnica

09:00 - Regionalne kvalifikacije za 7. Prvenstvo Hrvatske u kuhanju lovačkog gulaša u kotliću za novinare
09:00 - nastup puhačkih orkestara iz Garešnice i Hercegovca
11:00 - natjecanje u kuhanju gulaša
14:00 - izložba starinskih kolača
14:30 - nastup malih tamburaša KUD "Slavko Kolar" Palešnik
14:45 - nastup Garešničkih mažoretkinja
15:00 - proglašenje pobjednika natjecanja u kuhanju gulaša i izložbe kolača

Također Vas pozivamo na:
- izložbu i degustaciju meda i sira, te izložbu suvenira garešničkih proizvođača
- zložbu Oldtimer kluba "Kurbla" Garešnica
- prodajnu izložbu novih automobila renomiranih auto kuća

16:00 - Kulturno-zabavni program za sve posjetitelje - nastup kulturno-umjetničkih društava (KUD "Slavko Kolar" Palešnik, KUD "Trnovitica", KUD "Graničar" Garešnica, FA "Zdenac" Garešnica, KUD "Veliko Trojstvo", KUD "Banova Jaruga", Vjekoslav Martinić - tradicijska glazbala, SKD "Prosvjeta" Garešnica)

20,00 - Nastup tamburaških sastava

NEDJELJA, 24. lipnja 2007. - Gradska tržnica, Moslavačka b.b., Garešnica
Završna večer "Gariglazbijada 2007." - koncert za posjetitelje

20:00 - nastup pobjednika festivala "Mikrofon je Vaš 2007.", "Zlatni slavuj 2006." - mlade nade Hrvatske estrade (Silvija, Mirta, Hrvoje, Ado)

22:00 - poznati izvođači Hrvatske glazbene scene (Gazde, Žanamari Lalić, Zorica Andrijašević, Boris Babarović, Cirkus, HI-FJU, Ruswaj i ostali)

ORGANIZATOR: Krugoval 93,1 MHz Garešnica
POKROVITELJI: Grad Garešnica, Turistička zajednica Bjelovarsko - bilogorske županije, Turistička zajednica grada Garešnice

IZVOR:www.garesnica.net
- 20:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.06.2007., utorak

NAJAVA: PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE DARDA BLAGDAN SV. IVANA KRSTITELJA

20. lipnja (srijeda)

18:00 sati – NK RADNIČKI MECE – NK DARDA – NOGOMETNA UTAKMICA

21. lipnja (četvrtak)

18:00 sati – Jezero Đola – Predstava «VJEŠTIČJI PIR» (Dječje kazalište iz Osijeka)u organizaciji DV. «RADOST» DARDA.

22. lipnja (petak)

07:00 – 15:00 sati - Jezero Đola – «MEMORIJAL TONIKE VUGRINCA» u organizaciji ŠRD «AMUR»

09:00 – 14:00 sati – Hipodrom Darda – Vatrogasno natjecanje « VI. KUP OPĆINE DARDA» u organizaciji DVD Darda.

10:00 sati – MECE – Teniski turnir za muškarce - u organizaciji HNK «RADNIČKI» MECE

Prije podne – Igralište NK DARDA - Malonogometni turnir «IVAN ŠVETAK» u organizaciji NK «DARDA»

14:00 – 19:00 sati – Jezero Đola – DJEČJI DAN OPĆINE «SVE ŠTO HOĆU TO I MOGU» sportske igre i smotra dječjeg folklora KUD «DARDA»

16:00 sati – Kino – Šahovska simultanka

18:00 sati – Kino - Izložba slika

20:00 sati – Jezero Đola - Smotra folklora nac. Manjina

23. lipnja (subota)

07:00 sati – MARINKOVA BARA – Natjecanje u ribolovu (VETERANI)

08:00 sati - Igralište NK DARDA - Malonogometni turnir «IVAN ŠVETAK» (KVALIFIKACIJE) u organizaciji NK «DARDA»

08:30 sati – Športska dvorana OŠ «DARDA» - stolnoteniski turnir – u organizaciji STOLNOTENISKI KLUB «DARDA»

10:00 sati – MECE – Teniski turnir za žene - u organizaciji HNK «RADNIČKI» MECE.

10:00 – 16:00 sati - Jezero Đola – Susret mladeži Crvenog križa Osječko-baranjske županije.



10:00 sati – Predstavnici Matice umirovljenika udruge općine planiraju posjet našim umirovljenicima u Domu za starije i nemoćne osobe u Belom Manastiru.

15:00 – 20:00 sati – Športska dvorana OŠ «DARDA» - MEĐUNARODNI RUKOMETNI TURNIR.

19:00 sati – Jezero Đola - V. IVANJSKA SMOTRA FOLKLORA - POČETAK MIMOHODA

19:30 sati - Jezero Đola - V. IVANJSKA SMOTRA FOLKLORA – POČETAK NASTUPA KUD-ova.

24. lipnja (nedjelja)

Tijekom dana – Spomenik poginulim braniteljima – Polaganje vijenaca (UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA I PREDSTAVNICI OPĆINE DARDA)

Tijekom dana – Izložba i degustacija meda i proizvoda od meda na štandu PČELARSKE UDRUGE «BARANJA».

07:30 sati – SVETA MISA (Crkva Sv.I. Krstitelja – stara crkva).
.
08:30 sati - SVETA MISA (Crkva Sv.I. Krstitelja – stara crkva).

10:00 sati - MECE – Teniski turnir za žene - u organizaciji HNK «RADNIČKI» MECE

11:00 sati - SVETA MISA (Crkva Sv.I. Krstitelja – stara crkva).

17:00 sati - Jezero Đola – «IVANJSKA FIŠIJADA» u organizaciji ŠRD «AMUR» DARDA.

17:00 – 19:10 sati – KONOPAŠ.

18:00 – 19:00 sati - Igralište NK DARDA – Odigravanje finalnih utakmica.

