folklorni

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.05.2007., četvrtak

IX SMOTRA FOLKLORA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U odličnoj organizaciji HPD-a «Ferdo Rusan» u nedjelju je u Virju završena IX Županijska smotra folklora.
Pred tristotinjak gledatelja u virovskoj športskoj dvorani predstavilo se 15 udruga s ukupno 475 sudionika.

Smotru je otvorio načelnik Općine Virje, g. Mirko Perok, a sudionike je pozdravio i zaželio im uspješne nastupe, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije g. Krešimir Blažek. Stručni žiri u sastavu dr.sc. Stjepan Sremac, prof.Ivančica Ivkanec i prof. Dražen Varga pomno su pratili nastupe folkloraša u kategorijama izvornog i koreografiranog folklora te su predložili predstavnike naše županije za najznačajnije smotre folklora u Hrvatskoj. Tako će našu županiju na Đakovačkim vezovima predstavljati KUD «Molve» iz Molvi, na Vinkovačkim jesenima će nas predstavljati HFD «Sesvečice» iz Podravskih Sesveta, a na državnom susretu folklornih ansambala koji gaje koreografirani folklor, Koprivničko-križevačku županiju će predstavljati KUD «Koprivnica». Spomenimo i to da će na Baranjskom bećarcu u Dražu nastupiti KUD «Prugovac», a na Ivanjskim običajima u Đakovu , KUD «Grgur Karlovčan» iz Kalinovca. Veseli činjenica da po mišljenju stučnog žirija nije bilo slabe skupine i da je vidan napredak u odnosu na prošlu godinu.

izvor:www.tz-koprivnicko-krizevacka.hr
- 14:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.05.2007., srijeda

REVIJA NARODNIH NOŠNJI U SUNJI

Na prvoj reviji narodnih nošnji Sisačko – moslavačke županije održanoj u Sunji, predstavile su se i Ivana Tomljenović iz KUD-a Husain koja je osvojila drugo mjesto i Ankica Kenfelja iz Donje Gračenice kojoj je pripalo treće mjesto. Sudionici su se predstavljali pojedinačno i skupno ističući pritom bogatstvo svog tradicijskog ruha. Ocjenjivački sud na čelu sa Slavicom Moslavac, etnologinjom Muzeja Moslavine, ocjenjivao je izvornost, dotjeranost i usklađenost tradicijske odjeće, znalačko vladanje na sceni i ukupni dojam. Izvođači sa Prve revije narodnih nošnji predstavit će se i u Kutini prigodom manifestacije Kutinsko Petrovo.

IZVOR:www.kutina.hr
- 08:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.05.2007., utorak

Smotra koreografiranog folklora Bjelovarsko Bilogorske Županije

Folklorni ansambl "Zdenac" iz Garešnice pobjednik je županijske smotre koreografiranog folklora, koja je u svibnju održana u Bjelovaru. Izveli su dvije koreografije, Međimurja i Bilogore, od kojih će Međimurje izvesti i na državnoj smotri, vjerojatno u listopadu. Pobjeda je ostvarena u jakoj konkurenciji, obzirom da su još sudjelovali bjelovarski folkloraši HORKUD-a "Golub", KUD i Češka obec, kao i društvo iz Grubišnog Polja. Nastup garešničkog "Zdenca", koji djeluje šestu godinu, pripremali su predsjednica Romana Fezi-Martinić, te Vjekoslav Martinić iz "Gareš'kog kulturnog centra". Vjekoslav Martinić je s "Hrvatskim gajdaškim orkestrom" nastupio i u zagrebačkom Lisinskom, na "Šokačkoj rapsodiji", gdje se uz 130 tamburaša predstavilo i 10 gajdaša sa spletom šokačkih kola. U planu je nastup u sklopu manifestacije Mare croaticum, na obali, te na Međunarodnoj smotri tradicijskih glazbala krajem lipnja u Koprivnici, kao i na Gariglazbijadi u Garešnici.
IZVOR:www.garesnica.hr
- 15:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Članovi SKUU Franjo Strapač nastupili u Češkoj

Članovi SKUU Franjo Strapač iz Markovca Našičkog vratili su se jutros iz Praga, gdje su predstavljali Republiku Hrvatsku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, na 9. međunarodnom festivalu folklora pod nazivom “Prag, srce naroda”. Ova velika folklorna manifestacija održana je pod visokim pokroviteljstvom ministra vanjskih poslova Republike Češke, a u organizaciji Slovačkog folklornog društva “Limbora” iz Praga te uz pomoć češkog Ministarstva kulture i Grada Praga.
Markovčani su u Pragu nastupili čak 10 puta, zajedno s folklornim skupinama iz 12 zemalja, koje su predstavljale 20 naroda i nacionalnih manjina. Uz Ruse iz Sibira, Meksikance, Irce, Moldavce, Bugare, Španjolce, Poljake i mnoge druge, oduševljavali su svojim izvedbama prašku publiku. Vrlo svečano bilo je u prepunoj crkvi Presvetog Spasitelja u kojoj su nakon svete mise pjevale naše Markovčanke. Osobito atraktivni nastupi bili su na glavnom Starogradskom trgu gdje je upriličen mimohod svih društava i Folklorni maraton te na završnoj gala priredbi Festivala “Prag, srce naroda” održanoj u praškom kazalištu, gdje su srednja i starija grupa nastupile s atraktivnim slovačkim plesovima i pjesmama te tradicionalnim spletom “Slavonija”. Članovi SKUU Franjo Strapač još su jednom u inozemstvu dostojno predstavili svoju nacionalnu manjinu te Republiku Hrvatsku.
IZVOR:www.nasice.org
- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2007., ponedjeljak

