folklorni

< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



26.02.2007., ponedjeljak

Brojne aktivnosti gradskog KUD-a “Požega”

POŽEGA - Gradsko kulturno-umjetničko društvo Požega u sklopu svojih ovogodišnjih aktivnosti priprema brojne nastupe na smotrama ali i organizira nekoliko zanimljivih priredbi, od cjelovečernjeg koncerta do natjecanja pjevačkih skupina Požeško-slavonske županije.
"Najveću pozornost pridajemo pripremama za naš godišnji koncert, koji bi se trebao uskoro održati. Bit će to jedan gala koncert na kojem će Požežani prvi put vidjeti i tri nove koreografije. Uz gostujuće društvo nastupit će i najmlađi folkloraši s prigodnim programom uz pratnju tamburaškog orkestra Tomislava Galića, koji je ujedno i voditelj tamburaške sekcije društva. Starija folklorna skupina predstavit će se tradicionalnim slavonskim pjesmama i plesovima. Bit će tu i starogradskih plesova, a predstavit će se i pjevačka skupina", kaže voditeljica GKUD-a Požega Vesna Kožul, podsjećajući kako su požeški folkloraši lani prvi put bili domaćini Smotre pučkih pjevačkih skupina Požeško-slavonske županije, koja je ujedno bila i izlučno natjecanje za regionalnu smotru pjevačkih skupina. "Kako smo se pokazali dobrim domaćinima, mnoga su nam društva predložila da se ta naša priredba i dalje održava u Požegi te vjerujem da će GKUD "Požega" nastaviti s njezinim organiziranjem", kaže, dodavši da folkloraši pripremaju i zajedničko druženje, svojevrsno šokačko sijelo.
"Novac koji uspjemo prikupiti, iskoristili bismo za kupnju nošnji koje nam nedostaju za ove nove koreografije. Kako je ovo mlado društvo, unatoč velikoj potpori Grada Požege, nismo uspjeli riješiti sve naše probleme jer su nam i potrebe velike. Najveći su nam problem nošnje jer svaka nova koreografija traži nošnje za tridesetak članova”, naglašava Kožul. Članovi gradskog KUD-a lani su imali gotovo 40 nastupa diljem Hrvatske, a toliko će nastupa, predviđaju, imati i ove godine, u kojoj, tvrde, ne bi smio izostati i njihov prvi nastup na međunarodnim smotrama folklora koje će se održati u Mađarskoj i Grčkoj.

Autor: V.REBRINA
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 14:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.02.2007., nedjelja

Željezničari proslavili 75. obljetnicu

VARAŽDIN Svečanim koncertom u gledalištu HNK Kulturno-umjetničko društvo "Hrvatske željeznice" proslavilo je 75. obljetnicu postojanja i neprekidna djelovanja.
Danas KUD "Hrvatske željeznice" ima četiri sekcije u kojima pleše, pjeva i svira 200 članova njegujući amaterizam, prijateljstvo i čuvajući kulturnu baštinu istaknuo je Darko Kaselj, predsjednik Društva.

Iz bogatog repertoara s kojim su nastupali u zemlji i u inozemstvu "željezničari" su u dvosatnom programu predstavili pjesme i plesove Podravine, Slavonije, Međimurja, zagrebačkog Prigorja, bačkih Hrvata Bunjevaca te narodne pjesme Hrvatskog zagorja.

Prvi put na sceni su s članovima KUD-a "Hrvatske željeznice" nastupili izvorni plesači KUD-a "Elizabeta" iz Jalžabeta izvevši pjesme i plesove jalžabetskog kraja u svojim šlinganim nošnjama. Gosti iz Jalžabeta željezničarima su za 75. rođendan, osim pjesme i plesa, darovali i licitarsko srce. (jm)

IZVOR:www.vecernji-list.hr
- 17:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.02.2007., ponedjeljak

Izabrana ljepotica jubilarnog 40. šokačkog sijela

ŽUPANJA - Za Šokački cvit 2007. - najljepšu djevojku u narodnoj nošnji - proglašena je Marija Gašparović, učenica trećeg razreda županjske Gimnazije iz Štitara. Njezina prva pratilja je Danijela Tabak iz Gradišta, a druga Kristina Nikolozo iz Županje.

Po prvi put najljepšu je djevojku izabrala prosudbena komisija sastavljena od bivših pobjednica toga izbora koji je spoj ljepote, mladosti i tradicije. Po mišljenju publike koja je također imala mogućnost glasovanja, najbolje obučena ljepotica bila je Danijela Tabak.

Izbor je održan u sklopu "Šokadije u srcu", središnje priredbe ovogodišnjeg jubilarnog Šokačkog sijela, kojoj su nazočni bili brojni ugledni gosti, među njima i ministar obrane Berislav Rončević kao osobni izaslanik Vlade RH, koja je pokrovitelj tve najveće manifestacije tradicijske kulture u županjskom kraju.