20:00 sati - Jezero Đola – KONCERT - VIGOR BEND.

01. srpnja (nedjelja)

17:00 sati – Pomoćno igralište NK «DARDA» i betonsko igralište na Đoli – SPORTSKE IGRE ZA ŽENE – u organizaciji UDRUGA ŽENA OPĆINE DARDA.

- 20:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.06.2007., ponedjeljak

NAJAVA: SVETOIVANJSKI DANI

SV. IVAN ZELINA - Svetoivanjski dani su najprepoznatljivija i najposjećenija turistička manifestacija koja se održava u vrijeme blagdana Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Grada. Svetoivanjski dani čine skup kulturnih, vinogradarskih, gastronomskih, zabavnih i sportskih događanja. 2007. godine će Svetoivanjski dani biti prepoznatljivi po vinu i hrani, odnosno po najprepoznatljivijim proizvodima Grada i Zagrebačke županije.
Manifestacije koje zajedno čine Svetoivanjske dane 2007. jesu:
• 39. Izložba vina kontinentalne Hrvatske
• Sajam tradicionalnih jela
• Sajam sira
• Sajam vina
• 10. Svetoivanjska smotra folklora
• Ivanje u Sv. Ivanu Zelini
• prateći zabavni i kulturni programi
Srijeda, 20. lipnja
19:00 Svečano otvaranje 39. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i Svetoivanjskih dana
(pozornica uz izložbeni prostor - Stara preša svira Hrvatsko pjevačko društvo Zelina i grupa Serbus)
20:00 - 24:00Na velikoj pozornici svira grupa KIM (glavna pozornica, Vatrogasni centar)

Četvrtak, 21. lipnja
10:00 - 22:00Degustacija vina u izložbenom prostoru (Stara preša)
10:00 Dan otvorenih vrata Zavoda za voćarstvo (pokušalište Zavoda za voćarstvo u Donjoj Zelini)
16:00 - 24:00 Zelina gastro - kušanje i prodaja vina, kušanje i prodaja sireva, kušanje i prodaja kolača. U prostoru Zelina gastro svira sastav Serbus.(Stara preša)
17:00 Otvaranje 4. izložbe sira Zagrebačke županije(Stara preša)
17:00 Druženje s enologom Badel-a 1862 - pričajmo o vinima. Predstavljanje šampiona vina u kategoriji vina s ostatkom šećera - Sauvignon Daruvar 2006.
19:00Koncert HU Ivančice (glavna pozornica, Vatrogasni centar)
20:00 Predstavljanje knjige Sličice jednog djetinjstva, Anica Cvetnić (Muzej Sveti Ivan Zelina)
20:00 - 24:00 Zabavni program u ugostiteljskom šatoru. Svira grupa KIM (glavna pozornica, Vatrogasni centar)

Petak, 22. lipnja
DAN KRALJEVINE
10:00 - 22:00 Degustacija vina - u izložbenom prostoru (Stara preša)
14:00 - 15:00 Badel kušaonica - okus Dalmacije u Zelini - Rose Benkovac i Plavac Dingač
16:00 - 24:00 Zelina gastro - kušanje i prodaja vina, kušanje i prodaja sireva, kušanje i prodaja kolača, danas kuhaju udruge. U prostoru Zelina gastro svira sastav Serbus. (Stara preša)
19:00 Predstavljanje knjige prof. dr. sc. NIkole Miroševića "Razmnožavanje loze i lozno rasadničarstvo".
Predstavljanje marke vina "Kraljevina Zelina" i zelinskog pjenušca (Udruga Kraljevina Zelina)
19:00 Nastup Zelinskih mažoretkinja i gostiju (Trg A. Starčevića)
21:00 - 24:00 Sviraju Podravski mužikaši (glavna pozornica, Vatrogasni centar)

Subota, 23. lipnja
08:00 - 17:00 Off road cup Sv. I. Zelina (staza Prodanec)
10:00 - 24:00 Degustacija vina u izložbenom prostoru (Stara preša)
11:00 Izložba pasa(prostor vježbališta auto škola)
14:00 Prvenstvo lovnog ureda Sveti Ivan Zelina u gađanju glinenih golubova (Streljana Čegci)
14:00 - 15:00 Badel kušaonica - vina iz Kurije Nespeši
16:00 - 24:00 Zelina gastro - kušanje i prodaja vina, kušanje i prodaja sireva, kušanje i prodaja kolača, danas kuhaju udruge. Sviraju tamburaši KUD-a Drijenjek (Stara preša)
18:00 Prijateljska nogometna utakmica NK Dinamo-veterani i NK Zelina-veterani (športsko rekreacijski centar)
19:00 Mimohod folklornih skupina središtem Sv. Ivana ZelinE
20:00 X. Svetoivanjska smotra folklora – smotra izvornih folklornih skupina Zagrebačke županij (glavna pozornica, Vatrogasni centar)
... Paljenje ivanjskog krijesa ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja (nakon večernje sv. mise)
22:00 Ivanjski vatromet
22:00 Sviraju Cinkuši (glavna pozornica, Vatrogasni centar)
24:00 Sviraju Crossroads (glavna pozornica, Vatrogasni centar)

Nedjelja, 24. lipnja
DAN GRADA
08:00 - 18:00 Off road cup Sv. I. Zelina - nastavak (staza Prodanec)
09:00 Stari ivanjski sajam na Placu - prikaz tradicijskog ivanjskog sejmna sa sudionicima u narodnim nošnjama i starim obrtima. Gostovanje manifestacije "Kaj su jeli naši stari" iz Vrbovca
10:00 Podizanje plave zastave povodom Dana srednje škole D. Stražimira
(Srednja škola D. Stražimira)
10:00 Otvoreno natjecanje u gađanju glinenih golubova – ekipno i pojedinačno (Streljana Čegci)
10:00 - 22:00 Degustacija vina u izložbenom prostoru (Stara preša)
11:00 Sveta misa povodom blagdana Sv. Ivana Krstitelja – zaštitnika Grada
14:00 - 15:00 Badel kušaonica - Graševina Križevci
16:00 - 24:00 Zelina gastro - kušanje i prodaja vina, kušanje i prodaja sireva, kušanje i prodaja kolača. U prostoru Zelina gastro svira sastav Serbus. (Stara preša)
20:00 Sviraju Kavaliri z Bednje (glavna pozornica , Vatrogasni centar)