Deset godina KUD-a Ledina

KUD Ledina iz Gašinaca u subotu je prigodnim programom obilježilo desetu obljetnicu djelovanja, o čemu nas je izvijestio tajnik Ivica Soldat.. Proslava se održavala na novouređenoj ljetnoj pozornici u središtu sela, čija je vrijednost preko 100.000 kuna, a radovi su završeni u rekordnom roku od 40 dana. Program je počeo svetom misom i posvetom zastave, te dodjelom zahvalnica zaslužnim pojedincima, nakon čega je uslijedio nastup sedam folklornih skupina. Osim domaće Ledine, program su izveli KUD Josip Kozarac iz Posavskih Podgajaca, HKD Napredak iz Uskoplja u BiH, Sloga Satnica Đakovačka, KUD Hrastovička gora iz Hrastovice, Tamburica iz Velimirovca i Hrvatska čitaonica iz Đakovačkih Selaca. Proslava je završena koncertom Tamburaškog sastava Prijatelji.
IZVOR:www.radio-djakovo.hr
- 20:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.05.2007., petak

NAJAVA ORAHOVAČKO PROLJEĆE 2007

Program Orahovačkog proljeća 2007.

Ovogodišnje Orahovačko proljeće, koje će se u Orahovici održati po 39. puta, počet će u utorak 29. svibnja i trajat će sve do nedjelje trećeg lipnja, definirali su to članovi Odbora za kulturne manifestacije na posljednjem radnom sastanku, održanom u petak. „Proljeće“ će otvoriti, u utorak, dvije kazališne predstave, za djecu u prijepodnevnim satima, dok je navečer na rasporedu predstava teatra Usna pod nazivom „Peti ortak“. Obje predstave bit će odigrane u orahovačkoj kino dvorani. U srijedu 30. svibnja, u 19 sati u Gradskoj kavani u Orahovici, bit će otvorena izložba Nepoznata Orahovica 5, autora Duška Rađenovića, a dan će završiti polufinalom malonogometnog turnira, na kojem će nastupiti Noja united, Kelakom, Ortran i Pemci. I četvrtak je rezerviran za šport. U vatrogasnom domu u 17 sati počet će šahovski turnir za kadete, a u 20 sati na rasporedu su posljednje dvije malonogometne utakmice.

U deset sati u petak, prvog lipnja, bit će otvorena izložba vjenčanica, a u 18 sati u velikoj gradskoj vijećnici bit će otvorena izložba koju priprema Udruga Hrvatske sokolice iz Orahovice. Prijateljska rukometna utakmica između ženskog rukometnog kluba Orahovica i rukometnog kluba Tvin Trgocentar iz Virovitice, počet će u 19 sati, dok će petak završiti velikim koncertima Crvene jabuke i Zabranjenog pušenja u središnjem gradskom parku. Orahovački košarkaški klub organizator je još jednog streetball natjecanje koje će početi u subotu u 9 sati, klub Jaglac u 11 sati otvorit će izložbu radova svojih članova, u deset sati u športskoj dvorani počet će turnir u mini rukometu. Slikari amateri svoju izložbu otvorit će u 13 sati u holu suda, dok će u 17 sati početi tri športska sadržaja, u vatrogasnom domu šahovski turnir za seniore, na stadionu Papuka susret Papuka i Slatine, te na ranču Koral turnir u jahanju Zlatna potkova. Subotnji dan također će završit će kulturno umjetničkim programu u parku na kojem će nastupiti KUD-a iz Njemačke i Slovenije, a sve će kulminirati velikim koncertima Krunoslava Kiće Slabinca, TS Prijatelji te mariachi sastava Los Caballeros.

Završni dan ovogodišnjeg „orahovačkog proljeća“ počet će Memorijalnim boćarskim turnirom Damira Hornunga, u 15 sati na rasporedu je drugi Grofovski lov. Središtem grada Cvjetni korzo proći će u 16 sati. Povorci će nazočiti uz ostale druge visoke goste i predsjednik Sabora RH Vladimir Šeks sa suradnicima, pod čijim se visokim pokroviteljstvom „proljeće“ i održava. U 17 sati u nedjelju , u središnjem parku počet će smotra folklora. Tridesetdeveto Orahovačko proljeće bit će svečano zatvoreno , trećeg lipnja u 21 sat.