U sklopu priredbe plaketa Šokačkog sijela za 40 godina umjetničkog rada uručena je Šimi Jovanovcu. Jučerašnji je dan bio rezerviran za nacionalnu izložbu rakija, slavonsku svinjokolju i pokladnu povorku u kojoj je sudjelovalo oko 1000 kurija, bušara i drugih zakrabuljenih likova.

Autor Zvonko ŽIVKOVIĆ
IZVOR:www.vecernji-list.hr
- 09:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.02.2007., subota

Petarčani već danima žive za Petaračke buše

BARANJSKO PETROVO SELO - Približavaju se još jedne Petaračke buše, manifestacija koju stanovnici Baranjskog Petrovog Sela već stoljećima obilježavaju. Što su za Đakovo Vezovi, za Vinkovčane njihove Jeseni ili za Muenhen Oktober fest, za "Petardu" su njihove buše koje Petarčani obilježavaju “duhom i tijelom”. Godinama žive za dane uoči Čiste srijede - Pepelnice, kada se rijetko kome može dogoditi da je iz sela odsutan. Kompletna Petarda, dakako onaj zaposleni dio, na godišnjem je odmoru, bolovanju ili sličnom načinu izostanka s posla, vojnici su na redovnom odsustvu, školarci “markiraju” nastavu ili se unaprijed traže od svojih profesora i nastavnika, a roditelji Petarčani u stanju su im opravdati izostanke sa nastave. Članovi Organizacijskog odbora Petaračkih buša već naveliko pripremaju tekst "vrapca", kojim "bocnu" sve one koji to zaslužuju. Podsjetimo, nakon reintegracije na lomači su gorjili “csetnik i general Klein”, gologuzi tajkun koji hoće kupiti Belje, nekoliko ministara, duh Eugena Savojskog smješten u zrakomlatu novog beljskog vlasnika, grofa Jonahesa Imotsko-moslavačkog, Zmaja od Baranje, ali i ptičja gripa i kravlje ludilo. Otvorile su Petaračke buše i belišćanski most, zakopali "tajkuna Tadicha" i štošta drugo. Tko je ove godine na redu bit će poznato u utorak, 20. veljače, a za sada je sigurno da će Petarčani i ove godine rotaciji izložiti vola te organizirati veliku zabavu pod maskama. Sve, zapravo, počinje u nedjelju (15 sati), mimohodom lipih buša te nastupima KUD-ova iz Velikog Trojstva, Okučana, Petrijevaca, Branjinog Vrha i domaćina. Za 20 sati planirana je zabava u mjesnom Domu kulture, uz nastup Slavonskih bećara. Mimohod se nastavlja u ponedjeljak (uz skupinu Alko-test), a vrhunac slijedi u već spomenuti utorak. Organizator pokladnih svečanosti mjesni je KUD "Seljačka sloga", a pokrovitelji Općina Petlovac, Belje i Hrvatske šume.

Autor: I.GETTO
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 22:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.02.2007., petak

ŠANDROVAC ZA VALENTINOVO

17.02.2007. godine u Šandrovcu se održava folklorna manifestacija pod nazivom „Valentinovo 2007.“, povodom dana Sv. Valentina. Organizator je KUD „Šandrovac“ koji će ugostiti 4 KUD-a iz Republike Hrvatske i to će biti:
- KUD „Zvonko Ban“ iz Jarmine (Vukovarsko – srijemska županija),
- KUD „Potočanka“ iz Potoka (Sisačko – moslavačka županija),
- KUD „Mala Gorica“ iz Male Gorice (Zagrebačka županija), te
- KUD „Otrovanec“iz Otrovanca (Virovitičko – podravska županija).
KUD-ovi će izvesti plesove i običaje svoga kraja. Nakon nastupa folkloraši će se družiti uz glazbu, ples i pjesmu dugo u noć.
- 19:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

VALENTINOVO U NOVIGRADU PODRAVSKOM

Manifestacija će se ove godine održati po treći put, u Društvenom domu u Novigradu Podravskom, dana 17. veljače 2007.godine s početkom u 18,00 sati.

Ova folklorna manifestacija održati će se na godišnjicu utemeljenja KUD-a ''Ivan vitez Trnski'', a povodom Valentinova, dana zaljubljenih.

Sama manifestacija odvijati će se u dva dijela.