IZVOR:www.tz-zelina.hr
Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sveti Ivan Zelina

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Slavoncima najljepša Dalmatinka u nošnji

Najstarija smotra izvornog folklora završila izborom Dijane Krečak iz Radonića u Šibensko-kninskoj županiji

SLAVONSKI BROD - Odlukom stručnog žirija 43. brodskog kola, najstarije smotre izvornog folklora, Dijana Krečak (16) iz Radonića u Šibensko-kninskoj županiji proglašena je najljepšom djevojkom u narodnoj nošnji.
Na izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji sudjelovalo je 30 djevojaka i žena iz svih hrvatskih krajeva, od Slavonije, Srijema, Baranje i Vojvodine do Moslavine, Dalmacije, Zagore, Bosne i Hercegovine. U toj jakoj konkurenciji izabrane su tri druge pratilje - Ivana Peran (Grebaštica), Lidija Kaplar (Bač) i Marija Herceg (Ljubuški) te tri prve pratilje - Valentina Grgurević (Završje), Marija Šimatović (Otočac) i Danijela Radoš (Čepin).
Tim su izborom završeni središnji programi 43. smotre folklora Brodsko kolo, koju organizira Folklorni ansambl Broda, a na kojima je nastupilo više od 4000 folkloraša. Samo na Smotri izvornoga folklora Brodsko-posavske županije u nedjelju poslijepodne na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić nastupilo je 21 folklorno društvo, a njihove je nastupe pratilo više tisuća gledatelja. Bio je to pravi praznik njegovanja tradicijske baštine.
Sve je odzvanjalo od tambura, praćenih gajdama, samicom i violinom, te glasova koji su s ponosom predstavljali vlastitu tradiciju. Iako su središnji programi u nedjelju trajali od 10 sati, kad su na kraju priredbe, oko 23 sata, tamburaši FAB-a zasvirali drmeš, u brodsko kolo na Korzu uhvatile su se stotine plesača.

Ivan Miler
IZVOR:www.jutarnji.hr
- 10:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.06.2007., subota

NAJAVA: PICOKIJADA 2007

PICOKIJADA 2007



15. 6. 2007.-petak
20,00 -Gradska knjižnica
DJETINJSTVO JE VRAŠKI ŠUGAVA STVAR -promocija knjige Miroslava Dolenca Dravskog i izložba slika Mirka Horvata
gosti: Božica Jelušić, Lidija Levačić Mesarov i Pjevački zbor „Širine“ iz Novog Virja
16. 6. 2007.-subota
10,00-Strukovna škola Đurđevac
VINSKI LABORATORIJ-svečano otvorenje laboratorija za analizu vina Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivn ičko-križevačke županije
12,00 -Lovački dom Peski (Pustara)
MTBO“PICOK 2007“, biciklistička utrka u orijentaciji na brdskim biciklima
22. 6. 2007.-petak
09,00 - Trg sv. Jurja
„PICOKI PO PICEKIMA“, natjecanje u pripremanju pilećeg paprikaša
voditelj: Vid Balog i Davor Dretar-Drele
11,00 - Mičetinski jarak
BIC-TER-PIC (Biciklijada-Terezijana-Picokijada)- promocija biciklističke staze Bjelovar-Đurđevac uz tamburaški sastav „Štefanjska zvona“
14,00 -igralište „Lenišće“ Mičetinac
ČELIKOV MEMORIJAL-malonogometni memorijalni turnir „Ivan Magdić-Čelik“
18,00- teniski tereni TK Đurđevac
Egzibicijski teniski susret
18,00- Dom kulture
„PODRAVINA OD LETA DO LETA“, etnografska i dokumentaristička izložba
20,00 - igralište osnovne škole
NOĆ KOŠARKE
20,00 - Galerija Stari grad
UOKVIRENA POZIVNICA-Ljeto u Podravini-krajolici-
tradicionalna skupna izložba podravskih umjetnika
21,00- Dom kulture
«KOMEDIJANTI»- komedija u izvođenju Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba
23,00-pozornica ispred Starog grada
koncert „ŽIGA&BANDISTI“
23. 6. 2007. subota
09,00 - Trg sv. Jurja
KAM TE VRAG NOSI- penjanje po umjetnoj stijeni sportsko-penjačke sekcije Planinarskog društva „Borik“ Đurđevac
10.00 – Dom kulture
MALA CRTANA PICOKIJADA- likovno izražavanje djece vrtićkog uzrasta i nižih razreda osnovne škole na temu starih podravskih običaja
10,30 - Trg sv. Jurja
MALA LEGENDA O PICOKIMA- igrokaz s prikazom Legende u izvođenju djece Dječjeg vrtića Maslačak i polaznika Centra za rehabilitaciju „Zagreb“
11,00 - hotel Picok
DIGANKE, ZLEVANKE, MAZANICE, POGAČICE I PRKAČI- izložba domaćih starinskih kolača i ručnoga rada udruga žena
14,00 -igralište „Lenišće“ Mičetinac
ČELIKOV MEMORIJAL-memorijalni malonogometni turnir „Ivan Magdić-Čelik“, poluzavršnica i završnica
16,00 - Trg sv. Jurja
MUŠKETIRI z SLOVAČKE-nastup skupine mušketira iz Slovačke
17,00 - Trg sv. Jurja
BICIKLIN v PICOKLANDU-promenadna vožnja članova Oldtimer kluba „Biciklin“ i akrobatska vožnja bicikla
18,00 - Trg sv. Jurja
IZ BAKINE ŠKRINJE- međunarodni festival folklora
20,30 - Trg sv. Jurja
KONCERT ZA GOSTE-promenadni koncert Vatrogasne limene glazbe Predavac
21,30 - Od Doma kulture do Starog grada
DOBRO NAM DOŠLI PRIJATELI- svečana povorka organizatora,, pokrovitelja i sudionika scenskog prikaza „Legende o Picokima“
22,00- velika pozornica uz Stari grad
Ceremonijal otvaranja PICOKIJADE 2007.
22,30- velika pozornica i livade uz Stari grad
ZAKAJ NAM VELE PICOKI- scenski prikaz Legende o Picokima
redatelj: Krešimir Dolenčić
23,30 velika pozornica uz Stari grad
VATROMET V ČAST LEGENDE- Pirotehnika Orion, Koprivnica
nedjelja, 24. 6. 2007.
09,00 - Lovački dom «Jelen» Đurđevac
LOVAČKI ZESTANEK- natjecanje lovaca u gađanju glinenih golubova i spremanju lovačkih specijaliteta, te prodajno-izložbeni sajam lovačke opreme
09,30 -BICIKLINOM V KRUG-biciklistička vožnja na relaciji Đurđevac-Batinske-Ferdinandovac-Novo Virje-Drenovica-Đurđevac
10,30 - Trg sv. Jurja
MUŠKETIRI z SLOVAČKE-nastup skupine mušketira iz Slovačke
11,00-ulica Stj. Radića – Trg sv. Jurja
PODRAVINA OD LETA DO LETApovorka aranžiranih kola
voditelj: Mladen Trnski, Vid Balog i Davor Dretar-Drele
21,00 - pozornica kod Starog Grada
koncert MAJE ŠUPUT i grupe ENJOY