Dodajmo još da će Turističku sezonu u Orahovici, ove godine, otvoriti predsjednik RH Stjepan Mesić, u nedjelju 17. lipnja, na orahovačkom jezeru, uz prigodnu kulturno zabavni program.

izvor:www.radio-orahovica.hr
- 11:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.05.2007., srijeda

NAJAVA: VINODAR 2007

Pozivamo Vas na "Vinodar" - izložbu vina Bjelovarsko bilogorske županije, koja će se deveti put održati u Daruvaru od petka 1. lipnja do nedjelje 3. lipnja 2007.
Program "Vinodar 2007"

PETAK, 01.06.2007.
9,00 Okrugli stol 2 teme
- vinske ceste (Josip Kraljičković), zaštita vinove loze - Bayer
- okrugli stol (Jasna Čačić, Vinko Milat –proiz. vina u uvjetima EU,
Nove mogućnosti – klaster vina)
12,00 Službeno otvorenje
- himna, pozdravljanje gostiju
- glazbena škola, mažoretkinje
- podjela diploma za najbolja vina i najbolje etikete
13,00 Obilazak izložbe, kušaonica
13,30 Koktel za uzvanike
14,30 Organoleptička kušaonica
20.00 Kuharski kup (Hotel Termal) - svečani program
21,00 Koncert (Trg kralja Tomislava) Maja Blagdan i El Combo

SUBOTA 02.06.2007.
9,00 Likovna kolonija, Julijev park
9,30 Povorka
10,00 Kulturno-umjetnički program
- nastup kudova (Daruvar, Sirač, Branimir iz Bošnjaka, Sv. Juraj iz Duge Rese)
- mažoretkinje
- limena glazba iz Austrije
12,00 Svečana sjednica (Kino 30. svibanj) Dan Grada
- Aukcija slika – Liga protiv raka (Humanitarna akcija)
15,00 Aero – piknik-
- paintball
- izložba modelara
- zabavni program
16,00 Likovna kolonija, podjela zahvalnica, hotel "Termal"
21,00 Koncert (Trg kralja Tomislava) Gustafi

NEDJELJA 03.06.2007.
10,00 Turnir u šahu na otvorenom (Trg kralja Tomislava)
12.00 "Papuk 2007" - utakmica u daljinskom jahanju (Petrov vrh)
17.00 Dan folklora
- nastup kudova
21,00 Koncert (Trg kralja Tomislava) Gazde

- 14:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

21.05.2007., ponedjeljak

NAJAVA IX VEČER FOLKLORA U PETRINJI

U organizaciji Hrvatskog doma Petrinja folklorne sekcije Petrinčica IX VEČER FOLKLORA održati će se na Trgu hrvatskih branitelja u subotu, 2. lipnja 2007. s početkom u 18:30. Prethoditi će svečana povorka koja kreće u 18:00 ispred Hrvatskog doma Petrinja.
Sudjeluju:
HKUD DARDA
KUD TURANJ
KUD SAVA – Crnac
KUD MAJA
KUD IVAN KAPISTRAN ADAMOVIĆ – Čepin
KUD DRAGUTIN DOMJANIĆ – Vugrovec
KUD HRASTOVIČKA GORA – Hrastovica
KUD ČUNTIĆANKA – Hrvatski Čuntić
KUD BUDIČANKA – Budićina
KUD SELJAČKA SLOGA – Graberje
KUD HRUŠEVEC KUPLJENSKI i domaćini
FS PETRINJČICA

Pokrovitelj grad Petrinja. Medijski pokrovitelj Petrinjski Radio.

Izvor:www.hrvatski-dom-petrinja.info

- 10:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

KUD Stružec predstavio Moslavinu u Otočcu

STRUŽEC - Kulturno umjetničko društvo Stružec predstavilo se na 9. smotri folklora Ličko-senjske županije u Otočcu spletom moslavačkih pjesama i plesova, a prikazali su i starinski zaboravljeni običaj pranja rublja. KUD Stružec u Otočcu je predstavljao regiju Moslavinu nakon nastupa na smotri folklora moslavačkih KUD-ova u Kutini.
Društvo djeluje devet godina, broji oko 70 članova, okuplja pomladak,stariju skupinu plesača, pjevače i tamburaše, njeguju izvorne pjesme, plesove i običaje Moslavine i godišnje imaju oko 30 nastupa.
(Z.P.)
IZVOR:www.moslavina-info.com
- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.05.2007., nedjelja

11. smotra folklora u Bektežu

U nedjelju je jedan od najpitoresknijih krajeva Požeštine – Bektež bio domaćin već tradicionalne, jedanaeste po redu smotre folklora.
U 17 sati policija je zaustavila promet na potezu Požega - Našice kako bi povorka, u kojoj su sudjelovali svi KUD-ovi koji su nastupali na smotri, prošla kroz Bektež i predstavila se svojim pjesmama i nošnjama. Nakon službenog otvorenja programa svojim je glasom publici zagrijala srca sve popularnija Kaptolčanka Josipa Jurić uz pratnju požeškog tamburaškog orkestra. Nakon nje na pozornicu su stali domaćini – KUD Bektež koji je izveo prikaz žetelačkih običaja. Nakon domaćina program su nastavili gosti, mnoga kulturno umjetnička društva iz čitave Slavonije. Po završetku kulturno umjetničkog programa uslijedila je fešta u Vatrogasnom domu.
Objavio: Zdravka Đurđević
IZVOR:www.pozezani.com


- 20:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD BUDIČANKA - Budičina

KUD BUDIČANKA U LETOVANIĆU


- 18:44 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.05.2007., subota

NAJAVA: 11. smotra izvornog folklora Karlovačke županije "IGRA KOLO", OGULIN

OGULIN , 1., 2. i 3. lipnja 2007.