U prvom dijelu folklorne manifestacije nastupiti će 9 folklornih grupa, kako iz naše županije tako i folklorne grupe susjednih županija, a nastupiti će:
KUD Ivan vitez Trnski, Novigrad Podravski
KUD Prugovac, Prugovac
KUD Žabno, Žabno
KUD Pitomača, Pitomača
KUD Koprivnički Ivanec
KUD Ivan vitez Trnski, Nova Rača
KUD Zadobarje, Zadobarje
KUD Delnice, Delnice
KUD Metković, Metković

U drugom dijelu folklorne manifestacije održati će se natjecanje i revija pod nazivom
'' Izbor najsimpatičnijeg para u orginalnoj ili rekonstruiranoj narodnoj nošnji ''.
Tema ovogodišnjeg natjecanja je ''Odjeća Uskrsa''.
Važno je da svi dijelovi odjeće budu usklađeni, iz istog vremenskog perioda po mogućnosti orginalni, a ako je neki dio odjeće rekonstruiran istog treba znati objasniti.
Parovi koji će prezentirati nošnju trebaju objasniti svoju ulogu i objasniti odjeću koju nose i to na dijalektu svog mjesta.
Natjecanju mogu pristupiti svi parovi koji se prijave zaključno do 10.02.2007.godine
i to po jedan par iz pojedine folklorne skupine s područja naše županije.

U revijalnom dijelu nastupaju parovi iz drugih županija i to jedan par iz pojedine županije, a isti ne ulaze u natjecateljski dio.

IZVOR:www.novigrad-podrvski.hr

- 19:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.02.2007., srijeda

Tečaj šlinganja, necanja i heklanja

U sklopu projekta "Šokački suveniri Osijeku", udruga "Šokačka grana" na Valentinovo, 14. veljače, počinje održavati radionice ručnog rada, u sklopu kojih će se održati i izložba ručnih radova "Iz bakinih ormara" i "Šokačka sinija" pod nazivom "Divani Šokica o ručnom radu". Svi koji žele saznati nešto o starim šokačkim običajima i raditi u radionicama heklanja, ručnog šlinganja, necanja i oslikavanja predmeta imat će mogućnost sudjelovati i u zajedničkom kreiranju jedinstvenog šokačkog suvenira. U radionicama će se “divanit'” o projektnim zadacima, o očuvanju šokačke baštine i izradi šokačkih suvenira i na taj način prisjetiti se kako su stare Šokice uz ručni rad i pjevale, a Šokci ih podržavali svirkom. Projekt vode dizajnerica Jelena Havelka, predsjednica Šokačke grane Vera Erl i projektni tim sastavljen od članica udruge koje su ujedno i voditeljice radionica. Tako će o zlatovezu nešto znati reći Matija Jukić i Dubravka Radovanović, Ljubica Domaćinović vodi radionicu necanja, radionicu šlinganja vodi Marija Šajfar, a Manda Marukić prenijet će svoje znanje o heklanju. Radionicu oslikavanja predmeta vodit će Vesna Dorušak, Anica Dragić i Ljubica Pilipović svoje će vještine pokazati u radionici šaranje jaja voskom, a radionicu strikanje s gombicama vodit će Katica Matasović. Etnologinja Muzeja Slavonije Vlasta Šabić pri tome će biti stručni konzultant.
Radionice će se održavati srijedom od 19 do 20.30 sati u prostorijama GČ "Retfala", Strossmayerova 200, do kraja travnja.(I.Š.)
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.02.2007., utorak

Uspješna godina Hrastovičana

Protekla godina je za HKUD ''Hrastovička gora'' bila jedna od uspješnijih, imali su 20 nastupa, a 13 pjesama snimili su za Hrvatski radio.
Rekao je to 10. veljače na redovitoj godišnjoj skupštini predsjednik društva Dragutin Harambašić, naznačivši kako su svoje nastupe podigli na višu razinu, predstavili su se na brojnim susretima i smotrama folklora, a svoj grad i županiju na najbolji način su predstavili na Vinkovačkim jesenima.''Kupili smo cipele za najmlađu skupinu, torbe za nastupe i klupe i 5 garnitura stolova, koji će nam trebati za budući novi dom'', rekao je Dragutin Harambašić zahvalivši Gradu Petrinji na financijskoj potpori i posebno pohvalivši bivšeg člana Mišu Laktašića, sadašnjeg tamburaša Luku Žugčića i voditeljicu dječje skupine Jasminu Harambašić. Plan rada za ovu godinu je predočila tajnica društva Nada Korečić rekavši da će uz brojne nastupe i ove godine organizirati Bartolovske susrete. Potporu i priznanje za dosadašnji rad dale su Izabela Žilić, pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti grada i Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice grada Petrinje.U Upravni odbor na skupštini je izabrana Milka Harambašić, a za članove Nadzornog odbora izabrani su Josip Radučević u ime NK ''Sloga'' i iz društva Mladen Korečić i Zlatko Sigur. Skupštini su nazočili brojni gosti među kojima izaslanstvo KUD-a ''Veternica iz Lekenika, a Hrastovičani su kao i uvijek bili dobri domaćini, počastili su svoje goste, a za dobro raspoloženje su se pobrinuli tamburaši ovog društva.
IZVOR:www.petrinjskiradio.com
- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.02.2007., nedjelja

Na istom mjestu najljepše snaše, djevojke i momci

U Starim Mikanovcima održana 40. priredba 'Mladost i ljepota Slavonije'

STARI MIKANOVCI - Jubilarna, 40. priredba “Mladost i ljepota Slavonije”, okupila je u subotu u Starim Mikanovcima sve dosadašnje pobjednike te tradicijske manifestacije.