Za vrijeme održavanja Picokijade može se razgledati Galerija Stari grad, Donacija Ivana Lackovića Croate, Zavičajni fundus Galerije i Etnografska zbirka Slavka Čambe u ulici Matije Gupca 47.

ULAZ NA SVE PRIREDBE (osim kazališne predstave) JE SLOBODAN!

IZVOR:www.djurdjevac.com
- 11:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

NAJAVA: LIDAS U PLETERNICI

Pleternica - 25. put LIDAS.

Ovogodišnja se manifestacija održava u subotu i nedjelju 16. i 17. lipnja 2007. godine na prostoru Športsko-rekreacijskog centra u Pleternici.

Program manifestacije je slijedeći:
subota, 16. lipnja 2007. godine od 16,00 sati: fišijada, tamburaška večer, nastup Konjogojstvene udruge te susret old timera.

nedjelja, 17. lipnja 2007. godine
- 15,00 sati mimohod ulicama grada Pleternice
- 16,30 sati nastupi KUD-ova na pozornici
Učesnici:
- KUD ORLJAVA PLETERNICA
- UDRUGA PLETERNIČKI ČORACI PLETERNICA
- KUD DUNAV VUKOVAR
- HKD PODGORČANI PODGORAČ
- KUD MARIJAN LANOSOVIĆ ORUBICA
- KUD JOSIP ČOKLIĆ RAKITOVICA
- KUD HUSAIN KUTINA
-HKUD POCULICA LETOVANIĆ
- KUU MASLINA TURANJ
- KUD SV. KUZMA I DAMJAN SLIVNICA
- KUD SELJAČKA SLOGA DONJE DUBRAVE
- KUD ZAGRAĐE ZAGRAĐE
- KUD POLJADIJA GRABARJE
- FOLKLORNA SKUPINA ZAVIČAJNOG KLUBA ŽERAVAC (BIH)
- KUD ŽUPA GRAB
- KUD TOMISLAV CERNA
- KUD LEDINA GAŠINCI
- KUD ŽUPA BAGALOVIĆ KRVAVAC
- HKC BUNJEVAČKO KOLO SUBOTICA
- HRV. UDRUGA KULTUR LAJČO BUDANOVIĆ MALA BOSNA (VOJVODINA)

- 20,30 sati koncert folklornog ansabla "Zagreb Markovac"

IZVOR:www.pleternica.hr
- 11:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.06.2007., srijeda

NAJAVA: BRODSKO KOLO 2007

Iz programa 43. BRODSKOG KOLA
09.06.2007. Slavonski Brod, 18:00 sati, Društvo naša djeca, Izložba slika od slame i ukrasnih predmeta KPD "Matija Gubec" Tavankut
09.06.2007. Slavonski Brod, 19:00 sati, gradski korzo, Smotra koreografiranoga folklora "To je zemlja Hrvatska"
16.06.2007. Slavonski Brod, 19:00 sati, gradski korzo, Vašar kolača i folklorna večer
17.06.2007. Slavonski Brod, 10:00 sati, Zeleni pojas ispred željezničkog kolodvora, Program konjogojske udruge "Slavonija" iz Slavonskog Broda "Bijelo biserje Slavonije"
17.06.2007. Slavonski Brod, 16:30 sati, gradski korzo, 43. smotra izvornog folklora Brodsko posavske županije "Šokadijo sve ti je na glasu!"
17.06.2007. Slavonski Brod, 20:00 sati, gradski korzo, Revija hrvatskih narodnih nošnji i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji

IZVOR:www.fa-broda.hr
- 10:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.06.2007., utorak

Češka beseda Prekopakra proslavila stotu obljetnicu

Češka beseda Prekopakra osnovana je 13. ožujka 1907. godine, a oko 300 osoba došlo je čestitati stotu godišnjicu ove udruge, među njima i pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan, saborska zastupnica Zdenka Čuhnil, član češkog Senata Jaromír Jermář, župan požeško – slavonski Zdravko Ronko, predsjednica Saveza Čeha Leonora Janota, pakrački gradonačelnik Davor Huška, predstavnici grada Lipika, zagrebačkog Centra za mirovne studije, te brojnih Čeških beseda. Predsjednik besede Jaroslav Vozab upoznao je prisutne s poviješću udruge i podijelio tridesetak priznanja zaslužnim osobama, s 15 priznanja za članove prekopakranske besede došla je čestitati i predsjednica Saveza Čeha Leonora Janota, a gradonačelnik Davor Huška je u ime grada Pakraca poklonio besedi dvadeset tisuća kuna. U kulturnom programu su nastupili folklorni, pjevački i glazbeni ansambli Čeških beseda iz Daruvara, Končanice, Kaptola, Prekopakre, KUD – ovi iz Gaja i Prekopakre, gradski zbor Lipik i folklorni ansambl iz Postřekova kod Domažlica u Češkoj.