Program :

Petak, 1. lipnja

18.30 sati – svečana dvorana POU Ogulin

Svečano otvorenje izložbe
“Tekstilno rukotvorstvo Ogulinskog Zagorja “
Prezentacija biltena smotre


19.30 sati- kino dvorana POU Ogulin

NASTUP KULTURNO UMJETNIČKIH DRUŠTAVA:

KUD „ GRADINA „ MODRUŠ
KUD „SV. ANTUN“ ZADOBARJE- KARLOVAC
KUD „REČICA“ REČICA
KUD „ SVETA MARGARETA“ VELIKA JELSA- KARLOVAC
KUD „ KORANA“ - SLUNJ
KUD „LIPOVAC“ GENERALSKI STOL
KUD „RADOST“ SELA
KUD „ZADOBARJE“ KARLOVAC
KUD „KAMANJE“ KAMANJE
KUD „MOSTANJE“ KARLOVAC
KUD „ SV. JURAJ „ ZAGORJE OGULINSKO
KUD „NETRETIĆ“ NETRETIĆ
KUD „MAHIČNO“ MAHIČNO
KUD „VINČICA“ BELAJSKE POLJICE
KUD „ IZVOR“ RAKOVICA
KUD „VRHOVAC“ VRHOVAC
KUD „TURANJ“ KARLOVAC
KUD „ SV. JURAJ „ DRAGANIĆ




Subota , 2. lipnja

17. 30 - Svečani mimohod Frankopanskom ulicom

19. 30 – Kino dvorana POU Ogulin


NASTUP KULTURNO UMJETNIČKIH DRUŠTAVA:

KUD „KLEK“- OGULIN
KUD „SVETI DUH“ - HRVATSKI BLAGAJ I PAVLOVAC
KUD „ IZVOR“ - GENERALSKI STOL
KUD „ HUSAIN “ HUSAIN
KUD „ŽAKANJE“ ŽAKANJE
KUD „PERUĆA „ HRVACE
KUD „SV. ANTUN“ POKUPSKA DOLINA- KARLOVAC
KUD „RAVNICA“ STARI PERKOVCI
KUD „VIVODINA“ VIVODINA
HKUD IVAN FRANJO JUKIĆ“ VOJNIĆ
KUD „PAURIJA“
KUD „LAĐEVČANI“ LAĐEVAC
KUD „ SV. ANA- VUČJAK „- KARLOVAC
KUD „CETINGRADSKA TAMBURICA“ CETINGRAD



Nedjelja, 3. lipnja

19.30 sati – kino dvorana POU Ogulin

VEČER PUČKOG KAZALIŠTA


NASTUP KULTURNO UMJETNIČKIH DRUŠTAVA:

KUD “ SV. JURAJ “ DRAGANIĆI
KUD “ KLEK “ OGULIN
KUD “ IZVOR “ GENERALSKI STOL
KUD “ TOUNJČICA “ TOUNJ
KUD “ SV. JURAJ “ ZAGORJE OGULINSKO
KUD “ SV. ANA- VUČJAK” KARLOVAC
KUD “ ZADOBARJE “ ZADOBARJE

izvor:www.ogulin-uciliste.hr

- 09:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.05.2007., petak

KUD IVANEC - KOPRIVNIČKI IVANEC

KUD IVANEC U LETOVANIĆI


- 18:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.05.2007., srijeda

IX Smotra folklora Ličko-senjske županije

I ove godine Gacko pučko otvoreno učilište u Otočcu domaćin je i organizator smotre folklora Ličko-senjske županije. Deveta županijska smotra folklora u Otočcu održat će se 18. i 19 svibnja i na njoj će sudjelovati 19 folklornih skupina i udruga iz Ličko-senjske županije i ostalih hrvatskih županija.
U petak, 18. svibnja u kino-dvorani Učilišta u 20 sati održat će se Revija narodnih nošnji na kojoj će se izabrati najorginalnija muška i ženska narodna nošnja. U programu revije nastupit će Studentsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba.
U subotu, 19. svibnja u 16 sati održat će se prijem predstavnika nastupajućih folklornih skupina i društava kod župana Ličko-senjske županije, gospodina Milana Jurkovića i kod gradonačelnika Grada Otočca, gospodina Stjepana Kostelca, a svečani mimohod sudionika smotre ulicama grada Otočca predviđen je u 17 sati.
Program smotre održat će se na centralnom trgu ispred zgrade Gackog pučkog otvorenog učilišta u 18 sati, a u programu će nastupiti: Kulturno-umjetnička udruga „Gacka“ Ličko Lešće, Zavičajno društvo „Sinac“ Zagreb, Kulturna udruga „Čuvarice ognjišta“ Krasno, Lička izvorna skupina „Plješevica“ Zagreb, Folklorni ansambl „Dr. Ante Starčević“ Gospić, Kulturno-umjetničko društvo „Kraljica Katarina“ Donji Lapac, Kulturno-umjetničko društvo „Lipa“ Sinac, Kulturno-umjetničko društvo „Nova Zora“ Donja Lomnica, Kulturno-umjetničko društvo „Braća Radić“ Visoko, Kulturno-umjetničko društvo „Prepuštovec“Prepuštovec, Kulturno-umjetničko društvo „Stružec“Stružec, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“Gračac, Kulturno-umjetničko društvo „Spačva“ Donje Novo Selo, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Perušić“ Perušić, Kulturno-umjetničko društvo „Cetingradska tamburica“ Cetingrad, Kulturno-umjetničko društvo „Kupljenovo“ Kupljenovo, Folklorno društvo „Otočac“ Otočac, Kulturno-umjetničko društvo „Gradina“ Polača i Folklorna skupina Osnovne škole Luke Perkovića Brinje.
Deveta županijska smotra folklora u Otočcu održat će se pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije i Grada Otočca, a medijski je pokrovitelj Hrvatski radio Otočac.