Najljepše snaše, djevojke i momci iz svih krajeva Slavonije, odjeveni u narodne nošnje, zajedno su se okupili na pozornici i tako podsjetili na četiri desetljeća dugu tradiciju jedne od najvećih folklornih manifestacija istoka Hrvatske.

Prizor su uljepšali i ovogodišnji pobjednici koji su, osim izgleda, morali pokazati poznavanje običaja koji prate odijevanje u narodnu nošnju, ali i njegovanje izvornog dijalekta svog sela.

Lentu najljepše u konkurenciji djevojaka ponijela je Ana Majačić iz Županje, dok je među snašama pobjedu odnijela Vinkovčanka Martina Mandić. Za najljepšeg momka izabran je Gabrijel Bošnjak iz Vrpolja.
Piše: M. Obrenović
Foto: Damir Glibušić
IZVOR:www.jutarnji.hr

- 19:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAJLJEPŠA JE ANA MARIJA

Na Zimskim šokačkim divanima u Vinkovcima, koje je organizirala Slavonska naklada Privlačica, 12. je puta birana najljepša Slavonka. Titulu najljepše među devet prijavljenih djevojaka u narodnim nošnjama ponijela je Ana Marija Levaković iz Rokovaca, njezina prva pratilja je Danijela Radoš iz Čepina, a druga Županjka Maja Ilić. Miss fotogeničnosti je Marija Nemčanin iz Bapske, a Miss simpatičnosti Ines Kovačević iz Oprisavaca. (M.B.)
IZVOR:Večernji list
- 13:05 - Komentari (9) - Isprintaj - #

KUD BISERI SLAVONIJE iz Beničanaca


KUD BISERI SLAVONIJE iz Beničanaca prošle godine sreo sam na smotrama folklora u Slatini, Orahovici (ORAHOVAČKO PROLJEĆE), Donjem Miholjcu (MIHOLJAČKO SIJELO) i Đakovu (ĐAKOVAČKI VEZOVI)


- 12:53 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.02.2007., petak

12 djevojaka priželjkuje titulu najljepše Slavonke

Tradicionalni izbor najljepše Slavonke, u sklopu ovogodišnjih Zimskih šokačkih divana, što ih, također u sklopu svoje tradicionalne Večeri, organizira Slavonska naklada Privlačica, održat će se danas, 9. veljače, u Vinkovcima (hotel Admiral, početak u 20 sati). U okviru bogatog programa središnji događaj svakako je izbor najljepše Slavonke u narodnoj nošnji. Za titulu najljepše natjecat će se dvanaest djevojaka, a sve su na ovogodišnjem velikom zidnom kalendaru Privlačice, za koji ih je snimio Steve Gaunt.
Ovogodišnje su finalistice Ana Marija Levaković (Rokovci), Ivana Divić (Beravci), Maja Ilić (Županja), Marija Nemčanin (Bapska), Ines Kovačević (Oprisavci), Martina Mađarac (Berak), Marija Birtić (Gorjani), Mirna Obrovac (Cerna), Tomislava Čičić (Slavonski Brod), Dubravka Petković (Gradište), Danijela Radoš (Čepin) i Gorana Galović (Županja). Osim najljepše i njezinih dviju pratilja, i ove će se godine izabrati Miss fotogeničnosti, o čemu će odlučiti poseban žiri akreditiranih fotoreportera i TV snimatelja. Glas Slavonije, koji je ne samo medijski pokrovitelj nego i dopokrovitelj izbora, tradicionalno će nagraditi Miss fotogeničnosti te joj darovati kristalnu vazu i cvijeće.
Na Večeri Privlačice, koja će, sigurni smo, potrajati do ranih jutarnjih sati, neće izostati onaj specifičan slavonski štih. Osim što će stolovi biti prepuni slavonskih delicija, i mnogi će posjetitelji, kao i svih proteklih godina, biti u narodnoj nošnji te će i nekima od njih pripasti nagrade. Izabrat će se, naime, najljepša Šokica i Šokac večeri, najljepši par večeri te najljepša snaša večeri, a proglasit će se i najbolji gastrostol. Za dobar će se glazbeni ugođaj pobrinuti vinkovačka zabavna grupa Licosi te Šima Jovanovac i Tambura Band, a voditelji programa bit će Biljana Pavlović i Mirko Fodor.
Za one koji bi se, možda, još odlučili krenuti na vinkovački izbor - informacija da je nekoliko stotina ulaznica već odavno rasprodano.