IZVOR:www.radio-daruvar.hr
- 10:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.06.2007., ponedjeljak

KUD IVAN KAPISTRAN ADAMOVIĆ - Čepin

Čepinci su pored pjesme i plesa na kraju nastupa priredili kratki recital, taman toliko da ne dosade.


- 11:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Malogoričani uživali u izvornim plesovima i pjesmi

Već tradicionalna smotra folklora KUD-a Mala Gorica ovog je vikenda održana u punom skladu i bogatstvu nastupa. Gostovalo je ukupno devet kulturno-umjetničkih društava iz šest županija: KUD «Lipovac» Generalni Stol, KUD «Pušća» Zaprešić, KUD «Repušnica» Kutina, KUD «Šandrovac» Bjelovar, KUD «Sveta Nedelja», FA «Petkov Breg», KUD «Domašinec» Čakovec, KUD «Antun Gustav Matoš» Tovarnik i KUD «Češka Beseda» Veliki i Mali Zdenci. Od njih, po prvi puta na Malogoričkim susretima bilo je društvo iz Tovarnika, Generalskog stola i Međimurja. Uz gostujuća folklorna društva nastupale su Svetonedeljske mažoretkinje, a članovi Kuburaškog društva „Gromovnik“ pucnjevima iz kubura otvorili su susrete. Među prisutnima bili su gradonačelnica I. Balint, predsjednik vijeća K. Markovinović i predsjednica TZ K. Gabriša.

Smotra se održala, kao i obično, pod šatorom na mologoričkom igralištu pored novog društvenog doma koji je za ovu priliku, još neuređen, poslužio članovima gostuujućih društva za pripremu prije nastupa. Posjetitelji su imali priliku odigrati tombolu, a nakon folklornih nastupa, zabavljalo se uz glazbu uživo. Pokrovitelji susreta su Gradsko poglavarstvo i Turistička zajednica grada Svete Nedelje, a financijsku pomoć društvu pružilo je i nekoliko sponzora.
Izvor: svetanedeljalive.com

Vijest napisao/la: Ivančica Šabarić
- 11:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.06.2007., nedjelja

HKUD BROTNJI - Ćitluk

Guslar KUDa BROTNJO u duhu tradicije opjevao je današnje odjevanje djevojaka.


- 11:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.06.2007., subota

KUD TRENK

KUD TRENK - Nova Gradiška u Slatini, travanj 2007


- 13:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.06.2007., petak

KUD MATE BALOTA

KUD MATE BALOTA - Rakalj u Slatini, travanj 2007.


- 13:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.06.2007., četvrtak

NAJAVA: 13. ANTUNOVSKA SMOTRA FOLKLORA

Našice- 13. Antunovska smotra folklora održati će se u dva dijela. Prvi, prijepodnevni smotra dječijih skupina poćinje u 10 sati, a drugi, smotra odraslih skupina poćinje u 17:00 svećanim mimohodom, a nastavlja se na pozornici u središtu Našica.
U programu ućestvuju:

GKUD POŽEGA,
HKUD DARDA,
KUD IVAN KAPISTRAN – Čepin
KUD BIZOVAC
KUD CRKVARI,
KUD DIKA - Slatina
HKUD BROTNJO – Čitluk,
HKD MANUEL – Feričanci,
SKUD IVAN BRNJIK SLOVAK – Jelisavac,
SKUU FRANJO STAPAČ - Mrkovac Našički,
KUD PODGORAČANI,
KUD ĐURĐENOVAC,
HKD IZVOR – Donja Motičina,
KUD TAMBURICA – Velimirovac,
HKD VUKOJEVCI i domaćini
HKD LISINSKI – Našice


- 10:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

NAJAVA: MARTINJSKI SUSRETI 2007

10. županijska smotra izvornih folklornih skupina «Martinski susreti 2007.»održat će se u subotu 9. lipnja 2007. godine u Martinskoj Vesi Desnoj s početkom u 16,00 sati ispred Osnovne škole «Braća Radić» u Martinskoj Vesi.
PROGRAM 10. ŽUPANIJSKE SMOTRE IZVORNIH FOLKLORNIH SKUPINA «MARTINSKI SUSRETI 2007.»
9. LIPNJA 2007. Ovo su 23. Martinjski susreti koji su zadnjih devet godina prerasli u županijsku smotru izvornog folklora. Susreti se održavaju pod pokriviteljstvom Sisačko-moslavačke županije.

PROGRAM:

16,00 SVEČANO OTVARANJE
16,15 KUD «MARTINČANI « MARTINSKA VES
16,25 KUD « JEKA « HRVATSKA DUBICA
16,35 KUD «BANOVA JARUGA» BANOVA JARUGA
16,45 UDRUGA ZA ZAŠTITU KULTURNE BAŠTINE JASENOVAC
16,55 KUD «HRVATSKO SRCE » ODRA – ŽABNO
17,05 KUD «STJEPAN ŠAJNOVIĆ» OSEKOVO
17,15 KUD «HRVATSKA ČITAONICA» SEOCI ĐAKOVAČKI - gosti
17,25 KUD «KOLO» STARI GRABOVAC
17,35 KUD «SAVA CRNAC» SISAK
17,45 KUD « LIPA « LIPOVLJANI
17,55 KUD «PRESLICA» ZAGREB
18,05 FS «PETRINJČICA» PETRINJA
18,15 «OGRANAK SELJAČKE SLOGE BRAĆA RADIĆ » D. TREBARJEVO
18,25 HAKUD «GLINSKA TAMBURICA» GLINA
18,35 KUD «NAPREDAK » DONJI KUKURUZARI
18,45 HKUD «RADOST» SELA
18,55 KUD «IVANČICE» KUTINA
19,05 KUD “PRESLICA” PEŠĆENICA
IZVOR:www.smz.hr
- 10:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.06.2007., srijeda

11. SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA KARLOVAČKE ŽUPANIJE


U 3 dana nastupila 33 KUD-a sa oko 1500 folkloraša!