IZVOR:www.otocac.hr
- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2007., utorak

KUD LEKENIČKA POLJANA

KUD LEKENIČKA POLJANA U LETOVANIĆU.


- 18:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.05.2007., ponedjeljak

KUD «KOLOVRAT» LEKENIK

KUD «KOLOVRAT» Lekenik u Letovaniću


- 18:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Folkloraši iz pet županija oduševili Otrovančane

U nedjeljno predvećerje 13. 5. o. g. Otrovanec je bio mjesto okupljanja KUD-ova pet županija. Održani su 2. susreti folklora u društvenom domu u Otrovancu. Susrete je otvorila Vesna Bedeković, pročelnica upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije. Sudionici programa u vrijednim nošnjama izvodili su pjesme i plesove svojeg kraja. KUD "Seljačka sloga" iz Kutine predstavio se tradicijskim folklorom i pjesmama Moslavine. KUD "Ivan Vitez Trnski" iz Nove Rače, predstavila se pjesmama i plesovima Bilogore i Moslavine. KUD "Grgur Karlovčan" iz Kalinovca predstavio se pjesmama i kolima iz Kalinovca. KUD "Dika" iz Slatine izveo je pjesme i plesove iz okolice grada, iz Sopja u izvornoj Sopjanskoj nošnji. HKUU "Trenk" iz Nove Gradiške predstavila se pjesmama i plesovima novogradiškog kraja i Slavonije, a domačini KUD Otrovanec izveli su pjesme i plesove Podravine. Svi izvođači izmamili su buran pljesak publike. Skup je pozdravio Ivan Erhatić predsjednik Općinskog vijeća Pitomača. Gosti skupa bili su predstavnici KUD-ova iz Podravskih Sesveta, Šandrovca, Starog Graca, Starogradačkog Marofa, Sedlarice, Grabrovnice, Okrugljače, Kladara i Pitomače. Sponzor susreta je općina Pitomača, a pomogli su i sadašnji i bivši članovi KUD-a iz Otrovanca. Svim izvođačima, gostima i publici zahvalila se Marija Gomerčić, predsjednica KUD-a Otrovanec i pozvala ih na 3. susrete koje već planiraju u 2008. godini.
Barica Mihoković
Fotografija i tekst:www.Pitomača.net


- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.05.2007., nedjelja

KUD MARTINČANI - Martinjska Ves

KUD MARTINČANI u Letovaniću.


- 19:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.05.2007., četvrtak

NA NERETVU MISEČINA PALA - NEDJELJA

Učesnici:

1) KPD BRATSKA SLOGA – Žrnovo
2) KUD METKOVIĆ – Dječja skupina
3) KUD GLAVICE – Sinj
4) KU MLJET – Babino Polje
5) ĐIRAN – Udruga žena Ugljan
6) RADOBILJA – Udruga pjevača gangaša Župe Katuni Kreševo
7) KUD KVADRILJA – Trogir
8) KUD BAN NEORIĆ – Neorić
9) FA TEMPET – Makarska
10) KUD IVAN DUKNOVIĆ – Vinišće
11) KUD SVETI MIHOVIL – Galovac
12) KUU ZVONA ZAGORE – Mirlović, Zagora
13) KU LINĐO – Ošlje Stupa
14) KU ŠIBENSKE ŠUŠTINE – Šuštine
15) KUD PUTNIKOVIĆ
16) KUD SRIJANE
17) KUD METKOVIĆ

- 11:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

NA NERETVU MISEČINA PALA - SUBOTA

Učesnici:

1) FS POLONEZA – Orebić
2) KUD BRODOSPLIT – Dječiji ansambl
3) KUD SELJAČKA SLOGA – Vinjani Donji
4) KUD KOLEDIŠĆE – Jezera
5) KUD KOMAŠTRE – Ogorje
6) FS PROMINA – Oklaj
7) KUD MARKO MAROJICA – Župa Dubrovačka
8) KU ŽUTOPAS – Smokovljani, Visočani
9) KUD KAMEŠNICA – Otok na Cetini
10) KUD STJEPAN RADIĆ – Pridvorje
11) KUD BRODOSPLIT
12) KUD BOKOLJE – Dobropoljana
13) KUD BARTOL KAŠIĆ – Kolan
14) KUU MASLINA – Turanj
15) KUD ŽUPA BAGALOVIĆ – Krvavac
16) KUU MOSOR – Gata
17) KUD NATKO NODILO – Babino Polje
18) KUD BEDEM – Grebaštica
19) FS POLONEZA – Orebić
20) KUD SVILAJA SVI SVETI – Bračević
21) FS KUALJSKE POSESTRINE I POBRATINI – Kali otok Ugljan
22) KUD OBREŠKA
23) KUD SVETI DUH – Posedarje
24) IFS SILBA
25) KUD BRNAZE
26) KUD SLOGA – Satnica Đakovačka
27) KUD GRADINA – Polača
28) KUD ZRINSKI – Tordinci

- 11:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

NERETVU MISEČINA PALA - PETAK

PETAK UČESNICI:

1) KUD METKOVIĆ – Ženaska pjevačka skupina
2) OŠ SLANO – Dječija pjevačka skupina
3) KUD METKOVIĆ - Dječije skupine
4) FD KUMPANIJA – Vela Luka – Dječija skupina
5) KUD SV. MIHOVIL – Poljana
6) FS MANFRINA – Vela Luka
7) KUD VINAC – Stankovci
8) KUD BRANIMIR 888 – Muć
9) KOLJNOFSKE GOLUBICE – Koljnof (Mađarska) ženska pjevačka skupina
10) KUD SPUŽVAR – Krapanj, Brodarica
11) KUD LASTOVO
12) KUU ANDRIJA MATIJAŠ-PAUK – Marina
13) KUD HUMSKI GLAS – Neum (BiH)
14) ZESPOL PIESNI I TANZA BOLESLAWIEC (Poljska)
15) KUD LUZARICA – Pridraga
16) KUU MILJEVCI
17) KUD LIJERICA – Slano
18) HKD VRILA – Široki Brijeg (BiH)
19) KUD DELNICE
20) KUU MILAN BEGOVIĆ – Vrlika
21) KUD SV. JURAJ – Draganić
22) KUD SV. JURAJ – Primošten Burnji
23) KUD KUPINA

- 10:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

XXIII SMOTRA FOLKLORA NA NERETVU MISEČINA PALA

Program:

Četvrtak, 10. svibnja 2007. godine: Crkva Sv. Ilije Metković, 20:00 – Koncert Marijanskih i hodočasničkih pučkih napjeva.

Petak, 11. svibnja 2007. godine:
- Galerija GKSa Metković 18:30 – Izložba CVIĆE MOJE … Cvjećarna Flamingo-Dugandžić
- GKS Metković 19:00
- Svečano otvaranje 23. smotre folklora NA NERETVU MISEČINA PALA
- Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju

Subota, 12. svibnja 2007. godine:
- Svečani mimohod u 18:00
- GKS Metković 19:00 Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju

- Nedjelja 13. svibnja 2007. godine: - Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju

IZVOR:www.metkovic.hr
- 09:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.05.2007., utorak

KUD „KOLO“ IMA NOVI BARJAK

Poslije mise u kapeli svetog Križa u Starom Grabovcu, obavljena je posveta žita i novog barjaka KUD – a „Kolo“. Uz članove društva okupio se i veliki broj mještana. „ Stari Grobovac je malo mjesto, ali velikoga srca. Znali ste kroz povijest sačuvati od zaborava svoju tradiciju i pripadnost hrvatskom rodu, tom je prigodom rekao Ivan Nikolić, novljanski župnik Barjak je zlatnim i koncem u boji na svilenom platnu izvezla mještanka Ivanka Kujundžić, a čast da ga prvi ponese, pripala je Oliveru Tvarušeku, mladom članu društva. „Naš stari barjak, kao i veći broj nošnji , stradali su u svakodnevnom granatiranju tijekom proteklog Domovinskog rata. KUD „Kolo“ osnovan je 1979. godine, a rad smo obnovili prije sedam godina. Uvijek smo čuvali i bili ponosni na našu hrvatsku tradiciju, a sada je nastavljaju njegovati naši mladi plesači, kazao je Ilija Gregurić, predsjednik društva, koji je i izradio idejni predložak za novi barjak. Krase ga hrastov list, grančica žita, u kolo uhvaćeni plesači i hrvatska trobojnica.
IZVOR:www.novska.hr
- 09:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

07.05.2007., ponedjeljak

U Kutini nastupilo 21 KUD

Jučer je održana 27 smotra folklora Moslavine u organizaciji Gradskog saveza kulturno umjetničkih društava grada Kutine. Smotru je otvorio dogradonačelnik Zlatko Grdić, a punu Sportsku dvoranu pozdravila je i dožupanica Marijana Petir. Na smotri koja je trajala 3 i pol sata nastupilo je 20 KUD-ova, a osim KUD-ova iz Moslavine nastupili su i gosti iz Slavonije, Međimurja i Dubrovačko – neretvanske županije.
Stručni sud u sastavu Joško Ćaleta i Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Zagreb, te Josip Florijan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji preporučili su KUD-ove za nastup na smotrama u Đakovu i Vinkovcima. Na smotri u Đakovu tako će nastupiti KUD «Repušnica» iz Repušnice, a na smotri u Vinkovcima KUD «Potočanka» iz Potoka. Raspored za nastupe na ostalim smotrama odredio je organizacijski odbor gradskog saveza kulturno umjetničkih društava grada Kutine. KUD «Ivančice» iz Kutine nastupit će na smotri u Martinskoj Vesi, KUD «Husain» iz Husaina na smotri u Ogulinu i KUD «Ilova» iz Ilove nastupit će na smotri folklora u Ivanić Gradu.
Lista KUDova:
1. KUD BANOVA JARUGA
2. KUD HUSAIN
3. KUD ILOVA
4. KUD IVANČICE – Kutina
5. KUD IVANIĆ – Ivanić Grad
6. KUD MOSLAVČANKA – Donja Gračenica
7. KUD MOSLAVEC – Voloder
8. KUD MOSLAVINA – Kutina
9. KUD POTOČANKA – Potok
10. KUD REPUŠNICA
11. KUD SELJAČKA SLOGA – Kutina
12. KUD STJEPAN ŠAJNOVIĆ – Osekovo
13. KUD STRUŽEC

gosti
14. KUD LUKA LUKIĆ – Brodski Varoš
15. KUD MLADOST – Vođinci
16. KUD REČICA
17. KUD ŠUBIĆ – Novska
18. KUD ZASADBREG
19. KUD ŽUTOPAS – Smokovljan-Visočani
20. MATICA SLOVAČKA – Međurić
21. KUD LIPA - Semeljci