Autor: D.BAĐUNFoto: S. GAUNT
rubrika ZANIMLJIVOSTI
IZVOR:www.glas-slavonije.hr

- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2007., četvrtak

Snaga Slovaka koncentrirana u Našicama

NAŠICE - Slovaci iz cijele Hrvatske ovoga će vikenda u Našicama proslaviti 15. godišnjicu svoje krovne organizacije, Saveza Slovaka. Našice su za mjesto proslave odabrane, kaže tajnica Saveza Slovaka Branka Baksa, zato što je na našičkom području najveća koncentracija Slovaka i što je sjedište organizacije u tom gradu. Prvi sadržaj u sklopu dvodnevnog programa održat će se u petak, 9. veljače, u našičkom hotelu "Park", a riječ je o Plesu Slovaka i prijatelja, koji petu godinu zaredom organizira Matica slovačka u Našicama. Na tu manifestaciju doputovat će Slovaci iz cijele Hrvatske, ali i gosti iz Slovačke. Prema informacijama Branke Bakse, očekuje se dolazak izaslanika potpredsjednika Vlade Republike Slovačke Lubomira Šišaka, predsjednice Ureda iseljenih Slovaka u Bratislavi Vilme Privarove, dopredsjednika Matice slovačke u Bratislavi Stanislava Bajanika, državnog tajnika u slovačkom ministarstvu kulture Augustina Langa i gradonačelnice Zlatih Moravaca Serafine Ostrihonove.
U subotu, 10. veljače, goste iz Slovačke te slovačkog veleposlanika Jana Banasa i dužnosnike Vlade RH primit će gradonačelnik Našica, mr. Krešimir Žagar. U 10 sati održat će se svečana sjednica i dodjela diploma zaslužnim članovima Saveza Slovaka. Potom će biti predstavljena monografija "15 godina Saveza Slovaka", koja donosi prikaz rada svih 15 ogranaka Matice slovačke u Hrvatskoj te slovačkih narodnih običaja.
Autor: S.FRIDL
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 06:46 - Komentari (8) - Isprintaj - #

07.02.2007., srijeda

Večer folklora, pjesme i tambure u Domu Kulture

U Bjelovaru 10. veljače 2007. godine u Domu kulture s početkom u 19 sati održat će se koncert najpoznatijeg i najkavalitetnijeg amaterskog folklornog ansambla u Hrvatskoj «TENA» iz Đakova.
Kud « TENA» iz Đakova je dugogodišnji prijatelj Horkud « GOLUBA» iz Bjelovara, do sada su dva puta gostovali u našem gradu 1994 i 1995. godine. Prošle godine i jedan i drug kud nastupali su u Vukovaru, dok se sada rade opsežne pripreme za četverodnevno gostovanje u San Marinu na elitnom festivalu zborova.
Povodom 120. obljetnice društva i veliki dar za Valentinovo kulturno umjetničko društvo «TENA» I HORKUD «GOLUB» prikazat će Vam najbolje plesne koreografije bazirane na običajima, pjesmama, plesovima te tradicijskim instrumentima pojedinih područja s najboljim plesnim i umjetničkim voditeljima.
IZVOR:www.bjelovar.com
- 16:01 - Komentari (8) - Isprintaj - #

06.02.2007., utorak

Pokupsko kroz prošlost i sadašnjost

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Općine Pokupsko predstavljen je zbornik "Pokupsko kroz prošlost i sadašnjost" urednice dr.sc. Agneze Szabo. Predstavljanje je bilo u Palači Dverce uz glazbeni program KUD-a Pokuplje, Pokupskih bisera i solistice Tihane Zubek. Zbornik je inače predstavljen i u Pokupskom, jer je za njegovo izdavanje zaslužna Matica hrvatska Pokupsko.
Elizabeta Stipetić
IZVOR:www.rvg.hr
- 20:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

40. ŠOKAČKO SIJELO ŽUPANJA 2007

ČETVRTAK, 08.veljače 2007. godine
19,00 sati
- IZLOŽBA "NAKIT KROZ POVIJEST U ŽUPANJSKOM KRAJU I HRVATSKI UMJETNIČKI UNIKATNI NAKIT"
- KONJARSKE VATRE
( Zavičajni muzej "Stjepan Gruber" Županja )

PETAK, 09.veljače 2007. godine
19,00 sati - OTVORENJE SIJELA ( dvorana "Mladost" )
Sudjeluju: TS "Mlade Šolje", TS "Mladi dukati", KU "Stari graničar", članovi GAK-a Županja, KUU "Tomislav" Županja
- II. TAMBURAŠKI FESTIVAL "ŠOKAČKE PISME" ŽUPANJA 2007. ( dvorana "Mladost" )
Sudjeluju: TS "Najbolji Hrvatski tamburaši", TS "Kristali", TS "Patria", Šima Jovanovac, TS "Graničari", TS "Salaš", TS "Bosutski bećari", TS "Đeram", TS "Sinovi ravnice", TS "Mladi dukati", TS "Mlade Šolje", TS "Zlatna zvona", Zdenka Dominković, TS "Slavonska idila", TS "Sinovi", TS "Čuvari tradicije", TS "Romanca", TS "Begeš", TS "Najstariji županjski tamburaši", TS "Tambura band", Stanislav Oršolić, TS "Slavonci".