Pučko otvoreno učilište Ogulin i ZAKUD Karlovačke županije bili su već 11. godinu za redom organizatori smotre izvornog folklora Karlovačke županije, koja je održana od petka do nedjelje uz sudjelovanje čak 33 kulturno umjetnička društva sa oko 1500 folkloraša.

Povremena poslijepodnevna kiša ni ove godine nije dozvolila održavanje smotre u dvorištu Frankopanske kule, pa se kompletan program uz veliku posjećenost gledatelja odvijao u svečanoj i kino dvorani učilišta.
Smotra je započela u petak otvorenjem izložbe „Tekstilno rukotvorstvo Zagorja Ogulinskog“ u kojem su članice sekcije za rukotvorine KUD-a „Sv. Juraj“ prikazale bogatstvo svog dugogodišnjeg rada, a izložbu je otvorila predsjednica ZAKUD-a Vesna Papac. Na izložbi je promoviran i novi bilten smotre na 70 stranica, u kojem su pored programa smotre predstavljena riječju i slikom sva društva-sudionici smotre, te objavljeni još neki tekstovi vezani uz izvorni folklor županije. Poslije izložbe u kino dvorani, kao i u subotu navečer, 7-minutnim programom predstavila su se sva 33 društva iz cijele županije, a među njima i gosti, KUD-ovi „Husain“ iz Kutine, „Peruća“ iz Hrvaca, „Ravnica“ iz Starih Perkovaca i „Radost“ iz Sela kod Siska. Sve nastupe ocjenjivala je prosudbena komisija, koja je ustvrdila da su se sva društva odlikovala angažiranošću, dobrim pjevanjem i plesanjem, solidnim konceptom programa i izuzetno urednim narodnim nošnjama i oglavljima. Po ocjeni komisije, reprezentativni nastup imali su KUD-ovi „Korana“ iz Slunja, „Gradina“ iz Modruša, „Kamanje“, „Sv. Juraj“ iz Draganića, „Sv. Antun“ iz Pokupske doline, „Cetingradska tamburica“ iz Cetingrada i „Klek“ iz Ogulina“, a vrlo dobre nastupe imali su „Vinčica“ iz Belajskih Poljica, „Turanj“ iz Karlovca, „Mahično“, „Rečica“, te „Izvor“ i „Lipovac“ iz Generalskog Stola. Ova društva predstavljat će Karlovačku županiju idućih godinu dana na smotrama diljem Hrvatske.

Veliko zanimanje izazvao je i svečani mimohod desetak društava u subotu poslijepodne glavnom ogulinskom ulicom, gdje su se brojnim građanima predstavili kroz pjesmu i ples, no zbog povremene kiše ovaj mimohod bio je vremenski i brojem društava djelomično prikraćen.

Vrlo zanimljiv bilo je i u nedjelju navečer, kada je sedam društava nastupilo na Večeri pučkog kazališta, gdje su u 15-minutnom programu prikazali narodne običaje uz prigodne pjesme i plesove. Tako je KUD „Izvor“ iz Generalskog Stola podsjetio na običaj čijanja perja, „Sv. Juraj“ iz Zagorja Ogulinskog Jurjevski običaj kupovanja sluga, „Zadobarje“ iz Karlovca predstavio se običajem vezanja tršća u vinogradu, „Sv. Juraj“ iz Draganića pokazao je tribljačice, „Klek“ iz Ogulina nastupio je s predsvadbenim običajem Venci, „Sv.Ana – Vučjak“ iz Karlovca pokazalo je kako se prije prala roba na potoku, a „Tounjčica“ iz Tounja prikazala je običaje obrade lana i konoplje, te pripremanje dote za mladu.
I ovogodišnja smotra prikazala je sve folklorno bogatstvo običaja, pjesama, plesova i narodnih nošnji svih krajeca Karlovačke županije, a priznanje za odličnu organizaciju svakako se mora dati i Pučkom učilištu na čelu s ravnateljicom Nikolinom Luketić. (dp)

IZVOR:www.og-list.hr

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.06.2007., utorak

Počeli Dani općine Pitomača

Petak 01. lipnja
15:30 ZAVRŠNA PRIREDBA DJEČJEG VRTIĆA PITOMAČA, kino-dvorana

Subota 02. lipnja
10:00 – 13:00 AKCIJA ZAKLADE ANA RUKAVINA „ŽELIM ŽIVOT“, Trg kralja Tomislava
Subota 09. lipnja
09:00 TENISKI TURNIR, Grabrovnica
20:00 KONCERT HPGD “SLOGA” (zbor i tamburaši), I KUD-a “OTROVANEC” , kino-dvorana

Nedjelja 10. lipnja
09:00 TENISKI TURNIR, Grabrovnica
09:00 13. ŽUPANIJSKO VATROGASNO NATJECANJE, Velika Črešnjevica
18:00 SUSRETI FOLKLORA, pozornica na Trgu kralja Tomislava
Učesnici:
1. KUD Dika Slatina
2. KUD Šokadija Bocanjevci
3. KUD Ivan Vitez Trnski Nova Rača
4. KUD Strahoninec
5. Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec
6. KUD Pitomačanka Pitomača