- 15:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Održana 10. karlovačka smotra izvornog folklora

Prikaz velikog tradicijskog blaga

U organizaciji Zajednice organizacija amaterskih kulturnih djelatnosti Karlovac u nedjelju, 6. svibnja održana je 10. karlovačka smotra izvornog folklora. Publika u Domu OS RH “Zrinski” uživala je u izvornim pjesmama i plesovima kulturno umjetničkih društava sa područja našeg grada i njihovih gostiju. Bio je to prikaz velikog tradicijskog blaga koje društva čuvaju, njeguju i prenose na mlađe generacije. Tako su se predstavili KUD “Sveti Antun” Pokupska dolina, KUD “Zadobarje”, KUD “Mostanje”, KUD “Martinčani” Martinska Ves, KUD “Turanj”, KUD “Sveti Ivan” Vir, KUD “Sveti Antun” Zadobarje, KUD “Sveti Mihovil” Vrsi, KUD “Sveta Margareta” Velika Jelsa, KUD “Mahično” i KUD “Sveta Ana” Vučjak.
Njihovu izvedbu i nošnje ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu Grozdana Marošević i Irena Miholić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, te Jana Mihalić iz Gradskog muzeja Karlovac.

Ana Župančić
IZVOR:www.karlovacki-tjednik.hr
- 10:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dani Krašićkog kraja

Kao i svake godine odrzani su Dani Krašićkog kraja. U subotu je održan tradicionalni maraton koji je ove godine uvršten u Europski kalendar maratona. Za vrijeme utrke publiku je zabavljao puhački orkestar iz Vrbovca, uvečer su atmosferu dizali tamburaški sastav Begini. U nedjelju su na trgu brojnu publiku zabavljala kulturno umjetnička društva iz Krašića, Omišlja, Sesvetskih sela, Trga, Kamanja, Svete Nedelje...
IZVOR:www.krasic.com
- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.05.2007., subota

KUD BRNAZE

KUD BRNAZE u Slatini



Kulturno umjetničko društvo Brnaze iz Brnaza kod Sinja osnovano je 1975. godine sa ciljem okupljanja slobodnih amatera, a poradi njegovanja tradicionalnih običaja, izvornih i koreografskih plesova i pjesama hrvatskog puka, posebno Sinja i dalmatinskog obalnog i zagorskog podneblja.
Tijekom minulih nadasve uspješnih godina folklorne djelatnosti na izučavanju i njegovanju naše kulturne baštine, KUD - Brnaze je učilo mladež i odrasle starim tradicijama i običajima.
Visok nivo izvođenja rado viđen na pozornicama u domovini i inozemstvu ostvaren je pod vodstvom Ljubomira Bogdana koji je Društvo vodio do 1985. godine kada ga je preuzeo Miro Vukasović. Po umjetničkim i društvenim dostignućima KUD – Brnaze zauzima visoko mjesto u amaterskom folkloru u Republici Hrvatskoj.
U sklopu društva danas djeluje i mandolinski sastav pod ravnanjem Ante Mastelića, koji je ujedno i pratnja folklornoj sekciji na njenim putovanjima.Najznačajniji uspjesi i gostovanja u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji su: Karlovac 1976. godine PRVACI HRVATSKE u izvornom folkloru, Sarajevo 1976., Ljubljana 1976., Smotra folklora Zagreb 1977., Smotra folklora Posušje 1977., 1978. i 1979., Vinkovačke jeseni, Smotra folklora u Ohridu u Makedoniji 1979. godine (predstavnici Hrvatske na Balkanskom festivalu), Đakovaški vezovi, Brodsko kolo, Smotra u Novoj Gradišci, Metković, Hvar, Makarska, itd.
Nastupi u inozemstvu: Atena u Grčkoj 1979. godine, Njemačka, Italija, Češka, Austrija itd.
KUD – Brnaze izvodi nekoliko kola i plesova. Sigurno najznačajnije kolo i zaštitni znak KUD – a je „Sinjsko kolo“ ili kako neki kažu „Sinjski dernek“. U ovom nijemom kolu, bez muzičke pratnje, prikazan je mali dio kulturne baštine grada Sinja i Cetinske krajine. Kolo se uglavnom izvodilo na dernecima i svečanostima kao što su Velika Gospa, Božić, Sv. Ivan i prigodom ženidbe.
„Vrličko kolo“ još je jedno kolo koje folklorna seklcija rado izvodi. Ovo također nijemo kolo prepoznatljivo je po izuzetno bogato ukrašenoj nošnji, plesnim koracima i skokovima. Kolo se, kao i prethodno igralo po dernecima, proslavama i blagdanima, gdje su žene i muškarci pokazivali svoju snagu, zdravlje i izdržljivost. Koreografiju za ovo kolo načinio je naš eminentni koreograf gosp. Branko Šegović. U KUD – u se rado plešu i „Stari splitski plesovi“. Splićani su rado plesali plesove „Monfrinu“, „Četvorku“ i „Šaltin – polku“, „Mazurku“ ili „Kvadrilju“, bilo u doba narodnih svečanosti, svadbi ili užih kućnih zabava.KUD također izvodi „Dalmatinsko kolo (Dalmatinska poskočica) – Linđo, kolo koje se pleše od doline Neretve do Dubrovnika sa vrlo stilskim figurama i atraktivnim plesnim koracima.Uz „Sinjsko kolo“ zaštitni znak KUD – a Brnaze je i Završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“. Glazba i koreografija iz opere „Ero s onoga svijeta“ komponirane su na glazbenim i plesnim elementima Dalmatinske zagore u kojima se evocira atmosfera nekadašnjih derneka tog kraja.
Kontakt:
Predsjednik i voditelj: Miro Vukasović
Voditelj mandolinskog orkestra: Ante Mastelić
Adresa:
KUD – Brnaze (ili Miro Vukasović )
Brnaze BB
21234 Brnaze (ili 21230 Sinj)
R. Hrvatska
Mobitel:
098 906 2981 (Miro Vukasović)
- 20:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.05.2007., petak