SUBOTA, 10.veljače 2007. godine
11,00 sati - "MALO ŠOKAČKO SIJELO"
( sportska dvorana OŠ "I.Kozarac" Županja )
Sudjeluju: KUU "Tomislav" Županja, KUD "Kristal - Sladorana" Županja, OŠ "Mato Lovrak" Županja, OŠ "Gradište" Gradište, OŠ "I.G.Kovačić" Štitar, KUD "Tomislav" Cerna, KUD "Mijat Stojanović" Babina Greda, KUD "Josip Kozarac" Posavski Podgajci, TS KUU-e "Sava" Rajevo Selo, TS KUD-a "Sloga" Račinovci, TS "Šokci" Gunja,OŠ "Josip Kozarac" Soljani, KUD "Posavac" Vrbanja, Dječji vrtić "Maslačak" Županja.
20,00 sati - TURISTIČKA ZABAVA ( dvorana "Mladost" )

NEDJELJA, 11.veljače 2007. godine
12,00 - POKLADNO JAHANJE - najava Sijela

PONEDJELJAK, 12.veljače 2007. godine
19,00 sati - SIJELO PUČKIH PISACA ( Restoran "Sava" )
19,00 sati - Kazališna predstava GAK-a "OSVETA" ( dvorana "Mladost" )

UTORAK, 13.veljače 2007. godine
18,00 sati - izložba MATA ŽARKO ABRAMOVIĆ ( Galerija Veliki Kraj Županja )
19,00 sati - I. VEČER FOLKLORA ( dvorana "Mladost" )
Sudjeluju: "Mijat Stojanović" Babina Greda, "Slavonija" Soljani, "Seljačka sloga" Strošinci, "Slavko Janković" Šiškovci, "Seljačka sloga" Drenovcik "Sloga" Račinovci, "Posavac" Vrbanja, "Branimir" Bošnjaci.

SRIJEDA, 14.veljače 2007. godine
12,00 sati - VRTIĆEVA SRIDA - Pokladno jahanje ulicama Štitara
19,00 sati - II.VEČER FOLKLORA ( dvorana "Mladost" )
Sudjeluju: "Josip Kozarac" Posavski Podgajci, "Seljačka sloga" Gradište, "Sava" Rajevo Selo, "Josip Kozarac" Štitar, "Posjed" Vrbanja, "Graničari" Gunja, "Šokadija" Babina Greda, "Đurići" Đurići, "Tomislav" Cerna.


ČETVRTAK, 15.veljače 2007. godine
10,30 sati - MALO LITERARNO SIJELO ( Gradska knjižnica Županja )
11,00 sati - VI. "VIGOR BARMEN KUP" ( "Rock caffe" )
19,00 sati - Predstavljanje knjige "ŠOKCI U SPAČVANSKO - BOSUTSKOM MEĐURJEČJU" IVAN ĆOSIĆ - BUKVIN ( Gradska knjižnica Županja )

PETAK, 16.veljače 2007. godine
19,00 sati - III. VEČER FOLKLORA - gostujući ansambli ( dvorana "Mladost" )
Sudjeluju: "Sveti Juraj" Duga Resa, "Kralj Tomislav" Biograd, "Golubovi" Bjelovar, "Herceg Stjepan" Ljubuški, "Kristal" Županja, "Tomislav" Županja.

SUBOTA, 17.veljače 2007. godine
19,00 sati - SVEČANOST POVODOM 40. "ŠOKAČKOG SIJELA" ( sportska dvorana OŠ "I.Kozarac" Županja ) i
- "ŠOKAČKI CVIT 2007." ( sportska dvorana OŠ "I.Kozarac" Županja )
Sudjeluju: Suzana Nikolić, Mladen Vulić, Šima Jovanovac, članovi GAK-a Županja, TS "Mlade Šolje" Županja, "Snaše" Retkovci, "Seljačka sloga" Vidovice, "Baranjski bećarac" Draž, "Šokadija" Sonta, PG iz Rekaša - Rumunjska, Hrvatski gajdaški orkestar, "Tomislav" Županja, "Kristal" Županja, "Stari graničar" Županja.

NEDJELJA, 18.veljače 2007. godine
11,00 sati - SVINJOKOLJA ( Caffe - bar "Ambar" )
11,00 sati - PEČE ČIČA RAKIJU ( šator "Šokačkog sijela" )
13,00 sati - POKLADNA POVORKA - ulicama grada
20,00 sati - MASKENBAL ( šator "Šokačkog sijela" )

PONEDJELJAK, 19.veljače 2007. godine
19,00 sati - VEČER UZ TAMBURU ( dvorana "Kristal - Sladorana" )
Sudjeluju: Tamburaški orkestar tamburaškog društva "Dora Pejačević" Našice i Pjevački zbor HKD-a "Lisinski" Našice, TS "Najbolji Hrvatski tamburaši", TS "Patria", TS "Dike", TS "Kristali", KUU "Kristal".