21:00 KAZALIŠNA PREDSTAVA „VESELE ŽENE VIROVSKE“, kino-dvorana

Ponedjeljak 11. lipnja
12:00 DAN OTVORENIH VRATA SREDNJE ŠKOLE PITOMAČA
15:00 PROMATRANJE POVRŠINE SUNCA TELESKOPOM, pozornica na Trgu kralja Tomislava

Utorak 12. lipnja
19:00 SUSRET S KNJIŽEVNICOM MAJOM GJEREK, knjižnica i čitaonica Pitomača
21:00 UPOZNAJMO NAŠU ZVIJEZDU SUNCE POMOĆU NOVOG SATELITA „STEREO“, sala za konferencije u Općini Pitomača

Srijeda 13. lipnja ANTUNOVO
17:00 PROVEDIMO DAN UZ ZLATNU RIJEKU, izletište na Dravi
- Predstavljanje nove brošure općine Pitomača
- Memorijalni turnir u odbojci na pijesku „LOZIĆEV PUT“
- Rock koncert „COTA G4“

Četvrtak 14. lipnja
07:00 BUDNICA
11:30 SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA, hotel „Aida“ Pitomača
12:30 OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA IVANA SEIDLA, hotel „Aida“ Pitomača
13:00 OTVORENJE KUŠAONICE VINA, hotel „Aida“ Pitomača
15:00 PROMATRANJE POVRŠINE SUNCA, pozornica na Trgu kralja Tomislava
18:00 SPORTSKO POPODNE NA TRGU KRALJA TOMISLAVA
19:30 ZELENO-PLAVA NOĆ (klinci s Kukuričeka, klapa Dalmati, Podravski mužikaši, KUD „Gradina“ Polača, KUD „Pitomačanka“ Pitomača, vol s ražnja, ribice, kotlovina, vino crno i bijelo – sve za dušu i tijelo), Trg kralja Tomislava
21:00 PROMATRANJE VENERE, JUPITERA I SATURNA, zvjezdarnica Vila

Petak 15. lipnja VIDOVO
10:30 SVETA MISA S PROCESIJOM I POSVETOM KAPELE SV.IVANA NEPOMUKA
14:00 MALONOGOMETNI TURNIR „GREDA 2007.“, kod doma na Gredi
15:00 DAN FILMA I FOTOGRAFIJE, prostorije FVK „Mirko Lauš“ u starom vrtiću
17:00 NOGOMETNA UTAKMICA VETERANA NK „PITOMAČA“ – NK „NOVIGRAD ISTARSKI“
21:00 PRVA VEČER GLAZBENOG FESTIVALA“Pjesme Podravine i podravlja” PITOMAČA 2007. , sportska dvorana OŠ Petra Preradovića

Subota 16. lipnja
09:00 DRŽAVNO PRVENSTVO VETERANA U SKITU, streljana u Dravskoj
09:00 BICIKLIJADA, polazak s Trga
09:30 PREZENTACIJA UREĐAJA ZA NADZOR BRZINE OD STRANE KONTAKT POLICAJACA, Trg kralja Tomislava
10:00 PODIZANJE IZVIĐAČKOG LOGORA, RADIONICE (čvorologija, orijentacija) I IGRE, dvorište Srednje škole Pitomača
12:00 MOTOALKA, Vinogradska ulica
15:00 OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM 35.GODINA RADA ODREDA IZVIĐAČA „BILOGORCI“, Srednja škola Pitomača
16:00 MEĐUNARODNA IZLOŽBA VINA I DODJELA PRIZNANJA, kino-dvorana
16:00 IZLOŽBA RUKOTVORINA UDRUGE ŽENA KLADARE, kino-dvorana
17:00 NOGOMETNA UTAKMICA NK „PITOMAČA“ – SELEKCIJA U-21 VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE
19:00 OTVORENJE HOTELA „AIDA“
20:20 POLAGANJE VIJENCA I OTKRIVANJE BISTE DR.FRANJE TUĐMANA, Trg kralja Tomislava
21:00 ZAVRŠNA VEČER GLAZBENOG FESTIVALA“Pjesme Podravine i podravlja” PITOMAČA 2007. , sportska dvorana OŠ Petra Preradovića

Nedjelja 17. lipnja
07:30 KUP OPĆINE U RIBOLOVU, Šodrana
12:00 OTVORENJE NOVOG FAROFA
19:00 ZAVRŠNA ŠKOLSKA PRIREDBA, sportska dvorana OŠ Petra Preradovića

Petak 22. lipnja DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE
10:00 HUMANITARNI MALONOGOMETNI TURNIR „PODRAVSKO SUNCE, stadion NK „Pitomača“

IZVOR:www.pitomaca.hr
- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAJAVA - II. smotra folklora “Otoka Ivanića”

Drugu godinu za redom, u sklopu manifestacija povodom Dana Grada, u Ivanić-Gradu će se 10. lipnja 2007. godine (nedjelja) održati Smotra folklora „Otoka Ivanića“.
U tijeku su završne pripreme, a za sada je potvrđen nastup brojnih kulturno umjetničkih društava iz raznih dijelova Hrvatske. Tako će posjetitelji moći pogledati:

1. KUD “Ivanić” Ivanić-Grad
2. KUD “Sveta Ana” Vučjak (predstavnici Smotre folklora u Karlovcu)
3. KUD “Kloštar” Kloštar Ivanić
4. KUD “Šokadija” Betrina (predstavnici Brodskog kola)
5. KUD “Ilova” Ilova (predstavnici Smotre folklora Moslavine, Kutina)
6. KUD “Luč” Luč
7. KUD “Graničar” Križ
8. Klapa “Podgora”
9. Mali tamburaši KUD-a “Ivanić” Ivanić-Grad
10. Klapa Podgora
11. KUD “Mahično” Mahično (predstavnici Smotre folklora u Karlovcu)
12. KUD “Lipa” Semeljci (predstavnici Đakovačkih vezova)
13. KUD “Obreška” Donja Obreška
14. KUD “Mladost” Vođinci
15. KUD “Ogranak seljačke sloge” Posavski Bregi
16. predstavnici Smotre folklora u Metkoviću
17. FS “Petrinjčica” Petrinja (predstavnici Smotre folklora u Petrinji)