KUD IZVOR ŽABLJAK



KUD IZVOR Žabljak na SLATINSKOJ SMOTRI FOLKLORA

Folklor u Žabljaku ima duboko korijenje!

Prvo društvo utemeljeno je 1949. godine pod nazivom "Jedinstvo" i radilo je pod tim imenom do svibnja 1978. godine kada mijenja u naziv "Pejo Pejića Penava" i radi sve do 1992. godine.
Zbog ratnih djelovanja prekida svoj rad da bi ga ponovno reaktiviralo 1994. godine pod nazivom "IZVOR". Društvo njeguje, kulturno nasljeđe, tradiciju, običaje, pjeva i svira glazbu i glazbala, pleše pučke plesove iz Usore. Društvo je raznovrsno po starosnoj dobi od šesnaestogodisnjaka do šezdesetogodišnjaka što osigurava konituitet u prenošenju, njegovanju i čuvanju kulturnog nasljeđa. Sudjelovali smo na mnogim smotrama folklora od međunarodnih, državnih, regionalnih i općinskih. Organizirali smo smotre folklora u manifestaciji "Srpanjski susreti". Društvo radi i temelji svoj rad na samim izvorima najstarijeg kulturnog naslijeđa želeći ga oteti zaboravu.

KUD "IZVOR" ŽABLJAK-USORA

tel. ++387 (0) 32 893-299
fax: ++387 (0) 32 893-883
adresa: Žabljak 74230 Usora
e-mail: info@kudizvor.co.ba
devizni račun: 48-06-10145-1
žiro račun: 170-160-10001834-80


IZVOR:www.kudizvor.co.ba
- 20:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.05.2007., četvrtak

NAJAVA: SMOTRA U KUTINI

27. SMOTRA MOSLAVAČKOG FOLKLORA održati će se u Kutinskoj sportskoj dvorani u nedjelju (6. svibnja) u 16:00 sati. Do sportske dvorane folkloraši će doći u svećanom mimohodu koji kreće od škole Vladimira Vidrića.

- 15:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Čak 81 skupina na 23. smotri folklora 'Na Neretvu misečina pala'

Plesom kroz 11 županija i grad Zagreb
METKOVIĆ – Smotra folklora “Na Neretvu misečina pala”, 23. po redu, koja se organizira u sklopu ovogodišnje proslave 30 godina djelovanja KUD-a Metković, održat će se u nešto promijenjenom obliku.

Od 4. do 6. svibnja održavaju se dvije radionice, za izradu narodnih nošnji DN-a županije te škola sviranja na tradicijskim glazbalima, ovaj put lijerici. Tradicionalni folklorni program počet će u četvrtak 10. svibnja sedmim koncertom marijanskih pučkih pjesama u crkvi Sv. Ilije, a završava 13. svibnja.

– Potvrdit ćemo da smo jedina smotra koja njeguje tradicijsku kulturu i baštinu, prije svega izvorni folklor – rekao je na konferenciji za medije Zdravko Obradović, organizacijski voditelj smotre i tajnik KUD-a Metković. Tijekom četiri dana na smotri će nastupiti 81 skupina i to iz pet obalnih županija, šest županija sa sjevera i Zagreba, a dolaze i skupine iz Poljske, Mađarske i BiH. (I. I.)
IZVOR:www.vecernji.hr
- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.05.2007., srijeda

KUD POCULICA - Letovanić




Društvo je osnovano 1975. godine i broji 100 članova od kojih je aktivna tamburaška sekcija i plesači.
Za svoj rad i zalaganje dobili su mnoga priznanja, te bili prisutni na svim većim državnim folklornim manifestacijama. Društvo je 2003. godine bilo organizator i domaćin prve smotre folklora Pokuplja na kojoj su sudjelovala folklorna društva uz rijeku Kupu iz tri županije. Ove godine je društvo organiziralo 5. SMOTRU FOLKLORA POKUPLJA POSAVINE I TUROPOLJA tako da tu manifestaciju možemo nazvati tradicionalnom.
Telefon: 044/751-027
044/751-155
Mobitel: 091/25-25-393
E-mail: djurdjica.kasajic@sk.htnet.hr
Predsjednik: Đurđica Kasajić
Tajnik: Slađana Čihor
Koreograf: Božidar Škofač


- 19:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.