UTORAK, 20.veljače 2007. godine
20,00 sati - SELJAČKA ZABAVA ( sportska dvorana OŠ "I.Kozarac" Županja )

IZVOR:www.tz-zupanja.hr
- 11:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.02.2007., ponedjeljak

UTVRĐEN PROGRAM NASTUPA MAČANSKIH KUDOVACA

Izvršni odbor Kulturno-umjetničkog društva Mače održao je prvi ovogodišnji radni sastanak na kojem su određeni neki važniji datumi u aktivnostima Društva. Dogovoreno je da će se redovna izvještajna Skupština održati u ožujku, napravljen je prijedlog za održavanje tradicionalne Tamburaške noći Mače u mjesecu srpnju, a niti ove godine neće izostati tradicionalni Božićni koncert.
Što se tiče aktivnosti ostalih sekcija utvrđeni su i njihovi nastupi i planovi. Veliki folklorni ansambl, pod vodstvom Martine Kolarić, sudjelovat će na na Županijskoj smotri folklora, zatim na smotri u Mariji Bistrici, na cjelovečernjem koncertu u sklopu manifestacije Zagorska krijesnica u Krapini, a od gostovanja u planu je Baška na otoku Krku i Rovinj, dok se u Maču tijekom ljeta, očekuju gosti iz Sardinije.
Mali i dječji folklorni ansambli, koje vode Martina Sokolić i Anita Petanjek, uskoro će nastupati na županijskoj Dječjoj smotri folkora, te u sklopu Dana općine i Tamburaške noći, a Dječji folkorni ansambl još ima u planu Smotru u Kutini. U KUD-u Mače djeluju još i tamburaši, koji se pod vodstvom Rudolfa Mahmeta pripremaju za Smotru tamburaških orkestara, 17. veljače u Loboru, a tijekom ogidne pratit će folklorne sekcije na svim njihovim nastupima.
IZVOR:www.radio-zlatar.hr
- 06:38 - Komentari (4) - Isprintaj - #

04.02.2007., nedjelja

Večer pjesme i plesa u Velikoj Gorici

Gradska smotra koreografiranog i izvornog folklora održana je jučer u dvorani Gorica. I ovogodišnja je manifestacija okupila nekoliko stotina posjetitelja a koji su tom prigodom, kroz pjesmu i ples četrnaest KUD-ova, mogli prošetati cijelom Lijepom našom. Najboljim koreografijama proglašene su „Pjesme i plesovi Šišljavića“ u izvedbi FA Turopolja, Koreografija Draganića Ogranka iz Buševca, „Liko moja tamburice“ koju su prikazali članovi FA Šiljakovine, Bizovac u izvedbi KUD-a Velika Mlaka, te Gradići s koreografijom Ražanca. U kategoriji izvornog folklora najbolja je Donja Lomnica s prikazom žetve. Tročlani je žiri u sastavu Ivica Ivanković, Margareta Biškupić i Bojan Pogrmilović, i ove godine pohvalio goričku Smotru. Bez obzira na nekoliko dobronamjernih kritika, istaknuli su kako Gorica i dalje ostaje jedan od najjačih gradova folklora, s najkvalitetnijim folklornim društvima i voditeljima. Danas je održana i smotra dječjeg folklora na kojoj su nastupili mališani deset kulturno-umjetničkih društava s područja Turopolja, a najboljima su proglašeni oni iz BUševca.

Ana Katulić

IZVOR:www.rvg.hr
- 20:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD KOMAŠTRE - Ogorje

KUD KOMAŠTRE iz Ogorja na LIDAS-u 2006 u Pleternici.


- 14:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.02.2007., petak

Narodni običaji KUD-a Izvor i u Dugoj Resi

DUGA RESA - Nakon dva uspješna koncerta u karlovačkom Zorin domu, Kulturno umjetničko društvo Izvor iz Generalskog Stola ove će subote i dugoreškoj publici prikazati običaje krstitki i čijanja perja.
- Nastupamo 3. veljače u 19 sati u kino dvorani pučkog otvorenog učilišta. Ulaznice se mogu nabaviti u pretprodaji u Učilištu ili sat vremena prije koncerta po cijeni od 10 kuna - rekao je predsjednik KUD-a Izvor Damir Škrtić.
Održavanje koncerata u Dugoj Resi već je tradicija, pa se i ovoga puta očekuje velik odaziv publike.
- Već tradicionalno, četvrtu godinu za redom, dolazimo u Dugu Resu i moram priznati da smo uvijek dobro primljeni od strane dugoreške publike i nadam se, u ime cijelog našeg društva da će tako biti i ovoga puta - dodao je Škrtić.
U narednom razdoblju KUD Izvor će običaje krstitki i čijanja izvesti na Festivalu kazališnih amatera koji će se za Karlovačku županiju održati za nekoliko mjeseci.
- Već smo se prijavili za Festival kazališnih amatera kojieg organizira Hrvatski sabor kulture. Predstava će ponovo biti izvedena u Zorin domu negdje tijekom ožujka ili travnja. Hoćemo li ići dalje ovisi o selekcijskoj komisiji, ali ako bude slučaj kao lani onda hoćemo. Za sad nam je najvažnije da se njima iz Zagreba predstavimo već u Karlovcu - zaključio je Škrtić.
IZVOR:www.radio-mreznica.hr
- 17:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

KUD ŠOKADIJA - Batrina

KUD ŠOKADIJA iz Batrine na Orahovačkom proljeću 2006.


- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.02.2007., četvrtak

STOTINU GODINA KUD-a PREPOROD

Grad Dugo Selo i Kulturno umjetničko društvo u 2007. godini obilježavaju stotinu godina organizirane u kulturno-umjetničke djelatnosti u okviru PREPORODA. Dobivši to ime daleke 1907. godine kada je bio crkveno pjevačko društvo pokrenut je istinski preporod u njegovanju glazbe, umjetnosti, potom plesa, folklora, narodnih običaja, tamburaškog muziciranja, dramske - glumačke djelatnosti. Sve je to obilježilo stoljećima stvaranu kulturu našega kraja, župe, nekadašnjeg kotara, općine i današnjega grada. PREPOROD je preporod cjelovitog društvenog života, kulture i naše zbilje. PREPOROD su ljudi, članovi, ovdašnji stanovnici, brojne obitelji i suradnici, događaji i nastupi, kulturna baština, plesovi, koncerti, predstave, gostovanja. Posljednjih dana protekle godine PREPOROD je održao godišnji koncert. Prvih dana tekuće godine utvrđuje se prigodni program obilježavanja. Svaki ovogodišnji izlazak na pozornicu u znaku je izuzetno vrijedne stote obljetnice. Kako će je obilježiti? Opširnije...
Tekst i fotografija: N.K.
IZVOR:www.dugoselska-kronika.hr
- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U đakovačkoj bušarskoj povorci bit će više od 2.200 maškara

ĐAKOVO - Dok se ljeti najviše gostiju srca Slavonije slije na Đakovačke vezove, zimi, u veljači, jedinstvena prigoda za to su Đakovački bušari, sa svojom velikom maskiranom i veselom povorkom najveća pokladna manifestacija u regiji, ali i šire, čime se svrstala uz bok s Riječkim karnevalom i Samoborskim fašnikom, a Đakovo prije tri godine odvela u Savez karnevalskih gradova. Tisuće sudionika u povorci, središnjoj priredbi bušara, ne štede tada mašte, vremena ni truda za svoje maske - tradicijske ili suvremene, pojedinačne ili grupne, pa središtem grada tada bučno prođu strašne i lipe baranjske buše, josipovački medvjedi, ali i likovi iz bajke, bubamare, leptirići, zvjezdice, čudni svatovi... ili, pak, maškäre koje svojim izborom maske parodiraju neki aktualni politički ili kakav drugi događaj.
Ovogodišnji, 13. Đakovački bušari, čiji su organizatori Grad Đakovo i Turistička zajednica, a medijski pokrovitelj "Glas Slavonije", bit će održani u nedjelju, 4. veljače, najavljeno je jučer na presici.
Kako je najavio gradonačelnik Zoran Vinković, bušari će početi u 15 sati, kada će velika maskirna povorka ispred Sklada krenuti korzom, gdje će bušari preuzeti ključeve grada i proglasiti Bušarsku Republiku, proći pozornicom te nastaviti Ulicom kralja Tomislava i Školskim prolazom u dvoranu. Program bušara, naime, ove godine neće, nakon prolaska povorke gradom, biti održan u šatoru, nego u dvorani, gdje će u 16,30 početi glazbeni program. U 17,30 u dvorani počinje nastup pokladnih skupina, a u 18,30 je kobasičijada, dok je u 19,00 dodjela priznanja najboljim maskama u 11 kategorija. U 19,30 je nastavak glazbenog programa uz nastup TS Zvona. - Očekujemo da će se za bušare u središte grada sliti oko 15.000 građana i gostiju - dodao je Vinković. Predsjednik Turističkog ureda TZ grada Zvonko Vugrinović najavio je da će se u povorku sliti maškare iz cijele RH, kao i 30-ak konjanika. "Očekujemo pod maskama 700 polaznika đakovačkih dječjih vrtića i 1.500 odraslih", najavio je Vugrinović, dodavši kako će u povorci biti i iznenađenje - grupa s velikim vozilom. Pripadnost Đakova Savezu karnevalskih gradova u listopadu će, najavljeno je jučer, biti potvrđena i održavanjem skupštine Hrvatske udruge karnevalista u Đakovu.
Autor: S.ŽUPAN
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 10:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.