Mimohod sudionika ulicama grada predviđen je za 13,00 sati, a program u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad u 14,00 sati.
IZVOR:www.ivanic-grad.hr
- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nijemci: Tamburice za prekograničnu suradnju i veselje Hrvata

NIJEMCI – Po deseti put u Nijemcima je ovog vikenda održana manifestacija “Divan je kićeni Srijem”, kojoj je cilj povezati Hrvate Srijemce s obiju strana granice. Manifestacija nastala nakon završetka mirne reintegracije okupiranih područja Podunavlja u sastav Hrvatske održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

Središnji događaji ovogodišnje manifestacije počeli su svečanošću otvaranja prostorija Zajednice bačkih Hrvata u Hrvatskoj u Vinkovcima i Sajma kulture, turizma i ugostiteljstva u Nijemcima.

U Velikoj vijećnici Općine Nijemci potpisana je povelja o suradnji između udruge “Divan je kićeni Srijem” i Zajednice bačkih Hrvata u RH s hrvatskim udrugama koje djeluju i okupljaju Hrvate u Vojvodini, Mađarskoj i BiH.

Na tamburaškoj večeri su uz Šimu Jovanovca nastupili tamburaši iz Županje, Đakova, Mađarske, iz Petrovaradina i Rume u Vojvodini, a na središnjoj priredbi u subotu, koju je otvorio Petar Mlinarić, izaslanik predsjednika Sabora, i nazočne pozdravio ministar poljoprivrede Petar Čobanković, folkloraši iz Srijemske Mitrovice, Vinkovaca, Nijemaca, Đeletovaca, Pakova Sela i Mađarske, pjevači Vera Svoboda i Šima Jovanovac, te dramski umjetnici Nada Subotić, Ivo Gregurević, Tatjana Bertok-Zupković i Sandra Tankosić.

U subotu su najmlađi folkloraši iz Srijema s obiju strana granice u svečanom mimohodu prošli ulicama Nijemaca, a potom održali bogat program. U organizaciji manifestacije sudjeluje i vukovarska podružnica Hrvatske matice iseljenika, pa se ostvaruje i uloga povezivanja i poticanja prekogranične suradnje.

Autor Miroslav FLEGO
IZVOR:www.vecernji.hr
- 05:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2007., ponedjeljak

Najava: VII MALOGORIČKI SUSRETI

9. lipnja ( subota ) na nogometnom igralištu u Maloj Gorici, održat će se 7. MALOGORIČKI SUSRETI – smotra folklora, s početkom u 18 sati.
Nastupaju: KUD "Lipovac" Generalni Stol, KUD "Pušća" Zaprešić, KUD "Repušnica" Kutina, KUD "Šandrovac" Bjelovar, KUD "Sveta Nedelja", FA "Petkov Breg", KUD "Domašinec" Čakovec, KUD "Antun Gustav Matoš" Tovarnik, KUD "Češka Beseda" Veliki i Mali Zdenci, Svetonedeljske mažoretkinje, Kuburaško društvo "Gromovnik" Bestovje.
Organizator: KUD Mala Gorica

Izvor: svetanedeljalive.com

Vijest napisala: Sandra Starjački
- 13:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Baranjski Bećarac

Tijekom vikenda Duboševici je održana najstarija baranjska folklorna manifestacija Baranjski Bećarac. Taj je skup utemeljen 1979. godine i prilika je za prezentaciju bogate kulturne baštine baranjskih Šokaca. Tijekom subote održan je prikaz tradicionalnih šokačkih zaprega ulicama Duboševice, a i ove godine organiziran je čitav niz zanimljivih sadržaja, pa su brojni posjetitelji mogli uživati u raznim izložbama, reviji narodnih nošnji, nastupima brojnih KUD-ova, te glazb Šokačke grane. U nedjelju je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana Sveta misa, a nakon mimohoda sudionika uslijedila je smotra folklora.
IZVOR:www.radio-baranježa.hr
- 05:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.06.2007., nedjelja

9. Večer folklora u Petrinji

Pod pokroviteljstvom Grada počelo ''Ljeto u Petrinji''. U velikoj dvorani Hrvatskog doma 2. lipnja puna tri sata trajala je tradicionalna Večer folklora, na kojoj je nastupilo oko 400 sudionika iz 11 Kulturno- umjetničkih društava. Večer folklora otvorila je zamjenica županice Sisačko-moslavačke županije Marijana Petir, a voditelj folklorne sekcije ''Petrinjčica'' koja djeluje u sastavu Hrvatskog doma Milan Herceg uručio je zahvalnice sudionicima večeri folklora. Velika dvorana bila je prepuna posjetitelja koje je oduševio nastup FS ''Petrinjčica'', KUD-ova ''Hrastovička gora'' iz Hrastovice, ''Ivan Kapistran Adamović'' iz Čepina, ''Seljačka sloga'' iz Graberja, ''Turanj'' iz Turnja, ''Čuntičanka'' iz Hrvatskog Čuntića, ''Sava'' iz Crnca, ''Maja'' iz Maje, ''Hruševec Kupljenski'' iz Hruševca Kupljenskog, ''Budičanka'' iz Budičine i ''Darda'' iz Darde. Svi su se predstavili tradicijom, običajima i folklorom svoga kraja, a slike govore više od riječi.
Autor: Marela Morić
IZVOR:www.petrinjskiradio.com

- 13:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.06.2007., subota

KUD KOTORIBA

KUD KOTORIBA u Slatini, travanj 2007.


- 13:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.06.2007., petak

KUD DIKA - Slatina

KUD DIKA - Slatina , obnovio je svoj rad krajem prošle godine.


- 11:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.